A sta po tebi uopste predstavlja serija 6900? Lepo ti kazem da je to test poligon (bolje receno prvi korak) za neka resenja koja ce AMD-u biti veoma vazna u buducnosti kada je dizajn GPU-a u pitanju. Cak sam i napisao sta je u pitanju, ali ako ti ne shvatas potencijalni znacaj toga, tu ti nista ne mogu pomoci.
Sto se performansi tice, prema opstem misljenju Cayman jeste podbacio (napisao sam vec da sam i sam ocekivao nesto vise), ali daleko od toga da su karte spore ili da imaju los odnos cene i performansi.
Da ali vidis sta zapravo ti potenciras..Tvoja prica se vrti non stop oko toga da je to uvertira za nesto drugo i samim tim dajes do znanja da je to opravdanje za ono sto se desilo na trzistu..
A desilo se sledece..Najavljivali su sami "Kule i gradove" ,licno sam u vise clanaka procitao da je AMD tvrdio da ce Cayman biti najmanje 50% brzi od Cypressa (mrzi me da trazim niti mi pada na pamet ali cu izneti cinjnicu) .
Palili su masu ,lozili fanboyeve,tekla je prica u smeru i velicalo se nesto dizajuci u oblake kao da ce se pojaviti ne znam sta..
I ako sam u to vreme bio izuzetno smiren i posmatrao situaciju cak sam i ja cenio da ce taj Cayman biti jedan korak male evolucije na polju GPU-a da ce ispraviti sve one nedostatke pa sam cak i iznosio neke logicne teorije vezano za rad ..
Da ne pominjem odlaganje,ajde to manje vise,nVidia je kasnila ekstremno,do duse oni su imali problem sa proizvodnim procesom,da ne pominjem debatu oko smirglanja konektora i same aljkavosti te firme kao i samih karakteristika chipa,koji navodno manje trosi ali se zato ekstremnije greje i krajnje performanse koje su sve samo nisu ono sto je naglaseno da ce biti..
Poslovanje ove firme u najmanju ruku je jako neozbiljno a meni sistem rada izuzetno poznat..Krene galama i halabuka a onda "Tresla se gora ,rodio se mis" ..Gde ima vatre ima i dima i ceo sistem ocekivanja nije krenuo sam od sebe proizvoljno od usera do usera vec je nametnut!I ako nisam fan ATI razocarao se jesam jer sam ocekivao mnogo ozbiljnije poteze..
Ako krenes sa tako jakim marketingom a izneses pred javnost nesto sasvim levo normalno je da sleduju razocarenja..
Karte nisu spore ali nisu ni tako sjajne ni bajne..A best buy segment tek nisu pogodili.Kao i ovde na zapadu je 6970 skuplji od GTX570 koji je definitivno bolja kupovina dok recimo nek bude da je 6950 prica za sebe i ako su kod nas cene dosta jake..Karakteristike chipa?Da li cemo to da zanemarimo?Setimo se koliko se pricalo o "prvom" Fermiju,koliko flejma,koliko mrznje,koliko sprdnje..Tad je svaki detalj bio izuzetno bitan..Zasto bi sad bio izuzetak?Budimo realni..GTX5xx je bolja i kompletnija serija od Cayman produkta i ovaj put je ATI definitivno podbacio i ovde nisu presudna ocekivanja vec ono sto takav chip nudi uodnosu na konkurenciju..
Pa ne mozes da poredis Cypres vs Cayman i GT200 vs GF110 i napises da je Cayman podbacio jer unapredjenje nije ~100% kao u drugom slucaju.
Cini mi se da smo ovaj deo razjasnili..Izuzeli smo razliku u proizvodnom procesu i mogucnost napretka na polju performansi..
Cypress poredi sa GF110 (Fermi) koji je finalni produkt onakav kakav je trebao da bude od samog starta..Jedini realan odgovor i poredjenje..I opet ti kazem.Cayman je onda po tome prica za sebe jer nVidia na to nema odgovor a najveca da kazem sramota opet sto sa novim chipom nisu uspeli da sustignu starog Fermija..
20 % unapredjenja u odnosu na Cypress je definitivno malo!
Postoji nekoliko nacina da povecas performanse... jedan je da povecas klokove, drugi je da ubacis vise izvrsnih jedinica. Da Cayman ima vise SP (recimo 1920 kao sto se pricalo), morao bi da radi na 700MHz da bude tu negde po snazi sa ovakvim kakav je na kraju predstavljen. Cak je moguce da bi takav cip trosio manje ukoliko nemaju problema sa proizvodnim procesom i cipovi izlaze potpuno ispravni, pa ne moraju da dizu napon da sve nateraju da radi kako treba (to je bio problem sa GF100, npr). Mana... bio bi skuplji u proizvodnji, jer bi povrsina bila veca, a to je AMD-u uzasno vazno jer gotovo da nema profi segment gde taj cip moze da zavalja u karti od 1500-2000 dolara. Jednostavno, drugaciji je biznis model koji imaju NV i AMD.
I naravno da uopste ne moras da se slozis sa mnom u bilo cemu, koja je poenta ako bi svi mislili identicno.

Jednostavno, mislim da nisi u prilici da sagledas kompletnu situaciju jer vecinu informacija dobijas sa neta i raznih foruma, za razliku od mene.
Znam ja Dule da ti uvek forsiras pricu i zelis da budes precizan iznoseci sve detalje ali tu skolu sam davno prosao..Sve sto si sad rekao zapravo potvrdjuje ono sto sam vec izneo..A recenicama koje pocinju sa "cak bi" i naglasavaju neku mogucnost koja nije precizno odredjena ni potvrdjena necemo uzeti uopste ozbiljno..
Zapravo sve se svodi na to da je ovo vrhunac sto su mogli da ponude jer drugu mogucnost nisu imali sto opet povlaci sve ono sto sam ja rekao kao i ovo sto si sam dopunio..Fizicke mogucnosti,ekonomsku isplatljivost i sl..