Šta je novo?

AMD RX 7000 (RDNA 3)

• Začetnik teme Deleted member 46590
  • Datum pokretanja
Oštro oko, F10 528i :)

On topic, nevjerovatno stavih ponovo grafiku i ovaj put spojih najobičnijim hdmi kablom, sve fercera bez greške, upravo instalirao drivere 😲

Testiraću svakako prevashodno zbog napajanja a i vratiću DP da vidim dal je to bio problem ili samo standardno gremlini za AMD :)
Ha, znao sam, nakon više od 3 godine pamtim nijansu i teksturu kože i oblik otvora u vratima. Nije mi ravan ni nVidia deep learing.
Srećan sam gotovo kao Danilo iako nisam ništa pomogao!:ROFLMAO:

Hahahaha jel realano da sam pogodio uzrok koliko god glupo zvucao :ROFLMAO::ROFLMAO:

Jel DP kabel dosao uz monitor ili?
Vratio sam isti DP kabl, sve radi normalno sad, biće neki AMD gremlini kažem. :)

Izvrtio 3D Mark, Unigine Heaven bench, RDR2 bench i otprilike karta troši oko 308w konstatno u testovima, oko 74c mi je max temperatura dok max junction temp bude tu do 88c. Znam da bi te temperature trebale biti i manje ali treba uzeti u obzir da je ipak ovo ITX kućište a i da je kod mene u stanu ambijentalna temperatura baš visoka, 25c skoro. Malo ću se poigrati sa fan krivom jer je karta jako tiha pa ni na 75% dok rade fanovi (a to je bio i max na auto režimu) skoro da se i ne čuju. Naravno, odradiću i undervolt.

Prilozi

• 20230119_221136.jpg
    20230119_221136.jpg
    211 KB · Pregleda: 119
@BitrAtE U zdravlju da te sluzi! Konacno neko da skupi hrabrost i da pazari 🙂

...a i pare. :)
Dobra grafa, baci neki utisak naspram 3080 kako ti deluje game feel.

Dobio sam tačno što sam tražio, slim next gen kartu koja može da stane u ovu minijaturu od kućišta a opet dovoljno snažnu da potjera sve u QHD na maximalnim detaljima, u 60+ fps. Ne planiram da prelazim na 4K za sada.

Bukvalno sve nasvirano na Ultra u RDR2 imam između 85 i 140fps, u prosjeku oko 110, dok su me iznenadile i RT performanse iako ne planiram da igram sa RT.

U CP RT Ultra preset + RT Lighing i SSRQ na Psycho imam u prosjeku 60fps bar u onom bechmarku što iskreno nisam očekivao, FSR na Auto dabome.

Prilozi

• 20230120_000202.jpg
    20230120_000202.jpg
    389.7 KB · Pregleda: 110
Šta mislite o Sapphire Nitro+ Radeon RX 7900 XTX Vapor-X na napajanju Seasonic Prime 750 SnowSilent Titanium ?

Vidim da je Nitro+ deklarisan na 420W međutim u igrama može da troši čak i više od RTX 4090:

Doduše, to je više do toga što 4090 retko udara u 450W power limit.

Napominjem da mi je EVGA GeForce RTX 3080 FTW3 ULTRA GAMING koja na defaultu vuče 370W radila bez problema.
Ostatak konfiguracije je baziran na 5800X procesoru, dva SSD diska, 32 GB 3600Mhz memorije..

Trenutno Sapphire Nitro+ Radeon RX 7900 XTX Vapor-X može da se nabavi za 1260 €.

Šta mislite o Sapphire Nitro+ Radeon RX 7900 XTX Vapor-X na napajanju Seasonic Prime 750 SnowSilent Titanium ?

Vidim da je Nitro+ deklarisan na 420W međutim u igrama može da troši čak i više od RTX 4090:

Doduše, to je više do toga što 4090 retko udara u 450W power limit.

Napominjem da mi je EVGA GeForce RTX 3080 FTW3 ULTRA GAMING koja na defaultu vuče 370W radila bez problema.
Ostatak konfiguracije je baziran na 5800X procesoru, dva SSD diska, 32 GB 3600Mhz memorije..

Trenutno Sapphire Nitro+ Radeon RX 7900 XTX Vapor-X može da se nabavi za 1260 €.

