Šta je novo?

AMD Ryzen™ 5000 (Zen 3)

Odlično. Hvala na brzom odgovoru.

Utegni i ostale tajminge, CL16 ti apsolutno ništa ne znači kad su ti tRC, tFAW, tWR i ostali bitniji tajminzi vrlo loši

Utegni i ostale tajminge, CL16 ti apsolutno ništa ne znači kad su ti tRC, tFAW, tWR i ostali bitniji tajminzi vrlo loši
Da li može kratak know-how kako to uraditi?
Može i YT link neki ako ima.

P.S.
Nemam 5000 već 3600X procesor, ali kontam da je princip isti...

Ovo je solidan tutorijal za pocetak https://github.com/integralfx/MemTestHelper/blob/oc-guide/DDR4 OC Guide.md
Bitno ti je da znas koje cipove ima tvoja memorija (skines Thaiphoon burner) i koje su maksimalne vrednosti napona za te cipove.
Ryzen 3000 ima samo male razlike u poredjenju sa 5000, preporucene ProcODT vrednosti su malo vece nego na 5000 seriji, ostalo je manje vise isto s tim da ti je lutrija oko Infinity Fabric kloka svakako.

Ovo su samo (polu)automatska podešavanja, naime memorija ima 2 XMP profila 3000 i 3600. DOCP je namešten na XMP 3000 a frekvencija na 3600 MHZ uz samo blage izmene i standardnih 1.35v. Tako sam dobio nešto bolje rezultate ne go na 3600/3600. .Što je najvažnije je da je sve 100% stabilno. Nešto drugo sam primetio je da BIOS ne postavlja baš sve po XMP-u nego ima nekih izmena. Ima i nešto izmena između raznih verzija BIOS-a. Nešto malo se razlikovalo i sa prelaskom sa 3700x na 5800x ali nisam do sada mnogo upoređivao.
Bilo bi lepo da neko postavi Sticky sa ozbiljnim tumačenjima, primerima i savetima. Ili bar da neko postavi svoj ZenTimings sa sličnim kompletom.

90% stvari moze da se sazna sa onog linka sto sam okacio. Jedino ostaje trial&error i koliko su ljudi voljni da utrose vremena na testiranje.
Meni je trebalo ugrubo 2 dana da odradim 80% posla na mojoj memoriji. Ostalih 20% sam eksperimentisao ~4 dana preko leta kad su vece temperature i korigovao par stvari jer nije vise bilo stabilno zbog temperatura.
Mnogo vise vremena sam potrosio na bagove od TestMem5...

isto 5800x3D se prodalo u Nemackoj, nego svih Intel procesora zajedno (1850 komada 5800x3D se prodalo, 1865 komada svih Intel procesora):

FgTf_7DWQAA8rCX

FgTgNgvWQAMkgdW

isto 5800x3D se prodalo u Nemackoj, nego svih Intel procesora zajedno (1850 komada 5800x3D se prodalo, 1865 komada svih Intel procesora):

To me nimalo ne cudi. 5800X3D je najlaksi nacina da neko sa Zen3 dobije nivo Zen 4/Intel 13. Gen. performansi prostom zamenom procesora. Zanimljiva je losa prodaja 7000 serije koja se jasno vidi u tabeli. Intel 13. serija ima vec dosta bolju prodaju od Zen 4, a nesto je krace prisutna na trzistu. Bice zanimljivo videti rezultat za jedno mesec-dva.

Poslednja izmena od urednika:
Treba imati u vidu i cenu 5800x3d u Nemačkoj od 365e. Kod Madjara ga nema a kod nas je 525e 😵

@GoranM Intel 13-ta serija ima bolju prodaju zbog istog razloga, niko ne kupuje z790 ploce, njihova prodaja je ocajna. Svi kupuju 13-tu seriju da stave u stare ploce.
Ima i toga, ali ima i zdrave logike cak i ko kupuje novu kombinaciju. Ja bi pre kupio 13600k+B660 (DDR5) od 7600x+B650 (svakako je DDR5). Jednostavno 6+8C nije isti "deal" kao 6C+0C, pa kakva god da su ta "E jezgra".

