Šta je novo?

AMD Radeon HD7000 (22. December 2011)

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Omasio si skroz, a ja sad necu ponovo da glumim prevodioca da me ne bi Nedjo stavio u top:D

@Uruk
Ne, to samo znači da neko troluje. ;).

Konzervativni 925Mhz clock ... za chip te klase?
Nikakav napredak u DX9 naslovima ??
Termalne karakteristike na razini Fermi 1 ??
Poor yield ?

EDIT:
Nije da sad stajem na Nedjinu stranu jer mi se sasvim jasno da su njegove izjave obojene na određeni način s obzirom na to čime se bavi, ali i neki moderatori kače tu svašta.

Poslednja izmena:
Termalne karakteristike na razini Fermi 1 ??

uf, ovo mi se ne svidja ako je tacno.... videcemo neke AM kulere kako ce se pokazati... ili one nereferentne modele.

EDIT:
Nije da sad stajem na Nedjinu stranu jer mi se sasvim jasno da su njegove izjave obojene na određeni način s obzirom na to čime se bavi, ali i neki moderatori kače tu svašta.

Okacio sam preview sa poznatog HW sajta, a ti to farbaj kako hoces...Nisam valjda ja kriv ako ti njihovo misljenje nije po volji. Ili cemo kaciti samo semiaccurate i sl linkove?

@uruk:
To za termalne karakteristike na nivou Fermi 1 nigde nisu pomenuli...osim u kontekstu da je jelte, 480 bio hot-running i nista vise.

Poslednja izmena:
Zanimljiv post sa oc uk:
Because the architecture is RADICALLY different, they are moving from scalar to non scalar, from VLIW 4 where EVERY single instruction has to be coded perfectly to get every single shader full, and it gets no where near that, to an architecture where there is NO VLIW, 2900xt through 6970 is VLIW architecture, it infact requires the scheduler and the code to be pretty much perfectly in sync, it never, in any game averages 100% ultilisation, the best games approach 3.4(ish)/4, the worst games somewhere closer to 2.5/4.

GCN again has NO Vliw at all, its basically per shader, like Nvidia, 1d shaders not 5d or 4d, its the biggest change in architecture in GPU's in since unified shaders architecture with 8800/2900.

Theoretical fill rate previously wasn't close to average, Nvidia's theoretical fill rate is very very close to their average, AMD's new theoretical fill rate should also be VERy close to the average.

This is an improvement from the per shader efficiency alone, you're talking about realistically in the majority of games a 33%+ increase in efficiency.

Think about it like this, if 2 cards one with each architecture had 1600 shaders, one card would average using 1500-1600 shaders each clock, and the VLIW card would average anywhere between 1000 and 1400, and the majority of the time that will fall in the middle of that range, around 1200.

This is before you think about things like 6870, 1120 shaders performing above a 1440 shader card and close to a 1600 shader card on many occasions due to a lot of tweaking. The actual shaders themselves being pretty different and capable of new things, tweaked front end including many of the tricks they learnt in the 6870 which wouldn't have made it into the 6970 and lastly, VLIW 4 relied on driver based scheduling, GCN does this in hardware likely far more efficiently. The shader count on GCN/Cayman is as comparable as the 7900/8800gtx comparison, or the x1900xt/2900xt comparison...... as in not at all.

@Uruk To, i iskoriscenje svih sejdera u realnom radu.

Cena... govorka se o nekih 450/500e

Poslednja izmena:
KAo sto se vidi iz grafikona na prethodnoj strani, GPU is All That Matters!!! Pustiti igru u 640X480 i reci da je Intel brzi od AMD u igrama zasluzuje BAN sa bilo kog kompjuteraskog foruma!!!!

Znači i drfedja zaslužuje banove sa "kompjuterskih" foruma? :d

Stvarno zanimljivo kako se ljudi nalože klad neko izvuče dva grafika koji drugačije govore. A još gori drugi koji brišu postove koji odgovore :)

Omasio si skroz, a ja sad necu ponovo da glumim prevodioca da me ne bi Nedjo stavio u top:D
krjanje iskusno!! :D

Kazem vam, NVIDIA masinerija je u punom zamahu, oni nemaju NISTA i sada krljaju trolovi sa postovima tima "cuo sam"... Kad ana sve dodate da je ov HARD launch, ondnoso da ce do kraja nedelje kartice najveceg imena medju AIB-ovima stici do regionalih distrija, ond aje jasno da NV moze da se pozdravi od bozicne prodaje High-End modela - jedini segment gde je imala prednost kroz GTX580!

Na kraju se sve svodi na pare, odnosno izostanak istih u slucaju NVIDIA-e, te stoga i ne cudi da su oni svoju trolersku PR masineriju ubacili u 6-tu brzinu! :D

pa nije Fedja sveta krava, pa da je nedodirljiv! Ko god citaocu servira rezultate igara u VGA rezoluciji, siri dezinformacije, pa ne znam koliki da je autoritet i poznavalac "sitnih crevca"! ;)

... NV moze da se pozdravi od bozicne prodaje High-End modela - jedini segment gde je imala prednost kroz GTX580!
... znači o tome se radi, zato 22.12 i zato samo high-end model.

Na kraju se sve svodi na pare, odnosno izostanak istih u slucaju NVIDIA-e, te stoga i ne cudi da su oni svoju trolersku PR masineriju ubacili u 6-tu brzinu! :D
It takes one to know one :).

Poslednja izmena:
...ne verujem da ce biti kartica na policama do nove godine, tako da mislim da su zakasnili ako su ciljali bozicne praznike. Ove pre-order cene im takodje ne idu na ruku, jer gtx580 ima za 400e...

Poslednja izmena:
... znači o tome se radi, zato 22.12 i zato samo high-end model.

