Šta je novo?

AMD Radeon Fury X zvanicna tema!

http://videocardz.com/57409/amd-radeon-r9-nano-confirmed-to-feature-4096-stream-cores

Da li je realno ovo ocekivati? 100w nizi tdp, samo 50 Mhz snizen takt.
Sve ostale specifikacije su iste kao kod FuryX. Malo je cudan grafikon koji predstavlja performanse.
10 frejmova manje zbog 50 Mhz nizeg takta grafickog procesora.

Pod uslovom da je ovo sve tacno, ovo ce biti definitivno odlicna karta. Posle duzeg vremena nesto zaista vredno paznje.
I dual verzija obecava. Samo da nesto ne zeznu sa naponskom sekcijom :S:
Takodje jako bitno, mozda i odlucujuce u ovom trenutku i poziciji u kojoj se nalaze jeste koliko ce da kosta takva karta?

Vjerovatno se opet igraju sa biosima, karta ce vjerovatno imati neki bios da radi na 1000mhz ali tada ce i potrosnja biti veca dok ce u vecini scenarija ta ista karta raditi na nizim taktovima i onda su moguce ove gore performanse, sve u svemu da radi na 1000mhz konstantno logicno je da bi bila unutar 5% sa Fury X karticom.

Meni je jeziva ova 4-fazna naponska. To ima da gori samo tako.

Skroz nelogično da troši 175W full Fiji GPU a na samo malo nižem taktu....to mora dole bar na 850MHz da potrošnja bude do 175W. A ko zna, možda su merili dok se gleda YT klip :D

To ce da thortluje od 1000mhz do 700mhz zivi bili pa videli na 1000mhz ce samo biti marketinski za slikanje cim se nesto pokrene tdp skoci odma ce taktovi dole cjenim do 700mhz da se zadrzi tdp i temperatura jer ovo hladjenje apsolutno ne uljeva povjerenje da moze da drzi full Fiji XT chip na taktu vecem od 700mhz a i 4+2 faza nema sanse da iznese vise od 700mhz pod opterecenjem, pa Fiji je to ne bas mali potrosac.... sve u svemu mislim da bi bolje bilo da su isli na standardnu varijantu sasjekli Fiji i izbacili karticu na nizem taktu recimo 900mhz opet bi dobili slicnu potrosnju/slicne performanse ovako ce mozda u nekim kratkorocnim benchevima karta pruzat extra dobar rezultat, a kod live gaminga kad pocne thortlovat i trzat bice auuuu sta uze :d

ma lupetaju gluposti, da bude ta cjena ne bi prodali ni jedan primjerak, moze sve biti ali mislim da je ovo cista glupost!

To ce da thortluje od 1000mhz do 700mhz zivi bili pa videli na 1000mhz ce samo biti marketinski za slikanje cim se nesto pokrene tdp skoci odma ce taktovi dole cjenim do 700mhz da se zadrzi tdp i temperatura jer ovo hladjenje apsolutno ne uljeva povjerenje da moze da drzi full Fiji XT chip na taktu vecem od 700mhz a i 4+2 faza nema sanse da iznese vise od 700mhz pod opterecenjem, pa Fiji je to ne bas mali potrosac.... sve u svemu mislim da bi bolje bilo da su isli na standardnu varijantu sasjekli Fiji i izbacili karticu na nizem taktu recimo 900mhz opet bi dobili slicnu potrosnju/slicne performanse ovako ce mozda u nekim kratkorocnim benchevima karta pruzat extra dobar rezultat, a kod live gaminga kad pocne thortlovat i trzat bice auuuu sta uze :d

Pa da, ovo je trotlovana karta by design, zato i kažu da je takt 'up to 1000MHz', u prevodu, nabiješ je u malo-neprovetreno kućište (kakva je inače većina tih minijatura za koje je i namenjena) i ona sjaše na 500Mhz i imaš tačno polovinu od performansi. Šteta samo što nisu i cenu stavili 'up to 649$' kao i taktove. :d Mislim, da možemo da je platimo prema taktu na kome radi, pa ko dobaci do 1000, nek' je plati 649$, kod mene sumnjam da će i do 750 da dohvati, a solidno je provetreno kućište za svoju veličinu i namenu. :D Najbolje će biti da nam za ovakvu kartu treba zver od kućišta i 20 ventova da bi ona disala kako treba na 900+ MHz. :D

Nisam pametan, ali mi liči samo na groundbraking pile of **** u marketingu (ono kako računaju perf/watt i Gigabite mem.transfera, to da ne pominjem tek...). Ostaje da se vidi kako će i koliko u praksi da daje u različitim uslovima, što kažeš, gde bude mogla da gura bez problema do 1000, tu će i biti brza kao Fury X, ali gde ne bude mogla, to će već da bude od slučaja do slučaja.

