Šta je novo?

AMD Radeon 6950/6970 Thread

Marko, ja cu morati da ponovim ono sto sam vec rekao. Nije mi jasno zasto si protiv nereferentnog dizajna ako ti vec buka toliko smeta kod referentnog. Razumem ja da ti trazis da ono sto si platio radi lepo jer cena uopste nije mala, ali niko nije pomenuo da ce referentna karta biti tiha. Svi znaju da ref modeli imaju losije hladjenje. Ako vec trazis tihu kartu moras da doplatis. Jednostavno nema druge. Mozda nije pravedno, ali tako je. Znam da je tesko izdvojiti dodatnih par hiljada dinara, na nereferentni model, na i onako skupu kartu (pogotovo pored vazdusnog tunela od 10.000e). Mozda si trebao da uzmes neku malo slabiju kartu sa boljim hladjenjem. Mislim da bi ti msi gtx560 takodje bila odlicna. I onako nema igara koje opravdavaju 6970 u odnosu na 560.

Ja mislim da je Vlada nas stavio sve na ignore listu, cim ne obraca paznju na nasa pitanja i zakljucke... Prica sam sa sobom i ima sastave od poruka, koje bi glat neko iz osnovne skole mogao da pozajmi za pismeni iz srpskog :D :D naravno ako iskljucimo gramatiku :D

A ako hoces tisinu, poslusaj savet koji sam ti dao...kao sto rekoh mozda je kuler prljav i ne naleze dobro, zato se javlja dodatno grejanje GPUa i samim tim veca brzina ventilatora, koji sve to mora da ohladi.

Poslednja izmena:
Ja sam se samo registrovao da peci89 kazem kako da poveze plocu i da pitam za konektore posto su me zbunili sa crvenim. Jer decko nije znao sta i kako i da mu slikam kako su meni povezali jel je sve radilo.
E ovo za kartu je onako posto nema bas puno njih sa EAH6970 pa da napisem nesto jel sam zabrinut za njeno zdravlje.
Posle je decko sam rekao da izolujem kuciste. Sta sam dobio sa time ako ne zapusim zadnji deo gde H70 izbacuje vazduh i ne zapusim resetke od graficke. Nista. 5% tise.
A to zapusiti je smrtna presuda racunaru. Koji deo da izolujem. Gde da izlazi topao vazduh po prvi put sada ona 2 na vrhu biju toplo napolje(od grafike). Odakle da ulazi ako zapusim i napravim kovceg. To je neizvodljivo za ovaj nivo buke i kada je grafika u pitanju ili CPU ili tako. To kada bruji kuciste, hard, ventilator za kuciste pa izolujes delove gde nema ventilatora. A kod mene su svuda gde ima rupa.
Mene cudi da je neko ko zna izjavio tako nesto sem da se zeza i usput pomenuo da mi je H70 bucan a meni on nije bucan uopste.
To je normalno strujanje vazduha.

0511-0904-0419-5876_Teenage_Boy_Eating_Popcorn_While_Watching_a_3D_Film_clipart_image.jpg

Ja sam se samo registrovao da peci89 kazem kako da poveze plocu i da pitam za konektore posto su me zbunili sa crvenim. Jer decko nije znao sta i kako i da mu slikam kako su meni povezali jel je sve radilo.
E ovo za kartu je onako posto nema bas puno njih sa EAH6970 pa da napisem nesto jel sam zabrinut za njeno zdravlje.
Posle je decko sam rekao da izolujem kuciste. Sta sam dobio sa time ako ne zapusim zadnji deo gde H70 izbacuje vazduh i ne zapusim resetke od graficke. Nista. 5% tise.
A to zapusiti je smrtna presuda racunaru. Koji deo da izolujem. Gde da izlazi topao vazduh po prvi put sada ona 2 na vrhu biju toplo napolje(od grafike). Odakle da ulazi ako zapusim i napravim kovceg. To je neizvodljivo za ovaj nivo buke i kada je grafika u pitanju ili CPU ili tako. To kada bruji kuciste, hard, ventilator za kuciste pa izolujes delove gde nema ventilatora. A kod mene su svuda gde ima rupa.
Mene cudi da je neko ko zna izjavio tako nesto sem da se zeza i usput pomenuo da mi je H70 bucan a meni on nije bucan uopste.
To je normalno strujanje vazduha.

