Šta je novo?

AMD Radeon Rx serija

izgleda da njih nisu zvali na havaje

Previse pristrasni Nvidiji jos se u njihovoj bateriji testova nalazi starcraft (dx9 igra pored toliko novi dx11 naslova) u kojem je GTX580 40nm kartica brza od HD7970 28nm karte sta dalje reci.. nije cudo ako nisu bili pozvani na Hawaje.

Znaci ne valja techpowerup pa guru3d,annandtech..Ko jos ? Mozda odgovara neki svapski ili
tamo neki francuski placeni sajt ? A mozda je najbolje da napisemo peticiju da nVidia ne izbacuje karte
sledecih nekoliko generacija dok ih AMD ne stigne pa da svi krenu od nule ? :D Mislim da ni to nece biti dovoljno ;)

pa kad napise ovakav komentar sve je moguce:
I wonder if it's true that they're going to do pre-orders on the BF4 editions before the full specs are even released?! No thanks!

... a covek lepo najavio BF4.

...gledam njihove testove jedino zbog toga sto rastave kartice pa se vidi sve, i kuler i ono ispod kulera, ali mislim da se performanse lako mogu menjati zavisno od 'raspolozenja'.

Guru3d je po meni sasvim ok.Kad ispratim review i posle probam hw dobijem poprilicno
jednake rezultate..
Apropo toga a tice se teme ,sa njihovih testova Titan je u proseku brzi od Ghz nekih 40% + u 25x16 overall u popularnim igrama
i to sa starim driverima.
R9 290X ili ce biti egal ili neku sicu brza od GTX 780 ali ce po nekoj logici biti svakako sporija od Titana i ako bih iskreno zeleo
da se ta pozicija ugrozi zbog sumanute cene !

Obožam na TPU kad daju finalnu ocenu za AMD karte stave pod Cons "doesn't support PhysiX API". Ajde molim te, ne podržava Nvidijim vendor specific zatvoren API. Baš me kopka kad Mantle API postane dostupan, hoće li kod Nvidije stavljati Cons "doesn't support Mantle API"........

Ja posteno da kazem gledam bojsin test na benchu :D
Kao sto uruk kaze odem pogledam kad rastave kartu OC koji ostvari, a ona tabela ne odrazava pravo stanje performansi, samo da izbace starcraft stanje bi se promjenilo, utice znatno na % u onoj tabeli, zamislite da ubace dirt zadnji, a da izbace starcraft minimum 5% bi pale performasne nvidia karti na onoj njihovoj tabeli.
Ako hoce da AMD karte budu na vrhu sastave listu igri u kojoj dominiraju ako hoce ili zele da nV. bude na vrhu sastave takvu listu.
Sad ne simpatisu AMD nisu pozvani na hawaje vjerovatno nece ni dobiti ref. karte za test, morace da je uzmu ili posude :D

Obožam na TPU kad daju finalnu ocenu za AMD karte stave pod Cons "doesn't support PhysiX API". Ajde molim te, ne podržava Nvidijim vendor specific zatvoren API. Baš me kopka kad Mantle API postane dostupan, hoće li kod Nvidije stavljati Cons "doesn't support Mantle API"........

To je nista .. Mene zacudjuje hardocp koji kad uporedjuje nv i amd totalno stavi razlicita setovanja
i onda dobijes rezultate :)
nVidua-i recimo uvek setuje physx i nagruva AA i AF filtere na max a AMD kartama obori zahtevnost.
Takve sam testove vidjao vrlo cesto ..

To je nista .. Mene zacudjuje hardocp koji kad uporedjuje nv i amd totalno stavi razlicita setovanja
nVidua-i recimo uvek setuje physx i nagruva AA i AF filtere na max a AMD kartama obori zahtevnost.

HardOCP ima dva testa, Highest in game settings i Apples-to-apples... jedan test nalazi koja su maksimalna setovanja koja graficka moze da izgura u igrivom FPSu, a drugi je poredjenje grafickih na istim setovanjima.

