Šta je novo?

AMD Radeon 6950/6970 Thread

Ja sam moje video karte uzimao kada sam dobijao najise za ulozeni novac. Stalno sam bio na nVidiji, a prvi put sam preso na Ati, karticom 9500pro.
Zatim sam presao na 8800gts-512 i bio zadovoljan istom.
Posle nje se pojavila Ati 5850, koji i danas imam i nikada se nisam pokajao sto sam je kupio.
E, sad. Ako je nv570 kartica koja je best-buy sada, a shvatim da mi je 5850 spora!? , ne vidim razloga zasto je nebih kupio.
Znaci , nisam obojen po pitanju vendora grafickih kartica.

Samo je pitanje da li cu sa nV570 videti 120fps u nekoj igri u odnosu na A5850 i njenih skromnih 80fps, mada nije tolika razlika.

Stizu HD 6950 i 6970 za 1 GB memorije. Koliko ce biti jeftiniji u odnosu na 2 GB modele nije receno :)

Cheaper 1 GB Radeon HD 6950 and HD 6970 Coming Soon
While it may not have toppled NVIDIA's fastest single-GPU graphics card, AMD's Radeon HD 6900 series sure stepped up competition in the high-end segment, with Radeon HD 6970 competing with GeForce GTX 570, and the HD 6950, which can be unlocked to the HD 6970, having a class of its own. To further increase competitiveness, and probably to ward off the GeForce GTX 560 threat, AMD is reportedly directing partners to add 1 GB variants of the HD 6950 and HD 6970.

Currently 2 GB of GDDR5 memory is standard for both SKUs. With half the memory and cost-effective choice of PCB and components, AMD partners can significantly reduce prices at the expense of some performance, but end up with equal or better price-performance ratios to GTX 570 and the upcoming GTX 560. The two new SKUs will be available soon. Pictured below is a Sapphire Radeon HD 6970 2 GB. Sapphire is said to be one of the first with HD 6900 1 GB series.
Izvor: http://www.techpowerup.com/

A koliko ce biti sporije je pitanje, verovatno u manjim rezolucijama ispod 2560x1600 iste kao i ove sa 2GB, a uz manju cenu verovatno ce biti mnogo popularnije.....

AMD nije mogao nista drugo ni da uradi sem da ponudi jeftinije 1GB modele da se takmice protiv GTX560, posto cenim da 6800 nece imati dovoljno snage :)

Verovatno ce GTX560 biti tu negde sa 6950 il imalce slabija izmedju 6950 i 6870...

Ja sam moje video karte uzimao kada sam dobijao najise za ulozeni novac. Stalno sam bio na nVidiji, a prvi put sam preso na Ati, karticom 9500pro.
Zatim sam presao na 8800gts-512 i bio zadovoljan istom.
Posle nje se pojavila Ati 5850, koji i danas imam i nikada se nisam pokajao sto sam je kupio.
E, sad. Ako je nv570 kartica koja je best-buy sada, a shvatim da mi je 5850 spora!? , ne vidim razloga zasto je nebih kupio.
Znaci , nisam obojen po pitanju vendora grafickih kartica.

Samo je pitanje da li cu sa nV570 videti 120fps u nekoj igri u odnosu na A5850 i njenih skromnih 80fps, mada nije tolika razlika.

moj covek!!!

Da li ovo znaci da eyefinity nece raditi na "najnovojoj" generaciji:

HD6900-97.jpg

A koliko ce biti sporije je pitanje, verovatno u manjim rezolucijama ispod 2560x1600 iste kao i ove sa 2GB, a uz manju cenu verovatno ce biti mnogo popularnije.....

Nesto mi se cini da taj novi 6950 sa 1g nece moci da se otkljucava.

Totalno sam zbunjen dijagramima koji su postavljeni na netu.
NEgdje je NA ISTOM TESTU jači 6970 a negdje GTX580?
Sad mi recite, šta je brže?
znam da sigurno varira od testa do testa ali ovako sveukupno me interesuje.

6970 se bije sa GTX 570, dok je 580 van konkurencije.

Ovim redosledom: 6950 - 570/6970 - 580 :)

Opet kazem, gde sam napisao ista drugacije... kupcu su bitni cena i performanse. Ali nekima ovde je valjda bitna i tehnologija i zasto je nesto uradjeno kako je uradjeno... ocigledno da vecina ovde i dalje ne vidi potencijalni znacaj nekih stvari koje se uvode kroz Cayman... ali dobro, sta da se radi.

Zanimljiv nacin tvog pisanja da kroz igru reci izvuces drugaciji smisao celokupne situacije da bi se teza prebacila na drugu stranu i zanemarile cinjnice sta uopste predstavlja serija 6900!
Jos jedna stvar koja mi je jos zanimljvija jeste da nikad o tehnoloskom napretku nisi pricao vezano za nVidia-u a vec je to mnogo bitnije kod AMD a ko je koliko napredniji uopste se i vidi kroz performanse sto je kljucna
stvar + karakteristike kada se prica o grafickim akceleratorima naravno ako ih cena dobro pozicionira!