Vidim da se razumeš u akustiku, pa ti više neću predlagati da izoluješ kučište. Ne znam ko je govorio o zapušavanju kućišta? Taj zaključak si sam izveo. Valjda zato što zvučnu izolaciju mešaš sa hermetičkim zatvaranjem.

Citiram korisnika: CorsASUS
Evo na 35% su izjednaceni na 37% H70 prestaje da se cuje na 40% se jako cuje ventilator na grasfici a na 50% je duplirano jako i sve se duplira za po 10%.
Kako si tečno opisao problem, nije ni čudo da te ljudi pogrešno shvataju. I na ovom forumu ti svi daju savete da nešto dokupiš, a na stranim forumima nikad nisi dobio takav odgovor. ***, možda oni znaju nešto što mi ne znamo :D

Poslednja izmena:
Dobro koji bi ti deo kucista izolirao da se ne cuje graficka karta i da ima strujanje vazduha. Mislis da tamo gde je metal napravim izolaciju a ostavim rupe tamo gde jesu.
Ceo donji deo, ceo gornji deo, ceo prednji deo, vecina zadnjeg dela i po dve rupe na strani da se ne diraju.
Dobro sve ostalo cu izolovati, samo je to mnogo materijala i imacu puno posla.

*** da izoliram zvucno kuciste da bi mogao da odvrnem ventilator na grafickoj za koju je najzastupljenija rec koja opisuje ventilator preko 50% SICK. Ovo moram da ispricam.
Ma i ja vas pitam... A ne znaju nista oni vise od vas nije to nikakva nauka nama nedostupna znaju samo da je GTX590 i ATI 6990 normalno imati a ne kao ovde cure bale kao kada sam imao kera pa cekao da mu bacim koscicu.
Ne vredi moram da pitam ljude gde vise ljudi ima te stvari kuci a ne da ih gleda na poslu i isprobava tudje i onda pise ne bi li dobio poene od prodatih delova.

Ali to je u stvari zbog mojih gramatickih greski i nerazumljivo pricam inace ne bi predlozio da zvucno izlorima kuciste.
Evo ja se nudim da budem dobar svima koji su prepuni znanjem o kompovima a nemaju pare da kupe pa su vidno frustrirani ja nudim da pozajmim ATI 5870 da bude kod njega kloliko god hoce dok je njihova devojka kod mene.
Obecavam necu da je mnogo overklokujem. Malo samo 2 puta dnevno. A vi moju grafiku mozete po ceo dan da joj izvlacite testove kakve hocete.

Poslednja izmena od urednika:
Ovo je pureeee awesome. Lepo ctivo pred spavanje. :):):):)
#pixel komsija ubo si sliku, umro sam od smeha :D

*** da izoliram zvucno kuciste da bi mogao da odvrnem ventilator na grafickoj za koju je najzastupljenija rec koja opisuje ventilator preko 50% SICK. Ovo moram da ispricam.
Ma i ja vas pitam... A ne znaju nista oni vise od vas nije to nikakva nauka nama nedostupna znaju samo da je GTX590 i ATI 6990 normalno imati a ne kao ovde cure bale kao kada sam imao kera pa cekao da mu bacim koscicu.
Ne vredi moram da pitam ljude gde vise ljudi ima te stvari kuci a ne da ih gleda na poslu i isprobava tudje i onda pise ne bi li dobio poene od prodatih delova.

Ali to je u stvari zbog mojih gramatickih greski i nerazumljivo pricam inace ne bi predlozio da zvucno izlorima kuciste.
Evo ja se nudim da budem dobar svima koji su prepuni znanjem o kompovima a nemaju pare da kupe pa su vidno frustrirani ja nudim da pozajmim ATI 5870 da bude kod njega kloliko god hoce dok je njihova devojka kod mene.
Obecavam necu da je mnogo overklokujem. Malo samo 2 puta dnevno. A vi moju grafiku mozete po ceo dan da joj izvlacite testove kakve hocete.

