Šta je novo?

AMD Radeon RX 6000 Thread

rezolucija nema neki uticaj na procesor, slicno ili isto fps-a ces da imas i u 4k i u 720p. upgrade procesora se radi ako hoces high fps, odnosno ako ti 60 nije dovoljno nego oces 144 i tako....

barem je tako bilo nekad, ne znam dal se i to promenilo sad...
Rezolucija ima ogroman uticaj na cpu pogledaj bilo koji bench sa 1080p i 720p .
Dok sa 4k nema skoro nikakve razlike izmedju na primer 3600 i 5600 .

Ja jesam i mislio na 1080p koji igram zbog 'ogranicenosti TV-a, a sad mi reci koja to igra pravi problem ovom procesoru? Licno sam testirao vecinu zahtevnih, pa sam mozda nesto propustio? I naravno -uvek ima dobar upgrade...

Bilo koja nova AAA igra , probaj cyberpunk , watchdogs legion , rdr2 , metro exodus.
Ove igre ja igram na 1080p sa rtx 3070 i ryzen 3600 i slabo nesto melje te igre na max settings.

U 720p niko normalan ne igra, to sluzi za benchmarkovanje CPU-ova. Max podesavanja su nepotrebna svakako, smanjis par podesavanja i imas dosta bolje performanse, a grafika ostane 99% ista.

Prešao sam pre nekoliko dana sa 2700x na 5600, u Guild Wars 2 npr. u 1080p fps mi je skočio za 50-100% u zavisnosti od mape. Većina MMO igara je zahtevna po pitanju procesora.

De nadje tu matoru drtinu koja drnda na jednom jezgru 😁

U 720p niko normalan ne igra, to sluzi za benchmarkovanje CPU-ova. Max podesavanja su nepotrebna svakako, smanjis par podesavanja i imas dosta bolje performanse, a grafika ostane 99% ista.
Nisam ni rekao da neko igra u 720p , a da grafika ostane 99% ista se nikako ne bi slozio, jer ne smanjujes par podesavanja nego prilicno.
Ja imam monitor sa 144hz i voleo bih da mogu da igram sa 144fps ali sam zadovoljan i sa 60-80 u single player igrama.
Svakako sam odgovarao na pitanje koje igre mogu da oznoje ryzen 3600 , daleko od toga da ja moram da igra na max uvek ali kako vreme prolazi padace i performanse u novim igrama i onda ce biti vreme za upgrade a cena nove 5xxx serije ce biti pristupacnija.

Rezolucija ima ogroman uticaj na cpu pogledaj bilo koji bench sa 1080p i 720p .
Dok sa 4k nema skoro nikakve razlike izmedju na primer 3600 i 5600 .

Bilo koja nova AAA igra , probaj cyberpunk , watchdogs legion , rdr2 , metro exodus.
Ove igre ja igram na 1080p sa rtx 3070 i ryzen 3600 i slabo nesto melje te igre na max settings.
cekaj, cekaj, cekaj, cekaj.... ti si se zbunio ja bih rekao. na 4k nema razlike izmedju 5600 i 3600 jer tu bottle-neckuje graficka! cpu se testira u 720p, jer tad je bottle neck cpu! nemojte da mesamo babe i zabe.

sto se tice igara i cpu-a, ne postoji taj cpu sa kojim moze da se igra wow recimo :D ahahahahhahaa jednostavno los engine, ne ume da koristi vise od jednog jezgra, mozda jedno i po, ja sa 3700x recimo znam da dobijem slide show. nista bolja situacija nije sa 5600, mozda ovaj 5800 ili novi intel daju malo vise, ali opet je to uzas.

cekaj, cekaj, cekaj, cekaj.... ti si se zbunio ja bih rekao. na 4k nema razlike izmedju 5600 i 3600 jer tu bottle-neckuje graficka! cpu se testira u 720p, jer tad je bottle neck cpu! nemojte da mesamo babe i zabe.

sto se tice igara i cpu-a, ne postoji taj cpu sa kojim moze da se igra wow recimo :D ahahahahhahaa jednostavno los engine, ne ume da koristi vise od jednog jezgra, mozda jedno i po, ja sa 3700x recimo znam da dobijem slide show. nista bolja situacija nije sa 5600, mozda ovaj 5800 ili novi intel daju malo vise, ali opet je to uzas.
Ja bi reko da si se ti zbunio, napisao si da rezolucija nema neki uticaj na cpu.
Pogledaj sta si postovao.

Edit: Za wow se potpuno slazem , mnogo los engine .

