Šta je novo?

AMD Radeon RX 480 tema

Nažalost. Ne znam da li sam jedini koji ne vidi ništa dobro u drajverima koji se ažuriraju svakih 10 dana. Valjda treba obrnuto - ako neka AAA već traži dodatnu optimizaciju, to treba da bude gotovo 3 meseca pre izlaska, pa da se istestira i nađe u WHQL drajveru. A ne ovako - ažuriraj drajver -> kupi igru prvog dana -> ažuriraj drajver -> instaliraj patch br.1 za performanse -> ažuriraj drajver sa podrškom za CF/SLI -> instaliraj patch br.2 za performanse -> instaliraj patch br.3 za novi API -> instaliraj patch br.4 za performanse -> ažuriraj drajver...

A sad kad AMD uvede ovaj RadeonChill u drajvere, neće više biti grejanja iz kućišta, moraćemo da palimo TA peć :d

To tako ne radi i ne moze. U zadnja 3 meseca pred izbacivanje igre se sredjuju bagovi i optimizuje, doteruje kod itd.

@Fingon sve iste igre samo dodat Titanfall 2 u novom testu. Sumnjam da bi to drasticno uticalo na ceo score s obzirom na kolicinu igara.

2) sve DX12 igre na nVidia kartama rade bolje u DX11; Nema smisla testirati igru u DX12 na nVidia kartama ako radi bolje u DX11 - to daje pogrešnu sliku o performansama u jednoj igri jer u realnosti svi će igrati DX11 ako radi bolje. U ovom testu je to slučaj. Ukoliko igra radi bolje u DX11 na nVidia karti i bolje u DX12 na AMD karti - onda je testiran DX11 (nVidia) vs. DX12 (AMD) i završen posao.

Ovo je poredjenje babe vs zabe. Ako ces vec ispravno, predstavis rezultate za obe karte u DX11 I u DX12, a ne sta gde brze radi.

To tako ne radi i ne moze. U zadnja 3 meseca pred izbacivanje igre se sredjuju bagovi i optimizuje, doteruje kod itd.
Voleo bih kada bi npr. proizvođači televizora pratili istu logiku. Kupiš TV i prva 3 meseca imaš crno-belu sliku. Onda dobiješ sliku u 256 boja. I nakon pola godine dobiješ ono što si platio. Ili kupiš automobil i prve 2 godine mu je maksimalna brzina 80 km/h. A onda stigne "patch" i možeš da ga voziš 130km/h bez problema :D

Sređivanje bagova je ok, uvek nešto prođe. Ali optimizacija performansi nakon izlaska igre, to već nema smisla. Šta mi znači što radi bolje kad sam već završio igru

Poslednja izmena:
Pa, ko voli 90'C na naponskoj, i drajvere svakih 6 meseci, tada odabere 480-ku
Ovo ne da je netacno nego ne znam sta reci.
Meni 470 safirka ne prelazi 62-3 stepena sa ventilatorima koji se pale tek na 55c, a na 70c su na 35%.
Potrosnja do 135w nakon malog undervolta. Ne vidim razlog za trolovanje.

Sent from my HUAWEI VNS-L21 using Tapatalk

Pa da se onda vratimo u prošlost da kupimo GPU :d

Temperature zavise od konkretnog modela. Vrlo lako se može naći 1060 (npr. ref) koja je toplija od neke 480 (npr. Strix). Nekome je 10-20€ bitnije od nekoliko °C, dB ili FPS

Ovo je poredjenje babe vs zabe. Ako ces vec ispravno, predstavis rezultate za obe karte u DX11 I u DX12, a ne sta gde brze radi.

I onda imaš sledeću situaciju u nekoj igri:

DX11: karta A radi u 53 fps-a, karta B u 45 fps-a
DX12 karta A radi u 46 fps-a, karta B u 50 fps-a

Tvojom metodom (a i hardwarecanucks-a) beleži se kako jedna karta radi bolje u DX11 a druga u DX12 (tj. izjednačene su, manje više) međutim realnost je da karta A radi brže od karte B u toj igri.
DX12 služi jedino da poveća (ili smanji) fps-a, nema dodatnih features-a po pitanju kvaliteta grafike. Da ima, onda bi imalo smisla to što kažeš.

Voleo bih kada bi npr. proizvođači televizora pratili istu logiku. Kupiš TV i prva 3 meseca imaš crno-belu sliku. Onda dobiješ sliku u 256 boja. I nakon pola godine dobiješ ono što si platio. Ili kupiš automobil i prve 2 godine mu je maksimalna brzina 80 km/h. A onda stigne "patch" i možeš da ga voziš 130km/h bez problema :D

Sređivanje bagova je ok, uvek nešto prođe. Ali optimizacija performansi nakon izlaska igre, to već nema smisla. Šta mi znači što radi bolje kad sam već završio igru

Krajnje besmislena komparacija koja nema veze s mozgom. Toliko failova da ne znam odakle da pocnem da obaram. :)

Ma dobro, ne kažem ja da je 480 bolji izbor, nego da u oba slučaja postoji gomila modela koji se razlikuju u ceni, buci, temperaturi, perofrmansama. Pa je na korisniku da vidi šta mu je prioritet.

