Šta je novo?

AMD Radeon RX 6000 Thread

Kakav preokret, nista jos samo neka ubace u drajver i FSR 4 podrsku koja mi odlicno radila u igri DL B na rx 6600

Mnogo se ljudi lože, realna situacija je da ni 1000 (a posebno ne 900 i starije serije) ni 5000 ni 6000 AMD odavno nemaju nikakve optimizacije. Naivan je svako ko misli da to što je kartica na main grani, i drajver je u istom instaleru znači da je podrška na istom nivou kao kod novijih kartica.

Za to ima više razloga, prvo postoji samo teoretski limit koliko je performansi moguće izvući iz neke arhitekture. Ako je recimo RX 6000 već na 97%, onda neka nova igra ne može dalje da se optimizuje, osim da se ubaci neki "game ready" profil koji malo ubije kvalitet filteringa i tako neke gluposti što možete i ručno sami da podesite.

Drugo, odavno se i na istoj grani koda radi grananje u kodu, tako da to što 2 kartice koriste isti DLL, apsolutno ne znači da imaju isti code path zapravo.

Odavno je poznato da se najbolji drajveri uglavnom dobiju negde posle oko 2 godine života kartice, od kada pratim ovaj sport za većinu kartica poslednji drajver nije nužno najbolji, čak naprotiv, to skoro nikad nije bio slučaj zadnjih 30 godina... evo vlasnici 1000 serije Nvidie tvrde da je tamo neki drajver iz 2020 najstabiliniji, najbrži, osim za par nekih novijih igara gde je kao malo bolji, ali krši perf. nekih starijih igara. Tako je oduvek bilo i biće. Jer AMD ovde zeznuo, jeste, ali to isto rade svi ostali, samo malo namazanije od njih...

Ma sve u redu, nego evo prostora za napredak..Pominjem FSR4 jer mislim da je pitanju samo njihova odluka hoce li to dodati u drajvere i obezbediti ZVANICNU podrsku! Jer izgleda bajno i sjajno... 🙂 Ne opet te fore, da nas nagovore kupiti 9000 seriju. I da imam te pare, ne bih se bavio FSR

Potpuno se slažem, losless scaling je pokazao da hadver može mnogo više nego što mu proizvođači dopuštaju, što je baš šteta. Kod procesora skoro da nema takvog glupiranja, koristi dokle god ima smisla, evo moj matori Sandy Bridge, sad će 15 godina za koji mesec, cepa 2 competitive igre na 180 fps prosek (CS2 i Valorant), nije nešto posebno, ali znaš kad bi grafička stara 15 godina išta više pokrenula.

AMD je trebao da kupi GoodWill, da pusti FSR4 na RDNA 2 i 3, da pokaže da nisu samo 50$ jeftiniji od nVidie za slične performanse uz manjak featura, od FineWine, ostade SpoiledMilk...

U martu smo uzeli RX 6700... da smo znali bio bi RTX 3060, razlika u ceni je bila oko 5000 dinara, perf. tu nege i jos 2 Gb VRAM bi bilo... za sada radi solidno ali sa ovim potezima AMD.... sreća pa se koristi za par igara koje nisu nešto spektakularno zahtevne pa super odrađuje posao...

Ima li ko ideju, da li se na ovu kartu ikako moze namontirati normalan radijator (hladnjak) sa ventom, tojest, da li neki uopste odgovara za nju, posto sam kupio novu karticu, a ovu staru sa ugradjenim vodenim blokom definitivno nikad necu prodati u tom obliku

Prilozi

• 1762433570479.png
    1762433570479.png
    562 KB · Pregleda: 112
To kada kupiš, to ti je kao venčanica. Spremi se da je pokloniš 😀 Imam istu i teram je dok ne crkne verovatno.

Ima li ko ideju, da li se na ovu kartu ikako moze namontirati normalan radijator (hladnjak) sa ventom, tojest, da li neki uopste odgovara za nju, posto sam kupio novu karticu, a ovu staru sa ugradjenim vodenim blokom definitivno nikad necu prodati u tom obliku
Pogledaj da li negde može da se nađe Raijintek Morpheus 8069:
https://www.raijintek.com/en/products_detail.php?ProductID=180

Doduše, ne znam da li bi pasovalo ako PCB nije referentnog dizajna...
Ako se PCB ne poklapa s referentnim, eventualno da ga uporediš sa nekim drugim Gigabyte modelom pa ako su isti da negde juriš samo hladnjak za taj model ili mrtvu karticu pa da presadiš...

