Šta je novo?

AMD RX 9000 / RDNA 4

Sacekaj jos malo ako si ozbiljan sa kupovinom.
Navodno su u pripremi 9080ice. Cak i da ne zelis njih, sigurno ce cena 70ica dodatno pasti, ili zadrzati neki "normalan" nivo.

Pitanje je koliko ce uopste biti tih 9080, verujem da svi ti cipovi moraju da budu golden samples (ako je tacno ono sto se prica 😉).

Sta sad, kad su videli da Blackwell i nije nesto, sad moze i flegsip konkurent?
Nisu se ovome nadali, bile im spustene gace, vidi se po Q4 2025 realase date-u...

A po NAVODNIM specifikacijama bice skoro duplo jaca od 9070XT.

Nisu se ovome nadali, bile im spustene gace, vidi se po Q4 2025 realase date-u...

Bolje i zakasnela dobra kartica od dosadasnjih polu pokusaja(cast izuzecima u obliku RX 6800XT i RX 6900XT).

Sacekaj jos malo ako si ozbiljan sa kupovinom.
Navodno su u pripremi 9080ice. Cak i da ne zelis njih, sigurno ce cena 70ica dodatno pasti, ili zadrzati neki "normalan" nivo.
Necu jos da uzimam, nemam vremena trenutno za previse igara, ali do leta ce da se zavrsi nesto od trenutnih projekata pa ce se osloboditi vreme.

Mislim da je to bila zamisao od pocetka - da nvidia pomisli da nece imati konkurenciju u najvisem segmentu i da moze sebi da dozvoli da napravi nikakav proizvod. Ali sve je to i dalje na nivou spekulacija. 9080 moze da ispadne uzas, a nvidia mozda da napravi 5080 super i da povrati taj balans traznje na svoju stranu sa nekom atraktivnojim cenom. No ne bih se previse nadao jer znamo kakvo je tržište, skalperi...
Ali je bitno da konkurencija uzvraca. Nvidia bi sama po sebi sibnula cene jos vise u nebesa ner su tako u mogucnosti.

Mislim da je to bila zamisao od pocetka - da nvidia pomisli da nece imati konkurenciju u najvisem segmentu i da moze sebi da dozvoli da napravi nikakav proizvod. Ali sve je to i dalje na nivou spekulacija. 9080 moze da ispadne uzas, a nvidia mozda da napravi 5080 super i da povrati taj balans traznje na svoju stranu sa nekom atraktivnojim cenom. No ne bih se previse nadao jer znamo kakvo je tržište, skalperi...
Ali je bitno da konkurencija uzvraca. Nvidia bi sama po sebi sibnula cene jos vise u nebesa ner su tako u mogucnosti.
9080 ne moze da bude uzas nikako, jer 9070xt ima 64 CU jedinice, dok primera radi 7900xtx ima 128. E sad, nije sve u tome, ali siguran sam da AMD moze da napravi kartu na 400w koja ce da bude na 15-20% od 5090 sa cenom od 1200$.

9080 ne moze da bude uzas nikako, jer 9070xt ima 64 CU jedinice, dok primera radi 7900xtx ima 128. E sad, nije sve u tome, ali siguran sam da AMD moze da napravi kartu na 400w koja ce da bude na 15-20% od 5090 sa cenom od 1200$.
Ne sumnjam uopste. No mozda vendori naprave neke gluposti tipa uvedu one glupe adaptere za napajanja usled vece potrosnje. Ili zeznu recimo hladjenje za 9080ice.
Dzabe posle i dobre perfomanse i primamljiva cena i dostupnost kada se aktiviraju ove lampice sumnje.
No, verujem da je amd ovog puta stvarno naucio lekciju i da prosto moraju da iskoriste priliku koja im se na ovakav nacin vise nikad ne ukaze.

Sto vise alternativa to bolje po nas, bilo bi dobro i da Intel udje ozbiljnije u pricu, e onda bi bilo zanimljivo

Џабе лажна конкуренција, кад је НВ увезана ексклузивним уговорима за хардверску куда и тензор акцелерацију.
Толико су бахати, да више и не морају да избацују квалитетне карте.
За профи примену НЕМА алтернативе.

