Šta je novo?

AMD Radeon Fury X zvanicna tema!

Our review of the Radeon R9 Nano will also be the first one performed with our revised benchmark course, we replaced nearly all of the old benchmarks. A first impression of the card can be seen in the gallery.

Hmmmm, možda sam ja paranoičan, ali zašto mi ovo miriše na 'nove, objektivnije metode merenja performansi po utrošenom W' umesto klasičnog FPS/card testa? :d

Nije ni čudo što su je poslali samo 'odabranima' i što poznati sajtovi kukaju da nisu dobili kartu. Što se više rasteže ova Nano-saga, sve mi više miriše na totalni fail od karte, a tako je obećavala da bi bila idealna umesto neke MiniITX 970ce. Ne i umesto dve, kako pokušavaju da nam objasne iz AMDa. :d

Hmmmm, možda sam ja paranoičan, ali zašto mi ovo miriše na 'nove, objektivnije metode merenja performansi po utrošenom W' umesto klasičnog FPS/card testa? :d

Nije ni čudo što su je poslali samo 'odabranima' i što poznati sajtovi kukaju da nisu dobili kartu. Što se više rasteže ova Nano-saga, sve mi više miriše na totalni fail od karte, a tako je obećavala da bi bila idealna umesto neke MiniITX 970ce. Ne i umesto dve, kako pokušavaju da nam objasne iz AMDa. :d

Ni ne otvaram ove "prve" testove, ali nešto predosećam da ja baza odobrenih igara ovima koji su ih iskamčili za testiranje sastavljena od Square Enix naslova, znači Hitman, Tomb Raider, Sleeping Dogs, da su tu i Bioshock Infinite, Thief, možda i neki Grid i Dirt i eventualno pored toga po neki trenutno aktuelni naslov? :d

Poslednja izmena:
Ajd, ja cu nesto da kazem,:alo:
ocekivano, ako ima iste specifikacije kao Fury X, a radi na klokovima od 850-900mhz, i performanse su ocekivane.:type:
E, sad, overklok potencijal je na nivou one moje stare 6870 karice, sve iznad plus 50mhz za Gpu, je da skaces od srece.:cigar:
Cena, ako bude kao sto su najavili, nece da valja, realno, kartica je "mozda";) u rangu 980, i cena mora da bude tu negde.

Poslednja izmena:
I neizbezni coil whine je tu, nema DVI i jos traze $650.
Vec neko vreme se nosim mislju da neko u AMD-u svojski radi na tome da potpuno unisti kompaniju.

S obzirom na dimenzije karta je extra, ali ima visoku cjenu, mada onaj ko trazi malu kartu, a extra performansi njemu vjerovatno cjena i nije problem.
Ono sto je zanimljivo da jedan ventilator i ovo zaista skromno hladjenje drze Full FIJI XT na 1070mhz i to ispod 80c, istina veca buka, ali sta ocekivat od ovako malog hladjenja, jednostavno u dobrom kucistu mogu se dobiti performanse FURY X impresivno, ali da ne bude sve sjajno pobrinuli su se sa 649$ ;)
Na def taktu znatno je brza od GTX980 u vecini je ostavlja u prasini ;)

Dobro, micro Furisa,
ajd da mu ne zameramo mnogo, za nekog ce da bidne dobro parce hardwera.
nnnnnn.png
E, sta ti je NV funboy, mora zelenom bojom da se stiklira.:D:beat:
Ipak, kartica trottluje i kod overkloka.
http://www.guru3d.com/articles_pages/amd_radeon_r9_nano_review,36.html
http://www.guru3d.com/articles_pages/amd_radeon_r9_fury_x_review,37.html
Iako radi na vecem kloku, ima manje rezultate od big Furise na manjem kloku.
Samo je pitanje, ako je kupi neko u Africi,( a nema klimu u kuci), pa je potera na neki overklok kroz 1-2h igranja igara, jadna kartica( valjda nece da se samo-zapali:exploder:), koliko ce tek onda da trottluje.
U svakom slucaju, po meni, neka realna cena, 500E , i to maximalno.

Poslednja izmena:
Dobro, micro Furisa,
ajd da mu ne zameramo mnogo, za nekog ce da bidne dobro parce hardwera.
Pogledajte prilog 178979
E, sta ti je NV funboy, mora zelenom bojom da se stiklira.:D:beat:
Ipak, kartica trottluje i kod overkloka.
http://www.guru3d.com/articles_pages/amd_radeon_r9_nano_review,36.html
http://www.guru3d.com/articles_pages/amd_radeon_r9_fury_x_review,37.html
Iako radi na vecem kloku, ima manje rezultate od big Furise na manjem kloku.
Samo je pitanje, ako je kupi neko u Africi,( a nema klimu u kuci), pa je potera na neki overklok kroz 1-2h igranja igara, jadna kartica( valjda nece da se samo-zapali:exploder:), koliko ce tek onda da trottluje.
U svakom slucaju, po meni, neka realna cena, 500E , i to maximalno.

