Šta je novo?

AMD Radeon R9 270/270x tema

Drugi deo posta bas i nisam razumeo :d

Pa nije valjda da toliko razlika ima izmedju 270x..? Kako ja sad kao laik da nadjem primerak koji valja i vredi kupiti?

Ma sve je to u suštini isto, nego ja tražim dlaku u jajetu, što da dam 16k za loš primerak, neću! :)

hsv:

trazi sa hynix-om i sa asic-om oko 80 ili preko ako te pokenja pa nadjes,ili ako ti je blizu pocimaj se do lika i vidi do koliko ce da tera,i da iz prve ruke cujes kako se ponasaju ventovi.

Evo vam info iz "prve ruke" sto se 270X MSI tice.
Svaka MSI (i vecina drugih 270X) je sa Elpida cipovima, ali i default 1400MHz je zadovoljavajuce, prosek klokovanja je oko 1500MHz, neke manje - neke vise.
Prosek za klok GPU-a je oko 1200MHz. Kod mene radi na 1200/1460Mhz sa ASIC-om 72%. Sasvim zadovoljavajuce, ali to je sve lutrija kao i sa CPU-om.
E sad, bitna stvar. Twin Frozr IV je fenomenalno hladjenje, ali sa manom. Ventilatori imaju fabricki problem sa curenjem ulja/masti za podmazivanje lezajeva. Nije slucaj samo kod MSI-a, vec i kod drugih proizvodjaca!
Ventilatori moraju bez otpora da se okrecu, sto na kraju kod mene nije bio slucaj. Poceli su da ispustaju katastrofalne zvukove i da se greju od otpora.
Pozdravim se sa garancijom i skinem ventilatore da ih otvorim, kad su to Power Logic brushless ventilatori koji ne mogu da se otvore nego jos imaju i neku stampanu plocu sa cipom za regulaciju voltaze. Ima tutorijal kako ih otvoriti, ali je krajnje pipava operacija. Ja sam uspeo posle sat vremena mucenja, ocistio, pomazao i mislim da tisu graficku nisam imao. Twin Frozr IV je apsolutni pobednik u tisini i hladjenju, ali kao sto rekoh, sa manom (koja ne mora svakog da zadesi).
Super stvar je dual bios i plate za hladjenje naponske sekcije i memorijskih cipova. Generalno kvalitetno odradjena karta sa greskom koju su nadam se ispravili u novijim serijama. Ko voli nek' izvoli :) Ja se nisam pokajao after all.

Evo vam info iz "prve ruke" sto se 270X MSI tice.
Svaka MSI (i vecina drugih 270X) je sa Elpida cipovima, ali i default 1400MHz je zadovoljavajuce, prosek klokovanja je oko 1500MHz, neke manje - neke vise.
Prosek za klok GPU-a je oko 1200MHz. Kod mene radi na 1200/1460Mhz sa ASIC-om 72%. Sasvim zadovoljavajuce, ali to je sve lutrija kao i sa CPU-om.
Pristajem na lutriju kad kupujem novo u radnji, ali ako kupujem polovno iz oglasa zadržavam pravo da izvoljevam. ;)

Hvala za opsežan odgovor.
Šteta ako na ove karte uglavnom ide Elpida - štekare! :d

Sta mislite, da li ce primetno pasti cene novih r9 270/270x kada se pojavi ova nova amd serija? I kada ce uopste poceti da se prodaju? Planirao sam u oktobru da kupim neku 270/270x ali da je tiha, hladna i da moze solidno da se oc-uje. Koliko sam video takve su uglavnom Asus/MSI i mozda ona jedna mocna boja ali me smara kraca garancija.

Da li je realno ocekivati da cene takvih asus/msi padnu na 16-18k din (emmi/WW) pojavom nove amd serije? Ako je to nemoguce onda cu da pojurim neku polovnu (verovatno iz rudnika :d) sa min. 2 godine garancije, jaci gpu mi apsolutno ne treba i to sto kupim planiram da zadrzim bar 2 godine.
Imaš na KP veoma jeftine u garanciji. Tako sam ja uzeo. Mizerna je cena, i biće još niža kad izađu nove. Ima i 280x za ispod 200 €.