Vladimire, kupi A.C. accelero extreme - http://www.arctic.ac/en/p/detail?sArticle=20.? , i time zapusi sebi usta :d, na tebi je da sada uradis nesto konkretno u vezi tvog problema, ovde mozes da pises do preksutra a buka koja ti smeta nece nestati sama od sebe. :wave:

Ispričaj obavezno. 1. Ne znaš šta ćeš sa kulerom na grafičkoj od buke 2.komšije ti lupaju u zid 3. Imaš neki senzitivno-psihološki poremećaj pa niko ne sme da ti dira uho(čak ni slušalice) 4. Ne daj Bože da kupiš neku grafičku koja nije najbolja od ove dve firme, samim tim 'šugava' GTX 570 otpada, jer nije najbolja! 5. Mi ne znamo, ovo je samo bedan forum u Srbiji, dok tamo po svetu svi voze bar po četiri najjače karte na svaki procesor koji imaju. 6. Nakon svega navedenog, zvučna izolacija je tupavo rešenje, koja budala bi to uradlla? 7. ***, zamisli da neko trampi devojku za grafičku sa tobom, pa da ti ona slučajno lizne uho, ***, šta bi radio? Pa odmah bi tražio grafičku nazad :D

Poslednja izmena:
Jako konfuzan user.
Resenje je vrlo prosto,odnese kartu na reklamaciju i dobije novu posto mu je ova po svemu sudeci defektan primerak.
Ako opet nije zadovoljan temperaturama,tj niko ne zna koji je njegov prag tolerancije na temperature onda lepo kupi aftermarket cooler,predlozio kolega Rapture i milina.
Kad hoce ATI to je resenje i po meni najbolje i najjeftinije jer ne verujem da ce naci nigde Asus Direct CU II 6970!

Mene u fijoci cheka Scythe Musashi da ga jednog dana kada budem dokon stavim na 6950->6970, i znam da ce tada biti nechujno. Sada me mrzi da to radim, a sa druge strane - ima li sta lepse nego kad zavrtis neki fini FPS da se razbudis od WOW-a pa se fino zavrti turbina da rashladi zver od grafe. Em ti bude toplo oko nogu, em znas da moze da ispohuje 99% ostalih grafa za uzinu :)

Ako ti buka smeta izdvoj 30-50e za bilo koji aftermarket kuler i videces da je apsolutno necujno. Arctic cooling, Scythe, Thermalright, Prolima Tech.

Mene u fijoci cheka Scythe Musashi da ga jednog dana kada budem dokon stavim na 6950->6970, i znam da ce tada biti nechujno. Sada me mrzi da to radim, a sa druge strane - ima li sta lepse nego kad zavrtis neki fini FPS da se razbudis od WOW-a pa se fino zavrti turbina da rashladi zver od grafe. Em ti bude toplo oko nogu, em znas da moze da ispohuje 99% ostalih grafa za uzinu :)

Ako ti buka smeta izdvoj 30-50e za bilo koji aftermarket kuler i videces da je apsolutno necujno. Arctic cooling, Scythe, Thermalright, Prolima Tech.

Hehe kao sebe da gledam:) Ja sam ga juce stavio na 6870 i mogu ti reci da mi nedostaje ono hucanje turbine i "toplo oko nogu" xaxaax:)))

Cisto da napomenem izasli su rezultati za Q1 2011 i kao sto sam ocekivao, AMD (ATI) i dalje poboljsava svoju poziciju u odnosu na NVdia-u.
Toliko o tome u prici da ce ih NVdia razbiti.....

•Year to year this quarter AMD had tremendous market share growth, Intel had above average growth, and Nvidia slipped significantly

http://jonpeddie.com/press-releases/details/surprising-q1-results-graphics-shipments-up-10.3-while-pc-shipments-down-5/

Evo i brojki

Kod:
Vendor 	This Quarter Market share     last Quarter Market share           												                                                                      

AMD           24.8% 			   24.2%   			
Intel         54.4% 			   52.5%  			
Nvidia        20.0% 			   22.5%

Detaljnije na linku gore.

