Šta je novo?

AMD Radeon Rx serija

Dsadili ste sa cenama kad karta izadje onda poredite! informacije na netu lupaju cene, pogotovo nema smisla porediti nesto sto jos ne postoji!

@rAMA
Znaci ramo druze moj,ti odes u radnju i kupis GA ili Asus(iako je pomenuti tri-X od po najboljih modela) i das 100€ vise,zarad kosmičke ravnoteze i mira u svetu?

Ne nego ne možeš reći da je jedan čip jeftiniji od drugog zato što danas na stanju postoji jedan jeftiniji model, model koji već možda sutra nećeš naći na stanju, i to model brenda koji ne radi obe marke, zna se kako se porede cene dva čipa, nikako na taj način. Ali očito ne razumeš ili nešto još gore... :)

Cene kod nas? Poznato je da je samo zahvaljujući srpskom tržitu nVidia uspela da zgrne milijarde, a AMD da ostane u životu. Inače bi odavno bankrotirali.

Najbitnije su cene i prodaja u USA, to je tržište koje može da napravi razliku. Nakon toga ide daleki istok, ali oni su svi ludaci, pa nikad ne znaš na čemu si. A i kad bi KP bila manje rigorozna, pa dozvolila (skoro) sve igre mladim Kinezima, ne bi niko morao da se brine o prodaji.

Iako nas na starom kontinentu ima pola milijarde, Evropa je tržitšte sa malim rastom, ako ga uopšte i ima. Ovi na jugu što su pred bankrotom gledaju šta će jesti, a ne GPU od 500€, a ovih buržuja na severu i nema tolilo da naprave značajnu razliku. Pri tom je € otiš'o u tri lepe, pa su cene užasne.

Jedini spas je široka upotreba openCL-a u office/pro softweru, pa da kupujemo grafičke na račun firme. Kažemo da nam treba za Excel.

Poslednja izmena:
@zeljko
Ne,ne..ja sam samo poredio ono sto postoji... 290X vs 970

@bobmas

Pa nisam znao vise sta da kazem jer terate mak na konac. Sta god da je ovde izneseno odmah je "pobijeno".
Pa ne znam gde da pratim, cemu sluzi takav sajt ako ne za neki pregled?

A ako hoces da ustedis naravno da su sve opcije u igri.
Ja cu najverovatnije naruciti jednu kartu preko oglasa, jos cu dobiti popust.

P.S. I dalje ostaje cinjenica da ste selektivno izabrali brend, firmu i poredite generalno sa ostalim kartama na trzistu.

http://www.guru3d.com/news-story/xfx-places-radeon-r9-390x-on-website.html

Poslednja izmena:
Evo,ti naruci taj GTX iz oglasa za 350€,a ja cu (takodje iz oglasa,doneseno od preko i novo neotvoreno u kutiji) za manje pare HD7990,pa da "merimo" ko je bolje prosao i nakon toga refundiramo pobednicku stranu za ulog u test komponentu?

Ovo ce da bude samo takav fijasko! Prosto obrisali gumicom "2" iz imena 290x i promenili u 390x. Stvarno su se potrudili, nema sta, vrhunski proizvod. Ko bi pri 2 grama zdravog mozga ikada hteo da sa 290x predje na 390x?!?! AMD pobedio, definitivno!

videcemo jel' samo brisanje gumicom ili su zapravo i prckali po cipu.ne trcite pred rudu.al' da je tuzno sto su sve rebrandi,jeste.

Ovo ce da bude samo takav fijasko! Prosto obrisali gumicom "2" iz imena 290x i promenili u 390x. Stvarno su se potrudili, nema sta, vrhunski proizvod. Ko bi pri 2 grama zdravog mozga ikada hteo da sa 290x predje na 390x?!?! AMD pobedio, definitivno!