А за игре се ионако купује конзола.
Штета, ати је увек имао добар производ.

Stoji to, ali ako proizvedu dovoljno kartica, cene ce dole. Zabole me za profesionalnu primenu i ko tu ima primat, mali je to deo kolaca

Spukulisati o necemu sto ni malo ne razumete pa jos niste ni malo u pravu, da je tek tako napraviti brzi kartu pa ne bi AMD i Intel zaostajali bar 20-35% u perf/watt, a reci da je profesionalno trzite nevazno je jos smesnije, zamisli kad gamer ufura da je gaming vazniji od AI koji je verovatno prekretnica 21 veka (svidjalo se to nekom ili ne)

Пусти човика, видиш да зна ...

Spukulisati o necemu sto ni malo ne razumete pa jos niste ni malo u pravu, da je tek tako napraviti brzi kartu pa ne bi AMD i Intel zaostajali bar 20-35% u perf/watt, a reci da je profesionalno trzite nevazno je jos smesnije, zamisli kad gamer ufura da je gaming vazniji od AI koji je verovatno prekretnica 21 veka (svidjalo se to nekom ili ne)
RazumeTE, nisTE ili razumeMO, nisMO?
Ne bih rekao da sedis u krugu tehnickih lica u nekoj od tih kompanija. Pricas sa iste pozicije kao i mi ostali, dakle izbegavaj reci koje projektuju sliku da znas nesto vise od ostalih-ne znas. Imas misljenje,kao i ostali, i to je to. Al ako mene pitas, nije ti bas neko, svi ovde znaju da mnogo karti ide u AI, nije to secret handshake koje samo ti znas :) jer profesionalna primena ne znaci AI. To je kao kad bi rudar rekao da je koristio karte u profesionalnoj primeni, isto su krckale neke brojeve/resavale neki problem. Profesionalna primena - osobi je jedna karta alat za ... (Dopuniti)

Samo MALKICE da skrenem sa teme.
Konačno pročitah nekoliko postova u kojima se ljudi dobro izražavaju sa "grafičke KARTE". Kad neko čudovište sa tri ventilatora, tri slota zauzeća, težinom od preko 2 i po kilograma nazove KARTICOM dođe mi da mu olupam o glavu tu "KARTICU".
Ali se još više ježim kad neko nazove IGRICOM nešto što je pravio studio od preko hiljadu ljudi nekoliko godina, e onda mi dođe da ujedam. Znaju to par mojih ortaka. :)
Eto, malo skrenuh, ali da se vratim na jedan, bar meni, zanimljiv tekst da AMD ne planira samo 9080XT kako bi napao RTX5080, nego i RX9090 sa svim (mogućim) specifikacijama - LINK .

Samo MALKICE da skrenem sa teme.
Konačno pročitah nekoliko postova u kojima se ljudi dobro izražavaju sa "grafičke KARTE". Kad neko čudovište sa tri ventilatora, tri slota zauzeća, težinom od preko 2 i po kilograma nazove KARTICOM dođe mi da mu olupam o glavu tu "KARTICU".
Ali se još više ježim kad neko nazove IGRICOM nešto što je pravio studio od preko hiljadu ljudi nekoliko godina, e onda mi dođe da ujedam. Znaju to par mojih ortaka. :)
Eto, malo skrenuh, ali da se vratim na jedan, bar meni, zanimljiv tekst da AMD ne planira samo 9080XT kako bi napao RTX5080, nego i RX9090 sa svim (mogućim) specifikacijama - LINK .
Po meni nema ni logike da dizaniraš arihtekturu što je 80% najmanje R&D, a onda izbaciš samo jedan tier proizvoda, umesto da to lepo upakuješ u sve moguće kombinacije i što više povratiš uloženo.

