Šta je novo?

AMD Radeon RX 6000 Thread

Za Radeon je do ~30°C delta sasvim OK u zavisnosti od opterecenja, za nV je generalno manja razlika

Da, ako je jaci model i generalno vise struje vuce i zagreva se, 30 je max do koje bih ga pustio da se przi.
Nego ladno nam lik ne odgovori da li je updateovao windows pa je primetio drajvere da zezaju nakon toga ili ne.

Meni treba mala pomoć, pomogao sam bratu oko kupovine polovne Sapphire Pulse RX 6650xt.
Snimio mi je čovek furmark test, nisam gledao podešavanja itd, i mrzelo me da idem kod njega da testiram, ali u snimku koji je furmark vrteo 4-5 minuta karta nije prelazila 68 stepeni i 83 hot spota. ono što sad primećujem da je njemu vent išao do 87%.
Ja sam međutim koristio haeven benchmark 4.0.
Kad sam je provrteo na default hot spot je išao na 93, a gpu na 79, što mislim da je malo više nego što bi trebalo, ali sa ventom koji je išao do najviše 59% samostalno.
Kada sam malo pojačao krivu ventilatora očitao sam 70 stepeni gpu, a 85 hotspot, uz maximalnih 81% ventilatora.
Vidim da je po netu naglašeno da je regularnih 80-84 za hot spot, al kontam da bi to trebalo da bude na suvim default podešavanjima.
Moram da naglasim da je kućište možda malo slabije provetreno i da ima 2 venta koja izbacuju i 1 koji ubacuje s prednje strane, pa ću probati kakve su razlike kad se otvori stranica, ako ima benefita dosta onda ću pojačati brojnost ventova u kućištu.
Nema nikakvih krešova, ništa, sve radi normalno. Ove temperature u igrama nisu ni blizu, max do 70-75 za hotspot...

Da li neko ima isti model da podeli svoje temperature?

Verovatno je pasta spremna za zamenu, a kuler za temeljno čišćenje, pa su zato temperature više. Da je problematična kartica, pucao bi test ili igre. Svakako još testiraj, ali nisu to toliko visoke temperature, ako nije skoro/nikad menjana pasta.

Koliko vidim, AI sumira da ti je sve u granicama normale.

The Sapphire Pulse RX 6650 XT is generally well-cooled and shouldn't experience excessive hotspot temperatures, but can reach 90°C or slightly higher under heavy load in well-ventilated cases. The target hotspot temperature is around 80°C, but some users may see temperatures up to 95°C or even higher, particularly in non-vented cases. While the design can handle these temperatures, thermal throttling might kick in if the hotspot exceeds 95°C.

Pozabavi se prvo ventilacijom u kucistu, otvori jednu stranu ako treba jer leto tek krece.
Proveri ventilatore da li rade uopste na grafi.
Mozes da izvadis grafu i pogledas je izbiliza iz profila, pogledaj da li je hladnjak lepo nalegao na vram i gpu. To sve bez otvaranja same grafe i u slucaju da sve prethodno ne pomogne.
Ne verujem da je pasta, jer bi delta (koja je u granicama normale) to otkrila. Mozes da zamenis ali ces dobiti 2-3 stepena manje sa boljom ako imas srece, a to ti nece resiti mnogo.

Da li neko ima isti model da podeli svoje temperature?
Imao sam 5700XT referentni model, onaj sa blowerom. kojem je Hotspot išao do 110 i dan danas radi normalno kod čoveka kojem sam je prodao.
Imao sam 6800 (ne XT) kojem je Hotspot lagano išao do 100 i moj kumić se i dalje igra bez problema.
Imao sam 7900XTX i to Sapphire Nitro+ sa vrhunskim hlađenjem kojem je Hotspot išao oko 90 bez problema.
Sada imam undervoltovanu 4080 Super kojem Hotspot ide do 85, što je ladovina za grafike.
Ako grafika počne da se pregreva primetićeš to ne uz pomoć onoga što ti meri temperaturu, već vizuelno. Ali svakako treba obratiti pažnju na provetravanje.

