Šta je novo?

AMD RX 7000 (RDNA 3)

• Začetnik teme Deleted member 46590
  • Datum pokretanja
@MegaSkot 23.1.1 od 11.01.2023 su posednji drajveri za XTX. Nadam se da nisu mnogo matori :).

Poslednja izmena:
@MegaSkot onda nemaš problema, tebi će temperature biti smešne. E sada sto se tiče drivera koliko znam da ih ima. Koji model gledaš kartice?

XT je jedino zanimljiva, XTX ulazi u cenu 4080 i tu nema mnogo razmišljanja.

^ možda da sačekaš da izađe još koji model, kod nas trenutno xtx su skuplje verzije u ponudi.

uf, koji sam ja retard, ladno sam postovao link za 7900xtx sa YT ( )na temu za 6000 karte :D
Nego, druga stvar meni upada u oci, ja neznam jel gresim, ali gledajuci rezultate testova u igrama na YT, ja ne vidim nista spektakularno vise frejmova u odnosu na moju 6900xt ??
Mozda je do jos uvek neispeglanih drajvera, neznam, ali bas mi se nesto i ne svidjaju rezultati, da budem iskren :(

^ gledajući testove na nekim YT i web ispada 7900xtx brza od 6900xt nekih 50% u proseku u zavisnosti od igre

Znaci na UW nekih cca. 50%, sto je klasican gen. napredak. Nije malo, ali je pitanje da li je to bilo ocekivano od 7900XT a ne XTX...

Zavisi od rezolucije najvise
u FHD je 7900 XTX 35% brza, u 2K je oko 45% brza, u 4k je oko 55% brza od 6900xt
Slažem se, ja sam gledao na 4K sto je po meni realnije nego koristiti ovu karticu na full hd

Iskreno,smatram da su RT i 4K glupost. Vestacki stvoren izazov za karte koji mnogo manje vredi u smislu poboljsanja prikaza nego sto su penali na performanse kada se koriste. Kako lakse povecati potrebu za jacim kartama nego skokom u rezoluciji...nikako.
Za mene licno je samo 2k merodavno, 4k trazi bar 32 inca, samim tim, mora vise da se udalji monitor sto samo po sebi obesmisljava vecu rezoluciju.

^ ja imam ultra wide 3440x1440 i imam jako visok fps a kartica bukvalno se ne čuje

Iskreno,smatram da su RT i 4K glupost. Vestacki stvoren izazov za karte koji mnogo manje vredi u smislu poboljsanja prikaza nego sto su penali na performanse kada se koriste. Kako lakse povecati potrebu za jacim kartama nego skokom u rezoluciji...nikako.
Za mene licno je samo 2k merodavno, 4k trazi bar 32 inca, samim tim, mora vise da se udalji monitor sto samo po sebi obesmisljava vecu rezoluciju.
imam i 1440p/144Hz monitor i 4K/144Hz monitor prikacene oba, mislim da gresis, dupe i oko je razlika u korist 4K, 28" je velicina, i mislim da je taman mera, ne bi se sad vracao da gejmam u 1440p vise.

Baci sliku na mnogo veci TV (55"+) pa ces videti za sta je zamisljena... iole bolji TV danas ima podrsku za VRR i 120Hz.
Samo mi jos nije jasno da niko nije implementirao HDMI-CEC u graficke karte nego moras preko USB dongleova da se snalazis...

Ogromni televizori su nešto drugo, pričao sam za 24-32 monitore koje koristi 99% gejmera. A nisam hteo da idem u off previse, skrenuo sam nehotice, jedino sam hteo da napomenem da kad se prica koliko je neka karta (u ovom slucaju 79000 xtx) brza od neke druge u procentima (pominjana je 6900xt), da je najvaznije merilo za to rezolucija, i da to mora da se napomene. Jer moze da se kaze i 35% i 45% i 55%, sve tri brojke su tacne, ali uz njih mora da stoji rezolucija

edit
koliko sam ispratio insajderske price, 7900 karte su pustene 3 meseca prerano, pre nego sto su bile spremne kroz drajvere. Da su ih odlozili, proslo bi i bez onih problema sa hladjenjem. Nova je i tehnologija, ali to ima i pozitivnu stranu, ima nekih procena da ce ubrzanje kroz drajvere dostici 10% lagano za 9-12 meseci

Poslednja izmena:
Zato sto AMDu uvek treba bar pola godine do godinu da optimizuju drajvere za arhitekturu koju su tek predstavili.

Mislim da sam ispao najgluplji covek na svetu sto sam kupio komponente 12 decembra. Da sam sacekao mesec dana, ni mesec dana, umesto 1030e za 6950xt dao bih jedva 200e vise za 7900xtx...

Poslednja izmena:
Samo testirati high end karte u nižim rezolucijama nema mnogo smisla jer će biti ograničene CPU-om, tj. GPU usage će biti značajno ispod ~97-100% što znači da karte u takvim situacijama ne daju svoj maksimum.