Ako ti sa sa rtx 3070 i ryzen 3600 ne mozes RDR 2 na max, probaj da reinstalirs win ;) Ili imas neku rumunsku verziju CPU 😜

De nadje tu matoru drtinu koja drnda na jednom jezgru 😁
Prebačena je na DX11, sad radi drastično bolje i ume da iskoristi procesor. Na mestu koje koristim kao referencu na DX9 sa 2700x sam imao 35-40 fps-a, kad su prešli na DX11 imao sam 60-80 a sad sa 5600 imam 100-120.

Uzmi probaj igru pre nego sto se podsmevas , ukljuci sve na max msaa itd i probaj da izvuces stabilnih 60 fps.
Nisam se podsmevao, nego cemu nervoza? Nismo pricali o zakucanom FPS na 60...Vec o MAX setovanju. Tacno je da tu i tamo sleti cak i na 50 FPS+ ...I to je tebi razlog da menjas procesor?! Po meni - svasta... No sto ljudi 100 cudi, 100 zena 200 s*** ;)

Nisam se podsmevao, nego cemu nervoza? Nismo pricali o zakucanom FPS na 60...Vec o MAX setovanju. Tacno je da tu i tamo sleti cak i na 50 FPS+ ...I to je tebi razlog da menjas procesor?! Po meni - svasta... No sto ljudi 100 cudi, 100 zena 200 s*** ;)
Meni nije to razlog za menjanje procesora i to nisam nigde napisao .
Svakako sam odgovarao na pitanje koje igre mogu da oznoje ryzen 3600 , daleko od toga da ja moram da igra na max uvek ali kako vreme prolazi padace i performanse u novim igrama i onda ce biti vreme za upgrade a cena nove 5xxx serije ce biti pristupacnija.
Sad sto ti imas potrebu da se podsmevas to je tvoja stvar.
Pitao si koje igre mogu da oznoje preko 50% ryzen 3600 i ja sam ti napisao .

Znaci imamo 4 igre preko 50% iskoriscenosti, a i te 4 ga oznoje na MAX sa 50FPS... Reseno! I covece, niko ti se ne podsmeva, tripujes! Mozda malo opustenije komuniciram, ali daleko od toga da treba da se osetis tako....Svako dobro!

Cim se izadje iz okvira 1440P/4K i single player igara, 3600 je preslab. Pogotovo za mmo-ove i online pucacine koje se slabije vidjaju.

Generalno cpu najviše znaci u 1080p, dok u 1440p i 4K bukvalno radi na 30-40%. U visokim rezolucijama najbitniji je jak GPU posebno ako se koriste 144hz.

Znaci imamo 4 igre preko 50% iskoriscenosti, a i te 4 ga oznoje na MAX sa 50FPS... Reseno! I covece, niko ti se ne podsmeva, tripujes! Mozda malo opustenije komuniciram, ali daleko od toga da treba da se osetis tako....Svako dobro!
Sto li pises ako nisi probao igre , cyberpunk i legion mozes da dobijes slideshow ako odvrnes sve na max , oko 20fps

Ja bi reko da si se ti zbunio, napisao si da rezolucija nema neki uticaj na cpu.
Pogledaj sta si postovao.

Edit: Za wow se potpuno slazem , mnogo los engine .
Aman! Covece!

Imas dva bottle neck-a. CPU i GPU. ok? razumes? ok. znaci rezolucija ti namece danak na GPU, sto vise povecavas rezoluciju manje fps imas? ok? jasno? e sad, cpu.... cpu ce ti dati jedan te isti fps u datoj igri i datoj sceni NEZAVISNO OD REZOLUCIJE? OK?! JASNO? OK. ako je to jasno onda ovako. imas igru i scenu, jedan cpu (5600) kaze: ja mogu da dam 100 fps tu. drugi cpu (3600) kaze: ja ti tu dajem 40 fps. i to ti je to. to je koliko jedan ili drugi cpu mogu da ti daju. prvi kaze: da li mi dao 720p ili 8k ja cu da ti dam 100fps, drugi kaze: da li mi dao 720p ili 8k ja cu da ti dam 40fps. ok? jel shvatas to? da li je ovo jasno? ako nije daj da se vratimo nazad na razjasnjenje toga, jer bez ovoga ne mozemo da pricamo dalje posto ti ne shvatas sta znaci bottleneck procesora i kako on nije vezan za rezoluciju.

znaci nema veze koju graficku karticu imas na svetu i koju rezoluciju koristis jedan cpu ce u datoj igri i datoj sceni da ti da jedan broj fps, drugi cpu ce da ti da drugi fps, osim naravno ako nisi u gpu bottleneck-u. znaci, ako ti sad igras u 1080p sa jednom grafickom karticom za koju znas da tu igru moze da gura sa 300 fps, a imas 100fps to je cpu bottleneck. ako u toj istoj igri i sceni promenis rezoluciju na 4k i sad umesto 100 fps imas 30 fps TO NIJE BOTTLENECK PROCESORA, TO JE BOTTLENECK GRAFICKE! OTUD U TIH 4K I 3600 I 5600 IMAJU ISTI FPS JER JE TO BOTTLENECK GRAFICKE, NE PROCESORA!

TAKODJE SHVATI DA OVO STO SI NAPISAO DA KAD ODVRNES ODREDJENE IGRE NA MAX DOBIJES SLIDESHOW JE BOTTLENECK GRAFICKE, NE PROCESORA! SHVATI STA ZNACI KAD TE PROCESOR OGRANICAVA, A STA KAD TE GRAFICKA OGRANICAVA!

AMAN! VISE! BRE! RAZJASNI POJMOVE!

i dosta sa procesorima vise u rx6000 temi koja je ionako bajata, treba da stigne uskoro rx7000 da zamenim ovu kantu od 6800...

Poslednja izmena:
TAKODJE SHVATI DA OVO STO SI NAPISAO DA KAD ODVRNES ODREDJENE IGRE NA MAX DOBIJES SLIDESHOW JE BOTTLENECK GRAFICKE, NE PROCESORA! SHVATI STA ZNACI KAD TE PROCESOR OGRANICAVA, A STA KAD TE GRAFICKA OGRANICAVA!
Ja ne mogu da ti citiram ceo post jer je preveliki, sve pogresno ali ajd da odgovorim bar na ovo, o igrama gde sam pisao o 1080p nije bootleneck gpu jer sam isti taj gpu probao sa 5600x . Pogledaj neki game bench i vidi skok fps-a u 1080p sa promenom cpu.
Toliko sam off topic pisao da ce mod verovatno morati sve da brise al je jace od mene.
Edit: mislim toliko je jednostavno ako ryzen 3600 i 5600x daju isti fps u 4k a 5600x daje dosta veci u 1080p u ceku je bootleneck ako nije i cpu.

Ja ne mogu da ti citiram ceo post jer je preveliki, sve pogresno ali ajd da odgovorim bar na ovo, o igrama gde sam pisao o 1080p nije bootleneck gpu jer sam isti taj gpu probao sa 5600x . Pogledaj neki game bench i vidi skok fps-a u 1080p sa promenom cpu.
Toliko sam off topic pisao da ce mod verovatno morati sve da brise al je jace od mene.
Edit: mislim toliko je jednostavno ako ryzen 3600 i 5600x daju isti fps u 4k a 5600x daje dosta veci u 1080p u ceku je bootleneck ako nije i cpu.

Realno, nije pogresio. Sa povecanjem rezolucije, uticaj procesora postaje sve manji. Veoma su male razlike u 4K izmedju 3600 i 5600. Naravno, razlike ce postojati, mada najcesce u starijim igrama.

S druge strane, gde mozete videti koliki je bottleneck procesora je novi U5 engine (City demo).

Nemoj da mi diraš tu "kantu". :) :) :) Za sada mi ide sve na max (izuzev CP2077 sa RT) sa njom.
Zavisi od rezolucije.

Realno, nije pogresio. Sa povecanjem rezolucije, uticaj procesora postaje sve manji. Veoma su male razlike u 4K izmedju 3600 i 5600. Naravno, razlike ce postojati, mada najcesce u starijim igrama.

S druge strane, gde mozete videti koliki je bottleneck procesora je novi U5 engine (City demo).

Zavisi od rezolucije.
Pa sta sam napisao ? U 4k isti fps 3600 i 5600 , razlika u fps se vidi u 1080p.

Nema više kartica po 50e, niti će ih ikada biti. Karte za bacanje slike će da budu preko 100e, možda i blizu 150 i to je to.

Tražiti 150 evra za karticu koja nije sposobna da hw dekoduje AV1, a za te pare možeš da kupiš CPU čija integruša može, ne može toliko da košta.

Mislim da je za te pare rx 6600 najisplativiji.
Kupio sam Asus dual rx6600 za 53.500 skoro.

Verujem da će još padati cene, kartica ima na lageru, a ima i sve više 'jeftinih' 6400 i 6500. Ja sam 6600 kupio pre 3 meseca za 460 evra, već sad mogu da se nađu za 350.

Nazad
Vrh Dno