MSI R9 270X Gaming ide sa Elpida cipovima. Nema Hynix a koliko mi je poznato. Takodje,sanse da nadjete neku sa ASIC 80% koja pritom nije rudarila, plus po povoljnoj ceni su vam kao da na pučini,daleko od kopna, bacite novčić, pa onda udahnete duboko i zagnjurite da ga nadjete :D LOL, koje ste uslove dali, da je jeftina, 2god garancije minimum, da nije rudarila,ASIC 80% (ja sam prodao jednu ASIC 72% i vrh se klokovala) :) Ne zanosite se,promenio sam dvadesetak 270 karti, to necete naci. Ja cak ni jednu nisam video sa ASIC preko 80%. Ali sve 270/270x karte su dobre,nema lose izvedbe. Trebao bih da znam,imao sam sve sem Powercolora. OC potencijal ni jedne ne zavisi od proizvodjaca, tako da se Asus ne klokuju najbolje, vec je to individualno, ali najvece su vam sanse sa MSI R9 270X Gaming. Takodje, OC malo znaci, ni jedna ne moze mnogo da se klokuje (100-150 jezgro - 100-150 memorija u proseku), sto vam daje do 10% dobitka. Ako vam je do klokovanja jurite 7950

@HSV sto cekas da karte pojeftine, kad imas polovne na oglasima za 100e. Ako se "gadis" karti koje su rudarile, silno gresis. Samo se uveri da ventovi nisu prozujali, ako nisu, pevaj i uzimaj. Posmatrajte to ovako-da karte nisu rudarile, ne bi ste ih dobijali po toj ceni, vec po dosta vecoj.

Poslednja izmena:
@Dark Magician

Kakav je Asus TOP što se tiče buke? Koja mem je na njoj i koliki je ASIC quality tvog primerka?

@fingon82

Ma nisam gadljiv na karte iz rudnika, pa one su najjeftinije, čak su poželjne. :D

Poslednja izmena:
@Dark Magician

Kakav je Asus TOP što se tiče buke? Koja mem je na njoj i koliki je ASIC quality tvog primerka?
Osrednja. Čuje se iz kućišta po vrućini i kad je nagazim. 83,9% i nemam pojma koje su i mrzi me sad da se zavlačim u kućište.

Ne treba mi jaca od 270x, u ovo CM kuciste iz profila ne moze da stane graficka duza od 250mm a monitor je 1680x1050 tako da mi jaca graficka ne treba, cak i kad budem presao na 1080p IPS. Bitno mi je da igre rade dobro na visokim detaljima bez MSAA/SSAA i slicnih gluposti, obican AA/FXAA na 2-4X mi je dovoljan kao podesavanje. A na ovoj rez. monitora ima sve da klizi, cak necu morati ni da overklokujem, to cuvam za prezalak na full hd monitor.

Zatim, procesor koji imam planiram da zadrzim jos bar pola godine (posle toga neki intel, i5/i7) a realno sta ce mi jaci gpu od 270x uz phenoma, napajanje je matoro ocz 500w ali planiram da ga zamenim zajedno sa grafickom, verovatno cu kupiti neko SS 520-550W ili TT 630, posle toga i ssd.

Ako sam dobro razumeo treba juriti Asus DC II i MSI model sa boljim hladjenjem. Ako ima jos neki predlog ostavite link (mocnu boju i Gigabyte ne gotivim bas). Sapphire isto moze ali ako je u rangu sa Asusom npr mada me smara kraca garancija.

za 270x 99 posto da neces morati da menjas napajanje,cak stavise siguran sam da neces morati.ja sam imao safirke 270x dualX,i to dve i obe su bile sa hynix-om i klokovale su se odlicno,plus su bile neprimetne.

Nije Asus nista posebno. Inace postoji fiksacija na Asus,pogotovo na ovom forumu, uglavnom opravdana-priznajem, ali Asus se nije proslavio sa 270/270x/280x izvedbama. Ne kazem da su lose, ali za cenu po kojoj se prodaju nista posebno. Bolje su MSI Gaming, Safir Toxic i Vapor-X, a mozda i GB. Inace, sve su 270 karte tihe, sem mozda za one ultra osetljive na buku.

Tačno je to da Asus nije ništa posebno. Ja sam uzeo Asus jer se potrefilo da je najjeftiniji sa najdužom garancijom.

@ umart

Menjam napajanje 100% jer je staro vec 5 i po godina i red je da se osiguram u tom smislu.

A sto se Asusa tice.. pa sta znam, sve njihove proizvode koje sam imao do sada su radili (rade) odlicno. Ovaj monitor npr je sahranio sve samsung/lg koje su ortaci pokupovali 2009. kad i ja. Ne mislim da su nesto mnogo bolji od ostalih proizvodjaca..

Znaci mi i ta garancija, ako kupim asus/msi iz rudnika (a verovatno cu samo na takve naleteti) hocu da ima vazecu garanciju od 2 godine, sapphire i slicne cu naci uglavnom sa 12 meseci garancije.

Poslednja izmena:
Uzmi sa dužom garancijom. I boli te što je iz rudnika. Samo sačekaj još veći pad cena. Osim ako AMD ne za****. I ne bude dovoljno da podmiri potražnju. Pošto je već bilo.

Rudarila ili ne, bez godinu i po dana garancije ne treba ni razmatrati kupovinu.

