Šta je novo?

AMD Ryzen™ 5000 (Zen 3)

Ne znaju zato što u Srbiju sve uvozi samo nekoliko firmi. A svi ostali onda nabavljaju od njih. E sad posto sami uvoznici ne znaju šta će dobiti (dešava se da naruče 1000 kom necega a dobiju 400 na primer jer je neki nemački lanac nadjačao njihovu narudžbinu). Mali smo i to je to...

Sent from my VOG-L29 using Tapatalk

To ne znaju ni najveci u Nemackoj koliko ce tacno komada dobiti od porudzbine. Jedina razlika je sto kazu ocekujemo tad i tad.

Sent from my CPH1951 using Tapatalk

Poslednja izmena:
AMD Ryzen[emoji769] 5000 (Zen 3)

Dobro je da bar nisam izigran kao neki od stranaca koji su u preorderu dali 550 ili 800eur, a takodje cekaju kao guske u magli...E tada bih pobesneo...ovo sad je moguce istolerisati

Dobro je da bar nisam izigran kao neki od stranaca koji su u preorderu dali 550 ili 800eur, a takodje cekaju kao guske u magli...E tada bih pobesneo...ovo sad je moguce istolerisati

Baš iz tog razloga sam odradio porudžbinu sa plaćanjem po preuzimanju.

To je bilo na datum izlaska, a od tada nikakav nov info (e-tec.at).

Sent from my OP 7t Pro using Tapatalk

Dokaz koliko su skupi procesori besmisleni za gaming.

RTX 3090 (trenutno najjaca kartica na trzistu) na 1080p na ultra, R5 2600 prosek 135fps, a to je procesor koji se mogao naci za 80-90e u vidu R5 1600AF.

5600X prosek 200, ~48% bolji, skuplji 275%, kakva matematika :DScreenshot_2020-11-17-21-51-40-983_com.vanced.android.youtube.jpg

Kako misliš, dokaz? Pa taj ko je kupio 3090 juri 200+ FPS-a sa takvim monitorom, njemu je ovo debakl od bottlenecka.

Mnogo ga brine koliko je šta skuplje u procentima kada je platio 2000 EUR za grafičku.

Dokaz jer je standard u PC gamingu 144Hz 1440p, a budzet varijanta je 1080p 144Hz. 240Hz je egzotika i ni u kom slucaju ne predstavlja ono sto statisticki relevantna grupa uzima.

Svakako 240Hz ima smisla za multiplayer fps, za ostale zanrove i ne toliko..

Dokaz koliko su skupi procesori besmisleni za gaming.

RTX 3090 (trenutno najjaca kartica na trzistu) na 1080p na ultra, R5 2600 prosek 135fps, a to je procesor koji se mogao naci za 80-90e u vidu R5 1600AF.

5600X prosek 200, ~48% bolji, skuplji 275%, kakva matematika :DPogledajte prilog 292577

To je takodje dokaz da su skupe grafike besmislene za gaming na nizim rezolucijama

Dokaz jer je standard u PC gamingu 144Hz 1440p, a budzet varijanta je 1080p 144Hz. 240Hz je egzotika i ni u kom slucaju ne predstavlja ono sto statisticki relevantna grupa uzima.

Hahahahahahahaha...a sad ozbiljno

https://store.steampowered.com/hwsurvey/

mQLH2n.jpg

Sta je smesno? :D

Za trenutni hardver 1440p 144Hz je standard, konfa za takav monitor i monitor zajedno kostaju ~1200e, ko sada kupuje novo i nije nizak budzet nece uzeti 1080p monitor za gaming sigurno.

Ja uzeo ovog acera pre mesec dana :)
Standard je ovo što piše na Steam-u. Još brojke i rastu.

To je tvoj problem sto si sa 1440p karticom uzeo 1080p monitor :)

Sta pise na Steam-u je irelevantno, tu ima masina starih po 10 godina.

Standard je ono što većina koristi, ne ono što neko smatra standardom.

Irelevantno..hahahah..okej Ivane :D 65% ljudi na najvecoj game distribution platformi je irelevantno :D

Samo je bitno tvoje misljenje, sta ti kazes tako je :D

Moram da se složim s rečenim...
Ako 65% ljudi i dalje fura 1080p ekrane, onda je to i dalje standard, bez obzira da li je taj ekran kupljen pre 5 godina ili 5 meseci. Plus, to je Steam anketa, broj ljudi sa 1080p displejima van Steama je ogroman. Nisu svi tech entuzijasti ni gejmeri.

Čak i među potonjima 1080p opet postaje popularno, i ne samo za takmičarske pucačine. Lakše je održavati 144-240 fps na 1080p nego na 1440p, nemaju svi besne grafičke, i 1080p 144Hz monitori su jeftini. Sasvim dovoljno razloga da 1080p još uvek opstane...plus video sadržaj.

Ah, da...PS5 takođe. Sony je u svojoj bezgraničnoj mudrosti obustavio podršku za 1440p i sada konzolaši imaju 3 izbora:
1. Da idu na 4K, što je skupo sa upitnim performansama
2. Da uzimaju 1440p monitore koji mogu da prime 4K signal i supersampluju na 1440p, što je nezgodno (nema puno takvih monitora i treba experimentisati) plus je na max 60fps
3. Uzeti 1080p high refresh monitor, što je najbezbolnije i najjeftinije rešenje uz 120 fps

Ukratko, 1080p neće tako brzo u penziju.

