Šta je novo?

AMD RX 9000 / RDNA 4

Cudi me da RX 9070 XT nema okruglo 3GHz post klok, dok RX 9070 ima bas nizak klok.

Ma to su holderi.
Kako je onaj masni rekao, onaj što zabada, verovatno 650 za xt.
Bili su holderi pre 20 dana na minimum 750.
Bude li 700, nemaju oni šta da traže pored 5070ti, makar ovaj bio i 900.
Kod nas može da bude 800 za krajnjeg kupca, dok 5070ti ima preorder za nekih 900.
Za 100 evra razlike, bolje uzeti 5070ti, iako po tim cenama nijedna karta ne zaslužuje da se pogleda, a kamoli kupi.

Znaci nastavljaju nV -50 eur strategiju koja im je bas pomogla da dobiju nazad marketshare. Treba udariti restart dugme na celu gaming industriju

Znaci nastavljaju nV -50 eur strategiju koja im je bas pomogla da dobiju nazad marketshare. Treba udariti restart dugme na celu gaming industriju
Zasto bi ih zanimao MSRP koji nista vise ne znaci? 5070 Ti kosta preko 1100eur, 9070 XT nece biti preko 900 sigurno. Nije kao da je 5070 ti neki poseban proizvod, a 5070 sigurno nece biti bolji od 9070.

Zasto bi ih zanimao MSRP koji nista vise ne znaci? 5070 Ti kosta preko 1100eur, 9070 XT nece biti preko 900 sigurno. Nije kao da je 5070 ti neki poseban proizvod, a 5070 sigurno nece biti bolji od 9070.
Napisao na prethodnoj strani
AMD treba svoj MSRP da formira prema nV MSRP, a ne prema trzisnoj ceni jer ce kad tad da se zalihe normalizuju i onda ce morati da smanje MSRP (poput 7900XT) dok nV moze da ostane na 750$.

Ove cene i dalje nemaju smisla, entry model 9070 je "samo" 50$ jeftiniji od bolje verzije 9070XT. Razlika u performansama ce biti ~20%, pa tesko da je razlika u ceni manje od 10%.

Ponavljaju gresku sa 7900XT

Ma ko vam kaze da su cene te? To su holderi samo, stajalo ranije i 750 na velikim sajtovima, bestbuy, mc itd.

Petak 28.02. je zvanicna najava pa cemo prekinuti sva naklapanja.
Tad valjda treba da saopste i neke cene.

Pa cekajte, nije vanredno/ratno stanje i neko dize cenu hleba i flasirane vode za 50-200% pa da ih streljamo kao profitere. Nemam nista protiv da svako zaradi koliko moze, nece niko umreti ako ne kupi najnoviju graficku karticu manje od mesec dana nakon predstavljanja.

Analizirajući brojeve donekle možemo predvideti performanse RX9070 grafičkih u odnosu na 7900XT npr.

Navi 48 iz 9070XT ima 4096 shadera dok Navi 31 u RX 7900XT ima 5376, prednost za 7900XT od 31%
9070XT ima boost clock 3GHz vs 2,4GHz za 7900XT, prednost za 9070XT od 26%.
Ako preptpostavimo neko poboljšanje efikasnosti shadera, znači raster perfomanse vrlo blizu 7900XT, tj. znatno slabije od RTX 5070Ti..

Glavna napredak može doći od boljeg raytracinga i novog AI upscalinga. Za ovom prvo se nadam pozitivnim rezultatima, za ovo drugo nisam baš siguran.
Značajan deo čipa su AI jedinice (ako kapiram 20-25% tranizistora) ali nVidija ima višegodišnju prednost, nisam siguran da AMD može biti efikasniji.

Realno MSRP za 9070XT treba da bude 600US$ da bi se prodavale i tako će biti dosta bolja kupovina od RTX 5700.

Poslednja izmena:
^Samo da ne bude bangavi 16 pin za napajanje. Manja je AMD potrosnja i posledicno struja ali ti mikro pinovi mi ne ulivaju poverenje u odnosu na vece 8-pin koje sad koristimo.

^Samo da ne bude bangavi 16 pin za napajanje. Manja je AMD potrosnja i posledicno struja ali ti mikro pinovi mi ne ulivaju poverenje u odnosu na vece 8-pin koje sad koristimo.
To će sigurno biti, mora da se misli i na proizvođače napajanja.

Glavna napredak može doći od boljeg raytracinga i novog AI upscalinga. Za ovom prvo se nadam pozitivnim rezultatima, za ovo drugo nisam baš siguran.
Značajan deo čipa su AI jedinice (ako kapiram 20-25% tranizistora) ali nVidija ima višegodišnju prednost, nisam siguran da AMD može biti efikasniji.
Treba im dobar FSR za sledeću generaciju konzola i gde ćeš bolje test okruženje od PC-a. 😃

Treba im dobar FSR za sledeću generaciju konzola i gde ćeš bolje test okruženje od PC-a. 😃
Ako FSR do sada nije koristio AI za upscaling, a sada hoće, koliko će im vremena trebati da ga treniraju, i sa kolikim resursima kako bi mogao da se nosi sa DLSS-om?