Zasto bi iko prelazio sa gtx 760 na 960? Nikad se nije isplatilo da se prelazi iz serije u seriju. Jos manje kad je u pitanju rebrand i jedan isti nm proces gde su povecanje performansi znacajno otezane.
Neko ko je imao recimo stari 280X mozda predje na 390X.

Zasto bi iko prelazio sa gtx 760 na 960? Nikad se nije isplatilo da se prelazi iz serije u seriju. Jos manje kad je u pitanju rebrand i jedan isti nm proces gde su povecanje performansi znacajno otezane.

Ili neko sa starog 5850 :)

Samo polako. 290x i 290 su predstavljeni novembra 2013 za 400 i 550$, zar ne mislis da bi sledeca karta od 400$ trebala da bude brza i bolja posle 18 meseci? Zar treba da dajes 700$ za Fury da bi imao napredak? Koja je svrha toga? Istog tog Novembra 2013 NVidia je predstavila 780Ti, da bi septembra 2014 imali GTX970 koji je 1% sporiji, a 780Ti je kostao 700$ a GTX970 330$, a kome ni to nije bilo dovoljno za 550$ je imao GTX980 koji je 8-10% brzi. Valjda svakih 1,5-2 godine za iste pare treba da mozemo kupiti brze kartice? AKo je i posle 18 meseci 290-ka slicne pare (malkice nize) pod drugim imenom onda to nije OK. Seti se 270/270x kartica, donele su bolje performanse za manje para, isto tako 280x jeste bio prepakovani 7970 ali za 100$ manje i to u mementu predstavljanja 280x, a ne u poredjenju sa startnom cenom 7970 (u prevodu 280x je bio 270 EUR). Hocu da kazem da mi se ne svidja ovakva situacija jer realno ispada da ti trenutno zaista treba karta od 350-400eur da bi poterao ove zadnje naslove u 1080p i ocigledno nista ispod 330eur ne vrsi posao. Sve GTX770/280x i slicno (ukljucujuci i GTX 960) je vec odavno otpisano. Uvek je OK karta bila 200-250eur i sa kartom od 200-250eur si mogao da se izigras svega "u fulu", a ovo sada samo malobrojnima sa 350+ eur omogucava da se igraju kako treba, bez naznake da ce u narednih pola godine ista da se promeni.

Poslednja izmena:
AMD većinu preostalih resursa, koji nisu veliki, usmerio ka razvoju ZEN procesora i arctic islands grafika. To ne samo što su nove arhitekture, nego i nov proizvodni proces, što čini sve to vrlo finasijski zahtevnim, a AMD je u problemu, jer je u prvom kvartalu imao ozbiljne gubitke, koje će i dalje beležiti . Zato su ovu "familiju" izbacili, više reda radi, što ostavlja mučan utisak, budući da su i dalje zastupljene grafike, od pre više od tri godine ....

Poslednja izmena:
Samo polako. 290x i 290 su predstavljeni novembra 2013 za 400 i 550$, zar ne mislis da bi sledeca karta od 400$ trebala da bude brza i bolja posle 18 meseci? Zar treba da dajes 700$ za Fury da bi imao napredak? Koja je svrha toga? Istog tog Novembra 2013 NVidia je predstavila 780Ti, da bi septembra 2014 imali GTX970 koji je 1% sporiji, a 780Ti je kostao 700$ a GTX970 330$, a kome ni to nije bilo dovoljno za 550$ je imao GTX980 koji je 8-10% brzi. Valjda svakih 1,5-2 godine za iste pare treba da mozemo kupiti brze kartice? AKo je i posle 18 meseci 290-ka slicne pare (malkice nize) pod drugim imenom onda to nije OK. Seti se 270/270x kartica, donele su bolje performanse za manje para, isto tako 280x jeste bio prepakovani 7970 ali za 100$ manje i to u mementu predstavljanja 280x, a ne u poredjenju sa startnom cenom 7970 (u prevodu 280x je bio 270 EUR). Hocu da kazem da mi se ne svidja ovakva situacija jer realno ispada da ti trenutno zaista treba karta od 350-400eur da bi poterao ove zadnje naslove u 1080p i ocigledno nista ispod 330eur ne vrsi posao. Sve GTX770/280x i slicno (ukljucujuci i GTX 960) je vec odavno otpisano. Uvek je OK karta bila 200-250eur i sa kartom od 200-250eur si mogao da se izigras svega "u fulu", a ovo sada samo malobrojnima sa 350+ eur omogucava da se igraju kako treba, bez naznake da ce u narednih pola godine ista da se promeni.