Moja mašina iz potpisa, 4090 Tuf mi u igricama ne prelazi 300w, sintetički superposition 370w najviše sto sam imao. Možda uzmi neko 850w za svaki slučaj

zasto bi menjao 3080 sa 7900xtx?

^ verovatno zato sto je 7900xtx brza od 3080 oko 80%.

^ zavisno od koje igrice. Malo više sam preterao ali oko 65% je prosek kad sam pogledao testove.

Kako koja 4090,strix ide i na 600w

Po ovome, Strix troši tek nešto više od referentne:

Moja mašina iz potpisa, 4090 Tuf mi u igricama ne prelazi 300w, sintetički superposition 370w najviše sto sam imao. Možda uzmi neko 850w za svaki slučaj

Jasno. A kod tebe će trošiti i manje jer u rezoluciji monitora koji koristiš ćeš u većini igara biti CPU bound, tj. GPU ti neće raditi na maksimumu.

zasto bi menjao 3080 sa 7900xtx?

Kao što rekoše drugi brža je znatno, 50-60% u zavisnosti od rezolucije a ova je i OC pa je brža još za nekoliko procenta od referentne. Jedino što u RT-u nije mnogo brža.

Ovaj Vapor-X po meni služi da se iscedi i izvuče još performasi iz njega jer koliko vidim može da se OC-om dobije 10-15% u odnosu na referentnu. Međutim tada potrošnja ide u nebesa i tu bi mi već trebalo jače napajanje a želim da izbegnem promenu istog.

^ slazem se oko igrica da vuce manje ali kako mislis da mi je CPU Bound? Pogledaj na slici da je graficka u ovom mometnu 93% opterecenja a procesor na 25%. Tu je dosla do 144hz, na momentima kad padne na 120-130 opterecenje odlazi na 100%. Ali u sintetickom testu rezolucija ne pravi toliku razliku posto je kartica opterecena 100%. Kada pustim superpositon na 1080p extreme povuce vise struje nego na 4K optimized. Moze ici do 450w maksimalno po nekim testovima. Jedino ako se ne radi OC sto je glupo posto podigne performanse za 4% a potrosnja ode na 600w.

Prilozi

• ACValhalla_2023_01_22_00_12_18_770.jpg
    ACValhalla_2023_01_22_00_12_18_770.jpg
    111.3 KB · Pregleda: 64
Poslednja izmena:
^ meni si postavio pitanje?

And here we see two 4090 owners meeting in the wild for the first time :D

Pa realno kad ti neko prica ko je nema,tebi koji je imas :),btw gosn Danilo sto se tice onog Vram clocka sto sam primetio da sa svakim novim drajverom pada za 100mhz,to se i dalje nastavlja :D sad ne mogu da predjem u vulcanu +1700 sta reci

And here we see two 4090 owners meeting in the wild for the first time :D
I to u AMD temi, ironija. :)

Ja bih moju 3080 sutra zamenio za 7900XTX, ali čekam čišćenje ovih feleričnih referentno baziranih primeraka i taman malo cena da se upristoji. :)

btw gosn Danilo sto se tice onog Vram clocka sto sam primetio da sa svakim novim drajverom pada za 100mhz,to se i dalje nastavlja :D sad ne mogu da predjem u vulcanu +1700 sta reci
Steta, ali svakako je i +1700 dobar rez. Koliko vidim po rezultatima drugih, Gigabyte Gaming OC BIOS daje bolje GB/s za istu frekvenciju, moguce da su u tom njihovom BIOSu utegli latencije pa otud bolje VRAM perf.

Mozda al da je ludo ludo je,kako bas vram clock zasto me vcore clock.

Pa realno kad ti neko prica ko je nema,tebi koji je imas :),btw gosn Danilo sto se tice onog Vram clocka sto sam primetio da sa svakim novim drajverom pada za 100mhz,to se i dalje nastavlja :D sad ne mogu da predjem u vulcanu +1700 sta reci
Po ovome dolazi u 8k do 400w, znaci jedino max OC moze da je natera u 600w

^ slazem se oko igrica da vuce manje ali kako mislis da mi je CPU Bound? Pogledaj na slici da je graficka u ovom mometnu 93% opterecenja a procesor na 25%. Tu je dosla do 144hz, na momentima kad padne na 120-130 opterecenje odlazi na 100%. Ali u sintetickom testu rezolucija ne pravi toliku razliku posto je kartica opterecena 100%. Kada pustim superpositon na 1080p extreme povuce vise struje nego na 4K optimized. Moze ici do 450w maksimalno po nekim testovima. Jedino ako se ne radi OC sto je glupo posto podigne performanse za 4% a potrosnja ode na 600w.