To je jedan deo testa gde nadju podesavanja na kojima karta daje prihvatljive performanse, i zbog toga se ta podesavanja razlikuju. Negde rezolucija, negde nivo AA i slicno.

Ispod imas Apples-to-Apples gde su prikazani rezultati svih kartica sa identicnim podesavanjima ;)

Cene dole, svi to vole :p... lep ovaj xfx...

Neka, i treba malo da suzbije nvidija cijene, previse su se u zadnje vrijeme raspuhali s cijenama, nek ne misle da vladaju trzistem. Konkurencija je dobra stvar :d

4gb GDDR5 rama je zvanicno najavljeno na predstavljanju za r9-290x od strane onog baje sto je zaduzen za radeon graficke karte ... ako ima 4gb rama i 384 bus to je totalno glupavo

HardOCP ima dva testa, Highest in game settings i Apples-to-apples... jedan test nalazi koja su maksimalna setovanja koja graficka moze da izgura u igrivom FPSu, a drugi je poredjenje grafickih na istim setovanjima.

Koja je poenta da se porede karte razlicitog setovanja ?
Ukljucis PhysX + 16 AF + 8xMSAA Very Hi a sa druge strane tipa Hi setings + 4MSAA + 16AF itd..
Svakakve kombinacije sam vidjao..
Odosmo u off.. Back to topic immediately ;)

Poslednja izmena:
To što ti ne kapiraš čemu taj test to je tvoj problem. Oni koji stvarno nešto i odigraju cene i takvo poređenje.

Koja je poenta da se porede karte razlicitog setovanja ?
Ukljucis PhysX + 16 AF + 8xMSAA Very Hi a sa druge strane tipa Hi setings + 4MSAA + 16AF itd..
Svakakve kombinacije sam vidjao..

Poenta je da korisnik vidi sta tacno dobija... da li sa tom konkretnom kartom moze da digne kvalitet prikaza a opet zadrzi igrivost na prihvatljivom nivou. Apples-to-Apples ti daje onaj uobicajeni prikaz odnosa kartica na identicnim setovanjima.

^ Ti onda gledaj samo Apples-to-apples poredjenje gde koriste ista setovanja...

Razlicita setovanja se koriste da bi ljudi videli koja setovanja mogu da ocekuju ako budu uzimali neku graficku. Ako graficka x moze da potera igru u 30+ FPSa a graficka y mora da smanji setovanja da bi odrzala isto 30+ FPSa onda je ocigledno koja je graficka bolja...

Sa tog aspekta gledista to je ok i spada u kompletnije i naprednije testiranje ali problem je sto to stvara zbrku drugim manje upucenim korisncima..Imam primer dobrog drugara koji
realno nije laik ali mu nije ni bas sve jasno + nezna engleski ,gleda samo rezultate.. Sta mislite koliko takvih korisnika ima ? Opet kazem cemu to tj sto moze lako kad moze komplikovano.
Koliko bench ima korisnika ?30k ?Koliko dnevno aktivnih clanova ? Po opkladu da ogroman broj njih taj test ne razume vec vidi prosecan fps i vodi se ubedjenjen da je to realno stanje..
Nadam se da sam sad bio malo jasniji..
P.S.Bench sam pomenuo kao primer kod nas , postoje mnogi forumi poput bencha..

Imam primer dobrog drugara koji realno nije laik ali mu nije ni bas sve jasno + nezna engleski ,gleda samo rezultate.. Sta mislite koliko takvih korisnika ima ?
To je ipak njegov problem ako ne zna kako da interpretira testove. :) Reci mu da tebe uvek pita, pa ni ne mora da gleda bilo kakve rezultate.
Jel' sad treba da ukinemo FCAT testiranje zbog toga sto vecina ljudi, delom i IT obrazovanih, ne razumeju sta je runt frame i sl.? :)

