Šta je novo?

AMD RX 9000 / RDNA 4

Ne uklapa se ta informacija u širu priču nikako. Nikad AMD nije kartom iz 7 segmenta prevazišao stariju kartu iz 9 segmenta. Što bi značilo da je karta nesto sporija, ili u najboljem slučaju blizu 7900 xtx a da je samo 100 usd jeftinija. To bi u praksi značilo da su 7900 xt, 7900 gre i 7800 xt bolji price/perf proizvodi. A mozda i 7900 xtx.
Ne znam, to meni nema smisla sem ako je prvi put u istoriji karta viseg srednjeg segmenta nove generacije brza od prethodnog top end modela
Upravo je takva i priča, da se nove karte i ne isplate pored 7900XT/XTX, a i meni deluje tako osim ako debelo ne skrešu cenu.

Problem je što će taj "problem" da reše tako što će odmah da obustave proizvodnju starijih modela i da što pre raščiste zalihe, pa onda ljudi i neće imati drugog izbora sem novih. Već sad se smanjuju zalihe i izbor RX 7000 i RTX 4000 kartica kod Mađara...možda samo privremeno, ko zna.

Ne verujem da je privremeno, Caseking ima samo jednu 7900xtx na lageru, za 932e sto je odlicna kupovina ako 9700xt bude 1200e+.

Pa tako obicno biva, stara serija se prodaje dok ima cipova, nece narucivati nove wafere...
A prodaje se uz discount i maltene uvek nova serija bude skuplja karta za iste performanse kad se cisti lager starih. Setite ze da je maltene za iste pare bio 6700XT i 7600XT cim se potonja pojavila. MSRP im nije bio isti ali u tom momemtu smene generacija cene u radnjama su im bile par eura gore dole, otad 6700XT je rasla (ko zna kakva zaliha)...

Stoji, ali ranije je to išlo sporije. Ove sadašnje nestašice su baš natempirali i loše je za kupce.
Ista stvar i kod NVidije...

Ne verujem da je privremeno, Caseking ima samo jednu 7900xtx na lageru, za 932e sto je odlicna kupovina ako 9700xt bude 1200e+.
Nema sanse da bude 1200e, maks nekih 900, ako i toliko, ako je yield isti kao za 7900xt/x po vaferu, 30% vise karte mogu da naprave. Ono sto ne ode u xt, ici ce u obicnu 9070, mozda i neki 9060 ili sta vec.

OCekivali su da nevidija opali +$100 na cene prethodne generacije, pa su ih jebait ovi iz nevidije (ili kako ono bese izraz kad je AMD onomad zeznuo nvidiju oko cena).

Sad verovatno nece, posto je Nvidia izletela sa RTX 5070 za $549.

Nema amd taj "clout", da prodaje karte po 1000usd. I 800 je mnogo za srednju klasu, jos amd...

Nema amd taj "clout", da prodaje karte po 1000usd. I 800 je mnogo za srednju klasu, jos amd...
Sve zavisi sta podrazumevas pod srednjom klasom? Po meni, 5070 ti je srednja niza, 5070ti je srednja klasa, a 5070ti ce da bude 750$, koji ce kod ce imati za oko 900-950 evra.
Sto se AMD-a tice, srednja klasa za njih ce sada biti 7900xtx(koga ima za 900) i 9070xt, sto znaci vise od 750$ ako bude, onda bolje 7900xtx polovnjaka uzeti za 650-700e kod nas. Bude li karta preko 850-900 evra, ima lepe prasine da se nakupi.
Po meni, 5080 je visoka niza klasa, 4090 visoka, a 5090 high-end klasa, a ocekujem 5080 za 1200-1300 cim prodje nestasica, isti slucaj kao sa 4080s, ima ih sada po 1100.

Sve preko 499$ za 9070XT je cist promasaj. Sve i da bude u rangu sa 5070Ti po pitanju raster performansi i dalje ce zaostajati u RT i dalje ce FSR biti losiji od DLSS (sada nesto manje losiji) i na kraju krajeva imaju 8% trzista sa kojim nisu zadovoljni i zeleli bi da pomere granicu 20%+, a to ce tesko ici sa cenom preko 499$ za 9070XT

Sve preko 499$ za 9070XT je cist promasaj. Sve i da bude u rangu sa 5070Ti po pitanju raster performansi i dalje ce zaostajati u RT i dalje ce FSR biti losiji od DLSS (sada nesto manje losiji) i na kraju krajeva imaju 8% trzista sa kojim nisu zadovoljni i zeleli bi da pomere granicu 20%+, a to ce tesko ici sa cenom preko 499$ za 9070XT
Pre ce sa cenom da uleti izmedju 5070 i 5070 Ti nego sto ce biti toliko jeftinija od 5070.

Standardni recept za amd je da daju 15% vise rasterskih performansi u odnosu na nV za iste pare. I tim odnosom drze 15% trzista. Ako hoce da dignu udeo,moraju da dignu to na 25%+. Ako nece...slobodno nek prodaju i po 2000e 9070, nemam nista protiv. Ako ce 9070xt da kosta 1200e mora da bude 30-40% brzi od rtx 5080 i 50-70% brzi od 7900 xtx da bi uopste bio razmatran od prosecnog kupca

Vec sam vam napisao da su u prednarudzbama 5070 Ti i 9700 XT imale manje/vise iste nabavne cijene za isti model i rang kartice.
Sada kad je launch odgodjen, cekamo da vidimo koliki povrat ce se dobiti, tj koja ce to finalna cijena biti.

