Šta je novo?

AMD RX 7000 (RDNA 3)

• Začetnik teme Deleted member 46590
  • Datum pokretanja
Mislim da to ne bi bilo dovoljno jako da ponese tu oznaku.

7900XT je zapravo 6800XT ove generacije, otud smo tu gde jesmo

Da, ta 7900XT je preslaba za tu oznaku ali nemožeš saseći 7800XT toliko da nemaš prostor za modele između nje i 7600 plus pozicija u odnosu na zelene i cena.
Prodaja je nikakva i moraće agresivnije i to je još jedan razlog da 7800XT bude ista kao ta GRE.

Verovatno ce izbaciti samo dve kartice za pocetak, 7800 i 7700 za upper midrange. 7800 sa full N32 60CU i 7700 sa osakacenim N32. Ako zatreba, izbace 7600XT koji je jos vise osakacen N32 (poput tog GRE modela) i 7800XT koji je preimenovani 7900 GRE.

Sami sebi su pucali u nogu sa tom 7900XT, trebali su samo da isprate RDNA2 nomenklature i hijerarhiju i bilo bi super. Ali ne, naturili su jaci naziv za cip iz nizeg segmenta poput nV da bi opravdali cenu. Doduse, cena je svakako pala, pa nisu ni profitirali od te egzibicije.

Donekle mislim da su trebali da preimenuju neke RDNA2 kartice u RDNA3 generaciju sa mnogo nizim cenama.

Dvoumim se da li da odradim upgrade sa 6800xt, ali izgleda da je ova generacija za preskociti.
Koji clusterf*ck sa oznakama za modele, a i u samom startu su uprskali sa 7900xt(x), sto rece kolega iznad.
Da li i glavonje iz AMD-a prate i znaju vise sta nude po pitanju price/performance i u kom segmentu?

Da li i glavonje iz AMD-a prate i znaju vise sta nude po pitanju price/performance i u kom segmentu?
Mislim da ne. Malo je poduzi segment za tu temu ali treba pogledati ovih ~20 min od HUBa i njihove komunikacije sa AMDom nakon 7900XT recenzije.

Pih, sto nisu leakovali i cenu pa da imamo neki novi info. Doduse, sve indikacije su da ce biti 550$

Mnogo je to, 499 je max. I da dere sve do 4080, best buy. :D

Pa sa tim smecem nema takmicenja, AMD mora da bude duplo bolji a da kosta isto ako zeli da bude kupljen.

Sa ovom kartom to sigurno neće biti slučaj, još jedan promašaj u najavi.

Prati li neko mozda ko ima 7900 xtx, koliko su napredovali drajveri ili ne od izlaska ove karte? Ozbiljno razmisljam o toj karti, kao glavnom oponentu 4080..

Samo u par igara su performanse poboljšane ~10%, ostalo sve isto

Da dodam, cisto ako nisi imao samo performanse u vidu. Popravili su i dosta bagova, idle power consumption (doduse ne u svim situacijama koliko sam skontao), Virtual Reality performanse su drasticno bolje i neke AV1 encoding bagove su sredili. Nista drasticno ali je solidno ispeglano.

Meni karta deluje kao ozbiljna zivotinja, makar kad gledam 4080 kao alternativu. RT me ne zanima a dlss nesto u naslovima koje ja igram i nema neki benefit. Svejedno i taj dlss mi deluje kao prevara 😂

Prati li neko mozda ko ima 7900 xtx, koliko su napredovali drajveri ili ne od izlaska ove karte? Ozbiljno razmisljam o toj karti, kao glavnom oponentu 4080..

Ozbiljna karta. Odradio sam neke testove sa najsvezijim driver-ima i to sve na default. Nemam sa cime da je opteretim jer guta sve zivo i na UHD. Ako naginjes vise AMD-u, neces pogresiti.

Mene zanima 1440p na monitoru od 165Hz, makar i 144Hz da radi besprekorno. Sta mislis o tome? Najvise me nervira taj drajver nestabilni, za koji kazu da bas ume da pukne usred load-a.

Mene zanima 1440p na monitoru od 165Hz, makar i 144Hz da radi besprekorno. Sta mislis o tome? Najvise me nervira taj drajver nestabilni, za koji kazu da bas ume da pukne usred load-a.
Koji tip igara u 165Hz, nadam se da je klasa eSports inace za AAA naslove budi spreman na kompromise u vidu DLSS i tome slicnog.

Probao sam i na QHD, i meni je to nativna rezolucija. UHD me zanima zbog sirove snage same kartice. Radi lepo i na jednoj i na drugoj rezoluciji. Kad stignem okacicu neke testove. Zavisi sta igras i gde ocekujes konstantan visok fps?

Ja mislim da je DLSS i prica oko istog prevara milenijuma, i vise mi se dopada raw snaga GPU-a.. RT ne koristim uglavnom. Ono sto me zanima je 165Hz u PUBG, World of Warcraft, Battlefield, a za Escape from Tarkov znam da nema pomoci na ovoj planeti. Da dodam i Hell Let Loose, ali ajd, to nisam video do sada kako radi na ovim kartama.

:D

Koliko je Oc varijanta iste kartice zapravo bolja od obicne, ima neki powercolor obican i OC 7900 xt nije mala razlika u ceni. Obican mi zanimljiv jer bi verovatno stao u SSUPD kuciste

Pa ja ne verujem da u neki ne znam kakav boost.. Razumem da je skuplja VaporX ili Nitro itd zbog daleko boljeg hladjenja i napona.. Ali svakako nista sto undervolt donekle ne resava.

Ja mislim da je DLSS i prica oko istog prevara milenijuma, i vise mi se dopada raw snaga GPU-a.. RT ne koristim uglavnom. Ono sto me zanima je 165Hz u PUBG, World of Warcraft, Battlefield, a za Escape from Tarkov znam da nema pomoci na ovoj planeti. Da dodam i Hell Let Loose, ali ajd, to nisam video do sada kako radi na ovim kartama.

:D
DLSS radi posao jako dobro u odnosu na FSR. Naravno da svi vole raw snagu ali to kosta. Vise brine situacija da developeri sve vise odbijaju da optimizuju igru i oslanjaju se na DLSS ili FSR da to uradi umesto njih. Tu nastaje problem da ako ti karta nema snage i mora upscaling da se koristi onda je svakako bolje da je to DLSS umesto FSR. U tvom slucaju i spram izbora igara 7900XT (bez X) vec uveliko zavrsava posao.

Po svemu sudeći će biti isto loša cena i jedini upgrade je AV1 enkoder. Koji bi značio više da je Twitch dodao AV1, ali i dalje nisu, kao da su neki mali startup a ne deo Amazona.

Vrh Dno