Potpuno beskoristan test.
Ako je hteo da prikaže razliku između procesora onda je ostatak konfiguracije trebao da bude isti...

Da, ima razlike u memoriji, nije velika ali ima. Prilicno neozbiljno od takvog sajta.

Samo je dodatno pokazao da 5800X3D ne zavisi toliko od brzine memorije, ali da, trebao je na istu konfiguraciju.

Za vecinu igara je i 5600/12400 dovoljan.
Tih poslednjih 10% performansi su uvek dolazili sa velikom razlikom u ceni.

Ako nije pitanje za ovu temu obrisi te poruku, ne mogu da izvalim de ovo da pitam jer blage veze nemam sa AMD procesorima...
Zanima me sustina, sta je sustinska razlika izmedju 5800X3D i 5800X koje veravatno isti kao 5800X3D samo nije tako dobro optimizovan za igrice, i da li je 5800X3D na nivou obicnog 5800X u svemu ostalom cemu CPU sluzi, a samo je dodatno bolji za gaming ?

^ razlika je sto je 5800x3d namenjen za gaming, brzi je od 12900k na primer u gamingu oko 9% dok u sirovim performansama nije. Poenta AMD je bila da ljudi uzmu jeftiniji procesor i dobijaju bolje performanse samo u video igrama. Sto si pitao protiv običnog 5800x u snazi je bukvalno isti dok u gamingu dosta brzi zbog 3d cache.

Zanima me sustina, sta je sustinska razlika izmedju 5800X3D i 5800X koje veravatno isti kao 5800X3D samo nije tako dobro optimizovan za igrice,
Vise je obrnuto od optimizacije u pitanju. 5800x3D je carsi za igre koje nisu dobro optimizovane da koriste RAM, ogromni dobitci u par mmo-ova, i simulacija.

I to specificno 0.1% i 1% FPS. I iskljucivo sa svim grafickim podesavanjima na svojim najmanjim vrednostima.

Test-ovi samo sa prosecnim FPS-om nece pokazati raziku. Takodje test-ovi sa 0.1% i 1% koji nisu smanjili graficka podesavanja na low/ultra low vecinski, nece pokazati razliku. I dovode do pogresnog zakljucka da se ne isplati procesor.

5800x3D se kupuje za jednu, ili par specificnih igara. I dodatno za specificne modove u tim igrama (raid-ovanje, pvp, velike mape, battle royale, itd). I iskljucivo sa svim na ultra low/low osim tekstura (na medium eventualno). Tad absolutno razbija svu konkurenciju.

Poslednja izmena:
Poenta AMD je bila da ljudi uzmu jeftiniji procesor i dobijaju bolje performanse samo u video igrama.
Pa uboli su poentu :p Nego kako se ovo jeftiniji uklapa u celu pricu ako je po svemu isti sa 5800x pritom je u igrama primetno bolji, kako onda jeftiniji, od kog procesora jeftiniji ? Gledajuci testove ovaj CPU dosta je brzi u igrama, mislim da je cak brzi od najjaceg AMD procesora predhodne generacije. Kako god ako je 13900k zanemarljivo brzi, mislim da od novog 3D procesora opravdano moze mnogo da se ocekuje...
Kave su mu single-core performanse u odnosu na 13900k, dal ima to negde da se vdi ?

Nego kako se ovo jeftiniji uklapa u celu pricu ako je po svemu isti sa 5800x pritom je u igrama primetno bolji, kako onda jeftiniji, od kog procesora jeftiniji ?
Od novih procesora i Intel 10-12-ta serija konkurencije. Stavi se na staru plocu ili kupi "neadekvatna ploca za njega"

0. umesto adekvatne ploce se nadje polovno staro $30-$100 (Prva ploca koju nadjes da imas mesta da ubodes sve sto ti treba, bez paznje na bilo koji drugi faktor na ploci.
1. integrisani audio se ignorise, kupuje se eksterni DAC
2. vrm se ignorise, usporava se procesor i kace ventilatori da hlade vrm/lepe mini-hladnjaci
3. M.2 podrska se ignorise, kupuju se adapteri za PCI-express slot-ove
4. Kvalitet ethernet port-a se ignorise, ne koristi se Linux
5. future proofing se ignorise, ako zatreba nesto, samo se proda stara maticna, i kupi prva sledeca najeftinija da nadoknadi sta fali
6. kvalitetan RAM koji se koristio uz druge Ryzen 3000 i 5000 procesore, ako je neko imao, se prodaje i kupuje jeftiniji (sidegrade, downgrade).

