Djoko, pogledaj moj potpis, napajanje imam vec 6-7 godina(placeno 11 crvenih). Mozda ga necu ni menjati skorije, jer ne verujem da je oslabilo puno( 60-70% opterecenje max, i to je to). Nisam bio strpljiv da sacekam novu turu HX850, i ako popizdim opet, menjacu napajanje samo zbog ovolikog broja kablova,nista vise. Inace, na kup....pro... sajtu imas EVGA 750w 120e koje razbija prema JohnyGuru, i koliko sam video u poslednjih nekoliko dana, PSU stanje u prodavnicama je smesno, samo neka ****** ili top modeli koji su preskupi.
Sto je non-K modela tice, oni su tu da sljakaju na default vrednostima, a ne da ih vozis na 4.5ghz. Mozda jedna, ali samo jedna ploca od 100 modela u rangu 50-80e ima mogucnost da vozi K model na 4.5ghz(naravno, ako se useres da dobijes dobar primerak) pri normalnom naponu, jer jednostavno nisu predvidjene za mucenje.
Da jesu, onda high modeli sa boljom naponskom i ostalim stvarcicama ne bi imali svrhu. To isto vazi za ovu kartu, nije predvidjena da bude u masini sa i3 cpu-om ili plocom od 50-60e i napajanjem od 30e, jer u tom slucaju neces dobiti maximum iz karte.
Iz mog iskustva, kupio sam gtx285 u maju ili junu 2009. i koristio sa CM napajanjem od 480w u kombinaciji sa q8200 (svadjao se sa prodavcem(calovim drugom) da mi napajanje nije dovoljno, ali on nije hteo da cuje). I tako sam koristio racunar nekoliko 4-5 meseci dok mi gtx285 nije riknuo (ne kazem da je zbog napajanja, ali sam znao da nesto ne stima, jer karta nije prelazila 60-70% usage).
U decembru pobesnim, sacekam da prodje Nova i kupim TX850 koji i sada posedujem, i karta je bukvalno prodisala.
Moja situacija se moze porediti sa rx480 i maticnom sa losom naponskom ( tako se jednostavno desilo, da karta probija predvidjeni TDP, sto ne predstavlja ni najmanji problem za one koji koriste mainstreem maticne ploce, jer gotovo sve imaju dobre naponske koje nece imati problema sa ovom kartom).
Sve si druže u pravu,samo pošto nisi bio dugo tu ne znaš,da se u ovoj
http://forum.benchmark.rs/forumdisplay.php?42-ploča-procesora-kulera-i-memorija za non "k" intel-e masovno preporučivala neka buđava MSI ploča. :smoke:
Smesno, sta drugo da kazem.
Das 200+e za CPU i stavis na 40e plocu(pretpostavljam da je o tome rec, mrzi me da citam gluposti).
Bolje dati pare za K model, osrednju plocu, stedeti na ram-u na nako vreme, kupiti polovnu grafu nego stedeti na CPU i ploci, jer njih neces olako menjati, dok ram uvek mozes da dodas, a grafu menjas te menjas na godinu ili dve, tako da pri prodaji gubis 20-30e max ako nije u garanciji, dok te ****** od CPU-a i ploce (vezano za rx 480 slucaj) moze kostati mnogo vise pri igranju igara.
Kada 490(x) izadje, ja cu rado da kupim dobro ''istreniranog'' polovnjaka starog nekoliko meseci za 70-80e manje.
Nadam se da ce Amd ponuditi ZEN u rangu 6700k (naravno,samo igranje me interesuje) za malo manje ili isto para, pa da kompletno pocrvenim. Nisam fanboy, ali mi je muka od velikih cena Intel-a i Nvidia-e. Bezobrazni su toliko, da nemam reci.