Šta je novo?

AMD RX 9000 / RDNA 4

1740739080102.png
Ne kapiram zašto imaju i koriste kao ilustraciju kao referentni model, ali ne planiraju da puste u prodaju?! Čak i na coveru za Youtube event piše da neće biti na prodaju.
Počinje za dva sata, BTW.

Dobra pozicija za konektor, u vertical mount varijanti ispada kao back-connect rješenje, ne vide se kablovi. :D
Meni bas deluje losa. Ne deluje mi da je guranje toplog vazduha sa hladnjaka da ide preko kablova i konektora najsrecnija ideja.

Meni bas deluje losa. Ne deluje mi da je guranje toplog vazduha sa hladnjaka da ide preko kablova i konektora najsrecnija ideja.
Plus je i zamaskiran, tj. sa poklopcem pa je situacija još i gora iako ima proreze. Mada, Sapphire je to, do sada su rijetko kad kiksali, moguće da je izduvavanje usmjereno put gore a da će ovaj dio hladnjaka biti samo mlak.

Naprotiv, odlicna ideja, bilo koji protok vazduha je dobar, cak i ako je topao, karta radi samo ~350-360W

Nijedan kabl/konektor se ne topi zato sto je toplo oko njega, nego zbog mehanickih problema

Tako je, a na takvoj poziciji ne može da bude problem sa stranicom kućišta.

Haha, skoro 50,000 gledalaca na streamu.

Malo off: Gde se seti Texas Instruments-a xD
Negde sam čitao ko sve koristi usluge TSMC-a (Apple ubedljivo najveći deo) a kad sam video da i Texas Instruments koristi gotovu istu količinu vafera kao AMD i Intel bio sam zapanjen i mislio da je štamparska greška. Ali nije.
Baš dobro izgleda RX 9070 XT NITRO+.
Imao sam 7900XTX Nitro+, prelepa, ogromna, overklokovana i vukla preko 400W kao od šale, ali sam je prodao jer se nikako nije uklapala u belilo mog (nekadašnjeg) kućišta. :)

Prilozi

• 0.jpg
    0.jpg
    253.6 KB · Pregleda: 61
  • 1.jpg
    1.jpg
    140.2 KB · Pregleda: 60
Pa ko će uzeti običnu 9700 za 50 dolara manje?

Izgleda da su Trumpove sankcije samo zaobišle Srbiju. EU, Kina, Kanada, Mexico, Rusiji produžene. Svi su dobili sem nas.
Po tome kod nas bi trebalo da budu jeftinije kartice jer Eu prati USA uvek u cenama :D

Poslednja izmena:
Mislim da nikome nije interesantna kartica iz 2002.

9070 549$
9070XT 599$

Premala razlika u ceni. Bukvalno 9070 nema smisla pored 9070XT.

9070XT je 25% jeftinija od 5070Ti, a nudi 23% bolji odnos cena/perf. od 5070Ti, sto znaci da je 9070XT 2% sporija od 5070Ti.

Nema nezvanicnih testova, ali po njiihovim internim rezultatima 9070XT je tu negde sa 5070Ti (-15 do +15% u zavisnosti od testa).

U prosjeku. Sad da vidimo šta kažu nezavisni testovi, i koliko će ih biti za MSRP na prodaju.

Ovi bas ne zele da prodaju 9070? Preblizu je cenom 9070 XT.

Mora da im je yield fenomenalan i nemaju feler cipove za jeftiniji model pa cenom odvracaju kupce.

9070 549$
9070XT 599$

Premala razlika u ceni. Bukvalno 9070 nema smisla pored 9070XT.
Ili sluzi kao upsell za 9070XT, ili je yield toliko ocajan da nece ni biti 9070XT sem na papiru. Sve ostalo nema smisla.
$500-$525 bi bila realnija cena za 9070.

Poslednja izmena:
Solidna prezentacija, dosta bolja nego od Nvidia, ili bar nisu pokusali da nam kazu da je 5070 kao 4090.

Mogao bi se kupiti XT, ali treba sacekati nezavisne testove prvo.

Cijena 600 + 20% PDV = 720 + Balkanska Taksa = Minimalno 800 (In Hungary we belive)

I tako... dobili smo ono sto je poznato duze vreme - raster performanse izmedju 7900xt i 7900xtx, bolji rt i cena ~600 dolara :D Napisah u ovoj temi jos pocetkom januara da je sve to najverovatniji ishod, jedino sto sam mislio da ce 9070 biti 499$ i dosta bolja kupovina.

Mislim da je povecanje potrosnje u poslednjem trenutku (sa 260 na ~300 za XT kartu) posledica toga da je Blackwell podbacio, odnosno da su shvatili da mogu biti jako blizu 5070Ti karte (provukoh to izmedju redova pre par dana u nekom odgovoru). Voleo bih da vidim performanse sa inicijalno planiranom potrosnjom, mozda se neko seti da proba.

Ostaje da se vidi realna dostupnost po MSRP cenama i kako ce raditi FSR4 u osnodu na novi DLSS.

po internim testovima je 5070 = 4090
Hoces reci da nece biti kada se koristi MFG :ROFLMAO: Ja se ne bih iznenadio da bude cak i nesto brza :p

599$ je US cena, za EU ce verovatno biti oko 650-670 eur + VAT na to

Vrh Dno