Poslednja izmena:
Dacemo im vremena dok ne izadju neki testovi, ali mislim generalno isti chip kao u Fury X kartici samo ce imati drugaciji Bios, a brojevi o potrosnji su samo mazanje ociju karta ce isto trosit kao i Fury x kad bude radila na istom taktu, logicno tome manje ce trosit kad radi na nizem taktu (kao sto ce u najvecem broju slucajeva radit negdje sam procitao 750 up to 1000mhz).
U 90% kucista za koje je ova karta namjenjena znaci radice ce na 750mhz mozda kad se tek upali onako za slikanje ufati 1GHZ :d
Zbog loseg hladjenja lose napomske i generalno toga Biosa koji ce doci na ovoj kartici ovo nece vrediti preko 499$, a za cjenu cu ipak sacekati zvanicno prestavljanje, bude li ovi 649$-fijasko :d

Ostaje uteha u onom da će za 3 meseca biti i custom varijanti, tako da se nadajmo da će neko od vendora već ponuditi bolju naponsku, hlađenje i BIOS koji će to sve ispratiti. Nije Fury X mnogo duži od ove karte da nema mesta da se to sve smesti, jedini problem koji ja ovde vidim je kako ohladiti ovoliki čip 6" hladnjakom koji neće produžavati kartu, triple slot možda? U svakom slučaju, cena je besmislena. A ni referentne 290X nisu bolje radile, praktično neizvodljivo da ne throtluju, koliko se sećam, tako da tu nema ničeg novog sem što je ozvaničeno. :d

mislim da će oznaka "nano" obavezno podrazumevati ITX form faktor. inače se gubi smisao .

Ako se dobro sećam kada su predstavljali Fury X i najavljivali ovaj Nano, rekli su (bilo i na slajdovima čini mi se ) da će cena biti oko 500-550$...a sad odjednom 649$?! WTF? :) baš neozbiljno..

Ako se dobro sećam kada su predstavljali Fury X i najavljivali ovaj Nano, rekli su (bilo i na slajdovima čini mi se ) da će cena biti oko 500-550$...a sad odjednom 649$?! WTF? :) baš neozbiljno..

Što je najgore, i ta cena od 500-550 dolara je neozbiljna, tj. nekonkurentna. Tim pre što treba očekivati da kartica trotluje, tako da i ukoliko bude tu negde ili ispred sa 980/970 u benchmarku, u igrama će verovatno biti sasvim druga priča.

Juu,:D
pa jel vidis da se klokovani Furisa jedva drzi sa overklokovanom gtx980 u HD i 2K rezi., a tek je u 4K brzi i jaci, a kamoli neki tamo super nano tehnoloski "mrav".:sceptic:

Poslednja izmena:
mislim da će oznaka "nano" obavezno podrazumevati ITX form faktor. inače se gubi smisao .

AMD-Radeon-R9-Nano_ITX-635x357.jpg

Što je najgore, i ta cena od 500-550 dolara je neozbiljna, tj. nekonkurentna. Tim pre što treba očekivati da kartica trotluje, tako da i ukoliko bude tu negde ili ispred sa 980/970 u benchmarku, u igrama će verovatno biti sasvim druga priča.

To sigurno, hladna kartica istera 15minuta 3dmarka sa daleko manje trotlovanja od 2-3 sata igranja.

GTX970SLI za te pare. :)

Poslednja izmena od urednika:
Kakav je ovo sad sajt? Nikad čuo za ove..a vidim da tamo neki mnogo stariji, ozbiljniji neće dobiti Nano za test? :).

Vrh Dno