Poslednja izmena:
To kada kupiš, to ti je kao venčanica. Spremi se da je pokloniš 😀 Imam istu i teram je dok ne crkne verovatno.
sto je najgore, ne znam uopste ni zasto sam kupio novu 9070, kad mi je na ovoj i dalje sve savrseno radilo 😀

Elem, according to Buidzoid, ta karta deli PCB sa 6900XT Gaming OC (od 18-og minuta u videu):

Loša vest je da PCB izgleda nije referentnog dizajna pa Morpheus verovatno neće pasovati (treba proveriti). Dobra vest je da sada možeš da tražiš hladnjak sa 6900XT Gaming OC...

Prodaj @Gulftown, da ima za rezervu kad mu crkne njegova. 😀
Naravno, ispod cene jer ti je to jedini izlaz. 😀

Poslednja izmena:
Uspeo sam da je prodam pre sat vremena lik je zainteresovan da sklopi water loop 😀

Uzeo sam Asrock Taichi RX 6800 XT. Idle potrosnja je 35-40W i nikako ne mogu da snizim na ocekivanih 9-10W. Iskljucio sam RGB na kartica ali je i dalje toliko. U Adrenalinu (zadnji iz 2025.) sve je na deafult setovanjima. Ako neko ima neki savet sta jos da pogledam?

Edit: spustio sam osvezavanje monitora na 60Hz i sada varira od 9-20W, na 120Hz je 9-25W, 144Hz i 180Hz je 35-40W. 😕

Poslednja izmena:
Da nije nakacen jos jedan monitor?

Zdravo drugari,
Hteo bih bratu da ustupim svoju 6700xt hellhound. Muči me napajanje njegovo, pa imam pitanje.
Da li je dovoljno COOLERMASTER MWE Bronze V2 650W za tu egzibiciju?
Ostatak konfiguracije
Ryzen 5 5600
2xnvme
Mozda ima jedan hdd nisam siguran
Cesto ima 2 dzojstika prikacena ako je to bitno uopste
Nema zvucnu kartu
Napomenuo bih da je napajanje staro bar 3 godine.
Znaci li vam nesto da prikazem sliku iz srnzora gpuz gde se vidi max potrošnja?
Hvala unapred.

Dovoljno, odradi blagi undervolt i to je to.

Ja teram 6700XT Fighter na FSP HV Pro 550W bez problema na masini sa 5800X

Nece morati ni to, trebalo bi da sve bude u granicama normale.

@gulijator imas po netu one kalkulatore napajanja. Posto si spomenuo cooler master, mozda ti ovo bude od koristi.

Koliko vidim, kod nas od 7600 ima XFX, Asus i Gigabyte...tako su poredjani i po cenama...(od najniže)
Koji bi bio redosled po kvalitetu i bučnosti? Poželjno je što tiša, kartica je za programiranje (Linux)

Moja greska....🙁
Molim Moderatora da prebaci poruku iznad u temu: AMD RX 7000 (RDNA 3), a ovu obrise....

Kupio sam pre nekih dva meseca Gigabyte OC 6900 XT i nikako nisam bio zadovoljan temperaturama od pocetka.
Od igara koje imam na racunaru Indiana Jones mi je isao sa Hotspot-om oko 105-107 stepeni. Dok nisu stigli termalni padovi probao sam da vidim da nije mozda termalna pasta stara i skorena ali bila je ok i videlo se da je prodavac menjao u skorije vreme. Stavio sam MX-4 cisto da vidim hoce li biti razlike i nazalost nista se nije promenilo.
Fanovi do 1700 obrtaja rade ok, posle te cifre imaju neki iritantan zvuk koji se procisti tu negde oko 2200 obrtaja ali tada su vec poprilicno bucni za moj ukus (navikao sam da je uvek sve poprilicno tiho). Na 2200 obrtaja naravno da ta temperatura od 105-107 stepeni padne na nekih 100-102 ali mi je ta buka od samog pocetka smetala.