Po meni nema ni logike da dizaniraš arihtekturu što je 80% najmanje R&D, a onda izbaciš samo jedan tier proizvoda, umesto da to lepo upakuješ u sve moguće kombinacije i što više povratiš uloženo.
Ne funkcionise to bas tako kao sto se tebi cini. Da je tako, AMD ne bi imao "tiered release" zadnjih ne znam vec koliko generacija grafickih vec bi sve pustao u skoro isto vreme(ili barem mesec za mesec kao nVidia sto pusta). Drugo, TSMC ima ogranicen broj wafera na prodaju, ako oni smatraju da im se vise isplati da te wafere iskoriste na graficke umesto na procesore onda ce na trziste plasirati onoliko grafickih koliko misle da ce im omoguciti najvecu zaradu, Eventualno mogu da u ime povecanje procenta udela na trzistu da neki deo wafera iskoriste bez razmisljenja o maksimizaciji profita.

Poslednja izmena:
9070 je power limited zestoko, sad i ako NV izbaci jednu kartu i uradi isto bice daleko ispred ostalih u seriji po perf/power, zato i mala razlika cene medju te i XT

zamisli da je NV snizila TDP na 5080 cipu i ponudila 5070, ja poredim arhitekture a ne cherry pick odredjene karte
Zamisli da Nv spusti 5080 TDP na 300W, bila bi 5% bolja od 9070XT u rasteru, ako i toliko.
Ja ne razumem uopste o cemu ti pricas, kada je 4080S TDP 320w, 5080 360w, to je oko 13% veci TDP za 10% vece performanse.
5090 ima TDP 575w, 4090 ima 450w, to ti je 27% veci TDP za 30% veci perf na 4k raster.
Da je lako spustiti TDP i napraviti azdaju, to bi Nv i uradila do sada.
Ne moze jednostavno, ljudi to moraju da shvate, jer su udarili u zid, i jedino povecanjem TDP-a mogu da naprave % razliku u raster perf, a DLSS, FSR i slicno NE RACUNAM.

FYI 9070 ima 220w TDP, 5070 250W TDP, 13% veci TDP ima 5070, a losiji raster od 9070.
I za AMD vazi isto, ali opet AMD ima lufta koliko hoces, jer do 575W u odnosu na 300w, bezmalo duplo.
Da malo pogledas specifikacije AMD karti, video bi da 9070XT ima 64CU jedinice u odnosu na 128 koliko ima 7900xtx, i malo je sporiji od XTX-a, sa manjim TDP-om. Na istom TDP-u, isti raster.
E sad vidi ti ko moze i koliko moze, valjda ti je jasno, samo je stvar sto se AMD-u ne isplati.

Radi se o potrosnji po perf.. imas grafike i testove kao sto se i @Space Beer pozvao... 9070 je izuzetak rekao sam zasto... za 9070xt lepo se vidi gde je, za 9060 cemo tek videt, perf/watt da bude isti kao kod NV TDP mora biti postavljan jako nisko a cip 35% veci u odnosu na NV
5070 je 263 mm²
9070 je 357 mm²

Da je lako spustiti TDP i napraviti azdaju, to bi Nv i uradila do sada.
Ne moze jednostavno, ljudi to moraju da shvate, jer su udarili u zid, i jedino povecanjem TDP-a mogu da naprave % razliku u raster perf, a DLSS, FSR i slicno NE RACUNAM.
Ne nego nece sebi da pucaju u nogu.
Uradili su to jednom sa 1080Ti i nece vise nikada.
Ovde ne mislim toliko na tdp koliko na - da nesto hoce, onda bi to i uradili.
Nema potrebe, jer imaju jednog konkurenta koji u najvisem segmentu jos uvek i nije konkurent.

Radi se o potrosnji po perf.. imas grafike i testove kao sto se i @Space Beer pozvao... 9070 je izuzetak rekao sam zasto... za 9070xt lepo se vidi gde je, za 9060 cemo tek videt, perf/watt da bude isti kao kod NV TDP mora biti postavljan jako nisko a cip 35% veci u odnosu na NV
5070 je 263 mm²
9070 je 357 mm²
Pa nije AMD kriv što nVidiji treba mnogo više potrošnje za manji čip...dimenzionira se napajanje, hlađenje, kućište po potrošnji, ne po veličini čipa ispod hladnjaka.
Mada, nije to toliko bitna tema, većini ne smeta 20% veća potrošnja ako je radi 10% boljih performansi.