Nece dobri su driveri samo su zeleni mogli izgorit, nadam se da se sjecas "drivera ubice " :D, sve zavisi sta smatras pod realno meni bi realno bilo da je 400€ ne vidim sta ovde vrjedi 500 ili 650 koliko oni traze za nju, za neki pola godine kad izadje karta neka iz AI serije u 16nm procesu koja bude vredila recimo 300$ imace ovakve performanse, jednostavno ovo je sada bacanje para, treba skupljat pare pa sacekat 16nm kartice ovo je sve natezanje/izvlacenje para od kupaca i zeleni i crveni imaju bezobrazno visoke cjene (posmatrano iz mog ugla).

Da, kako se ne secam,
jos sam i dobro proso.:D, sa ti "savrseni" drajveri by Nvidia.
Slazem se, apsolutno se skoro ne isplati sad i uzimati neku karticu, (osim ako nemas problema sa parama), kad ce doci nizi proces i mnogo bolje performanse.

I titan je za 350€ skuplji od 980Ti, a nije brži u igrama. Strašno. Izgleda da postoje ljudi kojima FPS nije na prvom mestu kada kupuju nove karte. Nano je namenjen onima koji hoće jaku kartu u malom pakovanju i ne mare za cenu. I očigledno ima dovoljno kupaca :)

Na primer ovde:

perfrel_1920.gif
perfrel_2560.gif

Samo uzeti u obzir da je tu referentna GTX980.

Poslednja izmena:
I titan je za 350€ skuplji od 980Ti, a nije brži u igrama. Strašno. Izgleda da postoje ljudi kojima FPS nije na prvom mestu kada kupuju nove karte. Nano je namenjen onima koji hoće jaku kartu u malom pakovanju i ne mare za cenu. I očigledno ima dovoljno kupaca :)

Uzeo si pogresne primere. Titan je sasvim nesto drugo, o tome smo govorili dosta puta i nema smisla vise da to pominjemo.
Za mene licno, sa aspekta nekog ko bi zeleo da kupi tu kartu, ona je promasaj. Na stranu sto je hardverski skoro pa savrsena.

Fokusirajmo se na Nano. Sa takvom cenom ne postoji nikakvo opravdanje za kupovinu. Male dimenzije sigurno nisu odlucujuci faktor, a performanse videli smo koje su.
Takodje, svako ko ima normalno kuciste moze da stavi i kartu prosecnih dimenzija. Znaci nema potrebe da zahteva ovako nesto.

Niko ko racionalno raspolaze novcem nece uzeti tu kartu.

Za 300 i nesto preko toga mogu da se uzmu GTX970 verzije i u odnosu na tu Nano ne gube ne znam koliko a i vise nego duplo su jeftinije a da ne pominjem SLI verzije tih malih
kartica koje ljudi sastavljaju. Pre svega ako bi neko zeleo kartu malih dimenzija a dovoljno snaznu i to da bude AMD za isti novac moze da uzme Fury X i imace jos bolje performanse i stabilniji sistem.

Evo jedna od 970 u malom izdanju. 310 eura. P.S. Ima i HDMI a i DVI :smoke::d

inno3d-geforce-gtx-960-herculez-x1-review-hardware-boom.com-00-620x400.jpg

Poslednja izmena:
niko ko racionalno raspolaze novce ne bi uzimao graficke karte da igra igrice pored iGPU koji idu "gratis" na vecini procesora ;)

Ovo da je titan skoro pa savrsen je lol. za 2 godine to ce biti po performansama entry level karta.

Male dimenzije sigurno nisu odlucujuci faktor, a performanse videli smo koje su.
Takodje, svako ko ima normalno kuciste moze da stavi i kartu prosecnih dimenzija. Znaci nema potrebe da zahteva ovako nesto.
Male dimenzije jesu odlučujući faktor, to je cela poenta ove karte. Kome to ne treba ima 100$ jeftiniju i malo bržu R9 Fury kartu.

Kakva crna GTX970 pored nano to je klasa ispod em sto je felericna i cinjenica 3.5GB DDR5 pored HBM jeste cjena previsoka, ali GTX970 porediti sa nano to je bas beze.

Kakva crna GTX970 pored nano to je klasa ispod em sto je felericna i cinjenica 3.5GB DDR5 pored HBM jeste cjena previsoka, ali GTX970 porediti sa nano to je bas beze.

Za 2K rezoluciju GTX970 je logican izbor, za 4K Fury nano postaje zanimljiv. naravno sve vreme govorimo o ITX segmentu, o kompu "za ispod" TV-a i ogranicenja koja malo kuciste donosi. AKo nema tih ogranicenja onda u obzir dolazi i FuryX i 980/Ti.

http://www.techpowerup.com/reviews/AMD/R9_Nano/30.html

nano je jednostavno cip iz vise klase za razliku od GTX970/GM204, sve je ovde jasno izuzev jace cjene za nano, ali valjda postoje ljudi kojima nije bitna cjena samo nek je najjace u segmentu (govorim o ITX segmentu).