Krajnje besmislena komparacija koja nema veze s mozgom. Toliko failova da ne znam odakle da pocnem da obaram. :)
Napiši bar nekoliko, ne moraš sve :) U industriji u kojoj sam ja radio ne možeš da plasiraš nedovršen proizvod na tržište i kažeš: "Ne birinite, stiže update za 2 meseca". Ako sve nije dovedeno na zahtevani nivo, odlaže se lansiranje proizvoda. I tako nekoliko puta za 2 godine. Ali na kraju kupci dobiju ono što žele (i što si ti hteo da im prodaš). Bio je i obrnut slučaj, gde je nedovršen proizvod prodat u ogromnim količinama, pa ne znaš da li je veći problem ispraviti greške ili povratiti poverenje kupaca. Ali izgleda da se u industriji igara ne obraća pažnja na to :)

Ja sam imao situaciju da jedan program nije dobro prikazivao 3D modele nekih mašina. Radilo je na starijim verzijama windowsa sa AMD i nVidia kartama, radilo je na Win 10 sa generičkim drajverom, ali nije sa Catalyst/Crimson drajverom. Kontaktirao sam proizvođača koji je bio iznenađen jer su sve radili po openGL specifikaciji. Da je u pitanju bio proizvod Ubisoft-a, Rockstar-a ili sl. onda bi AMD izbacio hotfix. Ovako je proizvođač morao da izbaci patch da popravi ono što bi trebalo da radi bez problema. Sreća pa nije bilo puno posla.

Poslednja izmena:

Tvojom metodom (a i hardwarecanucks-a) beleži se kako jedna karta radi bolje u DX11 a druga u DX12 (tj. izjednačene su, manje više) međutim realnost je da karta A radi brže od karte B u toj igri.
DX12 služi jedino da poveća (ili smanji) fps-a, nema dodatnih features-a po pitanju kvaliteta grafike. Da ima, onda bi imalo smisla to što kažeš.

Pa?
Prezentujes citaocu obe varijante u oba moda pa nek sam vidi koji ce mod da koristi ili koju ce grafiku da kupi i kako ce je koristiti. Das mu info na tanjiru, pa nek bira na osnovu toga.
Evo na osnovu toga sto si napisao, zakljucujem da je karta A brza ako zaista nema razlike u kvalitetu prikaza izmedju DX11 I DX12. Nije na tebi da mi sugerises sakrivajuci pola istine, vec da mi predstavis rezultate, sam cu sebi sugerisati sta je najbolje za moj novcanik na osnovu toga.

Ovako sa testiranjem NVidia dx11 vs amd dx12 bi korisnika uskratio za pola informacije i predstavlja teranje vodenice na neciju stranu.
Sve i da je, hipoteticki, AMD 480 brzi od 1060 u svim naslovima i u dx11 I u dx12 modu, neozbiljno je prezentovati polovicne rezultate. Isto bih se bunio I u tom slucaju, veruj mi - radim za pare I od svojih para placam hardware I bitno mi je sta nudi bolji perf/$, uz razmatranje i ostalih aspekata (potrosnja, buka, podrska) ako je slican perf/$ za obe.

edit:
Da svima bude kristalno jasno, "mojom metodom" das korisniku ono sto si bas I napisao: rezultate NV u DX11 I DX12, AMD u DX11 I DX12. Cistu informaciju. A interpretacija sta kome to znaci nek predje na citaoca.

Poslednja izmena:

Npr Smart TV ne optimizuje svoj hardver prema SVAKOM programu koji izadje za njega, vec softver koji se pise se pise samo i iskljucivo za njega. Da ne pricamo koliko manje softvera ima za televizore nego igara za PC...
Graficke karte imaju sve boje, to sto se dodatno steluje hardver da bolje radi u igrama je samo bonus za koji treba da budes zahvalan proizvodjacu. Jer karta radi, a to sto si dobio free performanse je samo plus.
Ti si platio jedno, a kasnije si dobio vise, for free. I jos se bunis.

Ovo za automobile ne mogu da osporim, previse je glupo da bih mogao da povucem ikakvu crtu. To je kao da si rekao izadje RX480 i ima 500 stream procesora, a nakon dve godine ti otkljucaju jos 1500. To se ne desava zar ne? Da se desava niko nikad ne bi kupio doticne.