No, da se vratimo na temu, voleo bih da AMD izbaci veoma povoljnu kartu, pa da nV spusti cene za 100-150$, na realnu cenu. ;) Nesto kao kad je RV770 izasao. :)

Poslednja izmena:
Nvidia ce verovatno smanjiti cene uskoro ako AMD bude dobro docekan sa ~500-600$ cenom i Mantle-om... ali verujem da ce se takodje vratiti na 1000$ nivo cim izbace nesto levo novo [dual titan chip card :D ].

edit-
amdrad_r9_290x_birdse2jzn4.png

Poslednja izmena:
Mene najviše zanima Mantle. Rekli su cross platform a to može značiti mnogo toga. Najverovatnije podrazumeva Windows i Xbone platforme. U tom slučaju mi Mantle ništa ne znači.

Bilo bi kul kada bi AMD naučio iz grešaka koje je pravila konkurencija (CUDA, PhysX) i potpuno otvorio standard. Tada bi šanse da standard zaživi i eventualno zameni DX/OGL značajno porasle. AMD bi imao dugoročnu korist od toga i ljudi bi ih kupovali jer su baš oni ti koji su progurali novi API, pod uslovom da vremenom ne budu značajnije zaostajali za konkurencijom. Ako zatvore Mantle imaće kratkoročnu korist i ništa više.

Da je otvoren standard to bi odma i najavili kao veliku prednost... ovako sanse su male

MANTLE je low level API, to znači da je projektovan da izvlači maksimum iz GCN arhitekture. Nevažno je da li je otvoren, svakako ga niko ne bi koristio jer bi na drugim arhitekturama bio manje efikasan od postojećih API višeg nivoa (DirectX, OpenGL...)

G@W moras nauciti sta znaci izraz "low level API". Ne mozes imati podrsku svega sa time. Samo ono za sta je pravljeno ce biti podrzano. Da li ce mozda Nvidia napraviti neku extenziju za Mantle, ko zna, ali sanse za to su veoma male.

Trenutni uspeh Mantle-a ce biti kompletno zasnovan od toga da li ce AMD uspeti da ubaci API support u velike popularne engine koji drze dosta trzista danasnjice, znaci UE3/UE4/Cry,Source i Unity, plus podrska od mnogobrojnih engine-ova Ubisofta [za Frostbite 3 su se obezbedili]. Ovaj proces nece biti lak ni brz.

Inace, po mom misljenju kad god je Nvidija narpavila neki zatvoren sistem, od toga su samo zaradili pare i popularnost. :D Videcemo kako ce se sada masa ponasati kada AMD oce da iskoristi bilo kakvu prednost koju imaju [prisustvno u nextgen konzolama, podrska 2 nivoa API-a za njih, proizvodnja svojih CPU/GPU PC proizvoda, vodja HSA inicijative, fokus na "APU buducnost", itd, itd].

Poslednja izmena:
^
Da li to u teoriji znaci da ako sve bude islo kako treba novi APU ce biti jos jaci na polju grafickog cipa?

MANTLE je low level API, to znači da je projektovan da izvlači maksimum iz GCN arhitekture. Nevažno je da li je otvoren, svakako ga niko ne bi koristio jer bi na drugim arhitekturama bio manje efikasan od postojećih API višeg nivoa (DirectX, OpenGL...)

+1 moze njega Nvidia podrzati, ali posto nije projektovan za nvidia arhitekturu u startu bi morali mjenjati arhitekturu ili bi bili u zaostatku za GCN.
Vjerovanja sam da ga nece prihvatiti, prija ce raditi na necemu drugom sto je suprotno i radice na tome da MANTLE ne zazivi.
Idealno bi bilo da ga prihvate svi i intel i nvidia kao veliki igraci jer bi tada uspjeh bio zagarantovan, ali iz pomenuti razloga mislim da nece biti prihvaceno niti ce zaziviti onako kako AMD zamislja.

@zlaja novi apu trebao bi da koristi GCn arhitekturu tako da ce biti znacajno unapredjen na polju grafike.

Vrh Dno