A 390X ce imati MSRP od 389$ i duplo vise memorije u odnosu na 290X. Sasvim korektna cifra, s obzirom da nisu bili sposobni da isteraju nove chipove. Znaci bice jeftinija nego 290 po launchu.
Jednostavno ako hoces boost performansi ides na fury ili nvidiju. Nemaju nista drugo u ponudi, 390X nije naslednik 290X-a nego alternativa.

Za sve ostalo se slazem u potpunosti, cene grafa idu vrtoglavo gore iako je isti nm process...

390x 8GB memorije dodje ko samar budali :)
Fury sa 4Gb ne zelim ni da komentarisem, sacekat cu testove u 4K i sprdat se tada :d

Realno je potrebno da izadje neka ludilo grafički napredna igra da nas ostavi sve bez daha i da secka opasno da bi ljudi pokupovali nove grafe.
Al kolko je takvih igara u najavi ?? Nisam video ni jedan naslov koji će to u skorije vreme uraditi.
Grafe koje su potrebne za igranje u Full HD svi već imamo u kompovima a konzole su relativno skoro izašle a šta je u njima neki 7870 gpu.

Fury sa 4Gb ne zelim ni da komentarisem, sacekat cu testove u 4K i sprdat se tada :d
Bojim se da nećeš imati mnogo razloga za sprdnju. Slabi su čipovi za 4k rezoluciju da bi memorija značila. 2x 290x ne vidi razliku (ili vrlo malu) između 4 i 8GB Vram-a, a Fury teško da može biti duplo brži čip od 290x.

A ko zna, mozda bude i ona stara:

Da li je bolja karta sa 2GB DDR3 ili 1GB DDR5?

Da li je bolja sa 8GB DDR5 ili 4GB HBM?
BDbbyU4.png

ili - kome jos treba preko 2gb na 770gtx,a videli smo kako se to zavrsilo...

HBM donosi skroz drugačiji pristup memoriji. To da li će 4GB biti dovoljno za 4K zavisi isključivo od BIOS-a i drajvera. A zatim i od (ne)optimizovanosti igre. Ali, kao što već rekoh, Intel je pokazao AMD-u i nVIdia-i da je 128MB eDRAM-a bolje od 1GB GDDR5 memorije. Tako da nema mnogo smisla raspravljati sad od tome, već treba sačekati testove.

8GB na 390X ide zbog ljudi kojima GPU treba i za posao. Mada i tu je Fiji sa 4GB HBM-a u velikoj prednosti, a pri tom je Maxwell u rangu sa GCN 1.1 kartama i kada je openCL u pitanju. Negde su bolji jedni, negde drugi, razlike su uglavnom male. AMD i dalje nudi bolje DP performanse, ako to nekome treba

E pa moj zeljko tebi je problem sto karta ima 8GB a sta reci kad ti preko noci iscuri pola Gb rama? ispada da je bolje :d ne znam kako okarakterisati tvoj post?
Sta donosi HBM ne zna jos niko pouzdano hoces li se sprdat kao nV trol ili ces se razocarati ako oderu Titanu-x vidicemo ili/ili trece nema ;)

ili - kome jos treba preko 2gb na 770gtx,a videli smo kako se to zavrsilo...