A to sto ti zavrsis igru pre nego sto izadje patch je ono, visak vremena s tvoje strane ;)

Dobro bre, nisam mislio bukvalno na boju i brzinu. I tu pre svega mislim na softver, a ne na hardver, da ne bude zabune. Govorio sam o tome da dobijamo nedovršene proizvode koji ne rade kako bi trebalo. Tj. da proizvođač nakon puštanja u prodaju mora da radi nekoliko meseci da ga dovede u normalu. To što stigne kasnije nije bonus, nego ono što si platio u početku. A ako ćemo bukvalno i ako paralela sa TV-om možda nema smisla, onda sa automobilom itekako ima. Jer taj auto ima sve što ti treba da stigneš iz tačke A u tačku B, i da prevezeš putnike i robu. To što ćeš posle stići brže je samo bonus za koji treba da budeš zahvalan proizvođaču :d

Ne razumes, posao developera igre je da napravi da to radi na tvom hardveru ako zeli, ne proizvodjacu karte. To sto dobijas od proizvodjaca karte je samo bonus.
Nece intel da pise podrsku za svoje procesore u Linuxu, vec to radi Linux....

Softver koji izlazi treba da se adaptira na hardver koji postoji, koliko god to tezak posao bio s obzirom na sirok dijapazon.

Razumem to, nego se mi izgleda nismo razumeli. Ja sam na prvom mestu kritikovao proizvođače softvera (igara). Oni nisu svoj proizvod napravili tako da radi na postojećem hardveru, prateći spcifikacije OS-a, API-a i dokumentaciju proizvođača. Međutim, i proizvođač hardvera mora da odradi svoj posao kako treba, tj. da obezbedi odličnu podršku za OS i API. I sav taj posao treba da se odradi pre nego što proizvod (igra) stigne do kupca.

U ovom slučaju, jasno je da AMD nije na vreme završio sve što je trebalo, ako su zaista tačne ove glasine oko novih mogućnosti i performansi sa narednim drajverima. Naravno, drago mi je da ja kao kupac dobijem više za uloženi novac, ali mi je bezveze što sada dobijam 10-20% bolje performanse u softveru starom više od godinu dana (npr. Witcher 3, Creo, SolidWorks...)

Ne.
Ti kad kupis grafiku dobijes proizvod za neke pare koji nudi X performansi. Ako mislis da ne vredi,valjda ga ne kupis. To performansi sto posle dobijes kroz update drajvera je cist poklon.

Послато са LG-D802 уз помоћ Тапатока

Pa?
Prezentujes citaocu obe varijante u oba moda pa nek sam vidi koji ce mod da koristi ili koju ce grafiku da kupi i kako ce je koristiti. Das mu info na tanjiru, pa nek bira na osnovu toga.
Evo na osnovu toga sto si napisao, zakljucujem da je karta A brza ako zaista nema razlike u kvalitetu prikaza izmedju DX11 I DX12. Nije na tebi da mi sugerises sakrivajuci pola istine, vec da mi predstavis rezultate, sam cu sebi sugerisati sta je najbolje za moj novcanik na osnovu toga.

Slažem se da treba da se prezentuju obe varijante ali samo jednu treba ubaciti u krajnju formulu/tabelu gde se vidi relative perfromance index.

Ovako sa testiranjem NVidia dx11 vs amd dx12 bi korisnika uskratio za pola informacije i predstavlja teranje vodenice na neciju stranu.
Sve i da je, hipoteticki, AMD 480 brzi od 1060 u svim naslovima i u dx11 I u dx12 modu, neozbiljno je prezentovati polovicne rezultate. Isto bih se bunio I u tom slucaju, veruj mi - radim za pare I od svojih para placam hardware I bitno mi je sta nudi bolji perf/$, uz razmatranje i ostalih aspekata (potrosnja, buka, podrska) ako je slican perf/$ za obe.

Pa upravo što ti je bitan perf/$, taj način računanja ti narušava realnu sliku o perf/$, da li to razumeš?

Dakle, treba prikazati sve ali u krajnjem računu ovako kako sam ja naveo, tako je realnije.

Jos sutra kad izadju novi driveri ima da RX 480 pokida :)

Slažem se da treba da se prezentuju obe varijante ali samo jednu treba ubaciti u krajnju formulu/tabelu gde se vidi relative perfromance index.

Pa upravo što ti je bitan perf/$, taj način računanja ti narušava realnu sliku o perf/$, da li to razumeš?

Dakle, treba prikazati sve ali u krajnjem računu ovako kako sam ja naveo, tako je realnije.

Ako ćemo da teramo mak na konac više je "realnije" da se testiraju igre sa više različitih procesora u oba grafička standarda - DX11/12. Pogotovo slabijih procesora.

Sa i3 ili FX6xxx ili 8xxx procesorom u DX11 na karti A bi pao broj frejmova za trećinu dok bi karti B sa DX12 ostao gotovo isti kao na testiranim $300+ i7 procesorima.