Danas su mi stigli sa AliExpress-a UPSiren 24w termalni padovi od 1 i 1.5mm, i Honeywell PTM7950.
Media.jpg

Rezultati su sledeci:
Isto podesavanje kao i pre na ventilatorima
Screenshot 2026-02-04 005107.png
Cisto probe radi malo otpanjivanje istih da vidim hoce li biti nekog veceg dobitka
Screenshot 2026-02-04 005244.pngScreenshot 2026-02-04 005156.png

Sto se mene tice ja sam prezadovoljan.
Necu da imenujem prodavca ali karta je kupljena sa K/P pod recimo nekim laznim reklamiranjem da su ove temperature od 75-80 stepeni bile u screenshot-ovima, a u realnosti je to ipak druga prica. Prodavac ima bas dosta grafickih karti na stanju i preko 1000 pozitivnih ocena. Svaka ukazana kritika mu je odgovor u fazonu '****** druze matora je to karta i veliki potrosac, sta ocekujes?'
Neverovatno da neko kome je to posao da preprodaje graficke kartice nije sposoban ili ga jednostavno mrzi da ulozi sat ipo-dva i rasturi graficku i zameni sve ovo.
Trosak u materijalu je maksimum 700-900din (ako se uzimaju vece table uvek je jeftinije) po grafickoj, a sa ovakvim servisom verujem da se moze traziti i jaca cena nego inace ili kod ostalih koji se dice sa nalepnicom na sarafu, jer je musterija onda mirna duzi period.

Te nalepnice ne znace nista, em ih mozes kupiti em ih oni odlepljuju skalpelom pa posle lako vracaju.
Ali te temperature bi trebale da se poboljsaju i sa mx3, znam jer sam i ja imao 6900xt red devil ultimate, i nakon zamene su temp bile kao tvoje sa ptm-om, i to skoro godinu dana.
No sad bi trebalo da budes miran, taj ptm je navodno neunistiv i samo biva bolji sto vreme prolazi.

Obrati paznju i na vram temperature, jesu one kod 6900xt ladne ko spricer, al ako menjas padove obavezno obrati paznju i na te temp da se ne iznenadis jednom samo iznenada dimom iz kucista.

Pa cim se temperature nisu poboljsale sa zamenom termalne paste bilo mi je jasno da su padovi za zamenu. Nisu bili tvrdi kao kamen ili ispucali. Jos su bili onako mekani i sundjerasti ali su se od otvaranja pocepali na par mesta i bili su na nekim mestima bas spljosteni. Nije niko menjao padove, vidi se da su fabricki i da je neko pre prodaje samo namazao neku najjeftiniju pastu i to je nije stedeo.

Planiram da narucim set tih termalnih padova debljine 2-2.5-3mm pa kada to stigne da odradim ovakvo nesto i da sam onda bas miran

Praticu vram temperature, ovo je sinoc samo na brzinu bio kratak test u par igara, da zadovoljim znatizelju.

Ni meni te fore sa nalepnicama na srafovima nisu jasne. Ok za novije polovne graficke karte ali za ovakvo nesto sto je staro 5 godina da se hvalis kako to niko nikada nije otvarao.. Pa to samo znaci da je zrelo za otvaranje i da imas dodatni trosak.

Probao cim sam i uzeo karticu. Guglao, gledao videe, kopirao tudje setup-e i ja nisam video nikakvu razliku niti u temperaturi, niti u fps-u.
Overclock ista situacija. Menjao sam i podesavanja malo po malo i u sustini sto sam vise overclockovao primetio sam da i gubim 1-2 fps-a pri svakom novom podesavanju.
Probacu bas danas u vise igara par tih podesavanja koje sam probao i pre, a i da zavrtim napokon na TV-u par igara u 4K rezoluciji.

neces dobiti previse OC jer je 6900xt vec poprilicno nategnuta a sa tempovima koje dobijas cak i sa tim ptm-om ja bih je ostavio na miru, mozda cak i undervoltovao jer se ni perfomanse ne gube a karta biva ekstra efikasna.

Ne mogu da vjerujem, gledao sam sad temu i još decembra 2024 sam se požalio na probleme sa ASUS TUF RX 6700 XT, sa treperenjem ekrana, gličevima u windowsu i Photoshopu, dok igre, stress testovi i benčmarci rade savršeno... i danas sam riješio napokon. Znači mučim se od onda, već sam mislio da je ipak grafika na izdisaju, kad ono - ovaj konkretno model, i još par varijanti RX 5000 i 6000 kartica ima problem u idle, ne bude stabilna voltaža nego pada prenisko i varira, što izaziva gličeve. Bukvalno sve što je trebalo je da se pomoću MorePowerTool-a disejbluje GFXOFF parametar i bukvalno svi problemi nestanu! Jedino što mora da se radi fix kod svakog apdejta drajvera, ali ljudi... ja sam sve tumbao, apdejtovao BIOS, isključivao akceleracije, probao svaki mogući fix dok ne nabasah na ovo.

Odlican alat za fsr 4 za starije 6000 i 7000 kartice. Nema modovanja drajvera i zezancije sa kopiranjem fajlova.

Nazad
Vrh Dno