Kako se zavrsilo? Za HD i detalje koje moze GTX 770 da izgura 2 GB i dalje dovoljno za ~95% igara. Da ne pricamo sto Witcher 3, verovatno najlepsa igra, u HD rezoluciji vuce oko 1 GB memorije:

vram.gif

http://www.techpowerup.com/reviews/Performance_Analysis/The_Witcher_3/3.html

Sto se tice Fiji-ja, ne znam dali ce 4GB biti dovoljno za 4K ali mi je nekako glupo sto top high end karta ima 4GB a karta ispod, koja je dosta sporija, ima 8 GB :)

U pitanju je potpuno drugi tip memorije, trenutno je veoma teško staviti više od 4GB HBM-a, i verovatno će do kraja godine izaći Fiji sa 8 GB

Dzaba ti je to pisati... da je envidia prva implementirala HBM to bi bio ultra mega giga potez, cim je to uradio AMD to ne valja, jos samo ocekujem da neko od dezurni trolova napise da je DDr5 bolji od HBM, a i to ce se desiti trolanje je sastavni dio tema o AMD grafikama ;)

U pitanju je potpuno drugi tip memorije, trenutno je veoma teško staviti više od 4GB HBM-a, i verovatno će do kraja godine izaći Fiji sa 8 GB

treba ici napred, 4gb je sasvim dovoljno za sve, tako da fury sa 4gb nije promasaj, samo da bude dovoljno brz, da cene padnu, da uzmem 970 za sli...kontam da ce vec za vikend procuriti neki testovi od furiya...vreme je vise :D

Poslednja izmena:
Kako se zavrsilo? Za HD i detalje koje moze GTX 770 da izgura 2 GB i dalje dovoljno za ~95% igara. Da ne pricamo sto Witcher 3, verovatno najlepsa igra, u HD rezoluciji vuce oko 1 GB memorije:

vram.gif

http://www.techpowerup.com/reviews/Performance_Analysis/The_Witcher_3/3.html

Sto se tice Fiji-ja, ne znam dali ce 4GB biti dovoljno za 4K ali mi je nekako glupo sto top high end karta ima 4GB a karta ispod, koja je dosta sporija, ima 8 GB :)

zavrsilo se tako da vec ima naslova 'de 2gb nije dovoljno,i da je tahiti xtl em brzi,em omogucuje da se popali vise.samim tim i kao znacajno jeftinija karta i dan danas neuporedivo je bolja investicija.verujem da nije neophodno ovo da dokazujem,mislim da smo izlizali vise tu temu toliko da i vrapci na grani znaju.

Ima tona naslova gde 2 gb nije dovoljno ni za 1080p.

Ma furka ako bude imala 4096sp ima da isfura Titana sila je to od chipa, HBM tome chipu samo moze pomoci da ostvari jos bolje performanse, kao sto Borat kaze i ja ocekujem za vikend da procuri bar nesto pouzdano!

zavrsilo se tako da vec ima naslova 'de 2gb nije dovoljno,i da je tahiti xtl em brzi,em omogucuje da se popali vise.samim tim i kao znacajno jeftinija karta i dan danas neuporedivo je bolja investicija.verujem da nije neophodno ovo da dokazujem,mislim da smo izlizali vise tu temu toliko da i vrapci na grani znaju.

Ima citava dva naslova: Assasian Creed: Unity i Watch Dogs.
Dzaba ste vi dokazivali kad nista niste dokazali. GTX 770 i R9 280 X su karte identicnih performansi u najnovijem testu na techpowerup-u, a to je sa uracunate dve pomenute igre:

perfrel_1920.gif

Svejedno. Kada ionako GTX770 niko nece da da za ispod 220 evra, greota je ne uzeti 280X za 140-160 evra.

Poslednja izmena:
gtaV,dying light...u svim skorasnjim naslovima 280x je pride brza.cinjence su cinjenice.

Nazad
Vrh Dno