Šta je novo?

AMD Radeon Rx serija

Verovatno su malo dotegli sam chip + proizvodni proces koji bi trebalo da donese manju potrosnju i malo manji die size.

Ponavljate kao papagaji jedno te isto.
Bas me interesuje kako ce to da smanje toliko potrosnju sa 8GB i vecim taktovima?!
Isti je cip, kakav die size? Gde ima ta informacija?

A performanse koje se takodje navode su tek sumnjive.
Bas me interesuje na koji nacin ce ovako nesto da dostignu?
Oc potencijal da ne pominjem. 970 kad se nategne opet ce biti u prednosti u odnosu na tu R9390X.
Ako misle da ce sa 8GB da primame kupce, mozda, ali to ce biti jako mali broj ljudi i to ako cena bude zadovoljavajuca.
Ako bude ovako kako se prica, samo lud moze da kupi te karte pored GTX970 pa i GTX980 za koju treba jos malo da doplatis a imas
drasticno bolju kartu.

attachment.php

Ko je uopste pomenuo, citiram: "toliko smanjivanje potrosnje"?
Rekao sam samo smanjice potrosnju, nisam rekao nikakvu cifru.

Bolji 28nm proizvodni proces donosi malo manji die size (~5%) + do 20% smanjenu potrosnju.

@Dark_Messiah
Ali je GTX970 i ~8000 din. skuplji...

Gde si ti gledao te cene i sa cim uporedjujes? Mi ovde govorimo o toj R9390X za koju je navodno postavljena cena od 450 eur.
A pogledaj cenovnike pa ces videti da je GTX970 svugde jeftinija od R9290X.

Cene su u radnji na E.. 290X vs GTX970.

A i ja tebe da pitam,odakle ti da je cena 390X-a 450€?

naporan si,okacene su cene iz mnogo kredibilnijeg izvora,nema govora o 450e.nadam se da te zeleni placaju da se drzis te krajnje neproverene glasine kao pijan plota.

Ovde sam u temi procitao neko je spomenuo 450 eur.
Nisam video nov izvor, u cemu je problem ako mi je nesto promaklo? Ne spavam na benchu pa da pratim svaku sitnicu.
Tebi ako se ne svidja nemoj ni da citas!

@bombas

Mozes li mi poslati to gde si video te razlike posto gde god sam pogledao R9290X je skuplja karta od GTX970.
Nadam se da pricamo o novim kartama a ne o polovnim sa oglasa?

Druze, lepo sam napisao "Cene su u radnji na E.." (jos nisam cuo da neka prodaje polovnu robu)..a svi znaju koja je radnja na E u zemlji Srbiji...

Ovde gde živim r9 290x je 2990 nečega a gtx 970 3690 nečega. Pri tome je 700 nečega~85€
Pri tome je u pitanju ozbiljno tržište gde se svi noviteti pojavljuju skoro isti dan kad i u usa. P.S. Obe karte su ASUS.

Poslednja izmena:
@bombas

Izvini, nisam video tu prvu recenicu. Umor me savladao. Sad sam stigao sa posla.

Jel to regularna cena ili neka promocija? Na it svetu je 970 svugde jeftinija. Ja sam tu gledao.
Ima samo jedna referentna R9290X koja je jeftinija od 970 ali to i ne racunam.

Kod nas i nemas nista pametno da uzmes. Cene su katastrofa.

Treba ocekivati da ta 390x bude nesto brza od 290X, po tim nekim specifikacijama.
Po meni, dosta zavisi od overkloka 390X kartice, deluje da je chip dosta zategnut, mozda je i malo optimizovan, ali ako bude imao neki prosecan klok potencijal kao 290X, tj. oko 1.130-1.170mhz, onda ce biti po jacini negde kao 970 kada se overklokuje.

...Jel to regularna cena ili neka promocija? Na it svetu je 970 svugde jeftinija. Ja sam tu gledao.Ima samo jedna referentna R9290X koja je jeftinija od 970 ali to i ne racunam...

Cena regularna,a nije ni blizu referentne karte..tacnije sapphire tri-X verzija.

U tom slučaju poredi cene istih brendova, uveženih preko istih uvoznika (Asus vs Asus, Gigabyte vs Gigabyte...). Ubacivati sapphire u priču nema smisla, pošto ne radi nvidiu, kao što nema smisla ubacivati u priču Palit kada ima njegovih jeftinih modela na tržištu, jer ne radi AMD :)

Poslednja izmena:
Ne pričamo o Norveškoj, već o Srbiji. Možemo tako izvlačiti podatke iz 200-tinjak zemalja.

Evo na newegg-u, već imaš gotovo izjednačene nove preporučene cene za GTX 970, možeš ga uzeti za $310-329. Ali to nas naravno ne dotiče, isto kao i cena u Norveškoj.