To su neproverene glasine, kakvih ima na stotine pre svakog launcha grafickih karti.

Vec sam vam napisao da su u prednarudzbama 5070 Ti i 9700 XT imale manje/vise iste nabavne cijene za isti model i rang kartice.
Sada kad je launch odgodjen, cekamo da vidimo koliki povrat ce se dobiti, tj koja ce to finalna cijena biti.
Distro cene ili cene u maloprodaji, velika je to razlika? Ne dobijaju iste cene svi. Primera radi, svaki distro ima jedno 3 cene za maloprodaje, zavisi od prometa koji ostvaruju, tj. koliko para trose.

@vasijan

Info je iz prve ruke, neke kartice su vec stigle na lagere na Balkan, ostalo sto stize u ovom prvom Launch talasu je tu u toku ove sedmice.

@kriptoacc

Distro cijene, nazovimo to prvi level (najveci moguci promet, za najnizinim nabavnim cijenama).

Info iz prve ruke je Lisa Su. To o cemu ti pricas je 4-5 ruka. A opet ne verujem u to jer je prosto nelogicno, sem ako opet nije stara prica sa nasim "uvoznicima" kad nabiflaju pocetne cene ako se neka early adopter ovca zaleti.
Sem ako se cudo ne desi,ne postoji sansa da 9070 xt bude brza kao 7900 xtx a kamoli brza. 7900 ima 50% vecu povrsinu gpu cipa, 50% vise sejdera, 50% siru magistralu, 50% vise memorije. 7900 xtx se ne prodaje bog zna kako, te price da ce 9070 xt da ode ba 1200e su po meni smesne,ko god da ih prica a da nije AMD zvanicnik.

Naravno,mozda gresim jer nisu poznate sve informacije. Ali sansa za to je jako mala. Proizvodni proces nije dovoljno napredniji za tako nesto. Da AMD prelazi na 3nm, e onda bi bilo moguce.

A inace poznato je da su sva kretanja u ekonomiji izuzetno logicna :D

Ne znam, nesto se secam kroz maglu da dok RX7900 kartice jos nisu izasle da se od njih ocekivalo dosta vise i da je na kraju ispalo da imaju bag u jezgru pa da ne razvijaju performanse koje se ocekivalo od arhitekture. Kao bag je uocen na vreme tako da su stigli da ga isprave u slabijim cipovima, ali je za flagship bilo prekasno i kad su uradili analizu procenili su da ce im biti preskupo da izbacuju novu reviziju za tako dobitak u performansama koji nece promeniti situaciju na trzistu. Mozda RDNA4 dobici nad sakatim RDNA3 u kombinaciji sa boljim node-om prosto donose dosta veci skok nego sto ocekujemo od AMD-a, a mozda nas ceka jos jedan promasaj, videcemo.

Kretanja u ekonomiji su 100% logicna i zakonomerna. Apsolutno uvek. Jedina razlika je sto niko ne zna sve cinjenice da bi ih mogao iskoristiti , a i kad bi ih znao,opet bi se po nekad desio crni labud (tipa rat) koji bi promenio parametre.
Ali je sama ekonomija na makro nivou uvek potpuno logicna.

A druže najbolje da budu besplatne.

499$ košta 7800XT u Americi.

A druže najbolje da budu besplatne.

499$ košta 7800XT u Americi.
Zasto ti je to kontra argument? Ako je 9070XT zamena za 7800XT, bas ima smisla da dodje na njegov price point.
Kretanja u ekonomiji su 100% logicna i zakonomerna. Apsolutno uvek. Jedina razlika je sto niko ne zna sve cinjenice da bi ih mogao iskoristiti , a i kad bi ih znao,opet bi se po nekad desio crni labud (tipa rat) koji bi promenio parametre.
Ali je sama ekonomija na makro nivou uvek potpuno logicna.
Pa onda prihvati da ne vidis sve cinjenice relevantne za desavanje na trzistu i nemoj da nas napinjes obrazlozenjima kako ti legit insider dojave iz distributivne mreze nisu logicne.

Sa 900+ $ se nece pomeriti u dobrom pravcu kada je market share i brand recognition u pitanju, to sam vise nego siguran :)

pa kada B580 karta od 250$ kosta 50000din o cemu dalje sa pricamo….

Nemoj gledati US cenu, bez poreza je. EU cena skoro uvek bila MSRP u EUR pa +20% porez. A kolko vidim, B580 je blizu te konvertovane cene u Evropi.

A cena u SRB. Pa pomnozi EU cenu sa kursom kanadskog dolara i dodaj varijabilu danasnjeg horoskopa + trenutna temperatura pretvoreno u %. Tako nesto :)

Ma kod nas mislim na komsije, kakva kupovina u Srbiji, od toga nema nista.

Vrh Dno