Šta je novo?

AMD Radeon Rx serija

sve spekulacije do sad se slazu u tome da zapravo fiji zapravo jedini i podrzava sve dx12 specifikacije.

Što je totalno nebitno.

Sledeca godina ce biti definitivno jedna od najzanimljivijih bar za one koji vole da prate kako tehnika napreduje.
AMD je konacno dostigao svoj vrhunac u smislu da su sa prosirivanjem cipova dosli do same granice od 600mm2.
Sledece godine siguran sam da ce iskoristiti opet tu opciju kao i prednosti koje donosi nizi proizvodni proces.

Voleo bih da ovaj put obe strane izbace svoje najjmocnije cipove relativno u isto vreme ali svi znamo da se to nece desiti bar kod Envidije jer za to sigurno nece biti potrebe u samom startu.

Uostalom ni to cak nece biti lose porediti jer ce standardi biti na obe strane isti, isti proizvodni proces, ista memorija samo slabiji cip kod envidije, jaci dolazi malo kasnije.

A jos kad bi i jedni i drugi dali normalne cene za svoje proizvode i kad bi sve to ispratili domaci prodavci pa Srbija do Tokija xD

pa ja se slazem sa time .... pre par godina imao j AMD ok cene ... npr kupio sam 6850 za 150e novu tad je gtx 460 bio 250e ... *** ovce su za sisanje :) i od tad su krenule cene na gore i sad imamo grafike od 650e ... *** ko nas hebe kad smo hteli tako :)

Pa dobro, nista nije nepoznato da je AMD primoran da ide takvom taktikom. Da ide malo nizim cenama u odnosu na Envidiju da bi prigrabio sto vise pristalica. Pogresno je sebe zavaravati kako je jedna kompanija dobrodusna a druga ne.

Ne postoji ni jedna kompanija koja gleda svoje potencijalne kupce kao svoje "prijatelje". Svi smo mi njima samo konzumenti, potrosacko drustvo na kome gledaju da ostvare sto veci profit.

Nekima to ide malo vise od ruke, nekima manje i to je cela prica.
Da su cene danas otrovne jesu ali pitanje je da li svi na svetu tako razmisljaju. Ipak smo mi zadnja rupa na svirali. Treba neke stvari nekad sagledati i iz te perspektive.

Eto ga jedinstven primer. Ko zna koja bi cena Furije bila da je GTX980 Ti bio znatno skuplji. AMD je opet bio primoran da spusti cenu a pitanje je koliko im je zarada na tim kartama obzirom da su troskovi mnogo veliki
za izradu takve karte ili direktno poredjenje, GM200 u odnosu na Fiji. Ko vise zaradi po karti? Sada ce sigurno da zarade dosta manje od planiranog.

Ljudi poenta je u opstanku i profitu, nista tu nije nejasno. Takvo je vreme doslo da cene idu sve gore, srednje klase nema, globalno je unistena.

Poslednja izmena:
Pojavile su se kod nas R7 370 i R7 360 grafike.

Ono što je interesantno je da R7 360 najverovatnije rebrand Bonaire čipa ali skresan jer ima 768 SP. Verovatno će R7 360X imati svih 896 SP.
Sa druge strane je R7 370 rebrand R9 270(X) čipa (Pitcarn) ali je za razliku od prethodnika u ovoj verziji uskraćen za broj šejdera kojim ima 1024. Pretpostavljam da će X verzija biti ceo čip.
Ispada da je R9 270 jača kartica od R7 370. Verovatno su sa prefiksom R7 to pokušali da "ispeglaju"

Pa dobro, nista nije nepoznato da je AMD primoran da ide takvom taktikom. Da ide malo nizim cenama u odnosu na Envidiju da bi prigrabio sto vise pristalica. Pogresno je sebe zavaravati kako je jedna kompanija dobrodusna a druga ne.

Ne postoji ni jedna kompanija koja gleda svoje potencijalne kupce kao svoje "prijatelje". Svi smo mi njima samo konzumenti, potrosacko drustvo na kome gledaju da ostvare sto veci profit.

Nekima to ide malo vise od ruke, nekima manje i to je cela prica.
Da su cene danas otrovne jesu ali pitanje je da li svi na svetu tako razmisljaju. Ipak smo mi zadnja rupa na svirali. Treba neke stvari nekad sagledati i iz te perspektive.

