Šta je novo?

AMD Radeon 6950/6970 Thread

Jedno brzo i glupo pitanje: sta sve da uradim da obrisem drajvere od stare karte? stara karta je 5770, catalyst version je 10.11. svuda pise drugacije. ja sam mislio da samo obrisem iz control panela, ali me malo brine jer sada instaliram 11.2 catalyst pa da ostaci desetke ne prave probleme.

Flash-vo sam Bios od Asus 6970, da li da ostanem na ovom ili da se vratim na stari.
Mislim da li je ovo preporucljivo za svaki dan zbog slabije naponske na 6950?

Nije problem naponska (ako ostanes na defaultu ili nekom blagom OC-u) nego tajminzi i napon VRAMA-a koji je kod 6970 1.6v a kod 6950 1.5v. Mada mislim da ni to nije problem ako ne klokujes memoriju dodatno, tu ne bih mrdao sa 1375.
Nego mene interesuje nesto drugo, MSI AB ti pokazuje napon za GPU 1.100, kao da je BIOS od 6950 u pitanju, kako to? A iz GPU-Z je jasno da si flesnuo 6970 BIOS.

Koliki bi trebalo da bude napon? U medjuvremenu sam ponovo vratio bios sa default vrednostima za gpu i mem od 6950.

Koliki bi trebalo da bude napon? U medjuvremenu sam ponovo vratio bios sa default vrednostima za gpu i mem od 6950.

Kada si flesovao 6970 bios, defaultni core napon bi trebalo da ti bude 1.175 a tebi GPU-Z tamo pokazuje 1.100, sto je default ali za 6950. A frekvencije GPU-a i memorije ti pokazuje kao da je karta 6970, zato sam te pitao.

A da li je normalno da 6950 malo zuji pri opterecenju? nije to sad neko zujanje zestoko. kad zatvorim kuciste nemam pojma sta se desava, ali kada pridjem dok pustam furmark povremeno mi zazuji karta. na svakih par sekundi pocne malo da zuji pa se opet utisa. malo podseca na zubara :d

Ne dobijam artefakte, karta se ne pregreva koliko vidim. buni me sto zuji pa stane. da zuji stalno pretpostavio bih da nesto ne valja, ali ovako...

Poslednja izmena:
... probaj da menjas brzinu ventilatora u MSI burneru 5 po 5%, pa ako na nekom procentu pocne da zuji onda je vent... U tom slucaju zameni za drugu karticu:wave:

nije vent. to sam prvo otpisao. cim prekinem furmark test zujanje prestane momentalno. temperatura ne padne toliko brzo pa i vent spusta brzinu polako. na brzinu sam probao i just cause 2 benchmark u igri i opet ima zujanja, ali nesto manje i kao da su oscilacije sporije. izgleda kao da zavisi od kloka. probacu da downclockujem pa da vidim da li ima neke veze.

edit: da, smanjio sam klok koliko je moguce u AB i zujanje je jedva primetno kada se bas nabijem u kuciste.

Poslednja izmena:
nije vent. to sam prvo otpisao. cim prekinem furmark test zujanje prestane momentalno. temperatura ne padne toliko brzo pa i vent spusta brzinu polako. na brzinu sam probao i just cause 2 benchmark u igri i opet ima zujanja, ali nesto manje i kao da su oscilacije sporije. izgleda kao da zavisi od kloka. probacu da downclockujem pa da vidim da li ima neke veze.

edit: da, smanjio sam klok koliko je moguce u AB i zujanje je jedva primetno kada se bas nabijem u kuciste.

Jesi li siguran da nije mozda ipak napajanje u pitanju?, probaj je i sa biosom od 6950.

karta je gigabyte.
ne zuji napajanje. mozda ono pravi problem karti, ali zujanje je definitivno iz karte. trebalo bi da je napajanje dovoljno jako.
bios je jos uvek originalan. probao i oba polozaja prekidaca. default klokovi.

googlao sam problem i jedan lik je rekao da se slicno zujanje pojavilo kada je instalirao 11.1a hotfix drajvere. probacu sada da izbrisem ove i da instaliram 11.1, a kasnije i 10.12 ako problem ostane.

Edit: odustao sam od traganja za problemom. posle dosta "guglanja" vidim da mnogi imaju coil squeal/whine. vecina tvrdi da je to potpuno normalno za stresne uslove za kartu. mozda bi nesto bolje napajanje resilo problem, ali to se nece desiti jos neko vreme. na zalost nemam nikoga u okolini sa jacim racunarom i napajanjem da probam, ali dobro. sa 3 godine garancije sam miran cak i ako to steti karti na duge staze.
jos cu mozda da probam da je napajam preko molex adaptera koje sam dobio uz kartu. cisto sumnjam da 2 grane za napajanje PCIE nisu dovoljno jake, ali kud je sve, mogu i ovo da probam.

hvala svima koji su se ukljucili.
ako neko ima ideju za resenje neka slobodno napise. ja sam odustao jer sam ostao bez ideja.

Poslednja izmena:
Da li se "zujanje" javlja u situacijama kada imas vrlo visok fps, reda velicine hiljadu pa navise? Recimo, pusti Crysis i vidi sta se desava kada dobijes one uvodne logoe za intel/nVidiu, kada fps ode na par hiljada. Ako je to taj zvuk, nemas nikakvog razloga za brigu buduci da je to zujanje zavojnica u takvim extremnim uslovima i potpuno je normalno.

iz nekog razloga ne mogu da pokrenem crysis. ni reinstal nije pomogao. ali to cu kasnije da vidim. jedina igra koju imam na kompu koja nema zakljucan fps tokom intra je forgotten sands. fps ide do 1000 i opet se cuje zujanje mada je ovog puta vise kao skripa nego zujanje tokom furmarka. definitivno je drugaciji zvuk. mozda zato sto je fps mnogo veci pa je i toz zujanja visi. kada sam smanjio klokove i dobio manji fps u frumarku zujanje je bilo sporije (kad kazem sporije mislim na manji broj zvukova koji prave zujanje).