CPU bound ili CPU limited je situacija kada jak GPU radi u nižoj rezoluciji i tada se dešava da CPU pokušava da isprati GPU ali ne uspeva što rezultuje većom CPU jutilizacijom a GPU usage pada ispod 98-100%, nekada značajno ispod. To ne znači da će CPU da ti se zakuca na 100% jer prosto video igre ne koriste ceo CPU ali u tim delovima koliko ga koriste i u CPU limited situacijama, on nije dovoljan. Inače, osim kada se jak GPU koristi u nižim rezolucijama, ova situacija može da se desi i zbog loše optimizacije kao što je recimo kod Witcher 3 Enhanced edition u DX12 modu ili Callisto Protocol. Inače, u ovakvim igrama se odlično pokazao frame generation.

Baci pogled na sledeći video, gde testira RTX 4090 u 3440x1440 rezoluciji:

U dosta igara, pogotovo onih koje su baš GPU zahtevne (npr. Plague Tale Requiem) 4090 je dobar i za 3440x1440 tj. radi blizu 100% ali u dobrom broju igara je CPU limited što možeš videti. Čak i u Cyberpunk 2077 RTX 4090 radi na ~94% što je CPU limited situacija i tada GPU ne radi na maksimumu i samim tim troši manje.
Izvrti još neku igru pa javi kako se ponaša :)

U 1440p i 1080p ovo bi sa RTX 4090 bilo daleko izraženije a ponekad se dešava čak i u 4K. Živo me interesuje da li će novi Ryzen CPU-ovi sa 3D keš memorijom da poprave situaciju u CPU limited uslovima jer se očekuje da budu primetno brži u igrama od trenutnih CPU-ova.

Upravo je CPU limited situacija razlog što će novi high end GPU uvek praviti manju razliku u odnosu na stariji/slabiji GPU kada se testira u nižim rezolucijama.

Inače, tvoj primer ima smisla - kad si došao do 144Hz (pretpostavljam da si postavio limit da fps ne ide preko ovoga), GPU ima još snage ali je limitiran hercažom. Čim fps padne ispod, znači da je scena zahtevnija što znači da GPU može da se ispruži više.

I to u AMD temi, ironija. :)

Ja bih moju 3080 sutra zamenio za 7900XTX, ali čekam čišćenje ovih feleričnih referentno baziranih primeraka i taman malo cena da se upristoji. :)

Slično i ja razmišljam :) Ne bih da rizikujem sa referentom 7900 XTX, šteta, sviđa mi se dizajn i ima dobre karakteristike, performanse, buku, potrošnju itd..

^ probacu pa javljam, zato cekam 3D od AMD. Pa cu videti da li da idem na ryzen ili 13700k ili 13900k

• Like
Reagovanja: DAS
Ahahah ovi su stvarno pijani u AMD-u :ROFLMAO:

Ni marketing ne umeju valjano da urade. Izgleda da u gejmerskoj populaciji raste broj lobotomiranih ljudi.

AMD has published a blog post that informs readers that there has “never been a better time to upgrade with Radeon graphics.” A slight issue with the post is that it shows the new RX 7000-series, based on the RDNA 3 architecture, offers a clearly inferior value proposition to the existing RX 6000-series. AMD’s charts show that from all its currently marketed GPUs, the newsome twosome offer the worst FPS per $USD figures of all.

I posle se ljudi ljute na mene kad im se podsmevam...

Anyway...

WTF sa tim tekstom? Pa 7000 pokrivaju segment koji u 6000 ne postoji, ceo njihiv blog je u odnosu na nvidiu i tu zapravo jesu bolji mislim u3 svakom segmentu (6000 od 3000, a 7000 od 4000)!? Ili je THW na nivou ko je lud da kupuje 7900 / 4800 kada 6400 nudi ubedljivo najbolji odnos cena/performanse?

koji segment?

zar to nije odavno glavni adut amd? najbolji odnos cena/performanse?

Vrh Dno