DX12 ne donosi vizuelno bolji prokaz od DX11 ali zato omogućava procesorima (CPU) sa manje jezgara da rade podjednako dobro sa novijim karticama.
Većina korisnika koji kupuju ove kartice nemaju i7 aždaje, možda najviše i5 modele, većina je još uvek na FX / i3 kombinacijama.

Ljudi u Battlefieldu 1 sa RX480 recimo imaju gotovo 20% veći frame rate na DX12 sa FX8350 procesorom odnosno 15% sa i5-2400. Provereno. Na drugoj kartici bi frame rate u DX11 opao.
Tako da nije da DX12 ne donosi ništa. U stvari donosi mnogo onima koji imaju slabije procesore.

Inače slažem se da treba testirati "best case scenario" - jedna arhitektura u jednom a druga u drugom sistemu ali isto tako i "worst case scenario" sa procesorima iz srednje i niže klase pa onda izvući prosek.

Poslednja izmena:

A relativne performanse ces dobiti tako sto napakujes samo najbolje rezultate, a pod tepih gurnes one koji ti ne idu u prilog? Ne funcionise to tako, DAS, sem ako si CNN...

Vidi, kad rivjuer objavi SVE rezultate, onda imas slobodu a I materijal (rezultate) da sam sebi skrojis matematiku da li ti je A bolje od B, uzimajuci u obzir da li ces I gde ces da vozis dx12, a gde dx11. Jel mora neko drugi da ti soli pamet? Izvuci prosek je prosto ko pasulj, za bilo kog pismenog coveka, ne mora cak puno ni da se sabira, bacis u excel pa nek racuna. Ako ti se ne svidja kako oni vade prosek gde gledaju iskljucivo dx12 ili iskljucivo dx11, nema problema, izvadi na svoj nacin I imaces tacno ono sto tebi treba. Al nemoj meni naturati svoj nacin koji u mojoj logici nije ispravan, ispadnes zesce ostrascen.

Pazi, ja sam razmatrao vrlo ozbiljno 1050Ti za manje ili 470 za vise para. Odnos snaga u svim varijantama sam znao jer se informisem na vise mesta. Presudili su procenti koje sam sam sebi sracunao, jer mi 50% igara koji se testiraju znaci ko lanjski sneg, ali 20% mi je veoma znacilo. Da sam gledao opste procente, drugacije bih kupio, ali ja ne igram pola tih igara gde je A bolje od B, ali ono gde mi je bitno je B mnogo bolja od A.

edit je u italiku.

Poslednja izmena:
A relativne performanse ces dobiti tako sto napakujes samo najbolje rezultate, a pod tepih gurnes one koji ti ne idu u prilog? Ne funcionise to tako, DAS, sem ako si CNN...

Ne vredi, pokušao sam na prost način da ti objasnim ali ti jednostavno ne želiš/ne možeš da ukapiraš šta je ovde poenta. Da se ponavljam ne mogu, tako da se isključujem.

@Pixell: Slažem se za slabije procesore, treba i to ubaciti u test ali opet proveriti DX11 i DX12 i uzeti bolju vrednost.

Inače ove dve karte su blizu jedna drugoj, u većini igara jedna ili duga imaju neznatnu prednost a u pojedinim jedna (Call of Duty, Doom Vulcan) tj. druga (Assasian's Creed, GTA V, Watch Dogs 2) se odlepljuju malo više.
Evo još jednog testa poređenja gde ima i oc rezultata:

http://www.hardocp.com/article/2016/11/10/gigabyte_rx_480_g1_gaming_vs_msi_gtx_1060_x/#.WEhnQIWcEuU

Poslednja izmena:
Ma karte su jako blizu i cijenom i performansama, ja zeljno ocekujem nove drivere da vidimo sta su zamislili sa ovom pricom da ce skinuti potrosnju :d bice opet neka glupost sigurno, bolje bi bilo da su izbacili performanse driver koji donosi 10% bolje performanse, ali ajde do sutra da sacekam pa cu dati konacan sud.

Valjda sam na pravom mestu okačio sliku o grafičkoj kartici RX 480, ako nisam neka moderatori prebace drugu temu možda GTX 1060.
Čovek je testirao 5 kartica RX 480, mada kod mene u ROTTR na istim podešavanjima na 24" daje 74 frejma sa ovim zadnji drajverima.

Capturetest.JPG

Dominira u procentima, ali raw performase su I dalje na strani nvidije. Jedino sto ce AMD bolje stariti, tj bice upotrebljiviji.

Izvinjavam se za mali off ali jel jos neko ima problema sa pustanjem ovog video snimka?

Pa jednostavno snimak se non stop ucitava i secka.

wnzwp.png

Sve normalno radi...

Nazad
Vrh Dno