Nego, prodao sam moju RTX 3080 koju sam koristio skoro 2 godine na 4K tv-u. U međuvremenu sam prešao na nižu rezoluciju (3440x1440) i šta sada uzeti ? :D
RTX 4090 bi mi bio apsolutni overkill a i morao bih da menjam napajanje što mi ne pada na pamet jer mi je ono odlično.
RTX 4080 bi se uklopio savršeno ali mu je cena bezveze.
RTX 4070 Ti sada ima na KP za "ispod" 900€ i mislim da bi mogla da posluži. Meni je bitan DLSS 3 jer igram mahom single play igre pa mi latencija ne predstavlja problem. S druge strane, u nekim igrama (npr. Witcher 3 Enhanced edition) koje imaju CPU usage problem, pomaže samo frame generation. GPU usage je konstantno loš pa i jači GPU pomaže samo donekle. Frame generation praktično duplira FPS u ovakvim CPU bound situacijama.

Druga opcija je RTX 3090 za 700€.

Da uporedim: za 200 € više dobijem ~10% bržu kartu, koja ima duplo manje memorije (ovo misim da nije problem jer 12Gb bi trebalo da bude dovoljno u narednom periodu za 3440x1440), 3 godine garancije i frame generation. Da li vredi ? :)

A inače RTX 4070 Ti je brži od RTX 3080 za nekih 20-25%, nije neki boost..

Mislim da si omašio temu. :) Inače sam na istoj rez. i imam 3080cu. Ne vidim da mi nešto fali sa trenutnim naslovima, iskreno. Ali pratim 7900XT(X) situaciju, kao i zelene, nebitno mi je. Žao mi je što AMD nije iskoristio priliku sada za taj gap između 4090 i svega ostalog.

• Like
Reagovanja: DAS
U pravu si, nisam provalio :D Može prebačaj u RTX 4000 temu :)

A inače, gledao sam i 7900 seriju.
7900 XTX mi je ok, ali nije dovoljno pala cena, s druge strane 7900 XT se spustio niže ali je i dalje RTX 4070 Ti jeftiniji za barem 100€ a ne toliko sporiji plus gubim feature-e.
Još jedna negativna stvar kod 7900 XTX su skorašnji problemi sa hlađenjem a meni se baš sviđa referentna :D

^ šteta sto se desila takva glupost, sve ostale od AIB će biti sigurno 20% skuplje od referentnih.

To se neće prodavati dobro, već sad su cene previsoke.

Šta mislite o 7900 XT na 650W napajanju? :) Tačnije Seasonic 650W (NP-S650M) iz NZXT H1. V850 SFX nema šanse da mogu da nabavim dok Corsair SF750 treba da čekam dosta.
Otprilike 80W više troši od trenutne RTX 3070 koje imam a trenutni sistem radi odlično 2 godine skoro.

^Procitaj iskustva ovog sa SF750

@BitrAtE mislim da će ti biti na knap, sama kartica povuče oko 310w. Bolje idi na 750w, vidim kod nas da ima na primer be quiet 750w straight power 11 platinum za 21.837din ili bas mora seasonic ili corsair?

Mora da bude SFX koje je užasno teško nabaviti, u H1 ne može stati ATX. Evo sad čitam ova gore iskustva i ne mogu vjerovati da SF750, najbolje SFX napajanje ne završava posao. Platinum sertifikovano bi bez problema trebalo gurati i XTX, čitao sam da ljudi voze i 4090 na njemu opušteno. 7900 xt je manja još od moje 3070 tako da bi mi "čučnula" extra za 1440p @ Ultra :)

Sem tog Corsaira i ovog Cooler Mastera ne znam šta bih gledao od tih malih napajanja a da su dostupna kod nas.

Moguce je da su njegovi problemi bili vise vezani za los DP kabl, nego za napajanje, al posto je zamenio obe stvari odjednom nije 100% sigurno do cega je.
Radeoni su osetljiviji na lose DP kablove

3080 troši oko 20-30w u loadu više od 7900 xt a pun ih je kufer po netu koji godinama imaju 3080 u H1 (prve generacije) :)
AMD i Nvidia kad preporučuju napajanje uzmu u obzir da imate najbolji mogući procesor koji troši najviše, tako da je tu dosta lufta s obzirom da je kod mene TDP 65w :)

Verujem i ja da ce raditi bez problema, al morao sam da skrenem paznju na onaj post.
P.S TDP kod AMDa nije vezan za potrosnju, koliko god glupo zvucalo. 5600X je 76w/88w u zavisnosti od BIOSa maticne kako je konfigurisan. Verujem da je to slucaj i sa AMD grafickim pa se ne oslanjaj slepo na TDP vec na recenzije.

Nazad
Vrh Dno