Da karta ne trotluje, i da je cena dosta niza, recimo u rangu te GTX980 mogla bi da bude razumljiva kupovina.
Ovako je los izbor. Ja zaista ne znam sta se desava sa ljudima koji su zaduzeni za marketing u AMD ali kako vreme prolazi cini mi se
kao da "namerno" sahranjuju tu firmu. Nano je los poslovni potez u ovom trenutku.

P.S. U svako mini ITX kuciste staje graficka karta normalnih dimenzija.

http://www.newegg.com/Product/ProductList.aspx?N=100007583 600006318&IsNodeId=1&Submit=ENE

Nemoj sada da se izvlačiš ili izvrćeš.

Ako ti je Titan X "klasa" za sebe, onda je Nano takođe "klasa" za sebe na ITX polju.

Poslednja izmena:
Dobro, zanimiljiva kartica,
bas je fensi,:,,:, postaviti ovu grafiku u neko kuciste sa providnom stranicom i neko ti dodje i pita , pa gde ti je kartica, ovo mi deluje kao zvucna katica, ma ne, to je graficka kartica, aaa, molim..:shock:
I tu se zavrsava cela prica o ovoj kartici.
Cena je u odnosu na performanse, prevelika, jeftinija 980 je pri overkloku sigurno jaca kartica i mogu da se nadju extra custom modeli.
Pa, kartica je micro, i u odnosu na malu Fury X, ali, to je uslovljeno sa malim TDP kartice i novom HBM memorijom koja ne zauzima toliko mesta na PCB od kartice.
Nvidia je sa "starom" memorijom koja zauzima dosta prostora, napravila takodje, malu 970 karticu, koja bi bila jos manja sa ovom novom memorijom i takodje manjim TDP kartice.
U sustini, ko voli, nek izvoli. :beer:

Poslednja izmena:
Jeste posebna je klasa kao sto je i GTX970 mini i GTX960 itd. :d
Titan je posebna klasa samo zato sto je to Envidija uspela da izvede. Titan je "poseban" jer ga ime cini,
brend i kao takav su ga namenili onim sa dubljim dzepom a u stvari je samo jedan obican geforce sa duplo vise memorije
i zvucnim imenom. AMD nije u stanju da napravi takvu kartu i da vestacki postigne to sto je postigla Envidija.
Ta kutija sibica sa sve jeftinim PCBom i siromasnom naponskom sekcijom i jos jadnijim kulerom jednostavno ne moze da kosta 700 eur.
Da bar ima iste performanse kao FuryX, ovako je nista ne cini posebnom.

One male GTX970 bar imaju iste performanse kao standardan GTX970, neki modeli su i brzi od referentnih. Cena je jos manja nego referentne. Toliko.

P.S. Zapravo cena Nano je jos jaca od 700 eur, krece se i preko 800 eura sto je strasno, a to sam vec rekao.

Prilozi

• NANO.jpg
    NANO.jpg
    106.2 KB · Pregleda: 92
Poslednja izmena:
Za 2K rezoluciju GTX970 je logican izbor, za 4K Fury nano postaje zanimljiv. naravno sve vreme govorimo o ITX segmentu, o kompu "za ispod" TV-a i ogranicenja koja malo kuciste donosi. AKo nema tih ogranicenja onda u obzir dolazi i FuryX i 980/Ti.

Komp "za ispod TV-a" neće imati Nano, posebno ne u kombinaciji sa 4K televizorom, jer dotični ne podržava HDMI 2.0. Još jedan razlog da se ljudi opredele za GTX 970 u mini varijanti.

***, napraviše kartu (Nano) za ITX kompove pod televizorom i visoke rezolucije, a bez adekvatnog izlaza. A onda kad rasprodaju svih 500 komada, botovi se raduju jer su "sve količine rasprodate zbog velike potražnje"...:d

Komp "za ispod TV-a" neće imati Nano, posebno ne u kombinaciji sa 4K televizorom, jer dotični ne podržava HDMI 2.0. Još jedan razlog da se ljudi opredele za GTX 970 u mini varijanti.

***, napraviše kartu (Nano) za ITX kompove pod televizorom i visoke rezolucije, a bez adekvatnog izlaza. A onda kad rasprodaju svih 500 komada, botovi se raduju jer su "sve količine rasprodate zbog velike potražnje"...:d

Ko ce da fura GTX970 mini na 4k kad joj ionako iscurila memorija dobar naziv "mini"- minimalno joj fali memorije :D

A kako ces prikljuciti "cisti ITX" proizvod - Fury Nano na 4K TV? Samo to da mi objasnis i dalje necemo morati da diskutujemo. Tacnije da mi objasnik kako ces bilo koji Fury da prikljucis na 4K TV...

Nano ima HDMi 1.4a znaci da bi imao sve sto treba fali mu 2.0 HDMI sa druge strane sta mozes da ocekivas od GTX970 mini na 4K ? 20-30% sporiju karticu obrni okreni ni jedno ni drugo nisu rjesenje i jednom i drugom proizvodu fali nesto.

I dalje nemam validan odgovor kako ces sa Fury kartom "poterati" bilo koji 4K TV u 60Hz.

Vrh Dno