Eto ga jedinstven primer. Ko zna koja bi cena Furije bila da je GTX980 Ti bio znatno skuplji. AMD je opet bio primoran da spusti cenu a pitanje je koliko im je zarada na tim kartama obzirom da su troskovi mnogo veliki
za izradu takve karte ili direktno poredjenje, GM200 u odnosu na Fiji. Ko vise zaradi po karti? Sada ce sigurno da zarade dosta manje od planiranog.

Ljudi poenta je u opstanku i profitu, nista tu nije nejasno. Takvo je vreme doslo da cene idu sve gore, srednje klase nema, globalno je unistena.

Vidi kapitalizam ne moras da mi objasnjavas vrlo dobro znam kako funkcionise :)

Vec mesecima vidim ovde ovu drugu boldovanu frazu .... otkud znas ti ili bilo ko kolki su troskovi proizvodnje ? jel radite tamo ... jel imate neku inside informaciju? mozda su dobili extra popust da bi implementirali prvi HBM i pomogli u prevazilazenju "decijih bolesti" nove tehnologije ? mozda imaju popust na cipove s obzirom da prave gomilu i za konzole kod istih partnera ?

Stvarno ne treba to pominjati kao argument niko od nas ne zna koliki su troskovi proizvodnje tako da suplja prica.... mogu i ja da tvrdim da su manji troskovi nego pre jer je karta manja ima jednostavniju naponsku nema XX memorijskih cipova nego 4 mala prcvoljka .... nema vodova od mam cipova do GPUa ... itd itd .... elem troskovi su MNOGO manji ??? i sad nikad necemo znati ko je u pravu ... i da li je 650e cena na kojoj zaradjuju 400e po karti ili cena na kojoj pucaju 400e po karti ... tako da molim tebe i ostale prisutne da ne tvrde to vise jer je glupo raspravljati o tome dok neko ko zna cinjenice ne potvrdi isto...

Prozivodna cena karte nije velika, tj. nije mnogo veća od karti srednje klase. Ono što pumpa cenu high-end modela je R&D i investicije za proizvodnju novih/drugačijih delova, tj. povraćaj uloženih investicija. Kada posle određenog perioda povrate novac uložen u novu opremu, cene mogu da idu dole, i da budu samo malo iznad cene koštanja proizvodnje. Plus naravno % za klasu, jer ipak mora da se naplati i znanje :)

Zato je verovatno u početku i veća cena HBM-a, i cena čipova iz "novog" GloFo procesa, i novih hlađenja (ako ih ima), tj. veća cena cele karte

I naravno uvek imamo zakon ponude i potražnje, tj. cenu koju je kupac spreman da plati određenu robu

Poslednja izmena:
Ono što pumpa cenu high-end modela je R&D i investicije za proizvodnju novih/drugačijih delova, tj. povraćaj uloženih investicija.

Dileme nema za ovo. Desi se i jednom u mnogo godina da se uradi R&D kao i inace za gaming proizvod a desi se nesto totalno iznenadjujuce kao npr ludilo sa rudarenjem i high end kartica ne mozes nastancati kolika je potraznja :D

Ono sto se sa sigurnoscu moze reci je da je PCB jeftiniji od standardnih highend modela - manja povrsina stampane ploce, manje slojeva, manje vodova, manje memorijskih cipova, jednostavnija naponska itd.

GPU je ogromne povrsine i po mnogo cemu revolucionaran (HBM, interposer, interni vodovi itd), samim tim i komplikovan, pa verovatno i skup.

Koliko zaradjuju je odvojeno pitanje na koje je tesko (nemoguce?) dati odgovor, sem posredno kroz neke finansijske kvartalne izvestaje koji ce uslediti.

