Šta je novo?

AMD Radeon RX 480 tema

Realnije nekih 1400 Mhz overklok, u krajnejm slucaju kod najboljih primeraka 1450 Mhz mada mi je to mnogo ako su na LN2 jedva uspeli da doguraju do 1480 Mhz.

Znaci nereferentne ce imati fabricke klokove od oko 1300 Mhz zavisno od modela.
Jedini problem sa svim tim kartama je sto ce da probiju 200w i to ih svrstava u kategoriju koja je rezervisana za najvisu klasu.

Nereferentni 1080 su deklarisani sa 300w.

@bombas

Po tome su i GTX 1080 isle na 2.3, 2.4 Ghz pa nista od toga.
Na 1500 Mhz i preko treba da bi se izjednacila sa GTX 980. Tada trosi sigurno oko 250w garant.

P.S. Sad tek videh da si promenio poruku. Kako me slagao? Pa pogledaj koje su cene. 40k pa na dalje. To sto ima taj Powercolor to nista ne znaci. Zapamti i ovo, ovo je jos prvi kontigent, sledece cene ce se samo ustaliti. Tesko da cete videti i taj Powercolor po toj ceni u buduce.

Poslednja izmena:
Realnije nekih 1400 Mhz overklok, u krajnejm slucaju kod najboljih primeraka 1450 Mhz mada mi je to mnogo ako su na LN2 jedva uspeli da doguraju do 1480 Mhz.

Jedini problem sa svim tim kartama je sto ce da probiju 200w i to ih svrstava u kategoriju koja je rezervisana za najvisu klasu.

Nije trebao LN2, vec voda da se drzi GPU ispod 60C, ali nema skaliranja sa naponom posle 1,35V, nista se znacajno ne dobija. I to ovo nije neki top of the line vodeni blok, tako da ce strix ili nitro biti sasvim adekvatni za 1400Mhz+ za svaki dan.

200W ohlade dva vent-a.

I ne moze GPU da 'tera' igre i 'pravi' pare,a da troši 30-es vati. To ni nvidia ne ume da napravi. ;)

Poslednja izmena:
U pravu si. Cim sam procitao deo oko modovanja i lemljenja automatski sam se prebacio na LN2. Onda bi 1400 Mhz i preko trebalo da bude ok.

Poslednja izmena:
Pouzdani izvori od IT strucnjaka haha xD... nego 480x Nitro dolazi sa 1350mhz kontam da mora imati bar 100mhz Oc potencijala a to ce biti dovoljno da ide iznad Stock GTx 980 koja je usput i na default taktovima super kartica za 1080p uostalom karta koja je i kostala 549$ znaci neki veci segment, danas to imamo za 300€.

S obzirom da su cjene otisle zestoko gore, nazalost jos malo nece biti karte koja ce biti pristojna za 1080p ispod 200$...u konacnici ako zelis da se igras pristojno (ne na max.) moraces da izdvojis 300€ ili vise.

U međuvremenu su se pojavili modeli sa 4GB u Evropi po ceni od 230 €.

Kontroverze sa BIOS "modom" za otključavanje dodatnih 4 GB su verovatno samo pusta želja pošto je AMD slao review-erima 8 GB modele sa 4 GB BIOS-om da bi simulirao performanse kartice koja kasni nekih nedelju dana na tržite. Posto je GPU konfiguracija identična.

Pixell, covek je sa retail (po nalepnici bih rekao da je PowerColor, oni imaju AX u imenu) kartice sa 4GB skinuo kuler i nasao cipove koji su i na 8GB varijanti. Ne mora da znaci da su sve takve, stoji. Njegova jeste., a obzirom da bi sve referentne trebalo da su iste...
Nedoumicu ce otkloniti neko sa referentnom 4GB "drugog" proizvodjaca, tad bi vec sigurnije mogli reci sta je po sredi.

Ako jos neko nadje neku vest nek je baci ovde :)

edit
wccftech potvrdio pricu sa xfx referentnom 4GB.

Poslednja izmena:
Ocekujem ad ce se 8gig modeli sa 4gig bios-om veoma brzo ukloniti iz prodaje. AMD ih je verovatno koristio samo da bi zaista javnosti ponudio nesto on day1 za $199 radi dobrog PR-a.

Nove nece stancovati. Ko je uspeo da dograbi ove ogranicene kolicine ima besplatan upgrade.

a nije iskljuceno da ih je neko od aib-a razgrabio,verovatno tul.

Tul i Sapphire, oni maznu to sve redom, ostali ako im sta zapadane.

Ne bih se slozio da postoji kategorija potrosnje, pogotovo ne rezervisana za neku klasu. Dal trosi 150 ili 200w je za 95% ljudi apsolutno nebitno.

^ Ima tu logike. Mada će verovatno ubrzo napraviti alat za proveru tipa memorije bez skidanja hladnjaka, pa će i to biti moguće bez gubitka garancije.

Ne bih se slozio da postoji kategorija potrosnje, pogotovo ne rezervisana za neku klasu. Dal trosi 150 ili 200w je za 95% ljudi apsolutno nebitno.

To je tacno. Stvarno nema bitne razlike izmedju 150W i 200W potrosnje. Jedino sto bi ovako mali chip u naprednom 14nm procesu trebao da trosi izmedju 100W i 120W kao sto su najavljivali. Sa te strane su zestoko fejlovali.

meni ovo smrdi na zestoko najarcanu i zbrzanu kartu da iskoriste gap pre izbacanja 1060gtx,tako da bih o svemu sudio tek kad izadje 16.7.1 drajver.

To je tacno. Stvarno nema bitne razlike izmedju 150W i 200W potrosnje. Jedino sto bi ovako mali chip u naprednom 14nm procesu trebao da trosi izmedju 100W i 120W kao sto su najavljivali. Sa te strane su zestoko fejlovali.

Ko je najavljivao toliku potrošnju? Može neki link?

Ja bih pre sudio kada zvanicno izadje GTX 1060 pa se urade testovi pa da se vidi ko je ko na delu i sta onda treba uzimati. Ako se ne varam valda sutra izlazi 1060 ili 12-tog ovog meseca pa da udare jedna o drugu u testovima.

Ko je najavljivao toliku potrošnju? Može neki link?

Pun internet ti je tih zvanicnih obavestenja gde su oni govorili da nece trositi vise od 150 wati.

Poslednja izmena:
Ja pitam za potrošnju od 100 - 120W koju pominje kolega.

Itekako moze biti bitna potrosnja. Recimo fora oko 6 pinskog i 8 pinskog konektora. Sta ako neko ima neko midd modularno napajanje gde je ponudjeno sa o 6-6 pin i 6-6+2 pin (sto je najblaze receno sviranje)? I onda zbog karte treba i napajanje da menjam, koje itekako jos ima lufta i zivota u sebi?
Ne kazem, karta kao karta deluje da ce biti super, ako se gledaju performanse, pa i donekle cena.
Sve ostalo je teski fail i opet ce zeleni namlatiti tonu para...

S`obzirom da je sve otislo u aut, poprilicno, tu msm na cenu karte posle svih poreza, konvertovanja valuta i ugradjivanja prodavaca, ja sada gledamo RX 470. Nego nikakvih skoro vesti o toj karti nema, kad li su oni planirali nju da lansiraju?

Poslednja izmena:
Dobar deo napajanja dolazi sa adapterom dva 6pin na jedan 8pin, i druge kombinacije, tako da menjanje napjanja nije nuzno.

Poslednja izmena:
Vrh Dno