Ja imam još dve godine, možda i malo preko. Sad se mislim da li da je prodajem. Da ne izgubim previše para na njoj.

To me malo smara.. sto su sve iz rudnika. Ne znam koliko im je jos preostalo zivota, ne razumem se u to. Ali kapiram to ovako - imam 2 god garancije i za te pare nema sta da se zalim, jos ja imam periode i kad po mesec-dva ne upalim ni jednu igru, posebno leti. Tako da kapiram da i ako je bila przena u rudniku bar ima blene u mom kucistu :d

I da, ne bi smela da bude bucnija od ove msi koju imam.. prilicno sam navikao na tu TF tisinu, posebno u idle. Ne znam kakve su ove 270x po tom pitanju..?

Nemaš brige sa garancijom oko rudnika.
Kako koja, ova moja se čuje. Nije da je mnogo bučna, ali nije ni posebno tiha. Ima da se nađe na internetu koje su najtiše ako ti je to najbitnije.

Ma dovoljno je da bude neki prosek sto se buke tice.. za idle mogu da namestim profil sa niskim obrtajima ako treba, dok igram bitno je samo da ne glumi usisivac (imao sam jednu takvu sapphire :d).

Ovako ide: prosek je Safir 270X. Tisa je Asus, ali ima jednu foru: fabricki je vent postavljen vrlo neagresivno, tako da radi na 20-30% sve dok karta ne predje 65C. Tad odjednom skoci na 50+% i cuje se. Ne svidja mi se kako je odradjen. MSi je tu najbolji, i GB. Ne znam za Powercolor. Ali zadnji put, posto vidim da ne dopire do vas :D : NEMA LOSE IZVEDBE 270/270X karti. Sve su dobro odradjene, ni jedna nije nesto problematicna, ni jedna ne odskace po buci/klokovanju/kvalitetu nesto mnogo, tako da kupite najjeftiniju. Svaka ce odlicno da radi. Ne gubite vreme u razmisljanju koju uzeti, mada vas razumem-da nisam imao ni jednu i ja bih tako. Ovako,posto sam ih imao gomilu, nisu mi napete, sto bi se reklo, pa ih realnije gledam.

sve sto je sa dva venta ti je tu negde do 45-46 dB u load-u,sem ako te zapadne felericni primerak,sto tesko ako budes uzimao polovno tj proverices i izbeci.naravno,referentna amd resenja izbeci u najsirem luku ako su ti usi mile.

Dobro, znaci nema tu nekih vecih razlika izmedju 270/270x. Samo je problem sto pre kupovine necu moci da probam jer ako budem isao na opciju polovne graficke kupicu na ovom forumu, znaci moracu da verujem na rec da je ispravna i radi kako treba.

Rekoh vec, tek u toku oktobra cu da kupim, i ne treba mi nova graficka sad (brojne obaveze, faks) a i da vidim da li ce nova amd serija malo da obori cene. Sad vidim da je MSI gaming 21k din u emmi-u, ako bi pala na 18k to mi vec odgovara za novu sa 3 god garancije, cisto da se ne patim sa oglasima..

I da, moze li recimo ta msi kad se overklokuje da stigne obicnu 280?

Za te pare ćeš moći da uzmeš 280 u oktobru ako sve bude kako treba. I rešeno.

Bude 5-10% sporija od default 280, sto ne moze da se primeti. Ali ti to nista ne znaci, jer ce sve lepo da radi i na neklokovanoj i uz to, da imas 280, pitao bi dal moze da stigne 280X i tako u krug :D

Da. Posto za nedelju dana dolazi Radeon 285 koja ce zameniti 280. Taman u oktobru i kod nas u prodaji. Pa kasnije i 285X koja ce menjati 280X.
Plus poneki Maxwell od nvidije. :d

Poslednja izmena:
Bude 5-10% sporija od default 280, sto ne moze da se primeti. Ali ti to nista ne znaci, jer ce sve lepo da radi i na neklokovanoj i uz to, da imas 280, pitao bi dal moze da stigne 280X i tako u krug

Ma i to je super, rekoh vec da veca graficka ne moze da stane u CM kuciste koje imam, 270x je plafon (i slicne do 250mm). Za pocetak necu ni da oc-ujem jer nema potrebe, tek kad predjem na 1080p e onda ce znaciti oc.

Video sam i onu 7870 u emmi-u za 9999 din ali je rep. i ima samo 12 meseci garancije, bolje mi je da sacekam jos malo i kupim krstenu kartu sa 2-3 godine garancije.

Hvala na odgovorima, sad cekam oktobar i dodatni pad cena.

I ja sam povremeno ćorav. Da odgovorim na pitanje, Elpida memorija je na mojoj. Lepo piše u GPU-Z...

Nazad
Vrh Dno