Šta je novo?

AMD Radeon RX 6000 Thread

Danas stigao ovaj držač, neka ga za svaki slučaj, 4090 je još teža. Donji deo može da se bocne u rupu ventilatora.

Screenshot_20230511-093810.png

Ma mene licno nerviraju ti samostojeći ali to sam samo ja.
Ja sam doduse dobio support bracket uz kartu tako da nisam morao ništa da dodajem.

Na hrvatskom pcexpert forumu sam video predlog da se taj kraj grafičke koji se nakrivio nekim koncem veže za gornju stranu kućišta :ROFLMAO:

@Ulrich
Nije ti R5 3600 baš pogodan za tu "svinju".

Da se pohvalim, i ja sam se danas ponovio (više slika kad dođem ćeri i sklopim sve):

Prilozi

• IMG-cb2e446039a6f720eaf853fc08a8a676-V.jpg
    IMG-cb2e446039a6f720eaf853fc08a8a676-V.jpg
    177.8 KB · Pregleda: 128
Da,i ja sam primetio da neke igre ne teku tako fluidno,tj ima fps dropova....npr u sekundi fps padne za 20,30 i sledece sekunde skoci isto za toliko.......pa igranje kao da nekako "secka" iako je fps relativno visok...

Secam se da je bila skoro identicna situacija kada sam pre 3-4 godine nabavio 1080ti...tada sam imao ryzen 2600....u igrama je bila slična situacija kao sada,ti fps dropovi.....onda sam ubacio ovaj ryzen 3600 koji i sada imam i igranje je postalo mnogo fluidnije,nije bilo nikakvih fps dropova.......tako da cu izgleda sada morati da ubacim u konfu ryzen 5700x....

Ali ono je bio gaming u 1440p,po nekada i 1080p pa mi je bilo logično da je bio potreban jači procesor....ali svuda se ističe kako je u 2160p procesor mnogo manje bitan,pa ja mislio da ce 3600 da obavi posao OK,ali eto izgleda da je situacija potpuno ista sa cpu bottleneckom kao kada sam imao 2600 i 1080ti....

Ako gruvaš rtx, on opterećuje procesor dodatno, negde čak i duplo sam viđao.

Danas stigao ovaj držač, neka ga za svaki slučaj, 4090 je još teža. Donji deo može da se bocne u rupu ventilatora.
Batali to, uzmeš ovo da šljašti i da bude pravi cirkus ( uzeo ja, znam :) )

Šala, naravno.
Kod mene će 4090 Ventus stajati uspravno pa nemam potrebe za držačem. Ali pošto ne mogu bez kiča OVO ću staviti na vrh kućišta... :) :)

Na hrvatskom pcexpert forumu sam video predlog da se taj kraj grafičke koji se nakrivio nekim koncem veže za gornju stranu kućišta :ROFLMAO:
Ja sam probao najlonom za pecanje, nikakav problem. Nestalo mi najlona (nisam pecaros) kad sam menjao karticu pre 4-5 godina, ali Sapphire R9 280X Tri-X je bila zakacena najlonom.

^ sto da ne, tanak i ne vidi se skoro a ipak jak da lagano pridržava karticu. Bitno da si rešio problem 😀

Ja sam za mog Gigabajta kupio ovaj držač. Nije da se karta mnogo savija, ali je dugačka i teška poprilično, tako da je bolje da ima kakvu-takvu potporu.

Prilozi

• H3d69227f30724e6eb426e44754114ee4f.jpg
    H3d69227f30724e6eb426e44754114ee4f.jpg
    107.7 KB · Pregleda: 94
ako ti kuciste dozvoljava, stavis pci-e extender kabl, i grafa stoji uspravno, i nemas nikakvih problema oko krivljenja.....

U planu mi je kupovina:
Nisam hteo da žurim da ga kupujem, pošto prethodna ploča nije imala PCIe 4.0. A, sad, kad sam prinudno morao da menjam ploču, onda ću u nekom momentu kupiti ovo čudo.

Lepo resenje, ali ne vidim kako ovo vredi te pare. Za 90$ svasta ima uzeti :D
I ne znam kakvo ti je kuciste, ali mozes imati problem sa hladjenjem graficke sa ovim resenjem ako nema dovoljno prostora.

Za 90 dollara kupim celo kuciste u koje cu a stvavim graficku kako hocu a ne da dam za ovo cudo tolike pare. NZXT malo preteruje sa svojim cenama, ovo max vredi 10 evra i to je to, nista vise nista manje.

Da je skupo, skupo je. Tu nema govora.
Ali svi PCIe 4.0 kablovi su skupi (osetno skuplji od 3.0). I tako je od same pojave PCIe 4-e kao standarda.
Ovde se dobije kompletno rešenje. Ne moraš da kupuješ ništa. Namontiraš ovo, ubodeš grafičku i voziš. Samo moraš da imaš njihovo kućište (tj. H7).
Baš sam danas gledao sličan komplet od Fraktala, samo sa PCIe 3.0 kablom, košta na debelom popustu 5900 (regularna cena 9900).

Ne dobijaš apsolutno ništa sa PCIe 4.0, ne znam što si zapeo da kupiš to i sakatiš airflow za grafičku...
PCIe 3.0 ne guši ni RTX 4090, kamo li 6800XT.

Poslednja izmena:
Nisam zapeo da kupim, jer da je tako, već bih ga kupio.
Takođe, ne vidim kako ću da osakatim dotok vazduha za grafičku. Ventilatori ne bi bili ni blizu staklu.

Ima testova na ovu temu, horizontalno ili vertikalno na extenderu. U dosta slucajeva u tim testovima je temperatura nesto visa kada je karta na extenderu, kako i zasto pojma nemam, mozda zbog kucista. Kod mene nije bilo nikakve razlike, tj. ista je temperatura, ali je u pitanju open air kuciste tako da nije bas isto kao da je zatvoreno.

Problem viših temperatura u vertikali je što kod većine starijih kućišta grafička bude preblizu staklu i nema odakle da povuče vazduh.
U H7 sa ovim NZXT-ovim rešenjem, ne verujem da bi bilo ikakvih problema. Isto važi i za TT-ova kućišta kod kojih može da se zarotira deo sa limčićima za ekspanzione slotove.
Imao sam TT S500 i u vertikali RX 5700 nije imao nikakvih problema sa temperaturama.
Sve zavisi od kućišta, grafičke i protoka vazduha.

ja sam samo kabl kupio, jer mi je kuciste TT Level 20GT, i ceo zadnji deo se premontira za 90 stepeni, i vec ima slotove za kabl. tako da mi nije trebao taj dodatak.

Da pitam ovde. Da nije neko ko ima 6700xt probao da igra pinball fx na 4k i max detaljima? Znaci ovaj novi ne fx3

Evo,posle prilicno mucenja sa montazom cc 120 kulera,montirao sam ryzen 5700X i sad je "druga pesma"....znaci,ryzen 3600 je u 2160p bottleneckovao 6900xt samo tako......a posle neko lupeta kako procesor u 4k gamingu skoro da nije bitan.....sada sa ryzenom 5700X ne samo da je min fps skoro uvek stabilan i vrlo su retki fps dropovi,nego i fps u igrama koje sam probao je veci....

Znaci,tek sa ryzenom 5700x ili 5800x (mozda i 5600x) radeon 6900xt oslobadja svu svoju moc :)

Dva puta sam odradio superposition,prvi put je u 16 testu nesto zakucao,ali je ipak zavrsio test sa rezultatom od cak 16700 (ne zbam kako je to uspeo) ali je neakon tog testa u superpositionu prijavljivao neku gresku....drugi put je sve stabilno i bez greske sa nesto slabijim rezultatom....

Prilozi

• Superposition_Benchmark_v1.1_15937_1684771371.png
    Superposition_Benchmark_v1.1_15937_1684771371.png
    3 MB · Pregleda: 35
A jesi li radio isti test u SP-u sa starim procesorom?

Izgleda da sve radi OK,sto se tice graficke i drajvera....nisam primetio nesto neobicno,osim sto mi se NFS The Heat resetovala par puta....(mislim da ranije sa 1080ti to nikada nisam video)....osim toga sve druge igre koje sam probao rade normalno..........medjutim,primetio sam nesto sto bih rekao da ima veze sa procesorom,tj neki bottleneck od strane ryzen 3600 procesora,ali testiracu jos sto sta pa cu videti........mislio sam da u 2160p procesor nema toliku ulogu...

Btw,da li ovaj rezultat deluje OK?

Pogledajte prilog 388884

Evo,posle prilicno mucenja sa montazom cc 120 kulera,montirao sam ryzen 5700X i sad je "druga pesma"....znaci,ryzen 3600 je u 2160p bottleneckovao 6900xt samo tako......a posle neko lupeta kako procesor u 4k gamingu skoro da nije bitan.....sada sa ryzenom 5700X ne samo da je min fps skoro uvek stabilan i vrlo su retki fps dropovi,nego i fps u igrama koje sam probao je veci....

Znaci,tek sa ryzenom 5700x ili 5800x (mozda i 5600x) radeon 6900xt oslobadja svu svoju moc :)

Dva puta sam odradio superposition,prvi put je u 16 testu nesto zakucao,ali je ipak zavrsio test sa rezultatom od cak 16700 (ne zbam kako je to uspeo) ali je neakon tog testa u superpositionu prijavljivao neku gresku....drugi put je sve stabilno i bez greske sa nesto slabijim rezultatom....
Nije neka razlika 3600 i 5700X u SP benchmarku.

Verovatno bi se u 3D Marku bolje videla razlika.

Vic dana na račun RX7600. :D

Moja Gigabyte Rx 6600XT.
Povremene nestabilnosti na undervoltu ispod 1.1V i to na skoro idle.
Pod punim optererećenjem na 3D. max temperatura 55c ali hot spot 71-72c. Namestio sa curve ventilatora max RPM na 60 c, ravna linija od 0 RPM.
Da li je tou redu ? Da li i koliko Hot spot temperature ograničavaju performanse ?

Vrh Dno