9070 XT cijenim da kod nas ide 1200 eura pa na više.
Znači to je to otprilike, ako je u USA 900 $.
9070 XT cijenim da kod nas ide 1200 eura pa na više.
Upravo je takva i priča, da se nove karte i ne isplate pored 7900XT/XTX, a i meni deluje tako osim ako debelo ne skrešu cenu.Ne uklapa se ta informacija u širu priču nikako. Nikad AMD nije kartom iz 7 segmenta prevazišao stariju kartu iz 9 segmenta. Što bi značilo da je karta nesto sporija, ili u najboljem slučaju blizu 7900 xtx a da je samo 100 usd jeftinija. To bi u praksi značilo da su 7900 xt, 7900 gre i 7800 xt bolji price/perf proizvodi. A mozda i 7900 xtx.
Ne znam, to meni nema smisla sem ako je prvi put u istoriji karta viseg srednjeg segmenta nove generacije brza od prethodnog top end modela
Nema sanse da bude 1200e, maks nekih 900, ako i toliko, ako je yield isti kao za 7900xt/x po vaferu, 30% vise karte mogu da naprave. Ono sto ne ode u xt, ici ce u obicnu 9070, mozda i neki 9060 ili sta vec.Ne verujem da je privremeno, Caseking ima samo jednu 7900xtx na lageru, za 932e sto je odlicna kupovina ako 9700xt bude 1200e+.
Sve zavisi sta podrazumevas pod srednjom klasom? Po meni, 5070 ti je srednja niza, 5070ti je srednja klasa, a 5070ti ce da bude 750$, koji ce kod ce imati za oko 900-950 evra.Nema amd taj "clout", da prodaje karte po 1000usd. I 800 je mnogo za srednju klasu, jos amd...
Pre ce sa cenom da uleti izmedju 5070 i 5070 Ti nego sto ce biti toliko jeftinija od 5070.Sve preko 499$ za 9070XT je cist promasaj. Sve i da bude u rangu sa 5070Ti po pitanju raster performansi i dalje ce zaostajati u RT i dalje ce FSR biti losiji od DLSS (sada nesto manje losiji) i na kraju krajeva imaju 8% trzista sa kojim nisu zadovoljni i zeleli bi da pomere granicu 20%+, a to ce tesko ici sa cenom preko 499$ za 9070XT
Distro cene ili cene u maloprodaji, velika je to razlika? Ne dobijaju iste cene svi. Primera radi, svaki distro ima jedno 3 cene za maloprodaje, zavisi od prometa koji ostvaruju, tj. koliko para trose.Vec sam vam napisao da su u prednarudzbama 5070 Ti i 9700 XT imale manje/vise iste nabavne cijene za isti model i rang kartice.
Sada kad je launch odgodjen, cekamo da vidimo koliki povrat ce se dobiti, tj koja ce to finalna cijena biti.
Sve preko 499$ za 9070XT je cist promasaj. Sve i da bude u rangu sa 5070Ti po pitanju raster performansi i dalje ce zaostajati u RT i dalje ce FSR biti losiji od DLSS (sada nesto manje losiji) i na kraju krajeva imaju 8% trzista sa kojim nisu zadovoljni i zeleli bi da pomere granicu 20%+, a to ce tesko ici sa cenom preko 499$ za 9070XT
Zasto ti je to kontra argument? Ako je 9070XT zamena za 7800XT, bas ima smisla da dodje na njegov price point.A druže najbolje da budu besplatne.
499$ košta 7800XT u Americi.
Pa onda prihvati da ne vidis sve cinjenice relevantne za desavanje na trzistu i nemoj da nas napinjes obrazlozenjima kako ti legit insider dojave iz distributivne mreze nisu logicne.Kretanja u ekonomiji su 100% logicna i zakonomerna. Apsolutno uvek. Jedina razlika je sto niko ne zna sve cinjenice da bi ih mogao iskoristiti , a i kad bi ih znao,opet bi se po nekad desio crni labud (tipa rat) koji bi promenio parametre.
Ali je sama ekonomija na makro nivou uvek potpuno logicna.
Ma karta ne sme 800 evra kod nas da predje.Sa 900+ $ se nece pomeriti u dobrom pravcu kada je market share i brand recognition u pitanju, to sam vise nego siguran![]()
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: this_feature_currently_requires_accessing_site_using_safari