Pa ne treba, ti TDP pozicioniras kako ti odgovara, NV je veom bahata na pozicioniranju TDP tako da manji cip radi slicno ko AMD veci, sto samo znaci da oni vise ustede, sto dalje znaci da im je arhitektura i dalje bolje optimizovana sto nema veze sto su oni licno veoma bahati trenutno po ceni/perf vs troskovima za izradu, pa vidi 4060ti 16GB koja je cena a karta je jakoo jeftina za proizvodnju, primer

Vec je par dana u pogonu, ja super zadovoljan. Doduse, radi na 230w iz razloga sto se 5600x malo zesce muci (cak i sa -30 power limitom). Druga slika je usporedba sa 1660ti od gainwarda.

Prilozi

• 1111.jpg
    1111.jpg
    240.8 KB · Pregleda: 88
  • 2222.jpg
    2222.jpg
    366.8 KB · Pregleda: 86
  • 3333.jpg
    3333.jpg
    338.9 KB · Pregleda: 88
5070 je 263 mm²
9070 je 357 mm²
E ovako, sada cu da odvojim vreme da ti obrazlozim, a ti ako ne naucis iz ovoga nista, mlati kao do sada, ali se vise necu obazirati na tvoje postove.

5070 263, 31,1 miliona tranzistora
9070 357(mislim da nije tacan podatak, da je negde oko 340, ali nebitno), 53,9 miliona tranzistora
9070 jeste 35% veci cip, ali zato ima opala 73% vise tranzistora. Vidi ti to, velicina/kolicina dode Nv 110k po 1mm2, AMD 150k po 1mm2, sto je 36% vise tranzistora po 1mm2, sto jelte opet govori o necemu, iliti ide u prilog, iako ne pokazuje celu sliku, nego samo delic.
5070ti 378, 45,6 miliona tranzistora
9070xt 357 53,9 miliona tranzistora
Bolje da ne racunam.
Za dalje ne poredim, 5080 je druga liga karte, AMD nema tu kartu, ali ako poredim 5080 sa 7900xtx, ocigledno je 5080 u prednosti, zbog mnogih drugih stvari, ne samo velicine samog cipa, mrzi me da objasnjavam, drugi proizvodni proces itd...

Ono sto treba da izvuces iz svega ovoga, ako vec hoces da prognoziras, treba da poredis 9070XT i 7900XTX, cisto da vidis skok.
7900xtx 529 57,700 miliona tranzistora
Proizvodni proces ide u korist 9070xt naravno, ali isti taj 9070XT ima po 1mm2 vise tranzistora, dalje 7900xtx ima 50% vise svega ostalog u odnosu na 9070XT, a perf tu negde, perf/W na strani 9070XT.
E sad, zamisli AMD kartu nebitne velicine, sa ovakvom izradom kao sto je 9070XT, sa 50% vise svega, TDP jedno 360-400w, pa sine 5080 tu nema sta da trazi u rasteru. Naravno, nece skok da bude 50%, ali je dovoljno da bude 25% i da 5080 bude smesna karta.
Mene, kao i sve ostale, velicina cipa i sami yield ne zanima, ali Nv i AMD zanima itekako, jer vafer kosta koliko kosta, i na njegovu cenu ne mogu ni jedni ni drugi da uticu, ali odlucuju na sta ce isti iskoristiti, na AI ili CPU, GPU, to oni znaju sta im se najvise isplati, jer profit je ono najbitnije za njih.
Ono sto krajnje kupce interesuje jeste odnos perf/cena, gde Nv trenutno nema sta da trazi u "srednjem" segmentu.
Da je 5070ti 50 evra skuplji od 9070xt za iste modele, ja bih prvi rekao Nv, ali nije, nego je 200, sto je nekih 20-25% za 6-8% raster perf, totalno neisplativo. Ni DLSS prednosti ne opravdavaju razliku u ceni, jer su to vestacki frejmovi, isto kao i FSR.
I ovo sto sam napisao je samo vrh ledenog brega, a da se gleda na sve ovo kao sto ti gledas, ne znam gde bi Nv bio kraj, verovatno na pocetku, kod GeForce 256.
Dalje me mrzi da pisem...