Brojke nisu uvekl realan pokazatelj, eto vidite intel ih rastura u GPU segmentu :p

Budimo realni integrisana resenja AMD/ATI se prodaju u jako velikom broju, dok je NV tu u velikom padu, sto znaci da zasebne kartice stoje odlicno... a zna se gde je PROFIT

Cek....Nvidia je prodala manje kartica znaci samim tim je ostvarila veci profit?

OK, sada i prica o integrisanim kartama....

Ako imas info daj baci ovde koliko koja firma prodaje integrisana resenja, tj. koji je to procenat od ukupne prodaje?

Lepo receno....

If you combine all the trends, starting with losing Apple as a customer, then continuing down an obviously wrong architectural path, to ignoring several critical design trends, and finally resorting to buying marketshare, things are looking awfully dire for the boys in green. If you look in to when those marketshare predictions were made, and how long in advance orders are placed, I think it is time for a new crystal ball in the executive deliberation center and washroom.

Link http://semiaccurate.com/2011/05/03/nvidia-loses-more-gpu-marketshare/

Pa cak i ako uzmemo grafik koji je sama NVidia nacrtala :) , vidi se da su i pored svih novih modela i podvarijanti ipak izgupili udeo na trzistu u odnosu na Q410.
A i globalni marketshare je na strani AMD-a.

Nije ni cudo sto Nvidia uzurbano radi na novom ARM-u...posto polako gube udeo u trzistu....

Poslednja izmena:
Realno je da ce stvari postati jos losije po nVidiju, kada izadje Liano i pomuti vodu u nizem segmentu trzista...

1. Jel gubim garanciju ako stavim aftermarket cooler na 6950?
2. Preporuka za neki cooler koji se moze naci kod nas?

Pa ako vratis sve nalepnice i stock kuler pre nego sto odnoses na servis, naravno da ne gubis garanciju

1. Jel gubim garanciju ako stavim aftermarket cooler na 6950?
2. Preporuka za neki cooler koji se moze naci kod nas?

Accelero extreme bi bio taman... accelero s1,turbo i slicne verzije nisu bas dovoljne da valjano ohlade 6950

A ima li ga kod nas? Izbegao bih gigatron. Gledao sam i radnje i oglase, ali bez uspeha.

Zasto bi izbegavao gigatron, ja sam odatle uzeo i mislim da oni to direktno uvoze... tako da ti je to verovatno jedina opcija

Ljudi, da vas pitam jel neko kupio ovu karticu MSI HD6970 2GB? Kakvi su utisci?
Nema gotovo nikakvih informacija na netu, kamoli neki review :trust:
Sam PCB je crvene boje, slucajno sam pronasao i jednu sliku gde je crne boje!!!???
Onda sam negde procitao da kartica nema onaj backplate!
Ima li neko vise informacija o ovoj kartici ili da je zaobidjem i da gledam druge marke(cenovno su malo skuplji :S)

Ljudi, da vas pitam jel neko kupio ovu karticu MSI HD6970 2GB? Kakvi su utisci?
Nema gotovo nikakvih informacija na netu, kamoli neki review :trust:
Sam PCB je crvene boje, slucajno sam pronasao i jednu sliku gde je crne boje!!!???
Onda sam negde procitao da kartica nema onaj backplate!
Ima li neko vise informacija o ovoj kartici ili da je zaobidjem i da gledam druge marke(cenovno su malo skuplji :S)

Pa to ti je 6970 referentni kuler, samo drugi PCB bez backplate-a, znaci verovatno neki custom MSI PCB, al to ti je u sustini referentna HD 6970.

Iskreno imao sam prilike da probam referentnu 970 sa backplate-om i nimalo mi je nisu svidele buka i temperature, tako da bolje gledaj neki nereferentni model.

Vrh Dno