Naravno najveca vecina ima stare AMD masine, i samo ubacuje 5800x3D u sve od A320-B350-X370-X470-A520-B550-X570 sta god su imali prethodno, bez razmisljanja o bilo cemu drugom, eventualno level-up-uju se sa reddit-a/discord-a u temu na overclock sajtu, da se muce sa podesavanjem memorije na 5800x3D iako su dobitci, 1,2 fps-a xD

Poslednja izmena:
@Nenad76 jeftiniji je od intela 12900k a ipak brzi u igrama, opet blizu je 13900k. Poenta je da je jeftiniji od intela. Sto se tiče single core otprilike je kao i 5800x nego ima 3d cache sto mu daje prednost u igrama.

Kave su mu single-core performanse u odnosu na 13900k, dal ima to negde da se vdi ?
porediš nadograđeni, za određenu svrhu, procesor više/srednje klase iz prethodne generacije sa jednim visoke klase iz ove generacije 😁 da me zanima, pogledao bih review-e zasebno za ta dva procesora u kojima su rađeni isti testovi i onda uporedio rezultate

Od novih procesora i Intel 10-12-ta serija konkurencije. Stavi se na staru plocu ili kupi "neadekvatna ploca za njega"

0. umesto adekvatne ploce se nadje polovno staro $30-$100 (Prva ploca koju nadjes da imas mesta da ubodes sve sto ti treba, bez paznje na bilo koji drugi faktor na ploci.
1. integrisani audio se ignorise, kupuje se eksterni DAC
2. vrm se ignorise, usporava se procesor i kace ventilatori da hlade vrm/lepe mini-hladnjaci
3. M.2 podrska se ignorise, kupuju se adapteri za PCI-express slot-ove
4. Kvalitet ethernet port-a se ignorise, ne koristi se Linux
5. future proofing se ignorise, ako zatreba nesto, samo se proda stara maticna, i kupi prva sledeca najeftinija da nadoknadi sta fali
6. kvalitetan RAM koji se koristio uz druge Ryzen 3000 i 5000 procesore, ako je neko imao, se prodaje i kupuje jeftiniji (sidegrade, downgrade).

Naravno najveca vecina ima stare AMD masine, i samo ubacuje 5800x3D u sve od A320-B350-X370-X470-A520-B550-X570 sta god su imali prethodno, bez razmisljanja o bilo cemu drugom, eventualno level-up-uju se sa reddit-a/discord-a u temu na overclock sajtu, da se muce sa podesavanjem memorije na 5800x3D iako su dobitci, 1,2 fps-a xD
Ma nema nigde i jare i pare ! Koliko para toiko i muzike pa je sve samo kompromis.

prosečna razlika u brzini oko 8%
Paaa, ne bas. Maltene duplo vise od toga u 1440p, a 1% je vrv i mnogo visa, steta sto TechPowerUp ne radi 1% i 0.1% frejmove. Jedino je u 4K razlika oko 6 procenata. Ovo je sa RTX 4090 gde se vidi pun potencijal 5800X3D. Drzi se odlicno i protiv 13900K, manje od 5% je sporiji u 1440p uparen sa RTX 4090.

Edit: Na drugoj slici pise 5800X vs 5800X3d ali rezultati su dobri (to jest radi se o 13900K).

2560-1440.png
2560-1440.png

Poslednja izmena:
Pitanje za forumaše koji kod sebe trenutno imaju i 5800X i 5800X3D
Da li ste voljni da testirate da li je 5800X3D išta brži u jednom Neverwinter Nights 2 modulu (modul se zove Town Simulator)? Na netu nema nikakvih testova sa NWN2, a igra koristi samo jedno jezgro koje je nedovoljno kad broj kreatura u igri naraste preko 150 pa me interesuje da li veliki L3 keš tu išta pomaže.

Nazad
Vrh Dno