Šta je novo?

AMD Radeon RX 6000 Thread

Dobra cena,vredi.Fino i što ima garanciju.
Pitaj sa stanje ventilatora.

Da li neko ima iskustva sa Asrock RX 6900 XT Phantom?......nikada nisam imao nista od Asrock-a pa me zanima kakvi su kao proizvodjaci grafika hladjenje,buka itd?...(pretpostavljam da nisu na nivou velike trojke Asus,MSI i Gigabyte)

A i kakvo je stanje sa ovom 6000 serijom AMD grafickih i drajvera?.....citam ovaj thred i nekako mi deluje malo apsurdno....jednima sve radi super,drugi ne mogu da rese neke banalne gluposti i probleme (drajver puca prilikom skrolovanja u browseru?!.....ne mogu da se povezu dva monitora na neku 6000 grafu??!)......to me podseca na ona kosmarna stanja od pre 3-4 godine i tadasnjim 5700xt grafikama

Treba mi grafa za 2160p monitor.....ispada da je 3080 10gb nedovoljna (malo memorije),nova 4000 serija suludo skupa pa mi ostaju ovi radeoni,tj jedan izleteo relativno jeftino......iako mnogo vise preferiram Nvidia grafike....verovatno nikada u zivotu necu da cujem da nekome sa Nvidiom puca drajver dok skroluje u browseru.....za ime Boga miloga...:rolleyes:

Da li neko ima iskustva sa Asrock RX 6900 XT Phantom?......nikada nisam imao nista od Asrock-a pa me zanima kakvi su kao proizvodjaci grafika hladjenje,buka itd?...(pretpostavljam da nisu na nivou velike trojke Asus,MSI i Gigabyte)
Sve zavisi od modela i klase kojoj pripadaju odredjeni modeli,ne možemo se samo vezivati za proizvodjača,jer on ima u ponudi nižu,srednju,visoku klasu .
Što se tiče amd karti greške uglavnom nema sa sapphire (Nitro+) i powercolor red devil ovako na nevidjeno...A pošto ne taj čip 6900xt poprilično zahtevan nije loše uzeti high end model.
Asrock je uglavnom imao niže i srednje modele...

Ja imam Asrock 6900xt oc formula. Karta radi savršeno, nema nikakvih problema sa drajverima. Ali to je Asrock top ponuda, zapravo verovatno najbolja 6900 karta (po buildzoidu)

Ja imam Asrock 6900xt oc formula. Karta radi savršeno, nema nikakvih problema sa drajverima. Ali to je Asrock top ponuda, zapravo verovatno najbolja 6900 karta (po buildzoidu)

Znaci od Asrocka njihova TOP karica je Formula,a 6900xt Phantom gaming

bi trebao da bude neka njihova "srednja" klasa ili tako nesto?.......kao Asus TUF?......mada ovako sa Asrockovog sajta deluju mi prilicno slicno

Radeon RX 6900 XT Phantom Gaming D 16G OC.jpg

Radeon RX 6900 XT OC Formula 16GB.jpg

Tačno tako, formula je taj najbolji model kao strix kod asusa, phantom dodje kao tuf.
Formula ima bolje hladjenje, bolje je ici na taj model.

Trenutno imam Seasonic Core 650w napajanje,pretpostavljam da to ne bi bilo dovljno za 6900xt?.....koje bi onda napajanje dobro radilo,da moze da se kupi kod nas?.....neko od 850w ili 1000w (na sajtu asrocka stoji preporuka za 900w)?...koji model?

Izvinjavam se ako pitanje o napajanjima za 6900xt ne ide u ovu temu :)

Meni radi bez greške na 750w napajanju, doduše staviću 1000w kad budem prešao na 7000 ryzen seriju.

@panther_
Nije samo do hlađenja, razlika je prvenstveno u čipu. To je onaj binovan XTXH čip koji ide na 6950 i svi parametri su mu nešto viši.

Poslednja izmena:
Trenutno imam Seasonic Core 650w napajanje,pretpostavljam da to ne bi bilo dovljno za 6900xt?.....koje bi onda napajanje dobro radilo,da moze da se kupi kod nas?.....neko od 850w ili 1000w (na sajtu asrocka stoji preporuka za 900w)?...koji model?