Imao sam 5700XT referentni model, onaj sa blowerom. kojem je Hotspot išao do 110 i dan danas radi normalno kod čoveka kojem sam je prodao.
Imao sam 6800 (ne XT) kojem je Hotspot lagano išao do 100 i moj kumić se i dalje igra bez problema.
Imao sam 7900XTX i to Sapphire Nitro+ sa vrhunskim hlađenjem kojem je Hotspot išao oko 90 bez problema.
Sada imam undervoltovanu 4080 Super kojem Hotspot ide do 85, što je ladovina za grafike.
Ako grafika počne da se pregreva primetićeš to ne uz pomoć onoga što ti meri temperaturu, već vizuelno. Ali svakako treba obratiti pažnju na provetravanje.
Daj prosvetli nas, kako to vizuelno primetis da se graficka pregreva? Time sto vidis da se zapalila?

ona prica, kod mene i kod drugara je radilo kako treba na 110c tako da svi trebaju da koriste tako :)

problem je u tome sto amd softver kontrolise broj obrtaja po hotspot temperaturi, tako da ce rpm biti na max ako je hotspot 90-110c osim ako korisnik sam ne podesi krivu ventilatora po hotspot temperaturi

Pa jok, nego ce uz toplotni senzor zamrzivaca u podrumu. Naravno da trebaju ventilatori da reaguju uz najektremniji senzor, a to je uvek gpu hotspot. Buka ventilatora je prvi znak da nije sve idealno. Poenta je da ne dozvolis da dodje do te hotspot temperature jer je to u 99% slucajeva indikator da je pasta totalno potisnuta/isparila sa srca gpu-a. Obaranjem fan krive samo cinis kontra uslugu u tom slucaju jer grafa sama koja ima predefinisano kako da se ponasa kad krene da gori, ima vlasnika kome izvinte - smeta buka. Pa druze, dozvoli, gorim. Bas mi je zao sto tebi smeta buka dok me i dalje teras u cajberpanku po 5 sati na 110c kad ja dajem sve od sebe da ne eksplodiram...

@Solesoslav Verovatno misli na glitcheve na ekranu, kada je vec kasno jer ce joj trebati servis.
Moderne graficke imaju thermal trotle bas zbog toga - da spreci takve stvari tako sto ce automatski da obori klokove i napon sto vise moze. Gubeci pri tom perfomanse i stvarajuci buku usled jaceg napora ventilatora da ohladi, naravno.
Tako da kada graficku ne moze vise ni TT da ohladi, imas jednog jako prebijenog magarca u kucistu, i savet mu je na nivou - ignorisi check engine svetlasce na motoru, dokle god to ide (limp home mode) ne brini... I onda imamo tragediju na vestima.

Poslednja izmena:
Daj prosvetli nas, kako to vizuelno primetis da se graficka pregreva? Time sto vidis da se zapalila?
Kako vidiš?? Pa, sigurno ne buljeći u grafičku, majku mu, već u ono kako se računar ponaša. Monitor izgubi sliku iako sve ostalo radi, često pojavljivanje "plavog ekrana smrti", u toku igranja dolazi do artifakata i gubljenja tekstura, baš kao i kad RAM na grafici trokira, zamrzavanja slike, usporavanje FPS-a i čestog iskakanja iz igre... Treba li još??
ona prica, kod mene i kod drugara je radilo kako treba na 110c tako da svi trebaju da koriste tako :)
Niko to nije rekao. Samo kažem da nema potrebe za panikom i kad je veća temperatura.
Većina tih visokih temperatura su pikovi koji traju par sekundi pre nego što ventilator ubrza.

Kako vidiš?? Pa, sigurno ne buljeći u grafičku, majku mu, već u ono kako se računar ponaša. Monitor izgubi sliku iako sve ostalo radi, često pojavljivanje "plavog ekrana smrti", u toku igranja dolazi do artifakata i gubljenja tekstura, baš kao i kad RAM na grafici trokira, zamrzavanja slike, usporavanje FPS-a i čestog iskakanja iz igre... Treba li još??

Niko to nije rekao. Samo kažem da nema potrebe za panikom i kad je veća temperatura.
Većina tih visokih temperatura su pikovi koji traju par sekundi pre nego što ventilator ubrza.

110 stepeni je ocekivano, 8GB je dovoljno i ostale lazi koje nam serviraju.