Sa ovim gore se delimicno slazem .... ali zar se nije ovde toliko puta razglabalo od strane pojedinih clanova kako AMD ne ulaze u R&D ?

kako sad veliki troskovi R&D ??? kapiram da su mizerni jer jelte oni nemaju dobar sektor za nove tehnologije .... i ne ulazu pare u to .... jedino za GPU se totalno slazem da kosta vise od svih do sad ... ali cena samog PCBa nadoknadjuje tu razliku ... a hladjenje ... ne budimo smesni ne kosta ni 20$ po komadu ... pa H50 kad je izasao sam platio 60-ak eura znaci sa svim zaradama prodavaca trgovaca i ostalih.... koliko kosta njih na veliko to ? eno ga sad onaj cooler master vodeni sistem kosta 5000 din ;)

Znaci sam cip je skuplji jer je ogroman ... ostalo je sve jeftinije ... a R&D nije preskup jer skoro da ne postoji kako je zakljuceno vise puta .... ;)

Poslednja izmena:
BIqmOXb.png

To su verovatno interni AMD testovi, odnosno izvod iz prezentacije. Da li su i tacni, videcemo ;)

Razvaljivanje.

Ništa posebno to je nekih ~5-6% prosečno, ako i toliko :)

Poslednja izmena:
Nešto su radili sa GPU-ovima, nije jednostavan rebrand u pitanju.
Power efficiency su za R9 390X podigli. Očigledno je u pitanju nova revizija, steping.

Još jedan R9 390X review:
http://www.hardwarecanucks.com/foru...69646-amd-r9-390x-8gb-performance-review.html

The end result actually puts credibility behind AMD’s claims about their Grenada core’s efficiency improvements. As you will see in the result on the following pages, the R9 390X is a good 12% to 20% faster than the R9 290X and yet according to the numbers above, it consumes less than 5% more power. It certainly looks like something has been done behind the scenes to enhance Hawaii’s performance per watt ratio.

U ova dva obavljena testa, u 2560x1440 rezoluciji daju performanse GTX 980 po 100 evra manjoj ceni.
Očigledno je zašto je AMD gurao preporuku za R9 390X i igranje u 1440p rezoluciji.

EDIT: i testovi R7 370 pokazuju da je tu negde sa R9 270X uprkos manjem broju šejdera. :trust:

EDIT 2: review na Hardware.info
http://nl.hardware.info/reviews/613...90x-review-nieuwe-line-up-met-bestaande-chips

Poslednja izmena:
Ućutaše se zelenaši... :d

Pa, valjda, trebaju crveni:smoke: da komentarisu.
Ma, bas cudno, dok je bilo nagadjnje, svi se raspisali, a sad kad imaju zvanicni testovi, nigde nikog.:eyebrows:
Mene je interesovao neki overklok, i sta znam, ocekivano slican klok kao i na 290X, mozda za nijansu malo bolji.

Mutim secer i vodu hahahhah gle braćo u witcheru furka dere GTX980Ti, @Borat @Borat @Borat zurka moze da pocne :banana::banana::banana:

Mutim secer i vodu hahahhah gle braćo u witcheru furka dere GTX980Ti, @Borat @Borat @Borat zurka moze da pocne :banana::banana::banana:

ocekivan rezultat, za cene dusu dalo, kolju se pa sta god da se uzme je korektno...nadam se padu 970gtx jos malo bar na 40 000 rsd kod nas da uleti jos jedna, mada i dx12 se ceka videcemo kako ce to raditi :D

Poslednja izmena:
OK, ovaj MSI 390X radi na 1100Mhz, memorija na 6200Mhz i kao takav je negde ~12% brzi od 290X, tj. tu negde kao referentni GTX 980.

Problem je sto nakon tih 1100Mhz nema jos puno prostora, a GTX 980 moze sa referentnim ~1200Mhz (boost clock) da ide na 1500+ i tada se dobija bas mnogo. Ne overklokuju svi, to je tacno, ali zato to otvara prostor za znatno overklokovane nereferentne modele, pa tako jos uvek ima da se kupi ovo:

http://www.heise.de/preisvergleich/kfa-geforce-gtx-980-soc-98nqh6dnc7vz-a1167946.html

za 500 evra sto radi ~15% brze od referentne.
A razlika u ceni nije 100 evra nego 70 (429$ vs, 499$), tako da, koliko para, toliko i muzike.

Sto se tice gornjeg grafikona (Fury X vs. GTX 980Ti), jedino u Sleaping Dogs je velika razlika u ostalim igrama i nije mnogo. A videli smo iz primera Gigabyte G1 GTX 980Ti da nereferentne mogu i ~20% da budu brze.

Poslednja izmena:
Vrh Dno