Šta je novo?

AMD RX 9000 / RDNA 4

Ocekivao sam usko grlo u 1080, pa i 1440 medium, ali Ryzen 5600 je preslab za 9070XT kako god okrenes... mozda 4K moze da prodje, al ko igra u 4K ima besniji komp.

Ryzen 5 7600 bi trebalo da bude dovoljan😋

Treba jace i od 7600...

Ja sam na 5700X3D i ne vidim bottleneck. Mozda je minimalan.

Inace zacudio sam sam se Stalker 2, EPIC podesavanja (tako mi podesio po defaultu) 1440p rezolucija 100fps ima, a svuda sam video katastrofa nekih 60-ak fps i to na high... Nesto je podeseno ili su unapredili sa poslednjim patch-om da to bude kako treba.

Ne dobija se od patch-a 70% performansi...verovatno su ti fsr i frame generation ukljuceni po deff

Ja kad sam video resolution scale na 100% i native AA (posto je TAA ocajan) nisam ni gledao ostalo... Iskreno ja i ne vidim razliku golim okom...
S.T.A.L.K.E.R. 2 Heart of Chornobyl_2025.03.30-11.44.png

Ja sam na 5700X3D i ne vidim bottleneck. Mozda je minimalan.

Prema ovom što je Ostoja okačio, i 5600 je više nego dovoljan. Jedino gde sam video da se muči da nahrani grafičku karticu je u Flight Simulator, gde mora na napravi gomilu objekata.

Ja tek malopre provalio da nema MSI kartica za 9xxx seriju, i da nije bilo ni za vecinu 7xxx serije. Pokusao MSI da se uvuce kod nV kao privilegovani partner, al ne uspeva, a i ovamo je omasio termin.

Ocekivao sam usko grlo u 1080, pa i 1440 medium, ali Ryzen 5600 je preslab za 9070XT kako god okrenes... mozda 4K moze da prodje, al ko igra u 4K ima besniji komp.

Mene je 5600x bas zezao i to na 6650 xt u npr the finals (sve low naravno,120 fps-a dropalo cak na 90-80) i impulsivno sam uzeo 5800x3d za 305e (avg 160+), al ne kajem se, solidan upgrade, s obzirom da igram competitive igrice sve na low (240hz)
Generalno ove UE5 igrice bas jedu cpu i kontam da nema poente uzimati nista sem X3D

Prema ovom što je Ostoja okačio, i 5600 je više nego dovoljan. Jedino gde sam video da se muči da nahrani grafičku karticu je u Flight Simulator, gde mora na napravi gomilu objekata.
Pa ne u esports onaj frame rate postižeš i sa upola slabiljim grafikama. Baš ga ozbiljno guši, još 1% i 0.1% su dosta loši (igrivo za amaterski nivo, ali ništa prema tome kako ovo može da radi). Tako da ko tera esports čak i na very high neće iskoristiti ni pola snage ove kartice. Pa u Valorantu čak i običan 6600 ima utilizaciju 25-50% 1440p sve na max 4x AA. CS2 je ipak malo zahtevniji ali ništa posebno.

Pa ne u esports onaj frame rate postižeš i sa upola slabiljim grafikama. Baš ga ozbiljno guši, još 1% i 0.1% su dosta loši (igrivo za amaterski nivo, ali ništa prema tome kako ovo može da radi). Tako da ko tera esports čak i na very high neće iskoristiti ni pola snage ove kartice. Pa u Valorantu čak i običan 6600 ima utilizaciju 25-50% 1440p sve na max 4x AA. CS2 je ipak malo zahtevniji ali ništa posebno.

Ti e-sports šuteri su malo specifični. Ljudi kompetitivno pretežno igraju sa niskim detaljima da bi protivnici bili što uočljiviji, gledajući kako igre izgledaju na tim setovanjima, rekao bih da grafička karta tu skoro i ne radi ništa drugo nego lepi teksture na poligone, tako da teret pada na procesor da što brže štanca poligone.

Takmičari takođe vole da krive svoju opremu, kao teniser što gleda u reket kad izbaci lopticu u aut, tako isto igrači kad poginu krive što im je FPS u deliću sekunde pao sa 300 na 150, a prava istina je da taj što te je koknuo nije imao ni 100 FPS, ali ima vremena na pretek i cepa igru ceo dan, svaki dan, i ti matori čičov ne možeš da se nosiš sa mladim kiborzima.

do duse ti mladji su na hormoncicima i na sestom red bullu od jutros...
vide kako se savijaju krilca kolibrija u letu...

Vide đavola, nego imamo ispod 0.2 sekunde response time kao što mladi i treba da imaju :) posle 30,to pada poprilicno za većinu

Napisah za vecinu,ne pogadja svakoga ;) mada to moze da znaci da si imao 0.1 pre 20 godina

Sad me zainteresovao sa ovom reaction time igrom 😁
Zanimljivo istrazivanje, pokazuje da se sa godinama reaction time smanjuje, ali ne onoliko koliko mislimo, a narocito ne naustrb preciznosti.
Tabela, principi, metode, praksa... ovde.

Verovatno i input lag monitora dosta utiče na rezultat. Treba isprobati na različitim osvežavanjima.

Verovatno odbijaju neki avg od skora koji se vrati. Pretpostavljam

I ja slično ubadam... Jednom sam ubo 90,ali to je sa varanjem, kad čekaš k'o zapeta puška da ranije pritisneš.

A to oko mulitiplayera je više do toga što sa godinama više prosto nemaš želju da se cimaš na taj način, posebno kad shvatiš ko je sa druge strane. Oni klinci na 5cm od monitora što drže tastaturu pod pravim uglom 😅.

Ja sam potpuno izbacio mp, ali ne zbog refleksa... Ne vidim više smisao u tome, ne prija mi ni najmanje,naprotiv.

Kakvi ste smaraci, nasli ste mi jedini hardver koji ne mogu da apgrejdujem za pare.

🤣

Napisah za vecinu,ne pogadja svakoga ;) mada to moze da znaci da si imao 0.1 pre 20 godina
Ma jok, gledao sam pro igrače kako ovo rade na strem-u isto oko 160, neko ubode po nekad 130... svi smo ljudi... 160 je super rezultat, 180 solidan, a prosek je 280... inače ko igra competitive zna da trackeri prate reaction time, u igri on se kreće od 500 do 800 ms, a nekada ide i na 1500... tako da jedno je videti boju koja se promeni, a drugo par desetina pixela negde u dnu mape... to vam je ona tkz. pshihološka sekunda :D.

Odličan podcast, makar prvih 30 minuta... ostalo gledam pred spavanje ;)

Ja sam malopre uspeo da ubodem 85 milisekundi, više ne vredi ni da pokušavam, nema šanse da se ponovi.:ROFLMAO:
Inače mi je prosek oko 190 milisekundi, mator sam :(

Sve što je ispod 120, realno 150, ste kliknuli pre vremena, imao sam ja i 15 i 20, isl. ali to se ne računa... inače ko nema solidan gaming monitor nemoj ni da pokušavam meni je to spustilo za 70ms, dakle 8-10 sam dobio na osvežavanje i još jedno 60-65 na response time... nisam ni bio svestan da vrhunski 1080p ekran svog vremena, od pre oko 8g toliko ima loš odziv... bukvalno sam otišao sa 250 na 180... tako da ima nade...

Nazad
Vrh Dno