Šta je novo?

AMD Ryzen™ 5000 (Zen 3)

Vratite se na AGESA 1203b/c, manje ce te vremena utrositi na flash starije verzije biosa nego cinculiranje sa EDCom.

1206 i 1207 su upotrebljivi iskljucivo za 5800X3D

Ja ću zasad ostati na 1.2.0.7 i još testirati. Svakako ću preći na W11 uskoro pa ću htio ne htio morati imati 1.2.0.7.

Ne moras, TPM i Secure boot su prisutni na 1203
1206/7 ima Secure boot ukljucen po default, to je jedina razlika.

Skroz sam zaboravio na to. Mada da se ja pitam, editujes W11 ISO da ne zahteva TPM i vozi sa AGESA 1203

Sa disabled pbo limits mi pada takt za multithread, a ne skaće na single. Tako da je bolje kada se postave limiti.
E sada kada ste napisali za taj bug, imam i ja Win11 i sad mi se ne vraća ako ima taj neki bug.

Uglavnom, isto kao i prije. Jedino što je 7zip score veći, ali vjerujem da je to zbog novije verzije istog. Isto tako clock nije bio konstantan tokom 7zip benchmarka.

EDIT:
Jezgra 0,1 i 6 su još nestabilna sudeći po CoreCycler.

Prilozi

• CBR23ST.PNG
    CBR23ST.PNG
    2.1 MB · Pregleda: 58
  • CBR23MT.PNG
    CBR23MT.PNG
    2.1 MB · Pregleda: 17
  • 7ZMT.PNG
    7ZMT.PNG
    165.4 KB · Pregleda: 35
Poslednja izmena:
I WinRAR. Da li vjerovati Core Clocks ili Effective clocks više nisam siguran.

Prilozi

• WinRAR.png
    WinRAR.png
    178.9 KB · Pregleda: 70
Effective kolilo ja znam.

Ukljuci opciju Snapshot CPU polling u hwinfo pa ces imati "preciznije" klokove. Inace se gledaju effective klokovi

Stigao mi drugi 5900X, B2 je stepping. PPT sam stavio na 220W, EDC i TDC na 140.

Single core boost ide do 5050mhz, odličan single core rezultat sam dobio, mada i multi je dobar.

Prilozi

• image_2022-09-24_001836979.png
    image_2022-09-24_001836979.png
    20.3 KB · Pregleda: 64
AMD 5600 sad vec redovno 150 eur u Nemackoj
AMD 5700x sad vec redovno 250 eur u Nemackoj
Izgleda veoma obecavajuce za budzet orijentisane konfiguracije + MSI izasao sa par MAX i GEN3 osvezenih ploca za novu eru za AM4 platformu (Plus veoma jeftina Asus mini ITX ploca):

Kod madjara jos uvek hvala bogu TUF B550M-E za ~120 eur :

Kod nas ne bas raznovrsno od ploca, ali ima jos uvek Gigabyte B550M Elite za ~130 eur i B550 elite V2 za ~170eur, sto je super. Intel ponuda je isto ok, izvukoh stanje na trzistu u Intel temi. Sve u svemu ~310 eur za AMD CPU + MOBO, naspram ~328 eur za Intel CPU + MOBO.

Nemacke cene i kod nas za ~275 eur combo doduse, zudno iscekivano.

Poslednja izmena:
Novi Ryzen Master 2.10.0.2227
Core optimizer sada radi dobro za Zen3
1664376758658.png
Ovo je automatski Per core, uzelo je sat vremena ali skinulo napon (do 1.320v) a i temperaturu za oko 7-8c (81c naj više). Single core ide do 4.832GHz. (4.77 prethodno).
Pošto je moja ploča sa x470 čipsetom, BIOS nema CO u sebi pa je ovo jedini način.

Prilozi

• 1664376682581.png
    1664376682581.png
    370.3 KB · Pregleda: 19
Poslednja izmena od urednika:
Da li je moguće da nema na X470 pločana Curve Optimizer? Kako bezveze.

PBO pitanje. Ja sam PBO isključio na mom 5600. Pitanje jer ja još uvek nisam najbolje shvatio šta je zapravo PBO. Ako sam ja isključio PBO da li ja gubim nešto? Isključio sam jer su mi temperature manje za 10C. Koliko sam shvatio PBO je automatski overclock ili ne? 5600 je deklarisan na 65W TDP. Sa PBO mislim da je išao i do 80W a sada kada je isključen je max 65W kao što je i deklarisano za ovaj CPU.

Pa gubiš max boost na single core. Meni je PBO doneo dosta na 5900X. Na all core radi na 4600mhz, a na single boost na 5050mhz.
Na 5600X mi je single core boostovao na 4.85ghz. All cores mislim da je isto išlo jače nego kada je na default.

Da li je moguće da nema na X470 pločana Curve Optimizer? Kako bezveze.
Sto se vise ide kad starijim plocama, sve se slabije ponasaju 5000 procesori ( i vise je ograniceno, ili ne radi kako treba).

Zato su se svi zaludeli da je 5800x3D jedini vredan upgrade za stare ploce (vec iz fabrike nema najbrze clock-ove xD). A320/B350/X370 pogotovo > 5800x3D se jure polovni i na snizenjima gde god da se okrenes. Svaki youtube doktor za "igre" prica to. vecina profesionalnih igraca, developeri specificnih igara. Svaka reddit diskusija se pretvori u 40% iznosenje iskustva da je 5800x3D najbolji upgrade, i 40% preporuke, izjava da se vreba 5800x3D. 125 strana na overclock forum-u vise diskusije u 5800x3D temi, nego svim drugim temama na overclock forumu u zadnje vreme xD

Svaki discord server, svaka diskusija za delove, komentari na geizhals/pcpartpicker-u, svaki stream, ljudi casualno kad pricaju u igrama izmedju partija, chat u igrama. sve, jednoglasno kao retko do sad kultni status. Odgovor na svako pitanje za FPS = 5800x3D je prvi i zadnji procesor za kupovinu zauvek (sa fine print-om za tu i tu igru i na 2-5 godina max xD)

Ako neko izjavi da raid-uje u WoW, igra Rust, igra GTA Online/Mod-ove/GTA Real Life, Escape from Tarkov, 99% svih MMO-ova, i dosta drugih igara, postoji neformalna inicijacija/hazing kao na americkim fakultetima da kupi (ako moze), obeca i ponavlja svuda da ce samo njega razmatrati da kupi ili barem prizna, da postoji samo jedan procesor na svetu koji sme da se koristi sa tim igrama = 5800x3D. Inace sledi sikaniranje.

Malo je surealno, poprilicno me je iznenadilo koliko se medju obicnim casual korisnicima siri sta treba da kupe xD (Ej bre videh da ima za mmo-ove ono Guild announcement bukvalno, parafraziram: "when in doubt = 5800x3D" i tog tipa) 😅

Svaka diskusija se zavrsava sa link-om omiljenog youtuber-a, i eskalacijom link-ova dok se ne dodje do GamersNexus/HardwareUnboxed/Der8auer-a/Buildzoid-a, i tu se zavrsava prica, Tech Jesus i kraj najveca vecina ucuti i prihvati.

5800x3D !!! (i dzabatela stare AM4 ploce i najeftiniji RAM xD) siri se ko virus, sve brze i brze, svake nedelje svuda zastupljenije

Poslednja izmena:
AMD 5600 sad vec redovno 150 eur u Nemackoj
AMD 5700x sad vec redovno 250 eur u Nemackoj
Izgleda veoma obecavajuce za budzet orijentisane konfiguracije + MSI izasao sa par MAX i GEN3 osvezenih ploca za novu eru za AM4 platformu (Plus veoma jeftina Asus mini ITX ploca):

Kod madjara jos uvek hvala bogu TUF B550M-E za ~120 eur :

Kod nas ne bas raznovrsno od ploca, ali ima jos uvek Gigabyte B550M Elite za ~130 eur i B550 elite V2 za ~170eur, sto je super. Intel ponuda je isto ok, izvukoh stanje na trzistu u Intel temi. Sve u svemu ~310 eur za AMD CPU + MOBO, naspram ~328 eur za Intel CPU + MOBO.

Nemacke cene i kod nas za ~275 eur combo doduse, zudno iscekivano.
Na taj TUF B550M-E dodas odmah 20eur i uzmes model "bez E" u oznaci da dobijes komplet hladjenje VRM , a ne pola kao na modelu "E". :ROFLMAO:

TUF E je praktično Prime A sa debljim hladnjakom, RGB-om i BIOS flashback tasterom. "Standardni" TUF Plus ima mnogo bolji VRM, dodatni hladnjak i bolji I/O...definitivno vredi doplate.

Sto se vise ide kad starijim plocama, sve se slabije ponasaju 5000 procesori ( i vise je ograniceno, ili ne radi kako treba).

Zato su se svi zaludeli da je 5800x3D jedini vredan upgrade za stare ploce (vec iz fabrike nema najbrze clock-ove xD). A320/B350/X370 pogotovo > 5800x3D se jure polovni i na snizenjima gde god da se okrenes. Svaki youtube doktor za "igre" prica to. vecina profesionalnih igraca, developeri specificnih igara. Svaka reddit diskusija se pretvori u 40% iznosenje iskustva da je 5800x3D najbolji upgrade, i 40% preporuke, izjava da se vreba 5800x3D. 125 strana na overclock forum-u vise diskusije u 5800x3D temi, nego svim drugim temama na overclock forumu u zadnje vreme xD

Svaki discord server, svaka diskusija za delove, komentari na geizhals/pcpartpicker-u, svaki stream, ljudi casualno kad pricaju u igrama izmedju partija, chat u igrama. sve, jednoglasno kao retko do sad kultni status. Odgovor na svako pitanje za FPS = 5800x3D je prvi i zadnji procesor za kupovinu zauvek (sa fine print-om na 2-5 godina xD)

5800x3D !!! (i dzabatela stare AM4 ploce i najeftiniji RAM xD)

TUF E je praktično Prime A sa debljim hladnjakom, RGB-om i BIOS flashback tasterom. "Standardni" TUF Plus ima mnogo bolji VRM, dodatni hladnjak i bolji I/O...definitivno vredi doplate.
1664383127530.png1664383163380.png
Na sve to 550M-PLUS ima bolji back panel, vise USB, ima opticki izlaz za audio itd. Definitivno bolji i vredi 20eur vise od "E" modela.

samo da skrenem pažnju da postoje teme za B550 i X570(S) ploče. hvala na razumevanju

Klince danas ne zanima, svi kupe ove dve stvarcice (ili kesu najlonskih vezica i par kineskih stapica):
vxgLUMgixqsaqGB5pkB7T4-1024-80.jpg.webp
FI_3gWuWYAUesjq

I absolutno ne gledaju niti razmisljaju koju plocu uzimaju (samo da mogu da ubodu sve sto imaju). Ako koriste noise-canceling headphones, odvrnu ventilatore ove. Ako uzmu previse losu Asrock plocu, i nece da razvrnu ove ventilatore 5800x3D im nesto throttle-uje, ne zanima ih. Koliko god da throttle-uje opet pobedjuje svaki procesor u njihovim specificnim igrama. 5800x3D janky setup im je odgovor na monetarnu krizu i stednju. Ko je imucniji, vise gleda estetski, ili kupuje jer voli delove, kad uleti u razgovor, samo ga istisnu kao da je nerd u 60-te filmovima.

5800x3D ce ovim temp-om postati World of Warcraft fenomenen procesora. Poprilicno cudna vremena 😅

Poslednja izmena:
Jesi pogledao link? Vest je od pre 1+ godine
Curve optimizer nije isto što i Core optimizer, ne deluje na jezgra pojedinačno atoga u 3000 Ryzenu nema u algoritmu za boost i tek AGESA 1207 potpuno podržava. Na 3700x je to lepo radilo sa negativnim offsetom. Sada podizanje power limita samo pregrejava. Mora da padne i regulisanje napona za svako jezgro ponaoseob zato je tu PBO2 koji i napon reguliše u isto vreme.

Nesto si ti pobrkao, ne mogu da ti objasnjavam, istrazi sam

Nazad
Vrh Dno