Ne znam odgovor na tvoje pitanje, ostaje da vidimo prve testove pa ćemo znati na kom je trenutno nivou.
Imaju skoro dve godine do izlaska PS6 i do tad bi mogli imati zadovoljavajuć kvalitet.

A i novu arhitekturu (UDNA).

Ne znam odgovor na tvoje pitanje, ostaje da vidimo prve testove pa ćemo znati na kom je trenutno nivou.
Imaju skoro dve godine do izlaska PS6 i do tad bi mogli imati zadovoljavajuć kvalitet.
:)
Pitanje je bilo retoričko, tj mislim da nema šanse da taj "AI FSR" uspešno nosi sa DLSS4.
AMD nema vremena da 2 godina usavršava AI FSR, treba mu dobar marketing odmah sada kako bi iskoristili haos koji je nVidia stvorila.

S obzirom koliko su ljudi spremni da prihvate NV rješenja, koja definitivno nisu ne znam šta, AMD treba samo da isporuči korektan kvalitet za cijenu.

S obzirom koliko su ljudi spremni da prihvate NV rješenja, koja definitivno nisu ne znam šta, AMD treba samo da isporuči korektan kvalitet za cijenu.
Tu se nikako ne bih složio. Da nVidia rešenja nisu ne znam šta, AMD, Intel, Qualcom, Apple ili neko peti bi ih brzo premašio. Rekao bih da su nVidia rešenja, iako zatvoreni sistem, toliko ispred konkurencije, da niko realno ne može ni da im prismrdi. nVidia to naravno koristi da zavaljuje cene koje poželi.
Ako AMD-u, naprimer, treba ulaganja u FSR ekvivalentna ulagajnima nVidije u DLSS, a prodaje 9 puta manje grafičkih kartica, AMD ne može biti konkurentan. AMD može jedino da povrati deo ulaganja kroz prodaju u konzolama gde su profitne margine mnogo manje.

Moja poenta je da i dalje ne izgleda dobro, a ljudima to sve manje smeta. Drugo - da li mi uopšte znamo koliko vremena i novca NV ulaže konkretno u ta softverska rješenja? Jer je sve to maltene prirepak njihovom velikom AI pushu. Ono što definitivno ne treba raditi je - hajde da objave cijene sjutra, i da revieweri mogu da dođu do uzoraka i urade direktna poređenja. Koliko god curi podataka, o softverskom dijelu i dalje jedino imamo demo sa CESa, koji je izgledao spektakularno bolje od prethodnih AMD iteracija (bar FSR 4), a RT ako su išta popravili biće "dovoljno" - ZA CIJENU.

Sapphire NITRO+ Radeon RX 9070 XT BIOS Leak Reveals Existence of "Navi 48 XTX" GPU Variant

Moja poenta je da i dalje ne izgleda dobro, a ljudima to sve manje smeta. Drugo - da li mi uopšte znamo koliko vremena i novca NV ulaže konkretno u ta softverska rješenja? Jer je sve to maltene prirepak njihovom velikom AI pushu. Ono što definitivno ne treba raditi je - hajde da objave cijene sjutra, i da revieweri mogu da dođu do uzoraka i urade direktna poređenja. Koliko god curi podataka, o softverskom dijelu i dalje jedino imamo demo sa CESa, koji je izgledao spektakularno bolje od prethodnih AMD iteracija (bar FSR 4), a RT ako su išta popravili biće "dovoljno" - ZA CIJENU.
Nekim ljudima smeta, nekima ne, ali nVidia realno nudi bolja rešenja. Ja koji sam uvek kupovao AMD kad je bio konkurentan, mislim da je zadnji Radeon u mom kompjuteru bio Radeon 4870 početkom ovog veka. 😁
Što se tiče ulaganja mislim da je nVidia je uložila dosta u zatvorena rešenja (aktuelno DLSS, frame-generation, raytracing) a sigurno mnoogo više nego AMD.
Zahvaljujući tim ulganjima ima bolje drivere, bolji upscalling, bolju podršku u igrama itd. a stvara zatvoren ekosistem u koji AMD ne može da uđe. Zahvaljujući dominaciji na tržištu ta rešejna postaju defacto standard.
Kad na to dodamo ulaganja u marketing i branding grafičkih karti jasno je što je udeo AMD-a na tržištu tokom vremena pao ispod 10%.

Treba odati priznanje NV za DLSS 4, stvarno je mnogo napredovao u kvalitetu slike, do te mere, da postaje bolje resenje od nativnog TAA prikaza koji ima ghosting...I uz to su omogucili to od RTX 2000 serije, tako da...
Realno imaju najbolji upscaler koji na kraju postaje bolji nego native...
AMD pod hitno mora da pruzi neki priblizan odgovor, ja iskreno, da je NV izbacila 4060 sa 12gb ne bih razmisljao sta da uzmem..

Nazad
Vrh Dno