@Markomaniax
Naravno, nego muzi budale dok se AMD ne navasa para, pa odluci nesto da promeni, kao sto je Intel radio godinama.

Poslednja izmena:
Samo si potvrdio sta sam ja govorio, to sto NV na nekim kartama forsira TDP iznad sweet spot radi i AMD sa 7090 XT, 7090 je izuzetak, i to sam tvrdio samo, jednostavno NV ima dobar perf/watt i cak kad se izivljava sa TDP i malim cipom

PS: nemoj samo da citamo ono sto pise na kutiji jer se poredi samo u realnosti jer znamo ko tu vise "laze"

E ovako, sada cu da odvojim vreme da ti obrazlozim, a ti ako ne naucis iz ovoga nista, mlati kao do sada, ali se vise necu obazirati na tvoje postove.

5070 263, 31,1 miliona tranzistora
9070 357(mislim da nije tacan podatak, da je negde oko 340, ali nebitno), 53,9 miliona tranzistora
9070 jeste 35% veci cip, ali zato ima opala 73% vise tranzistora. Vidi ti to, velicina/kolicina dode Nv 110k po 1mm2, AMD 150k po 1mm2, sto je 36% vise tranzistora po 1mm2, sto jelte opet govori o necemu, iliti ide u prilog, iako ne pokazuje celu sliku, nego samo delic.
5070ti 378, 45,6 miliona tranzistora
Bolje da ne racunam.
Za dalje ne poredim, 5080 je druga liga karte, AMD nema tu kartu, ali ako poredim 5080 sa 7900xtx, ocigledno je 5080 u prednosti, zbog mnogih drugih stvari, ne samo velicine samog cipa, mrzi me da objasnjavam, drugi proizvodni proces itd...

Ono sto treba da izvuces iz svega ovoga, ako vec hoces da prognoziras, treba da poredis 9070XT i 7900XTX, cisto da vidis skok.
7900xtx 529 57,700 miliona tranzistora
Proizvodni proces ide u korist 9070xt naravno, ali isti taj 9070XT ima po 1mm2 vise tranzistora, dalje 7900xtx ima 50% vise svega ostalog u odnosu na 9070XT, a perf tu negde, perf/W na strani 9070XT.
E sad, zamisli AMD kartu nebitne velicine, sa ovakvom izradom kao sto je 9070XT, sa 50% vise svega, TDP jedno 360-400w, pa sine 5080 tu nema sta da trazi u rasteru. Naravno, nece skok da bude 50%, ali je dovoljno da bude 25% i da 5080 bude smesna karta.
Mene, kao i sve ostale, velicina cipa i sami yield ne zanima, ali Nv i AMD zanima itekako, jer vafer kosta koliko kosta, i na njegovu cenu ne mogu ni jedni ni drugi da uticu, ali odlucuju na sta ce isti iskoristiti, na AI ili CPU, GPU, to oni znaju sta im se najvise isplati, jer profit je ono najbitnije za njih.
Ono sto krajnje kupce interesuje jeste odnos perf/cena, gde Nv trenutno nema sta da trazi u "srednjem" segmentu.
Da je 5070ti 50 evra skuplji od 9070xt za iste modele, ja bih prvi rekao Nv, ali nije, nego je 200, sto je nekih 20-25% za 6-8% raster perf, totalno neisplativo. Ni DLSS prednosti ne opravdavaju razliku u ceni, jer su to vestacki frejmovi, isto kao i FSR.
I ovo sto sam napisao je samo vrh ledenog brega, a da se gleda na sve ovo kao sto ti gledas, ne znam gde bi Nv bio kraj, verovatno na pocetku, kod GeForce 256.
Dalje me mrzi da pisem...

@Markomaniax
Naravno, nego muzi budale dok se AMD ne navasa para, pa odluci nesto da promeni, kao sto je Intel radio godinama.
100 drama...
1743186311118.jpeg

Чувени Леја > Џенсен Хванг

Nazad
Vrh Dno