Promasio si poentu, nisam ja ovde nikakav fanboy...Stavise razoracan sam poprilicno kuda ide PC trziste u prethodne 3-4 godine, pre svega sa finansijskog aspekta. A trziste GPU-ova je tu na najvecem udaru, pa dobijamo, slozices se poluproizvode, gledano kroz performanse kao sto je recimo GTX 960 koji gotovo nikakav, ili bolje reci presmesan napredak u odnosu na GTX 660 ti/GTX 760. A opet startna cena skoro 250e. E tu je krivica AMD-a i njihova nesposobnost da uticu malo na trziste kao dostojna konkurencija, koliko toliko. Sa druge strane, naravno, to ih ne sprecava da pompezno najavljuju tektonske poremecaje.
Na pitanje sta jos nije, osim potrosnje ispostovano, a i samo to je dovoljno (s`obzirom na situaciju u kojoj se nalaze) da se ugase, kao sto i zasluzuju. Nisu ispostovali najavljene performanse(zvanicne njihove), a i pomerali su pocetnu cenu odmah pred launch, sto jos nije vidjeno ili bar ja ne pratim.
Na kraju, kazem ne moze niko da kaze da je potpuni fail, ali kao sto vidimo da bi sve to radilo kako treba cela njihova prica oko efikasnosti Fin Feta pada u vodu. Mene licno boli uvo, ali zeleni ce to debelo da iskoriste, u marketinskoj kampanji, kao i u prosloj generaciji, i cene naravno idu gore(progresivno)...Msm realno karta ce vuci vise od R9 380 i R9 380X ciji je naslednik...
A i ako cemo realno vidimo da ce nereferentni modeli ici od 1325mhz do 1400mhz uglavnom, to vrlo verovatno nece biti dovoljno da pridje i prestigne GTX 980!?Ok neko ce reci nije za to ni napravljena, ok i to je u redu, ali njena cena (8GB nereferetnih modela ce biti 300e++), kakav je to napredak u odnosu na R9 390 ili konkurentski GTX 970 koje su kretali sa slicnom/nesto visom cenom, pre dve godine? Tanak, najblaze receno. Pa GTX 970 je kod "Madjara" do pre mesec dana i dalje drzao 300e cenu, a krenuli sa oko 330e pre dve godine...Price oko cena kod nas u datom trenutku, danas ili pre dve godine, me apsolutno ne zanimaju, jer nisu relevantne za celu pricu. Ako nista dobicemo proslu generaciju po nizim cenama, dok se ne isprazne rafovi (GTX 970 nov ima za 265e, a tek ce da pada). Jedina prednost RX 480 karte je vise memorije, a tamo gde je to potrebno, vrlo verovatno ni sada, a tek ni u buducnosti karta nece biti dovoljna jaka za max 1080p/60fps. A poredimo je sa GeForcom iz prosle generacije, tek treba da stigne 1060, dovoljno je da bude na nivou RX 480 za i nesto visu cenu, AMD ce proci kao sto i prolazi prethodnih godina.
A naj^bacemo mi, kupci kao i uvek. Ili necemo, nego cemo preci na konzole, ma koliko to ne zeleli...Bar neki od nas.