Ivan i njegove strucne procene... :)
Od nas 20-ak koji redovno visimo u Warzone, mislim da 4-oro imaju 1440 monitore; ostali su 1080, pare nisu problem.

Heh, sad kada mi je stigla B550 ploca, mislio sam da ce biti teze da ugrabim Zen3. Juce sam lagano kupio 5800X u domacoj radnji za tik iznad 500€, danas su poslali kurirskom sluzbom, sutra stize.

Jos kad bi tako lako uspeo sa normalnom cenom da ugrabim 6800xt/3080...

Mogu da se kladim da ima 100x više 240Hz monitora prodatih i koji se koriste i juri se 200+ FPS-a nego prodatih RTX 3090 kartica.

Heh, sad kada mi je stigla B550 ploca, mislio sam da ce biti teze da ugrabim Zen3. Juce sam lagano kupio 5800X u domacoj radnji za tik iznad 500€, danas su poslali kurirskom sluzbom, sutra stize.

Jos kad bi tako lako uspeo sa normalnom cenom da ugrabim 6800xt/3080...

Gde si uzeo? Koja radnja?

Verujem da je medju sirokom populacijom jos veci procenat korisnika sa FHD od 65%, jer naravno da svi gejmeri imaju steam naloge (a medju njima su ti sa 1440p 144hz i slicni), dok mnogi casual igraci/oni koji odigraju nekad neku igru, uglavnom piratsku, nemaju.

Da cestitam sebi na 7000tom postu :) dosta je bilo pisanja, vreme je za penziju, neki oglas kad imam nesto, eventualno neko pitanje o ne-hw egzotici koju ne poznajem, jednom u X meseci, ali vreme mog aktivnog pisanija je gotovo. Druge obaveze zovu. Pozdravljam vas drugari :)

Poslednja izmena:
Ah, da...PS5 takođe. Sony je u svojoj bezgraničnoj mudrosti obustavio podršku za 1440p i sada konzolaši imaju 3 izbora:
1. Da idu na 4K, što je skupo sa upitnim performansama
2. Da uzimaju 1440p monitore koji mogu da prime 4K signal i supersampluju na 1440p, što je nezgodno (nema puno takvih monitora i treba experimentisati) plus je na max 60fps
3. Uzeti 1080p high refresh monitor, što je najbezbolnije i najjeftinije rešenje uz 120 fps

Ukratko, 1080p neće tako brzo u penziju.

Sony nikada ni nije imao podršku za 1440p. I na PS4 si mogao da bitaš "samo" između 1080p i 4k output-a.

Što je i očekivano jer forsiraju gejming na televizorima, a ne na monitorima.

Inače sa izbacivanjem PS4 pro su uveli checkerboard rendering (skromnija varijanta onoga što radi DLSS), tako da u slučaju da se izabere "performance" mode algoritam rekonstruiše sa niže rezoluciju na 4k. Tako da može i na 4k TV da se upali 60/120fps mod, a pri tome da se dobije bolji prikaz nego na FHD TV-u. :)

Konzolaš ne mora da bira između stavki jedan i tri koje si naveo, pogotovo ako ima budžet da dobaci do entry lvl oled-a gde će dobiti i prikaz i HDR i 120Hz panel. Kao i VRR ako Sony isprati MS sa implementacijom istog.

Poslednja izmena:
To stoji, ali...
Prvo, mnogi od njih nemaju para za ljudski 4K TV sa propisnim HDR i 120fps. To košta, čak i u US. Na r/monitors i forumu PCMonitors.info sajta bukvalno svaki drugi-treći thread je od nekog ko pita koji monitor da uzme za nove konzole ili šta da radi pošto je naručio 1440p monitor a PS4 ne podržava 1440p...interesovanje za high refresh monitore je kod konzolaša sada veće nego ikad.
Drugo, prosečni Džo Konzolaš nema pojma o ičemu što mi ovde sada pišemo :)

Ni ljudi sa ovog foruma nemaju pojma i često možeš da pročitaš bajke o magičnoj optimizaciji...

Pre bih rekao da ljudi sa ovog foruma često nemaju pojma

Pre bih rekao da ljudi sa ovog foruma često nemaju pojma
Ma hajde molim te...
Ti ne razumes da je yt/google iskustvo na visem nivou nego sto si sam iskusio. Matoris Koks, nisi u toku...

Sreća pa imamo njega pametnOga...

Da li je normalno da sa Fuma2 5800X bude na 40-42C na idle [i u BIOS-u i na desktop-u]? U Witcher3 je 62C, u IntelBurnTest dodje do 90C. Sve temperature su iz zadnjeg ryzen mastera.

Ventilatori mi se zaukavaju dok otvaram desktop tabove ili palim nezahtevne appove, ocekivao sam malo mirniji rad.

Jesam omasio sa pastom mozda?

Nazad
Vrh Dno