It takes one to know one :).

:pOd kada sam ja u AMD-u, uvek smo imali prednost nad NVIDIA-om, tako da nikad anismo morali pribegavati tim prljavstinama ;)

@Uruk
Ovisi o konkretnim količinama.
HD6900 serije je bilo u više nego dobrom broju na dan lansiranja.

Poslednja izmena:
...ne verujem da ce biti kartica na policama do nove godine, tako da mislim da su zakasnili ako su ciljali bozicne praznike. Ove pre-order cene im takodje ne idu na ruku, jer gtx580 ima za 400e...

gresis!

jedino ako se sutra pokazu jako dobre, po lepoj ceni, pa oni koji su planirali 580 promene plan.

Od kad si "pod" njima izgubio si pravo na objektivnost. Sjajno radiš svoj posao ali nije to ugodna pozicija čak i kad vam dobro ide. Za nas konzumente nikad bolja situacija od one kad konkurencija vlada.

Kao i sto se odavno spekulisalo NV je prezivela Fermi (novu arhitekturu koja forsira GPGPU a ne samo FPS u igrama bas zbog nemoguce idealne optimizacije i jednog i drugog)... sad to isto radi ATI sa GCN, ostaje jedino da se vidi yeald, cena i sto da ne zagrevanje, mada je 28nm dostaaaa sitniji proces od 40nm na kome je debitovao fermi pa ce verovatno ATI proci bolje od NV Fermi-a ali otom potom

Od kad si "pod" njima izgubio si pravo na objektivnost. Sjajno radiš svoj posao ali nije to ugodna pozicija čak i kad vam dobro ide. Za nas konzumente nikad bolja situacija od one kad konkurencija vlada.

pravo na objektivnost mi nije ni dato, niti mi moze biti oduzeto! Ko god misli da ne iznosim cinjenice, vec izmisljotine u svojim postovima, neka kaze i neka potkrepi cinjenicama! Ne podnosim blacenje samo na bazi posla i poslodavca!
hvala za pohvale ;)
ovo za konkurenciju potpisujem! DOkazan stav iznova i iznova!

Ne znam ko ovde "troluje" da ce trositi kao Fermi (mislim na GTX 480 kada se pojavio), ako se sa slika jasno viid da ima 2x 6pin konektore, dakle nije cak ni 8 + 6 i nema nikakvog govora o velikoj potrosnji, a jos ako bude 30-40% brza od GTX580 onda ne znam sta neki vise od toga i ocekuju??? Nije mi jasno sta bi, da bude 100%, pa ne ide to tako.

Bice ovo sasvim fino parce hardvera, jos ako i cenu ostave u zoni 400 do max 450eur onda 100% ima da uspe na trzistu.

Nedjo, da li smeš da nam ovde kažeš, kako se kreću stvari oko takta GDDR5 memorije i da li možeš da nam potvrdiš da kartice serije HD 7900 imaju 384-bitni memorijski kontroler ?

Da li će biti zaista moguće overklokovati kartice do 1100 MHz, koliko sam video na nekom slajdu pre neki dan ?

I poslednje pitanje, Nedjo. Zbog čega se AMD odlučio za potpuno novu GCN arhitekturu, gde se očekuju dobiti i kako će se to odraziti na razvoj novih igara ?

Molim te, Nedjo, da mi da[ malo detaljniji odgovor kako bih te bolje mogao razumeti. Hvala !

... Kad ana sve dodate da je ov HARD launch, ondnoso da ce do kraja nedelje kartice najveceg imena medju AIB-ovima stici do regionalih distrija, ond aje jasno da NV moze da se pozdravi od bozicne prodaje High-End modela - jedini segment gde je imala prednost kroz GTX580!
Koliko ja znam na zapadu se Božićna kupovina odnosi na kupovinu pre Božića a ne posle. Kako će se onda AMD ovajditi od Božićne kupovine novog Radeona?

Ne znam ko ovde "troluje" da ce trositi kao Fermi (mislim na GTX 480 kada se pojavio), ako se sa slika jasno viid da ima 2x 6pin konektore, dakle nije cak ni 8 + 6 i nema nikakvog govora o velikoj potrosnji, a jos ako bude 30-40% brza od GTX580 onda ne znam sta neki vise od toga i ocekuju??? Nije mi jasno sta bi, da bude 100%, pa ne ide to tako.

Bice ovo sasvim fino parce hardvera, jos ako i cenu ostave u zoni 400 do max 450eur onda 100% ima da uspe na trzistu.

Na zvaničnom slajdu (16 strana dokumenta) stoji 6+8pin.

Prilozi

• AMD Radeon HD 7970.jpg
    AMD Radeon HD 7970.jpg
    322.4 KB · Pregleda: 57
6 + 6 je verovatno 7950.

Sot opet znaci da je potrosnja u rangu 6950/6970 modela.

pa nije Fedja sveta krava, pa da je nedodirljiv! Ko god citaocu servira rezultate igara u VGA rezoluciji, siri dezinformacije, pa ne znam koliki da je autoritet i poznavalac "sitnih crevca"! ;)

Pa okačio sam ja rezultate u Full HD u par igara, ali neko obrisao :d

Naćiću opet, ako neko obeća ovde da neće brisati, pošto nemam pametnija posla nego da gubim vreme, na nešto što će neko obrisati :D

Poslednja izmena:
Pozdrav svim forumasima.. :)
Citam vas ,skoro dve god,pa resih da vam se pridruzim...mogu vam reci,zanimljivo je drustvo.. :))
I da..mnogo se trosite na karte iz najvise klase,koje realno malo ko ima stvarne potrebe da kupi...

...sto je najgore kupuju te kartice i vrte samo bencheve, ni ne igraju se ko ljudi:)
:wave:

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vrh Dno