Na starijim arhitekturama je poenta bila sa klokovanjem da dolaze perfomanse pa ih bolelo za temperature.
Ali to vise nije slucaj pa sumanuto overklokovanje ne donosi nista sem par frejmova i velike vrucine i buke u sobi.
Zato je sada undevolt way to go, narocito kad uzmemo u obzir koliko trose, pa... recimo ova kao moja po defaultu.

Iskoristicu ovu temu da postavim jedno pitanje, nadam se da nije problem. Elem, hocu malo da osvezim moj matori komp. Bila je u planu kupovina novog ali iskrsle su neke bitnije stvari, pa sam odlucio malo da pojacam ovu moju starudiju. Trenutna konfiguracija:

Ryzen 5 3600
Biostar b450gt3
16GB Hyperx Predator 3200mhz
Gainward 1070 8GB
2 SSD jedan je SATA drugi je onaj na ploci nvme ili kako se vec zove.
Periferije: mis, tastatura i zvucnici.
Kuciste MS Black Widow ima 4 ventilatora
Napajanje Seasonic S12II 520W

E sad, ja sam mislio da dodam jos 16GB memorije i da uzmem 6600XT. Da li ovo moje napajanje, vec je u tinejdzerskim godinama, moze da pogura 6600XT? Po netu sam nasao da ne bi trebalo da bude porblem, jer 6600XT trosi 100W vise. Razmisljao sam i o 6700 obicnoj ili xt ali deluje mi da to ne bi mogao ovaj PSU da gura.

@daniiL

Pogresno si procitao, 6600 XT trosi 10-15W vise od Gtx 1070.
Idealna bi ti bila Rx 6700 XT 12GB.

Vec sam proveravao taj i jos nekoliko drugih PSU kalkulatora. Max potrosnja varira od 430 do 500w. Ja licno mislim da ako je max od 440 do 480w, tu bi bih bio knap. Iskreno ne bih voleo da guram napajanje do limita, pogotovo sto je staro 10+ godina. Tako da bi mi znacilo da neko podeli iskustvo sa 6600xt, pogotovo ako je imao napajanje slicne snage.
Ulete splinter, pardon, greska, otkucao sam jednu 0 ekstra. 6600xt trosi 10w vise od 1070.
Ja bih rado pazario 6700xt ali 6600xt me brine zbog napajanja, tako da ne bih rizikovao. E sad, ne bih menjao i napajanje, jer su cene malo jace, cak i za polovna. U tom slucaju onda bih promenio sve, sto mi trenutno nije u planu.

Ja sam moju terao overclockovanu na Seasonic SFX 500W bez problema

E to mi znaci. Zahvaljujem na odgovoru. Ja ne planiram nista da overklokujem.

Doduse terao sam i 7800XT jedno vreme, tako da mislim da ce ti i 6700XT raditi bez problema.

Da je napajanje novo, sigurno bi bilo dovoljno.

E sada, posto je staro 15ak godina, a i kada je napravljeno nije bilo top tier (sredinom prosle dekade svrstavano je u Tier 4, plus S12 serija je jedna od retkih koje Seasonic prodaje a ne proizvodi), licno bih bio prilicno oprezan. Just my 0.02$, poznat sam da preterujem kada su napajanja u pitanju 😂

Ako se dobro secam, davno je bilo kad sam kupio napajanje, Seasonic S12II 520W, oem je Seasonic. Mozda gresim.

Da li je samo 520W Seasonic-built, ne znam, moguce, ali malo verovatno (ako mene pitas ;) ). S12II je svakako (kada je bilo aktuelno pre 5-10 godina) bilo Tier D ([EOL] PSU Tier List rev. 14.8). Ja imam malo slabije napajanje iz te serije, i dalje ga koristi zena, ali u konfiguraciji sa Ryzen 2200 (integrisana grafika). S12III znam da proizvodi Shenzhen RSY kao OEM.

Ali kao sto rekoh, cesto preterujem kada su napajanja u pitanju, tako da mozda ne procenjujem najbolje tvoju situaciju :) .

Moze da proba svakako i da vidi dal se pri opterecenju resetuje sistem, gasi kuciste, monitor ili sta god.
Ne verujem da ce bas momentalno da sprzi neku komponentu ili da nece da se upali uopste nakon nadogradnje.
U slucaju da ne bude dovoljno, ima da bira napajanja za 100 evra za svoju konfiguraciju kakva hoce.

Moze da proba svakako i da vidi dal se pri opterecenju resetuje sistem, gasi kuciste, monitor ili sta god.
Ne verujem da ce bas momentalno da sprzi neku komponentu ili da nece da se upali uopste nakon nadogradnje.
U slucaju da ne bude dovoljno, ima da bira napajanja za 100 evra za svoju konfiguraciju kakva hoce.
Moze da se kocka ali za takvu konfiguraciju (gpu 200w, cpu 65w + ostale komponente) je ipak preporuka 750w. Ova serija podrzava AFMF 2.1 tako da sa "fejk" frejmovima grafika trosi i do 50 posto manje.
@daniiL
Da sam na tvom mestu uzeo bih RX 6650 XT (imas novu u firmi na G za 27k nije losa cena) i zadrzao staro napajanje. Ja bi tako "premostio" dok se ne srede malo cene sa novom serijom AMD.
Sa RX6700XT bi imao blagi bottleneck na R5 3600.

NIje tacno da se preporucuje 750W za njegovu masinu, vec za moju koja ima dosta jacu grafiku i jos par HDD-ova i USB periferije pride, a gledao sam - pri max opterecenju moja ne ide preko 550W iz uticnice, tako da bi on trebao da bude ok.
Jedini razlog zasto ne preporucujem je sto ne znam kakva mu je struja u kuci i to napajanje koje ima dal je provetreno dobro, redovno se cisti i kakva mu je efikasnost. I moje napajanje je kupljeno polovno i 10 godina staro, tako da to nista ne smeta ako mu medved ne spava na kucistu. Do duse kod mene je 80+ platinum, sto znaci da je ekstremno efikasno i sa malim gubicima.
Seasonic bi generalno isto trebao da bude vrlo efikasan bez obzira na podizvodjace i prepakivace.

Nece biti nikakve kocke ako proba jer kad se komp upali on ne vuce odmah sve na max, a imace struje da se upali i gotovo sigurno da tera sve na max opterecenju.
Ako i kojim slucajem dodje do nestabilnosti, dok ne uzme jace napajanje moze malo da undervoltuje graficku recimo, i da sve tera normalno do nadogradnje.

Komp se cisti redovno, prasine bude ono sitno sto se nakupi izmedju ciscenja. Temperature su ok, grafika ide do 65 stepeni max, procesor je hladan k'o spricer cak sa stock coolerom. Ovo sad sto imam radi bez ikakvih problema, nista se be gasi, niti stuca, temperature su i leti vise nego dobre, sve radi stabilno. A komp najvise koristim oko posla, tu vidim da mi je memorija usko grlo i da mi treba jos 16GB a igram samo WoW i PoE, sve radi korektno na nekim mid podesavanjima, pa bi sa 6600xt malo to pojacao.

Mislim da ce ti raditi ok sve nakon nadogradnje, no eto blizu granice si sta tvoje napajanje moze, pa ocekuj neocekivano.
U krajnjoj liniji kao sto rekoh - mozes blagi undervolt da uradis i to bi trebalo da ti ukloni eventualni problem, ako bas ne mozes da juris neko jace napajanje.

Komp se cisti redovno, prasine bude ono sitno sto se nakupi izmedju ciscenja. Temperature su ok, grafika ide do 65 stepeni max, procesor je hladan k'o spricer cak sa stock coolerom. Ovo sad sto imam radi bez ikakvih problema, nista se be gasi, niti stuca, temperature su i leti vise nego dobre, sve radi stabilno. A komp najvise koristim oko posla, tu vidim da mi je memorija usko grlo i da mi treba jos 16GB a igram samo WoW i PoE, sve radi korektno na nekim mid podesavanjima, pa bi sa 6600xt malo to pojacao.
Rx 6600xt troši max 150-160w i to samo ako se testira nekim softverom za tu namenu...U realnom radu, prilikom igranja 90-100-120w max..Bolje bi bilo, obzirom da ti je napajanje staro 10+ god, da proveriš napon na grani +12v koliko oscilira prilikom igranja, testiranja...Najsigurniji pokazatelj da li je sposobno da isporuči dovoljno snage...Ipak je u godinama😉

Nazad
Vrh Dno