Šta je novo?

AMD RX 7000 (RDNA 3)

• Začetnik teme Deleted member 46590
  • Datum pokretanja
Sve je izglednije da ce taj <500$ segment biti rezervisan za Intel i neku polovnu kupovinu...
Taman Intelove graficke mogu da odmene Radeon sa jednim "voimja Oca" svaki put kada stignu novi drajveri... :)

Sve je izglednije da ce 6800xt i 6900xt ostati na trzistu u klasi od 600-700$ (odnosno eura) i da ce 7000 serija biti taj tier iznad... Isto vazi i za zeleni tabor.
To mozda za sledecih par meseci, posle nove godine se ocekuje dolazak Navi 32 koji ce isto biti chiplet based ali GCD je po glasinama znacajno manji [30WGP/60CUs, Navi31 ima 48WGP/96CUs]. Tu ocekujem da ce biti 6900XT+30%.

Najmanji Navi33 ce biti monolithic, za to ocekujem da ce biti u rangu 6900X.

Nesto mi previse optimisticno deluje da 7700XT=6900XT. Ako tako bude onda ce cena da bude u rangu >=550$/e jer ne verujem da ce sa 6800XT od 650$/e koliko je bio na pocetku dati ~10% brzu kartu za manje od 500$/e

Da li je realno ocekivati da konkurenta 4090 izbace u vidu GCD chipa?

Ove generacije verovatno ne, drzace se jednog GCD-a i MCD-a oko njih. Navi32 ce imati manji GCD, a Navi33 mali monolithic die.

Niko ni ne rumoruje da je multiple GCD u fazi testiranja ili da je stigao do AIB-ova.

Znaci verovatno tek sa RDNA4.

Radeon Pro ce imati dual GCD navodno

Slicno kao i sa proslom generacijom, OC je samo gubljenje vremena.
Undervolt je prava stvar, izgubi se 2% performansi, a dobije se hladnija karta koja manje trosi

RADEON-RX-7900-3.jpg

RADEON-RX-7900-2.jpg

Prilično je slabija 7900XT. Ona je definitvno trebala da bude 7800XT i sa nižom cenom.

Prilično je slabija 7900XT. Ona je definitvno trebala da bude 7800XT i sa nižom cenom.
Definitivno treba i AMD kritikovati isto kao za nV 4080 12GB.

Ocekujem da ce 7900XTX biti primetno brzi od 4080 16GB u rasteru, dok ce se 7900XT isto tako nositi sa 4070Ti ili kako god vec budu zvali bivsi 4080 12GB. Sto bi dalo zakljucak da nV mozda i nece morati da smanjuje cenu 4070Ti.

Odmah je na launch-u delovalo da je 7900xt nije cenovno nije dobro pozicionirana i da je upsell za 7900xtx
Sve je to planski odradjeno, nazalost opet cemo videti da su modeli kod oba tabora pozicionirani cenovno izmedju a ne kao direktna konkurencija...

Vrana vrani oci ne vadi ...

Kao sto sam i govorio ranije da nece ni blizu biti 7900xtx 4090, a RT performanse gore nego sto sam i mislio. U DL2 i CP2077 4090 duplo veci framerate sa RT od 7900xtx i 4080 ce oduvat ove karte sa RT-om. Kao sto nije 6000 serija dostigla 2080ti RT tako izgleda nije ni ova 7000 serija proslu 3000 seriju zeleni.

Pogledajte prilog 363903

Pogledajte prilog 363904

To su mnogi odmah rekli čim su objavljeni specifikacije i cena...loše stvari su našli da prepisuju od zelenih.

Iskreno, meni ovo sve vise lici da ce 7900XT biti tu negde sa 4080 (+/-), a 7900XTX izmedju 4080 i 4090, uz ogromnu prednost za NVIDIA karte u raytracingu, a nizu cenu za AMD.

Razlika izmedju XT i XTX ce biti okvirno 15% (negde malo manje, ~10, a u nekim ekstremnim situacijama mozda naraste i na blizu 20). Bandwith nece biti problem, 800GB/s plus Infinity Cache ce sigurno biti dovoljno i za slabiji model. Razlika u MSRP je malo iznad 10%, pa se slazem da je ovo upsell za jacu kartu.

Prosto mi je fascinantno koliko su ljudi opsednuti sa raytracingom kao da je to najbitniji feature kod kupovine kartice... Kao da donosi ne znam kakav graphical fidelity...
A jedan lep primer je RDR2 i pozoriste u Saint Denis-u - bacite pogled na par predstava i recite da li mu zaista treba rtrt i kako izgleda bez istog...
Bitno je da je nV progurala zvaku za koju se sada svi hvataju a opet su sirove performanse bitne i svakako je i dalje odlican prikaz sa nativnom rezolucijom.

Ako 7900xtx bude u ballparku od 10-15% od 4090, sto se rastera tice, za duplo manje love bice vise nego odlicna kupovina, pritom i manje trosi i hladnija kartica.
4080 i 4080ti nema svrhe razmatrati.

Prosto mi je fascinantno koliko su ljudi opsednuti sa raytracingom kao da je to najbitniji feature kod kupovine kartice... Kao da donosi ne znam kakav graphical fidelity...
A jedan lep primer je RDR2 i pozoriste u Saint Denis-u - bacite pogled na par predstava i recite da li mu zaista treba rtrt i kako izgleda bez istog...
Bitno je da je nV progurala zvaku za koju se sada svi hvataju a opet su sirove performanse bitne i svakako je i dalje odlican prikaz sa nativnom rezolucijom.

Ako 7900xtx bude u ballparku od 10-15% od 4090, sto se rastera tice, za duplo manje love bice vise nego odlicna kupovina, pritom i manje trosi i hladnija kartica.
4080 i 4080ti nema svrhe razmatrati.
odakle ti to da je 4090 topla kartica,50c u 4k/144 sve ultra native pri 32% rpm gde ima hladnije u tim uslovima

Najezim se kada cujem koliko vas carina delje... Takve stvari je najbolje preko nekoga ko je preko da doslepa ili od ovih sto vam po oglasima nabavljaju robu preko

@djape08
Gde si video da sam napisao da je 4090 vrela karta?
I zasto mislis da 7900xtx sa TDP-em od 355W sa undervoltom ili u AiB izvedbi ne moze da bude hladniji GPU?
Pritom su i referentne iz 6000 serije imale odlicno reseno hladjenje, koje je doduse zeznuto za sklapanje/rasklapanje i eventualnu zamenu nekog venta...

Pa evo direktno poredjenje:
"Ako 7900xtx bude u ballparku od 10-15% od 4090, sto se rastera tice, za duplo manje love bice vise nego odlicna kupovina, pritom i manje trosi i hladnija kartica."

Što reče neko za 4090. Zaboravili da treba i u kućišta da stanu, ne samo u rigove.

Navodno samo 10 hiljada kartica će biti dostupno za Evropu, Afriku i Bliski istok. Problemi sa curenjem memorije, kao jedan od mogućih razlog slabije dostupnosti. U suštini ništa novo, još jedan "paper launch".

Pa ako se gleda kako je išla prodaja 4000 serije, ovo je dovoljno, jer je to odnos koji imaju. Ne bi prodali više i da imaju pune magacine ;)

Ali izjava da karta se grafička karta od 1000€ prodaje sa gubitkom je pobedila

Nazad
Vrh Dno