Jel se to zujanje javilo od samog starta ili tek posle "torture" sa furmark-om? treba izbegavati taj program...

od starta. nisam przio kartu 3 sata.

od starta. nisam przio kartu 3 sata.

Ma nemoj da brines, taj buzzing sound mi se javljao na svakoj kartici od 8600GT, samo na ovom GTX460 Cyclone se ne javlja, ali ga i MSI reklamira kao tihu kartu bez zujanja zbog upotrebe posebne elektronike(military class yeah:d ) I da posebno se javljao u bench zezalicama.

poz,
@subtractor
ja sam uspeo da resim to zujanje sa v-sync-om, kao sto neko rece gde god da sam imao nenormalan broj fpsa u 2d-u. javljalo mi se to zujanje na karti samo u menijima, u pitanju je vtx3d hd 6970. sa v-syncom ukljucenim nema zujanja nigde.
probaj to srecno:)

Poslednja izmena:
Da se malo pohvalim. Juče sam postao ponosni vlasnik Safirovog Radeona 6950 sa 1GB RAM-a. Prvi utisci o karti su pozitivni, međutim još uvek nisam stigao da isprobam ni jednu igru. Valjda ću uspeti večeras. Inače, ravno 14500 poena u Ventidžu pri 1680×1050 rezoluciji i 4116 poena u 3DMarku 11 na performens podešavanjima.

Da se malo pohvalim. Juče sam postao ponosni vlasnik Safirovog Radeona 6950 sa 1GB RAM-a. Prvi utisci o karti su pozitivni, međutim još uvek nisam stigao da isprobam ni jednu igru. Valjda ću uspeti večeras. Inače, ravno 14500 poena u Ventidžu pri 1680×1050 rezoluciji i 4116 poena u 3DMarku 11 na performens podešavanjima.

Dobar izbor. Poigraj se malo s klokom i javi rezultate. Probaj odmah klokove 840/1325, na toliko bi trebalo sigurno da ti ide bez dizanja napona. Interesuje me kakav je model sa 1GB sto se tice OCa mada bi trebalo bez problema na 900 i kusur mHz, s minimalnim dizanjem napona.

Svaka cast, i odlican primerak karte.

@ Hector Ruiz Odlicna temp tih 75°C. Na koliko ide temp na tih 960 MHz u Furmark-u?

Pazi ovih 75c je kada je vent fiksiran na 50% sto je za moj ukus bucno, nema sad vremena ali videcu da provrtim furmark ovih dana.

sjajan test

hvala,uvideo sam neke stvari pred kupovinu nove grafe.

iz nekog razloga ne mogu da pokrenem crysis. ni reinstal nije pomogao. ali to cu kasnije da vidim. jedina igra koju imam na kompu koja nema zakljucan fps tokom intra je forgotten sands. fps ide do 1000 i opet se cuje zujanje mada je ovog puta vise kao skripa nego zujanje tokom furmarka. definitivno je drugaciji zvuk. mozda zato sto je fps mnogo veci pa je i toz zujanja visi. kada sam smanjio klokove i dobio manji fps u frumarku zujanje je bilo sporije (kad kazem sporije mislim na manji broj zvukova koji prave zujanje).

Jel imas Windows 7 64 bit sa njim postoji Crysis problem???
Black Screen kada pokrenes igricu nece da udje u nju ili daje onu poruku Crysis Stop Working, ....ako probas da pokrenes 64 bit verziju.
Da Furmark zaobioci u sirokom krugu. 3D Mark i Ungine ja koristim da vidim kako radi grafika i igre.

Ma sredio sam odavno. Uradio reinstal igre i manual patch. Sada radi bez problema i 64x verzija. Odigrao sam prve 2 misije cisto da proverim i sve je bilo ok.
Prica oko crysisa se pokrenula potpuno nepotrebno. Lik je samo pomenuo intro video tokom kojeg je fps preko 2000 (koji postoji izmedju ostalog u crysisu kao i u nekim drugim igrama) da bismo utvrdili da li je to isto zujanje koje sam ja prijavio.
P.S. kad vec pisem izvestaj da pomenem i da karta radi odlicno. Kad zatvorim kuciste zujanje se ne cuje i to mi je dovoljno. Cak i ako je to problem tu je dovoljno duga garancija.

Ja pokrecem onu sa desktopa ali mogu da pokrenem i iz foldera 32 i iz 64 foldera.
Kako da znam koja mi je verzija na desktopu.
Boli nas uvo 3 godine imamo garanciju. Meni ASUS kaze normalno je 90C za EAH6970. Samo sam im napomenuo da znaju da imam mnogo ventilatora cisto da posle ne kazu nije dobro bilo hladjenje.
Ako je sada 90C(80c sa ventilatorom na 40%) za 6 meseci u igrama ce biti 100C. Garant. Isprzice karta samu sebe posto ima toliko ventilatora da na druge komponente ne moze da utice.
Kada krene da brljavi od temp zna se... Pa nek prave da radi i na 200C sto se mene tice. Ovako je 45C. Znaci samo ona utice na podizanje temp.
Mada mo0zda i nece ici preko 90C ako se pomuce sa driverima i ona ima neku opciju da tada upali ventilatror bez obzira da li je zakljucan. Na to paljenje ventilatora na oko 85-90C ne mogu da uticem.
Ja samo ASUS od sada. Nema zezanja vise. Mada karte moze i GIGABYTE.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno