Šta je novo?

AMD Radeon RX 480 tema

Ja i pricam da TDP nije onaj obecani, bas me briga i da ga ohlade i daju vodeno hladjenje uz nju.
Mislili su da provuku obecano preko pci e slota ali to se videlo kako je zavrsilo.
Najmanje sto sam ocekivao da manje trosi od moje 960, sto bi bilo i normalno za manji proizvodni proces.
Nego neka priznaju da ne znaju da naprave energetski efikasan chip.
Te fore evo performansi samo vam treba cisterna goriva je neozbiljna.
AMD takvih sporeta ima na sve strane...

Za performance per watt se odnosilo na 470 koliko skontah, dok je za 480 vazilo da ce da trosi 30% manje struje od 290 sto mu dodje na nekih 160W i tu nema zabune, samo je PR to malo zamotao. Ako se citaju podugacke fusnote koje se nalaze na svim prezentacijama dolazi se do zakljucka da su doneli tacno ono sto su propovedali i prezentovali, to jest oficijalno AMD. To sto su to ljudi uzeli i naduvali van svake mere, za to nije kriv AMD.

Ocigledno se mi orijentisemo razlicitim ciljevima, ja gledam da zadovoljim svoje napajanje.
Promenio sam cetri karte za 3 godine, u planu FX 8320e tako da se ja uklapam.
Sacekacu 1050/ti koja ce biti u rangu 480 i manji potrosac.
Koliko je amd omanuo je jasno kada se znada 960 nikada nije sustigla 280x.
Sad ce 1060 da je pretrci u svakom pogledu.

black-kid-crying.gif

nije nego ubiste i temu i forum kuknjavom za kartu koju svakako ne biste nikad ni kupili.na kraju pricas o 280x i 960gtx,stvarno bezumlje.sve ja shvatam,i biti ljubitelj neceg je lepo,ali ohladite malo,eto najlepse vas molim.

nije nego ubiste i temu i forum kuknjavom za kartu koju svakako ne biste nikad ni kupili.na kraju pricas o 280x i 960gtx,stvarno bezumlje.sve ja shvatam,i biti ljubitelj neceg je lepo,ali ohladite malo,eto najlepse vas molim.

Sto se mene tice, ja jednu kupiti necu sigurno, mozda dve, ali u svakom slucaju cekam 490(x) da vidim pravo stanje.

500-550e sam spreman da dam za grafu ili grafe oko Nove, samo da vidim kako dobijam najvise za ulozen novac.

Naravno da pricam, sta je 480 nego zamena za 280x?
Karte su im pale za citavih 2 mesta...

480 je jaci od gtx970, koji je jaci od 280x oko 30% u igrama koje mene zanimaju, tako da ti ne znas o cemu pricas.

480 is cist mainstream po ceni u Americi, i on je tu da se poredi sa gtx970/980, a 490(x) sa 1070/1080.

Ti ili si toliki fanboy ili pokusavas da trolujes ovde. U svakom slucaju, smesno sta pricas.

Sve vreme pominjes to tvoje napajanje. Koga boli patka za tvoj 400w PSU, koji je bio mainstream pre 7-8 godina. Celu situaciju posmatras is TDP ugla, kao da ce struja do ti bude 100e skuplja mesecno ako imas kartu koja trosi 250w.

Poslednja izmena:
480 je jaci od gtx970, koji je jaci od 280x oko 30% u igrama koje mene zanimaju, tako da ti ne znas o cemu pricas.

480 is cist mainstream po ceni u Americi, i on je tu da ratuje sa gtx970/980, a 490(x) ce da ratuje sa 1070/1080.
O cemu to pricas? 970 je generacijski starija karta, ne razumem sta se uopste i porede?
Ratuje sa kartama koje se vise ne proizvode...
Vazi, koliko je jaca od 770? probaj sa nekom iz 2011-te.

nije zamena za 280x,u tom momentu nomenklatura nije bila prilagodjena za VR i 1440p segmente.obrni okreni,opet kukas na kraju kako neces kartu od dvesta i kusur evra moci da stavis na napajanje od dvadeset.a zapravo ne bi uzeo radeona pa da je od zlata.

nemam ja nista protiv malo sale i podbadanja,ali na kraju toliko odete u bezumlje da neko ko sa strane cita moze da pomisli da ce da mu spali plocu,potrosi osamsto evra struje i ostale gluposti koje pisete.ni protiv toga nemam nista dok je to na temama koje svakako interesanti nece otvarati,ali ova opela na ovoj i na polaris temi stvarno prelaze svaku granicu bilo kakvog ukusa.

ja mislim da je ova zajednica ozbiljnija od toga.

Oprosti, necemo vise...
Pardon...ja necu.

Poslednja izmena:
Segment trzista nema veze sa generacijom karti.

970/980 300-400$ segment, 480 200-300$ segment, ali i dalje bolji od gtx970 i malo losiji od 980, za mnogo manje para. Bolji od 970 10-15%? a kosta minimum 20-30$ manje za custom modele. Slabiji od 980 10%, kosta 100$ manje. Stavis 2x480 od 4gb, one oderu 980ti i 1070, koji su skuplji. Sve govori o 480, kada vidis da ih nema na newegg-u, koji kupuju na hiljade, i to so u pitanju ref. modeli.

Ja ne znam koga ti hejtujes ovde, jer bi trebalo da kupujes najbolje za ulozen novac, a 480 jeste najbolje za ulozen novac u TRENUTKU.

Za AMD situacija samo moze da bude bolja kod nas, kada izadju custom modeli, i kada stvari dodju na svoje mesto, dok za Nvidia-u nije bas tako.

Poslednja izmena:
^
Ova 480 referentna je obican krs za ulozeni novac u svakom trenutku :D

^
Ova 480 referentna je obican krs za ulozeni novac u svakom trenutku :D

Slozio sam se sa tobom u vezi toga jos pre neko vece.
Ali moras da razumes da svako gleda iz drugacije perspektive. Meni iskreno ne smeta ni 85-90c u full load-u niti turbina, jer nosim sluske dok se igram, ali mi trenutna cena kod nas ne odgovara. 300e za ref. kartu, radije cu da dam kes za 1070.
Custom modeli su druga prica, 300-310e za custom modele je ok cene u odnosu sta karta pruza, jer ipak mi ne zivimo u Americi, pa da mozemo da kupimo Asus Strix 480 za 300-305$ koliko najavljuju da ce biti cena, sto je nekih 275e.

*******i, ti si navikao da mucis karte, da OC do iznemoglosti, sto mene ni 99% korisnika ne zanima ni malo,zato za tebe i nije ref. model bilo koje karte, pa ni ove. Neki blagi OC je OK, sve ostalo preveliko mucenje i mnogo testiranja. Ja samo hocu da ubacim kartu, dodam 50-100mhz da zaokruzim vrednosti(ovo 1262 i slicno me nervira), i to je.

Meni 3-5 fps-a ne znaci nista jer bez 150fps (samo tako mogu da igram BF1 uku bilo koju fps igru) lock na low ja kartu necu kupiti, jer dani 7950 koja se OC kao luda, i davala vrhunske rezultate, je proslo.

Poslednja izmena:
O cemu to pricas? 970 je generacijski starija karta, ne razumem sta se uopste i porede?
Ratuje sa kartama koje se vise ne proizvode...
Vazi, koliko je jaca od 770? probaj sa nekom iz 2011-te.

Pa 280X je čip iz 2012 god. Njegov naslednik iz RX serije moze biti samo neki 490X.

@anarki1302
Nemoj da generalizujes, ne radi se o 3-5fps-a vec o procentualnoj razlicu koja se dobija u performansama kada se karta overklokuje. Recimo da trenutno imas 970g1 i hoces da je menjas za 480 ovu krs referentnu zato sto po nekom testu ima kako navodis 10-15% bolje performanse, neces morati to da radis posto kloknuta 970g1 postaje brza od referentne 480 a nista te ne kosta ;)

Evo, ispravili su grešku novim drajverima i sada troši 150W sa isitm performansama kao na predstavljanju. Ili ko hoće, može sa malo većom potrošnjom da dobije malo bolje rezultate. Pa kome šta odgovara.
https://www.pcper.com/reviews/Graph...-Power-Consumption-Concerns-Fixed-1671-Driver
Napravili grešku, ispravili posle nedelju dana i gotovo. Toliko buke ni oko čega. Kome ne smeta referentno hlađenje, može da uzme sad dobar proizvod, ko želi više (hladnije, tiše, OC) uzeće custom model i to je to. Isto kao i uvek. Nego ljudi od muve prave medveda.

Jesu sredili, ali im stvarno nije trebalo ni da izadje takva. Mada, generalno referentne nisu za uzimanje, jer nikad nije hladnjak za GPU dobar. Jedino mi se kod njih svidja sto pokrivaju sa njim i VRM i memoriju.

vuk:

vec 390x nije naslednik 290x,290x kad je izasla bila je top tier karta,dakle ukupno najjaca karta u ponudi,390x je bila karta za multimonitor/144hz setape a furisa eksperiment-pokusaj 4k karte.ako je prigovor da amd ne ume da uradi normalno nomenklaturu karti to vec stoji. :)

@anarki1302
Nemoj da generalizujes, ne radi se o 3-5fps-a vec o procentualnoj razlicu koja se dobija u performansama kada se karta overklokuje. Recimo da trenutno imas 970g1 i hoces da je menjas za 480 ovu krs referentnu zato sto po nekom testu ima kako navodis 10-15% bolje performanse, neces morati to da radis posto kloknuta 970g1 postaje brza od referentne 480 a nista te ne kosta ;)

Tu si totalno u pravu(mada poredis dx11 naslove), ali ti opet pricas o ljudima koji poseduju 970, a njih nije mnogo. Mnogi i dalje voze rx270/80/90 serije, gtx 770/780, cak i 680.

Sto se mene tice, mene interesuje specificna situacija, a to je dolazeci BF1, jer CS GO i Overwatch rade i na 280x. BF4 na 280x nije radio ni upola kako treba, dok je 770 radio bolje, tecnije.

Ako 490(x) ne ponude ono sto predvidjam, ja lako mogu da uzmem 2x480 ili 1070.

I da, koliko kosta 970g1 u Srbiji?

bf4 nije radio na 280x kako treba?nesto je bilo do tvoje karte onda,ne postoji sansa da moze i da pridje 770gtx tome.

Nije imao lock od 150fps na dx-u, dok na mantle je igra pucala sa vremena na vreme. Dok je npr 770 radio bolje, tecnije, bez stutter-a i velikog fps drop-a.

Nije do moje karte, mnogo su ljudi imali problema, jer jednostavno karta je imala 60% utilization na dx11 sa i5 4670k na 4.3ghz, dok je 770 radio bolje.

Mnogo sam vremena proveo pokusavajuci da sredim, nije uspelo.

Za mene 280x je bila promasena investicija, sto ne znaci da cu odmah da poludim i kupim zeleni skart sa 3.5gb vram-a umesto obecanih 4gb.

Zato cu sada da sacekam, kupim i7 ili Zen, i pogledam kako se sve ponasa u BF1. Nameravam da strimujem, tako da ce mi trebati dobra karta. Sa 1070 nije problem da sve lepo izguram, samo cekam da li mogu da prodjem za istu cenu bolje ili pak za malo nizu isto.

Ukoliko je Zen promasaj u odnosu na 6700k za istu cenu, i 490(x) za istu u odnosu na 1070, uzmem lepo 6700k+1070 i kraj price. Nisam fanboy, samo hocu najbolje za ulozene pare.

Usteda od 100e na komponente za 1200-1300e je velika, sto znaci da 100e mogu da iskoristim za vise ram-a, bolje hladjenje, dodatan ssd...

Najverovatnije ostavljam CM 690 III, Phanteks TCP14, i TX850. Posle nekoliko meseci, zamenim PSU i hladjenje, za tipa neki EVGA 850-1000w (850W 150e, 1KW 200e) i uzmem corsair 100i za 120e npr.

Tako da da usteda od 100e automatski znaci novo napajanje ili Vodeno hladjenje, malo li je?

Poslednja izmena:
@anarki1302
U Srbiji karte tog tipa kupuje samo neko ko nije upucen ili ne mari za kes... Zasto bi smo ovde pricali o tome sta neko tamo ko ni najmanje nije upucen radi i na koji nacin koristi hardver ili dolazi do hardvera ? Ovo je hardverski forum gde bi ljudi trebao da zanaju sta je overklok i kako da dodju do hardvera na najpovoljniji nacin, kako da iz toga sto imaju ili planiraju da kupe izvuku maksimum za ulozeni novac...
Ko planira nove 480 1060 1070, bolje da gleda polovne 970 i 980ti, za daleko manje para i uz malo cimanja oko overkloka dobice gotovo iste a uz malo serece i brze karte ;) Vidim u oglasima 970 220e i 980ti za 380e i to kakvi modeli...

Poslednja izmena:
Ako ti mislis da custom gtx970 sa cenom od 350e (300e kod madjara) je bolja kupovina od custom 480( cena trenutna kakva jeste, strpljivi ce biti nagradjani za mesec-dva) koja ce isto kod madjara imati da se nadje za od 300e, ja ne znam o cemu mi onda pricamo.

Polovnjaci su druga stvar, i kupovina istih je nablji nacin da se dobije vise za ulozen novac,

Ako mislis da 1070 nije dobra kupovina, sta onda jeste? Pa sigurno necu kupiti dva skarta 970 za 50e manje.

Vidis ti sve u oglasima, kako budu izlazili DX12 naslovi, tako ce 9xx serija da ide dole.

970 i 1060 cu zaobici u sirokom luku, sto se 980ti tice, to je vec druga prica,i nadam se da ce cena jos dole da ode.

Poslednja izmena:
Mozda nisi video, ali custom GTX970 je preko Madjara 260-265 a ne 300+ evra.

Ja ne razumem baš taj,,mora bit 120 fps,,

u čemu je razlika između 60 i 120?

Mislim,veći mi je problem ping u šuterima neg frps,neđe normalan fps 35-45,od igre do igre,Armored warfare 55 fps,Bf 4 65 fps,Wot 85 fps.....i nevidim baš da sam bolji u Wot neg u Armored,čak naprotiv bolje mi leži Armored

edit:a ping mi je 35-45....isto ko fps :p

Ako ti mislis da custom gtx970 sa cenom od 350e (300e kod madjara) je bolja kupovina od custom 480
Kako si samo ovo zakljucio heheh, pa normalno da nije, al 970g1 za 260e nova ili jos bolja za 200e plovna jeste, i to mnogo bolja kupovina u trenutnom odnosu cena performanse, jos kada se klokne :p

@-bahamud-
Dal je realno da si ovo pitao ???
Pa ne mora al daleko je bolje 120fps na recimo 144hz monitoru, na 60hz 120fps i nema nekog smisla, mada ovi sto igraju kantericu kazu da ima :p

Poslednja izmena:
Mozda nisi video, ali custom GTX970 je preko Madjara 260-265 a ne 300+ evra.

Pisem PM da me posavetujes koji su madjari najbolji i najjeftiniji.

Ima 970 ref. za 270, custom od 285, ali ja sam pricao o custom modelima, ne ref. posto smo se *******i i ja slozili da su ref. modeli krs. xD

@Baha

Mora da bude lock 150, ne sme da padne ispod 144 jer koristim 144hz monitor. Koji k... sam dao pare, ako cu da igram na 80fps-a. Kada fps na bf4 u mom slucaju ispod 130-140fps-a a korsiti 144hz osvezenje, to je kao da igram igru na 30fps-a.
Ja se ili igram kao covek ili ne igram.
Nisam uplalio nijednu igru vec 6 meseci, jer BF4 competitive je gotov, za CS GO treba mnogo vremena, Overwatch je strip za decu (mada polako menjam misljenje), tako da cekam BF1. Zakasnim 2 meseca, kupim igru za 20e, posle 7 dana derem 5v5, bas kao i u BF4.
Samo da ima para u BF1, lepo ce moci da se zaradi. U bf4 em njesra nagrade, em mi njesra inet u sugavom Milanovcu (od oktobra ili beogrid ili sbb). Sto se BF4 tice, zaradio sam otrpilike za jedan gtx970, samo sto sam kasnio jedno 4 meseca, nije mi se igrala igra.
BF1 prema onome sto vidim,bice vrhunski, samo da bace kes za nagrade. Nema kesa, ja ne kupujem novi komp. Ionako imam 2 ispita do kraja faksa, tako da necu traciti slobodno vreme ukoliko nema para.

@ *******i

To si u pravu, ja sam lepo rekao u TRENUTKU, sto ne znaci da se stanje nece promeniti. Mozda bude gore, ko zna.
Ali bacas 970 u visine, a ja alergican na 3.5gb vram-a.

Poslednja izmena:
@anarki1302
Kada vidis gpu rez u Fire strike 13630 za dobro overklokovanu 970 onda te brzo prodje alergija posto ova bangava 480 overklovana daje skor od 14044... Znam sada ce mnogi da kazu kao se Fire strike ne igra al ako nekoga ne mrzi neka potrazi neki sveziji OC test mislim da ce samo potvrditi ovaj odnos i u igrama, po onome sto sam video na mnogo mesta je 970 cak i nesto brza, sem naravno u dx12 igrama...

Poslednja izmena:
Vrh Dno