Poslednja izmena:
Tako sam ja i poredio. Gledao sam isti brend. Ali dobro. Ljudi traze najbolje za ulozen novac, ima tu logike.
IT svet nema iste cene kao u firmama na zvanicnom sajtu.
Sapphire Tri-x kosta oko 360 eur u firmi na E dok na IT Svetu ima samo neka OC verzija koja je 430 eur.
Ali opet mi nije jasno od kud razlika od 80 eur kada imas 970 za 365 eur, recimo Gigabyte model?

Na it Svetu cene treba uzimati sa rezervom (nikad nisu tačne) i proveriti direktno na sajtu neke radnje. Kad već imate PC koristite ga.
Klot naj jeftiniji gtx 970 je skuplji od TRI X 290x prvi normalan Gtx 970 je 3 crvene više.
1111.JPG 22222.JPG

Evo napokon proverenih cena (potvrdjene kroz nezvanicne kanale).

Pogledajte prilog 172133

Cene deluju prilicno dobre. Jeste da nisu doneli nista realno novo, ali makar su cene pristupacne.

Ako je ovo tačno moje predvidjanje će biti pun pogodak cela serija 200 ide na rebrand i 3 nova Fury modela.

Stim da će Tonga dobiti malo više šhejdera da penzionišu Tahiti i eto ga 380x sa DX12 funkcijama :mad:
390X će očigledno je biti nategnut do limita i OC će biti moguć samo u hladnim krajevima.:p
R9-390X-XFX-e1433771743172.jpg

Poslednja izmena:
Kao što rekoh gledaj Asus vs Asus, Gigabyte vs Gigabyte i to kada su preko istog uvoznika, tj. kada su iste marže. A ne Asus vs Sapphire ili Gigabyte vs Palit. Nema nikakvog smisla :)

Poslednja izmena:
cene 290x i cenu 390x nemozete porediti jer sa rebrandom (to je i svrha rebranda da se izvuce vise kesa!) stizu nove VISE cene! (verujem da bas nece biti vise koliko je prvo najavljeno ali ce definitivno biti nesto vece)

o boze,momak je okacio leak iz mnogo pouzdanijeg izvora,ali se fanboijevi uhvatili one gluposti sa 450e i sad dzabe sve.

@rAMA
Znaci ramo druze moj,ti odes u radnju i kupis GA ili Asus(iako je pomenuti tri-X od po najboljih modela) i das 100€ vise,zarad kosmičke ravnoteze i mira u svetu?

Evo napokon proverenih cena (potvrdjene kroz nezvanicne kanale).

Pogledajte prilog 172133

Cene deluju prilicno dobre. Jeste da nisu doneli nista realno novo, ali makar su cene pristupacne.

Ovo je odlicno. Tonge ozbiljno deluju kao best buy, pogotovo ako cena GTX960 ne ode dole.
Samo ostaje pitanje kakva ce im biti potrosnja.

Poslednja izmena:
Fali ti ono ramo jos jednom :D

Odes u radnju i uzmes lepo Gigabyte OC, brzu i napredniju kartu za 1351 din vise. Od kud tih 100 eur?

Nego, steta sto se Havai penzionise. Imao je svetlu buducnost i veliki potencijal pogotovu kad se dobro upregne. Trebali su njega da iskoriste protiv 970 :p

P.S. Cene u dolarima su relativno ok ali sta ce biti u eurima i koliko ce to kod nas da kosta?

^ Pa probaj da uzmes za te pare...
U istoj toj radnji imas u cenovniku GA GTX970 za 44.350(navodno dva modela,moz' da biras :d ),pa za 45.570..ali mozes da kupis samo onu ispod koje stoji 53.190 din.

A evo i za ramu...
Palit GTX970 4GB Jetsream
Cena: 49.830 din.

Poslednja izmena:
:laugh: To i dalje nije 80-100 eur skuplje ;)

Znaci to nisu realne cene ali za Sapphire jeste i to samo taj model iz radnje koju ste selektivno izabrali? Nema veze sto je R9 290X svugde skuplja?
Pa nista. I za to ima lek. Posto ljudi traze najbolje za ulozen novac odes lepo na oglase, eno Gigabyte G1 za 350 eur covek daje provereno za te pare uz 3 godine garancije novo naravno.

I onako je postalo besmisleno uzimati iz radnje kada su cene zlo i naopako.

^
Vidis druze,na kraju si stigao i do "madjarskih oglasa"...ocaj. :p

A radnja je opste poznata zbog toga sto je maloprodaja najveceg uvoznika IT opreme,skoro bez konkurencije sa cenama i sa sto je vaznije tacnim stanjem artikala i cenama istih.

A ti si do malo pre pratio IT scenu i trziste,na itsvet-u...pa na osnovu toga cenio stanje i bivanje u ovoj tematici..opravdano je, sto si sada zbunjen. :d

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno