Šta je novo?

AMD Radeon Rx serija

Pa ne bas HD7970 je imao vise tranzistora od GTX680.

Nego nije mi jasno, izlazi li R9 390 i jel ima jezgro kao R9 290 ili R9 290x?

Da ali flagship Kepler serije je bio GK110 GPU koji je imao vise i od 7970 i kasnije od 290X-a.

R9 390 je rebrend, jedino ostaje pitanje da li im ga i dalje pravi TSMC kao i to da li ima isto shejdera kao i 390X tj. svih 2816.
Oba imaju po 8 GB memorije i ako se ispostavi da 390 ima sve shejdere onda ce biti dobra kupovina za 329$.

Poslednja izmena:
Cene su smejurija kao i sto se ocekivalo, diglu su cene rebrandom! 290x na 429$ ok nije 450$ ali je lepo masno poskupljenje iste karte

A 4GB za 4k i 5K gaming kako je reklamiraju na najacoj karti ne zelim da komentarisem samo cu kazat da GTA4, farcry i daying light trose preko 4GB u tim rezolucijama!

Jedino su po slajdovima uspeli da sustignu 980Ti po potersnji ako se Fiji ispostavi da je 1.5x puta efikasniji po potrosnji od 290x

nije zeljko ... 290x sa 8gb je bila oko 440+$ ;) u USA

lepo se AMD popisao po Nvidia kao sto sam rekao da ce biti ;)

a vi Nvidia idolopoklonici (znate ko ste) bolje cutite i izbegavajte ovu temu jer od svih prica koje ste baljezgarili nista nije ispalo tacno

Poslednja izmena:
Odlicno. Jos samo da vidimo performanse.
Samo ako su oni 3d cmarci tacni u igrama ce biti bas veselo, to sam vec rekao ;)

Sta predstavlja ova Nano? O cemu je rec? Pise da je Fiji u nekom malom paketu.
Jel se pominje proces proizvodnje? Da nije 14nm pa su zato uspeli da smanje potrosnju?

Odlicno. Jos samo da vidimo performanse.
Samo ako su oni 3d cmarci tacni u igrama ce biti bas veselo, to sam vec rekao ;)

Sta predstavlja ova Nano? O cemu je rec? Pise da je Fiji u nekom malom paketu.
Jel se pominje proces proizvodnje? Da nije 14nm pa su zato uspeli da smanje potrosnju?

ja video 3D mark ... meni dovoljno ;)

verujte,niko ne bi bio srecniji od mene da socijalni furisa (dakle taj bez X) bude na nivou stock 980ti mozda cak i koji frejm sporiji jer to je onda kao crtana karta za moj apgrejd,ali svi znamo da je sintetika kao bikini.

U bre što si ti neki namćor :)

Svaka čast na Fury-ju, al' ja ću i dalje da protestujem zbog polovičnih Tobago (Bonaire) i Antigua (Tonga) čipova. Ako im je 360 stvarno brži od 260X, to znači da bi 360X mogao da se bije sa 750Ti. Slično je i za 380. Ako stvarno može da se nosi sa 280X (da li može?), zašto ne puste Amethyst/Tonga XT na PC, da naprave razliku?

390(X) su najzinimljiviji siromašnim CAD korisnicima :D , eventualno za OpenCL, mada tu će Fury nano biti zanimljiv

Pustice tongu kad Nv izbaci GTX 960Ti, vjeruj mi isto ko sto sam reko da ce biti 3 Fiji karte za 2 se znalo a ova 3 tj. nano ta karta ce se izbaciti kad se nakupi neispravni fiji chipova...Tonga XT sigurno postoji ali ciljano se ceka konkurencija taj segment oko 250$ je jako bitan.
Koliko vidim tonga pro je zauzela 200$ to je jako dobro hawaaii pro ili R9 390 tu je na 330$ kasnije ce pojeftiniti na 300$ a tonga XT ili R9 380X zauzima segment od 250$ to je potpuno ocekivan scenario samo se ceka konkurencija kojoj memorija curi u tom segmentu :D

To svakako treba da rasprodaju te karte, fury nano ce znatno uticati na pomjeranje cjena kartama ispod 400$, ocekujem za nano cjenu oko 450$, tako da ce R9 390/x da zauzmu segment od 300-400$, dok ce R9 380/X ici od 200-250$.
Ispod 200$ AMD je svakako bio dominantan tu nece biti drasticniji promjena, Nvidija i nema kartu ispod 200$ iz GTX 9xx serije svakako bi trebali poraditi na tome, gledano iz ugla krajnjeg korisnika ;)

Al su ga opravili, svaka im čast
http://wccftech.com/amd-radeon-r9-fury-teardown-pcb-liquid-cooling-pump-block-pictured/
The combination of the over-engineered power delivery system as well as the incredibly capable cooling system make Fury X what AMD described as “an overclocker’s dream” graphics card. The liquid cooling block cools three major components, the Fiji XT GPU, the HBM modules and the regulator via a single loop that’s connected to a 120mm radiator. So users should have no fears of VRMs or any other components overheating.

"Cooling the card is a closed loop liquid cooler that’s capable of dissipating 500W of heat. On the Fury X, which has a typical board power dissipation of 250-275W the result is an operating temperature of 50c at an unheard of whisper quiet 32dB."

Ako se dugo cekalo imalo se sta i cekati, kapa do poda, za 649$ implementirati HBm, ovakav chip, plus ovakvo hladjenje pa sad se treba zapitati vise nego ikad sta kod Titana_x vrjedi 1000$?

Poslednja izmena:
Idemooo Fiji kida. :wave:
Al nigde nemogu da snimim info jel 390x (aka 290x) sada ima 3000 shadersa ili je isto ko 290x ?? Vrv sam propustio ;)

Evo malo od braće kineza:

http://www.expreview.com/41173.html

AMD_Radeon_FuryX_20.jpg

Može li neko da uporedi ovaj "FarCry4 na 4K Ultra Settings" sa GTX980 Ti rezultatom? Deluje nerealno.

AMD_Radeon_R9_Nano_3.jpg

nano_03.jpg

Pored ovog Nano ne zna ko će kupovati R9 390 seriju...

moja teorija je da su AIB partneri trazili rebrand da se kutarisu cipova.jasno kao dan da sam amd nas tera na furise,i vrlo je jasno sto to cine.sad drzati palceve da se ova sintetika dobro prenese na performanse i da bar kod madjara bude koliko toliko normalna cena.

A i Nano nece pre jeseni, verovatno sam kraj Q3, mozda i pocetak Q4, dok se rasprodaju zalihe.

Da, sto vec kazu, da vidimo kako ce se preneti sintetika u igrama.
111111111111.jpg
Na ovom grafikonu su tacne cifre za 3DMark 11 Perfomance za sve ove karte 980, 980Ti i TitanX, kao i za 290X.
E, sad, razlika izmedju 980 i 290X je oko 13%.
Kada se uzme neki prosecan overklok za 980 i 290X, razlika izmedju ove dve kartice je sigurno 20-25%, tako da po tome nesto je veca razlika u igrama, nego razlika u ovom testu.
Medjutim, to ne mora da znaci za ovu novu seriju R 300 seriju, mozda ce odnos biti malo drugaciji.
Moje misljenje je, da ce u nekim igrama bolje raditi 980Ti i TitanX, a u nekim drugim ce biti bolji 390X Fury, sve zavisi koja igra odgovara kojoj arhikteturi i ko sponzorise odredjenu igru.
Tako da, koju karticu uzeti, zavisice od nekih drugih stvari i same cene. Mislim, da za par meseci mozda dodje i do nekog malog rata u cenama.
Super je sto se deka AMD:D vratio u igru, bez konkurencije nema leba.:D

AMD_Radeon_FuryX_20.jpg

Može li neko da uporedi ovaj "FarCry4 na 4K Ultra Settings" sa GTX980 Ti rezultatom? Deluje nerealno.

Koliko vidim, u ovom snimku 980Ti radi na ~1.4GHz, zauzeto je nesto preko 4GB memorije. Vrlo verovatno da je ovo best case scenario za Radeon, ali ako je istinito, fenomenalan rezultat (buduci da na snimku framerate pada u low 30s).

Mali offtopic. :p

Uvek je AMD (ATI) pionir bio i uvodio nove standarde (memorije na grafički kartama) setite se prva grafa 3870 DDR4 i takodje 4870 DDR5 i sada Fury sa HBM - memarom.
Nije mi jasno kako se toga Nvidia nije setila uvek je kaskala sa memorijom, legendarni GTX 280 je bio sa DDR3 dok se na AMD- u vrtela uveliko DDR5 memorija ako me sećanje dobro služi ali performanse su uvek bile tu negde,što celu ovu moju filozofiju dovodi u pitanje kolko je memorija zapravo i bitna?? Uvek je bio bitan memory bandwith ili ti Bus same grafičke karte i naravno shejder jedinice (količina) i optimizacija istih.

Od skoro je počeo hype i 4K monitori i TV-i nekako je od tada i krenulo sve i ove nove grafe sa 4gb i 8gb i sada 12gb memorije što realno čist marketing i lično mislim overkill za grafe ali bitno je da se prodaju.

E sad neki pominju (kukaju) da će 4gb HBM memorije biti malo ja mislim da neće i da će ta količina memorije biti dovoljna za komotno igranje čak i u 4K zbog same propusne moći BUS-a na novim AMD grafama koji je sada 4096bit na FIJI U stvarno bravo ;).

E sad ovom teorijom i buduće igre koje se budu optimizovale za FIJI bi trebalo zbog same propusne moći da rade i bolje od trenutnih merenja koja su izvršena. Iskreno se nadam da sam upravu ;)
Naravno Nvidia će brže bolje ugraditi HBM u sledeći voz grafi pretpostavljam ili će provozati još jednu generaciju sa DDR5 što je vrlo moguće

I za kraj da sve to malo pokrpim sa nekim merenjima veoma interesana merenja GPU Memory Bandwidth ili članak o tome.

http://www.techpowerup.com/forums/threads/article-just-how-important-is-gpu-memory-bandwidth.209053/

Poslednja izmena:
Koliko vidim, u ovom snimku 980Ti radi na ~1.4GHz, zauzeto je nesto preko 4GB memorije. Vrlo verovatno da je ovo best case scenario za Radeon, ali ako je istinito, fenomenalan rezultat (buduci da na snimku framerate pada u low 30s).

sto je ovo best kejs scenarij za furisu?nije ova igra bas radeon frendli koliko se secam,TR,BF4 su amd posterboi igre,prvi put cujem to za FC4.

Nazad
Vrh Dno