Izvinjavam se ako pitanje o napajanjima za 6900xt ne ide u ovu temu :)
Mislim da ASRock malo preteruje po pitanju snage potrebnog napajanja. I sam sam razmatrao kupovinu RX 6900 XT i na kraju odustao, baš zbog takvih zahteva proizvođača po pitanju snage napajanja.
Posle kupovine RX 6800 XT (Gigabajtov Aourus Master), koja na fabričkim podešavanjima troši oko 275W (a referentna je deklarisana na 300W) došao sam do zaključka proizvođači stvarno preteruju. Zato smatram da bi kvalitetno napajanje od 750W bilo dovoljno za 6900 XT, osim ako nije overklokovana i nije uparena sa nekim od ovih furuna od procesora koji troše 250W. U tom slučaju je bolje ići i na 1000W i biti miran, nego razmišljati da li će napajanje da preživi.
Mada, svakako treba da odradiš andervolt i smanjiš i potrošnju i temperature.

Tako proizvodjači i računaju,da ide cpu koji je najjveći potrošač i ostale dzidza bidze..

Ja bih koristio 6900xt sa ryzenom 3600 ili 5700x...(ne znam da li bi bilo razlike u 2160p),oba mali potrosaci.......imam 3 HDD-a,2 SSD-a,dva monitora,zvucnu karticu....:)

Ali bzvz mi je sto moram u svakom slucaju da kupujem novo napajanje....uzeo bih onda od 1000w,pa da sam miran narednih "100 godina".....(koliko vidim i Asus Rog Strix i FSP HYDRO G Pro daju 10 godina garancije za nekih 20ak hiljada din)

Ma oni to rade samo za svaki slučaj, neznaju kakvog kvaliteta je PSU.

Kao što napisah, meni karta radi besprekorno sa 750w napajanjem (Seasonic focus 750 platinum).
Kada povećam (a povećano je) onih 15% snage u Adrenalinu, power limit je na 375w i do sada HWinfo nije zabeležio preskakanje tog limita.

Uzeo sam Antec SP1000 signature platinum čisto za svaki slučaj (evo ga u ormaru, čeka AM5 platformu) ali i ovo, doduše kvalitetno napajanje gura ovu kartu bez problema.

E sad, mislim da je 650w napajanje ipak na granici. Radiće, ali bez tog potrebnog bafera od stotinjak vati.

Probaj sa 650W, undervoltuj kartu i vidi...ako zeza, gasi se, kupi jače napajanje.
Problem nije u vatima već spajkovima koji su veliki, kao i kod 3080/3090, i mogu da aktiviraju zaštite u napajanju i ugase ga.
Karta kao karta je dobra, samo me nervira što stavljaju 3x8-pin konektore bez potrebe...

Gigabyte Aorus xtreme 6900xt waterforce - trvdim da je vrhunski komad hardwarea, od nacina izrade, pa do ssenozra za water leak, pa senzora koji prijavlju nepravilnosti napajanja, avgusta prosle godine od kad sam je kupio, nikakav problem, kida sve kako radi, isto tako i pre nje sa asrock 5700xt chalenger D, cpu ryzen 5800x.

prikljucena su mi 2 monitora, samsung odissey G7 4K/144Hz, AOC CQ27 zakrivljeni 1440p/144Hz i Sony TV 4K/120Hz, sve radi bez i najmanjeg problema.

Igre cepam u 4K, i vise nego prezadovoljan
malo sam se zezao i sa OC, GPU clock ide na 2850 bez ikakvih problema (chip je XTXH verzija) , a memorija na 2200, sve radi top u tom rezimu, cak i u 4K igrama tipa Hunt Showdon i Cyberpunk 2077 dobijam onda plus 12-15fps. Oko grejanja nemam nikakav problem, jer je na vodi, u tom OC rezimu nije presla 72C, junction 90C.

za sada miran, sledece dve godine ne nameravam ista da apgrejdujem :)

Probaj sa 650W, undervoltuj kartu i vidi...ako zeza, gasi se, kupi jače napajanje.
Problem nije u vatima već spajkovima koji su veliki, kao i kod 3080/3090, i mogu da aktiviraju zaštite u napajanju i ugase ga.
Karta kao karta je dobra, samo me nervira što stavljaju 3x8-pin konektore bez potrebe...

A koja je zapravo svrha ta 3x8 pin konektora na toj (i drugim grafikama)?.....tako vuce vise struje,stabilnije radi ili sta vec?

Napajanje koje bih (najverovatnije) kupio

ima 6 PCIe 6+2 konektora,pa ih nece faliti :)

A koja je zapravo svrha ta 3x8 pin konektora na toj (i drugim grafikama)?.....tako vuce vise struje,stabilnije radi ili sta vec?
Mislim da je to osiguranje da od te tri, barem dve budu sa nezavisne grane. Ima onih što na jednoj grani imaju dva 8-pinca.

Gospodo,molim za još jedan savet oko instalacije drajvera za 6900xt....posto se svašta priča oko tih drajvera i radeona,malo me podilazi jeza

Znači tenutno u kompu mi je 1080ti grafika sa Nvidia drajverima......sad kakva je procedura dalje,moja pretpostavka je da prvo sa DDU obrišem postojeće nvida drajvere,ugasim komp,izvadim 1080ti,ubacim 6900xt,upalim komp i instaliram radeon drajvere (btw koje,koja je najstabilnija verzija)?

I još jedno pitanje oko 6900xt posto je ogromna kartica,da li će joj trebati neki od onih držača za grafičke i koji preporučujete?

Uglavnom kada se menja kartica sa nvidia na nvidiu je dovoljno da odradis ddu reinstalaciju drajvera i to je to ali ko prelaza sa nvidia na amd je pozeljno da se uradi reinstalacije kompletnog sistema, znaci ne backup da se podigne nego sve od nule.

Naravno ne moras ali samo tako si eliminisao sve moguce probleme sa kojekavim problemima oko zaostatka repova i moguceg konflikta koji su mozda ostali od stare kartice.

Naravno javice se jos neki koji ce kategoricno da tvrde da se to ne mora raditi i da njima sve radi ali ovo je cisto zbog tebe ako hoces da budes siguran da nece doci do necega ne planiranog.

Prešao sa 1080ti na 6900xt i samo sam uradio DDU, nikakav novi sistem nisam podizao. Nijedan problem nisam imao.

Uf,jeza me podilazi i od same pomisli da trebam ceo sistem da instaliram pošto imam 100 programa i igara na kompu instalirano,podešeno itd....i sad kad bih sve to trebao da radim ponovo,mislim da bih trebalo da uzmem par dana bolovanja.....btw na netu sam našao ovaj metod (slično kao što sam i pretpostavio),ljudi se kunu da radi,pa šta vi mislite

1. DDU Nvidia driver. Shutdown.
2. Remove Nvidia GPU, plug in AMD GPU.
3. Install latest AMD driver from AMD.com
4. Full install if you want all the bells and whistle.
5. Use the card at stock settings for couple of days to make sure it work perfectly out of the box.

For tweaking just use the bundled Radeon Software. You can do all sorts of thing with it.

@KovacTibor

Ja ću da te podržim i da iznesem svoj primer...
Ja sam prešao sa NVidie na AMD tako što sam sa DDU deinstalirao stare i onda instalirao nove drajvere. AMD karta radi odlično ali imam neke sitne bagove (npr. u Viberu, u Logitech aplikaciji za miša). Pre promene karte, sve je savršeno radilo tako da pretpostavljam da je upravo zbog toga.

Planiram da za mesec - dva pređem na AM5 pa ću tada da reinstaliram sistem ali verujem da to jeste napravilo problem.

@Ulrich po meni uradi što ti je kolega @KovacTibor rekao. Mozes koristiti ddu kad menjaš tipa sa slabije na jaču nvidia. Ali ako menjaš sa nvidia na AMD ili obrnuto po meni obavezno ceo sistem nov. Kad obrišeš sa ddu ostaće od nvidia nekih gluposti koje mogu da ti prave probleme. Ako imaš vremena clean install, ako si u nekoj gužvi onda odradi sa ddu zamenu pa ces videti da li ces imati nekih problema.

Kako misliš ne treba mi DDU?....pa čime da obrišem nvidia drajvere?

Kakav sistem,menjam ssd/hdd na 115 računara jedan te isti sistem.
Ne treba ti na taj ddu..al ajd
Znaci imaš 115 identičnih računara. Znaci svi driveri su isti? Takođe za čipset?

@Ulrich samo ti odradi sa ddu i probaj bez novog sistema, ako bude zezalo onda clean install i tu je kraj.

Nazad
Vrh Dno