Šta je novo?

AMD Ryzen™ 5000 (Zen 3)

5800x kod drugara na Asus Prime x470 pro ploči s novim BIOS-om
Capturerocket.PNG

Taćno ste videli x470 chipset

Poslednja izmena od urednika:
Za moju ploču na sajtu stoji da je 5950x podržan sa novim biosom, AsRock b450m pro4, ploča od 70e.

Sent from my SM-G985F using Tapatalk

Moja impresija o 5800x cipu je dobar cip ali mnogo skup za ono sto nudi ..prosto nije duplo brzi od 2700x a ni 50 od 3800x...

Ipak je 100$$$ jeftiniji od 5900x na samom poćetku a to je verovatno jedno 200€ ovde. Eno, jedno jezgro probilo 5GHz barieru. Taj prijatelj (iz Amerike) je prešao sa 2700x i kaže da mu se čini da je sve duplo brže sada.
Sada ima i podršku za "Smart memory" pa se i memorija ubrzala značajno. Čekam još rezultata.

Ipak je 100$$$ jeftiniji od 5900x na samom poćetku a to je verovatno jedno 200€ ovde. Eno, jedno jezgro probilo 5GHz barieru. Taj prijatelj (iz Amerike) je prešao sa 2700x i kaže da mu se čini da je sve duplo brže sada.
Sada ima i podršku za "Smart memory" pa se i memorija ubrzala značajno. Čekam još rezultata.

Sve to znacajno je oko 30 posto brze za oko duplo skuplje pa ko voli nek izvoli :)

Ipak sam narucio ryzen 7 3700x jer 5600x i 5800x nemogu da se pronadju nigde a i cene su prevelike.

Pa naravno da mu se cini, mora nekako sebi da opravda finansijsko ulaganje.

Razlog manje da se cane za plocu vise od 150 evropljana.

Sve to znacajno je oko 30 posto brze za oko duplo skuplje pa ko voli nek izvoli :)

Nikad se ne skalira linearno performanse/cena. Po toj logici je Ryzen 3100 najbolji procesor.
Ako hoces premium performanse, moras platiti vecu cenu. Isto je u svim sferama. Porche nije duplo brzi od Seata a kosta 2x vise. Pa ko voli nek izvoli.

Nikad se ne skalira linearno performanse/cena. Po toj logici je Ryzen 3100 najbolji procesor.
Ako hoces premium performanse, moras platiti vecu cenu. Isto je u svim sferama. Porche nije duplo brzi od Seata a kosta 2x vise. Pa ko voli nek izvoli.

Pa i ja sam to rekao a za 70 posto ljudi 3100 i jeste najbolji

Bravo :)
Sad ih vec ima, stigle su nove ture.

Cene su skocile za po fazon 20% od prve ture, bar za 5600x i 5800x koliko sam mogao da primetim

Na Iponu 5600x košta koliko i 3900x sa duplo više jezgara i threadova. Mašala...

Kakva su vam predvidjanja po pitanju cene 5600x?Nisam nikad pratio kako se krecu cene procesora na trzistu u vreme kada izadju i recimo posle 2-3 meseca.Drze li cene ili je bolje sacekati sa kupovinom?

Na Iponu 5600x košta koliko i 3900x sa duplo više jezgara i threadova. Mašala...
Yep... Ali evo danima stoji na prodaji sa tom cenom, pa bih rekao da su bas preterali sa cenom, tj da ljudi je kupuju puno, jer cisto sumnjam da su dobili toliko primeraka da ne moze vec 4-5 dana da se rasproda...

Ja evo danima razmatram opcije iz prosle serije i sa 3800xt sam se spustio do 3600xt (posto je jeftiniji od 3600x)...

Plan je da jos malo sacekam, tipa do polovine decembra, ako so tada ne bude normalnijih cena (a nece), uzimam nesto iz prosle serije, pa nadogradjujem kad dodje vreme...

Ja cekam 5900x tray ili box nebitno samo da cena bude oko 65k, ove cene trenutno su preterivanje tesko

Ova desavanja su me totalno odvratila od kupovine novog računara u koji sam planirao da spucam 3 hiljadarke. Muka mi je više od skalpera, od majnera i ostalih čuda, od nestašica i prenaduvavanja cena. Kupiću lepo neki Apple ARM i doviđenja. Em lepo, em performanse, em sve na jednom mestu.

^Odlican, jel konfiguracija iz potpisa? (Noctua NH-U14S)?

Da. Sa sve ukljucenim PBO i CB na -10 u Aida64/Prime95 small FFT stress testu dodje do 91*C. Nije bas malo ali isao sam vise na tisinu sa ovim setupom. Videcu kolike su temperature pri x265 kompresiji.

Sad malo citao o RAM modulima,pa vidim da ce za 5600x (i generalno ZEN 3) biti najbolja opcija RAM na 4000Mhz

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno