Šta je novo?

AMD Radeon RX 6000 Thread

Izgleda da ne mora ništa da se radi izuzev novih drajvera za novu grafičku. Kada mi je crkla stara Rx6600 ubacio sam neku prastaru NV7300, stavio drajvere za nju i radila je perfektno. Posle ubacio novu Rx6600XT i proradila je odmah sa starim drajverima, sve to bez DDU ili ikakvog deinstaliranja drajvera.

Hrabro, nema šta :D

Pre par godina prešao sa nVidie na AMD Radeon uz čišćenje sa DDU i sve od tad radi kako treba. Kad mi neko pomene reinstalaciju Windoze uhvati me jeza. Pa meni bi trebalo bar CELA tri dana da sve reinstaliram i podesim. Kakva crna reinstalacija. Ja čak ni Win 11 nisam radio clean install, već upgrade sa Win 10 i sve je prošlo OK, hvala Bogu.

Kako misliš ne treba mi DDU?....pa čime da obrišem nvidia drajvere?
Možeš koristiti ddu. Koriistim amd ili nvidia program za brisanje prethodnih drajvera..Control panel i to je to.Mislim htedoh reći da se ne zaludjujem puno oko tih brisanja kroz promenu hardvera,pa i kad zamenim ploču npr.Bocneš konekciju(internet) i sam će da reguliše.
Ali da,samo za gpu skidam drajvere,ostalo jok.
Pa sam dao primer i da promeniš ceo računar nemaš potrebe ništa da brišeš,reinstal sistem i sl...To sam rekao da imaš uvid ili paralelu za novi sistem samo za zamenu grafike..Nema potrebe..
Ali da,koristio sam jedan te isti sistem na više računara bez problema,win sam odradi šta mu treba.

Desi se da zabrljavi sistem,pa bi se tek nakon toga zezao sa nekom instalacijom ili novim sistemom...
I da ih ne izbrišeš na kraju krajeva teško da ce te zezati nešto
...ali svakako izbriši ih.🙂

DDU je dovoljan, po meni...mada ja uvek instaliram samo drajvere, bez dodatnog bloata.
Kad sam prelazio sa 660Ti na RX 480 pa posle na 1060 nisam morao ništa posebno da radim sem deinstaliranja drajvera sa DDU, kakva reinstalacija sistema. Plus, od tad su valjda napredovali sa drajverima i stabilnošću...

Jedno pitanje za model 6800 i 6800XT.
Posebno za XT model...
Ona je dosta jača od moje 3060ti ali čitam komentare na netu,da li je moguće da 90+% ljudi ima problem sa tim modelima u igri koju jedino trenutno igram DayZ?
Da li je moguće da svima pada FPS u igri i od 150-200 koliko bi trebalo da ima,svima pada i bude nekih 60?
Pored toga niko nije uspeo da reši problem.Naravno,svi se slažu da je problem do AMD a ne do same igre.
Da li neko ima te karte i da li ih je koristio u pomenutoj igri?
Hvala...

Nemojte praviti od DDU-a neku magiju...

Evo video jedan bacite pogled:

Neka mala razjašnjenja ako mpže.
GIGABYTE Radeon RX 6600 XT GAMING OC PRO 8G
OC - Da li to znači da je već fabrički overklokovana ili da je spremna za OC ?
PRO - ? Kod processora kod AMD to obično znači da je zaključan za OC. Da li je to slučaj i sa GPU processorima. ?

1. I jedno i drugo
2. Ne

Ima li ko bolji 6600XT? :ROFLMAO:
Zagolicao 3GHz u Superposition

Prilozi

• Port Royal 5611.png
    Port Royal 5611.png
    678.2 KB · Pregleda: 30
  • Superposition 8k 3379.png
    Superposition 8k 3379.png
    1.4 MB · Pregleda: 29
  • Superposition 6476.png
    Superposition 6476.png
    1.4 MB · Pregleda: 33
Samo 7W preko "fabricki" dozvoljenih :D

Nema taj podatak ni u GPUz ni u HWInfo. Prosli su dani RX480 valjda :D Svakako ima lufta jos, 75W slot i 150+W PCIe napajanje.

Aha, pitam zato sto kod NV ima taj podatak, recimo kod 3070ti vuce 40w, a kod 4080 nisam video iznad 18w

Stvarno ste plaćali za Port Royal ? Nešto specijalno važno ?
Ja imam samo ovaj Time Spy

1683656088222.jpeg

Bilo na steam-u popust za smesne pare pa sam uzeo. Mozes skinuti i Unigine Superposition, on je free. Koristi 1080p Extreme i 8k optimized testove.

Evo skidam US, Koliko je koji benčmark relevantan za koje igre ? Mora da postoji neka veza. Meni obično služe samo za tuning, da vidim da le se popravlja ili kvari performance. Zato upotrebljavan samo 2-3 istih verzija.

Bilo na steam-u popust za smesne pare pa sam uzeo. Mozes skinuti i Unigine Superposition, on je free. Koristi 1080p Extreme i 8k optimized testove.
Eto, upravo htedoh da pitam da li neko zna koje su karakteristike kojeg podešavanja? Za tebe pitanje, što baš 1080p extreme i 8k?

Realno šta god da uključiš, test vizuelno izgleda isto. I na 1080p mi je naravno, u 2k rezoluciji koja mi je i native.

Inače, meni je jači rezultat na 8k nego na 1080p extreme...

To su dva standardna preset-a koja vise opterecuju GPU. A to da izgledaju identicno ne bih bas mogao da se slozim.

Izvinjavam se, 4K rezultat mi je značajno viši od 1080p, ne 8K

@danilo989
Aj ne mogu da kažem ali sam ubeđen da 1080p extreme nije na 1080p rezoluciji. Imam 1440p na 27" i 1080p se baš vidi.

Lol, ovo 8K sve na max nema nikakvog smisla kada nemam ni monitor ni igre ni blizu tome, 1.5 FPS, šta li od HW treba za to ?
Superposition_Benchmark_v1.1_200_1683658957.png
Ovo je već bliže onome šta imam ali ove igre što imam nisu baš "extremee"
1683659870698.png
Ovo je naj bliže igrama i njihovim postavkama
1683659961383.png

Mike, baš si me nasmejao sa ovim 8K rezultatom :D

Elem, evo tumačenja iz uputstva...

Preset – Quality preset:
► 720p Low – Entry level or legacy hardware.
► 1080p Medium – Entry level gaming PCs with discrete GPUs / laptops with entry level mobile
GPUs.
► 1080p High – Mid-range gaming PCs / laptops with high-end GPUs.
► 1080p Extreme, 4K Optimized – High-end gaming PCs.
► 8K Optimized – Future configurations (2017).
► Custom (Results cannot be published on the leaderboards).
I ovo mi zapravo vrlo ima smisla. Ja imam slab procesor a dosta jaku grafičku i to mi možda i objašnjava zašto mi je 4K rezultat značajno bolji od 1080p.
Kroz meces - dva ću da pređem na AM5 platformu pa ću da odradim poređenje sa istom grafičkom jer nju ne nameravam da menjam. Mislim da će da bude interesantno kakve će promene doneti brži CPU kod sintetičkih testova/igara.

Ja imam slab procesor a dosta jaku grafičku i to mi možda i objašnjava zašto mi je 4K rezultat značajno bolji od 1080p.
Poredis 4k Low podesavanja sa 1080P Ultra. Tema otisla u diskusiju o podesavanjima Superpositiona, poenta je da se koriste isti preset-i kako bi mogli da uporedimo rezultate snage GPUa (pa otud i jaca podesavanja kvaliteta kako bi se doticna opteretila).

Ne. 4K Optimized ima teksture na high (najjače podešavanje), depth of field i motion blur na on. Ja ne vidim druga podešavanja osim njih.

Prilozi

• Capture.JPG
    Capture.JPG
    20.4 KB · Pregleda: 16
Znam ali me kopkalo da vidim "Šta bi, kad bi bilo" u mom slučaju nikad.
Ovo bi već prošlo da imam igre za preko 2 ekranaSuperposition_Benchmark_v1.1_7215_1683660743.png

Nazad
Vrh Dno