Šta je novo?

AMD Ryzen™ 5000 (Zen 3)

Ma ne bre, kada podesiš Curve Optimizer za jezgra. Onda testiraš svako jezgro, stabilnost.

Šta ti je čoveče, pa isto pitanje si napisao iznad i ja ti napišem ne. Našteluj procesor u Curve Optimizer, stavi negative tamo gde treba i kada podesiš bios tako, onda posle testiraj sa CoreCycler.
Ja ne umem bolje da objasnim od ovoga 😁

Ja sam ostavio preko noci i izgleda da moram opet sve ispočetka :(

Izbacio mi greške za jezgra: 2,3,4,5:cautious:

Cruncher ga ozbiljno kida, tako da onih -30, -25 zaboravite posebno ako gadjate +200 core boost. :D

Ycruncher mozes skinuti odavde http://www.numberworld.org/y-cruncher/
Kad ga pokrenes, stisnes 1-7-0 kad te pita za izbor.

U BIOSu podesi PBO limits rucno, na auto su prevelike vrednosti. Stavi 100 PPT 80 TDC i 100 EDC na primer. Mozes probati YCruncher pre i posle modifikacije PPT da vidis temperature.
Prošo je konačno.

Screenshot 2022-09-30 125228.png

temp pre .png

Što se temperatura tiče, probao sam Ycruncher pre modifikacije PPT TDC i EDC i posle modifikacije na ove vrednosti koje si rekao i temperature su iste bukvalno! 81C max. Da li to treba tako?

Jedna iteracija ne znaci da si stabilan. Zlatno pravilo je 12h stress testa po jezgru. Za all core stress test je to 12h a za core cycler 12*6 sati ;)

Za PPT i ostalo jesi gledao vrednosti PPT/TDC i EDC tokom ycruncher testa? Ako je PPT bio ispod 100w pre modifikacije onda ce i posle postavljanja limita od 100w biti isto

Jedna iteracija ne znaci da si stabilan. Zlatno pravilo je 12h stress testa po jezgru. Za all core stress test je to 12h a za core cycler 12*6 sati ;)

Za PPT i ostalo jesi gledao vrednosti PPT/TDC i EDC tokom ycruncher testa? Ako je PPT bio ispod 100w pre modifikacije onda ce i posle postavljanja limita od 100w biti isto
Jeste, PPT je ispod 100 i pre i posle.

Onda je sve ok, u itx sistemu sa manjim hladnjakom se nekad treba poigrati sa PPT limitima da se ne bi pregrevao CPU ali tvoj hladnjak je solidan ako je temp ~80°C u ycruncheru

@danilo989 Šta mu dođe ovaj PBO Scalar? Jel to treba diram? Trenutno je na Auto.

Ostavi na auto. Scalar podesava algoritam za biranje napona za odredjenu frekvenciju, povecavanjem Scalar-a agresivnije se povecava napon za datu frekvenciju i tip opterecenja (SSE, AVX2 itd)

Zaboravio da napisem, ako ti neko jezgro kresuje na npr. -20 slobodno odmah smanji na -15, gubis dosta vremena za vrlo malo performansi koje bi dobio detaljnijim podesavanjem

Al sam ga zategao :D

Prilozi

• image_2022-10-01_122200513.png
    image_2022-10-01_122200513.png
    20 KB · Pregleda: 145
Jesi. Svaka čast! :D Koja su ti podešavanja? I moj je B2 stepping.

PPT 220, TDC 140, EDC 140

Curve Optimizer je za moj procesorm naravno. ycruncher stable.

Prilozi

• 1.jpg
    1.jpg
    166.4 KB · Pregleda: 121
  • 2.jpg
    2.jpg
    160.7 KB · Pregleda: 70
  • 3.jpg
    3.jpg
    161.1 KB · Pregleda: 109
Kakav ti je primerak sto se tice FCLK? Jesi probao koja mu je 1:1:1 granica?

E to nisam. Poigraću se i sa tim. Na 5600X nisam mogao 2000 fclk da izvučem, bio je nestabilan.

Navodno ovi sa jednim CCDem lakše ostvaruju visoke FCLK.
Ovaj moj izgleda nije obavešten pa ni makac preko 1800:cautious:

Neće da butuje, izgleda da neće. Dobro je ovako, utegao sam lepo. Zadovoljan sam :)

Au, kako tako za nijansu veći skor od mog, a imaš 5950X?

Verovatno drzi na stock :D

Da sve na stock sem zategnute memorije :D

Nemoj bre, greota. Zategni malo PBO tu :)

Sad cu da se poigram :cool:

Evo i novih rezultata
Screenshot 2022-10-02 153727.jpg

Pod koju foru Ryzen 5600 radi na 1.2V i dize klok do 4.5GHz? Nisam pratio toliko o 5000 seriji, ali ovo mi je bas fascinantno.

Nazad
Vrh Dno