Nije ti dobro poredjenje, jer nisi uracunao izmenu proizvodnog procesa... Cayman je u istom kao i Cypress, za razliku od GT200 i GTX580. Ovako postavljena jednacina bi trebala da koristi RV770 kao polaznu tacku za AMD ;) Ni Cayman nije trebao da donese izmenu arhitekture (VLIW4), vec tek njegov naslednik. U stvari, da TSMC nije zeznuo stvari, Caymana ne bi ni bilo ;)

Nece biti nikako..Najbolje se vrati jos jednu seriju u rikverc:S:
Evo iskljucimo i tu mogucnost ,izmenu proizvodnog procesa.Ali zaboravljas ili namerno ili nesvesno da je Fermi odgovor na seriju 5xxx a ne na seriju 6xxx i da je ATI celu seriju u prednosti..
Ako je tako i ako racunamo 40nm jedino realno poredjenje bi bilo Cypress vs Fermi (GF110) jer su uspeli da usavrse 40nm i izbace full chip!I opet koja je razlika izmedju chipova?
U tom slucaju Cayman visi o koncu i nVidia nema kartu kao odgovor jer i nema novu arhitekturu..Po tvojoj prici upadamo u cistu filozofiju.No opet gledam da se slozim sa tobom koliko god je moguce.

Pre par postova sam dao i realno objasnjenje zasto to ne rade... za njihovu trenutnu poziciju to jednostavno nije ekonomski isplativo.

Meni stvarno nisu jasni neki ljudi ovde... da li bi stvarno vise voleli da je AMD odlucio da napravi najbrzi cip, iskoriste ovu arhitekturu i naprave ga da bude ~500mm2, sa 1936 SP i potrosnjom od 250-300W? Da li bi onda bili srecniji sto NV vise nema najbrzi cip, ili ni to ne bi bilo dovoljno? Sta je u stvari za vas vaznije... to sto NV ima najbrzi cip, ili to sto ga AMD nema?

Gori ste od Partizan/Zvezda :)

P.S. Da ne bude zabune, i dalje koristim NV kartu u racunaru... i nemam nameru da je menjam u dogledno vreme ;)

Prvo takav chip je nemoguce napraviti fizicki.Nemojmo Dule opet sa istom pricom kako je AMD svemocan ali im se ekonomski ne isplati.
Pa sad sa ovim karakteristikama i sa vapour chamber hladjenjem chipovi im idu i do 90c ,cak i preko..Samo jedna od cinjnice da fizicki nije mogao da se napravi jaci chip a nek uzmemo i u obzir da je i 40nm mozda bio ogranicavajuci faktor tj da nisu uspeli da izvuku vise..I naravno trosio bi daleko vise plus sto bi sam chip bio skuplji kad bi uopste mogao da se izvede..Detalja ima mnogo i nije sve tako crno na belo kako ti govoris!
Heh..Ma ti igras igru tamo gde tebi odgovara,nisi ti dzabe to sto jesi ;)

Sto je babi milo to joj se i snilo..

Naslednik GT200 je GF100 i to sto su tweakovali chip i nazvali novom serijom ne znaci da se odnos promenio i da je to nov chip sa novom arhitekturom!
Napredak izmedju GT200 i GF100 je u najmanju ruku 100% odokativno..Ako je GTX295 equal sa GTX480 a GTX580 za 20% brzi recimo da po cistoj sirovoj snazi GF100 ima performance boost od oko 100% u odnosu na GT200.
Neko ce to mozda i bolje da izracuna..
Cayman ima svega 20% ubrzanja u odnosu na Cypress.Jos nova arhitektura jos smesan pomak.Ovo je realno smesno i porediti!
A da ne pricamo o bajkama za malu decu i dolazak mesije,Bozanstva kako god i brisanju patosa i slicnih decijih prica koje su samo fanboyevima punile srce i davale nadu..Tipican AMD marketing..Prvo popali pa onda izvede sasvim nesto deseto.. "Tresla se gora rodio se mis" .Zbog ovakvih stvari zivela nVidia !

P.S.
U ovom threadu od ponosnih vlasnika ATI kartica jedino sto sam zapazio dva normalna i odmerena usera to su fillip i gorth.Sa njima covek moze normalno da polemise na nivou.Ostali prste od strasti i crvenila koje im je udarilo u glavu!Ako sam nekog izostavio nisam namerno..
Ostali su smesni kao cirkus pogotovu ovi koji se deklarisu kao neutralni decijim izjavama ja imam ovo da se zna:smoke: ja nisam taj:d a srce im izgore crvenim plamenom:smoke:
Opredelite se ili tamo ili ovamo.Sredine nikad nije bilo da se ne lazemo;)

Sto se tice teme,tema je odavno izgubila smisao kada je izgubljen svaki dodir sa realnoscu.A dao Bog vise ljudi sa ball-sovima da kazu istinu i da se otvore oci jednom za svagda a ne da se forsiraju kojekakve price besmislenog karaktera !

Ti si decko izgleda juce poceo da pratis gpu scenu. Evo dacu ti neke smernice, ne moras mi se zahvaljivati:

razlika izmedju 6600gt i 7600 gt;
razlika izmedju 7600gt i 8600gt

tnt-tnt2 takodje ;)

tako da to sto si naveo fermi je vise izuzetak koji potvrdjuje pravilo nego pravilo

edit: a i vreme koje je proteklo izmedju g200 i frmija je bilo vrlo dugo, trebao je fermi da bude jos bolji za toliku pauzu

Poslednja izmena:
@fingon82
kod nijednog od tih poredjenja koja si naveo razlika nije bila 20% (ako si na to mislio)!
I ti bar ne bi trebalo da ceprkas po istoriji i bilo cemu sto ima veze sa gledanjem u kalendar:)

Meni je Cayman dobar chip. Vidim da se dosta Ati-jevaca razocaralo, problem je sto su im ocekivanja bila prevelika. Ja sam odavno rekao da performance-wise, na Caymana treba gledati kao na refresh Cypress-a, sve je ukazivalo na to, ali neki su i dalje slepo verovali da ce Cayman biti next best thing since sliced bread. Secam se nekih komentara kako ce Cayman biti prejak, mnogo jaci od 5970, kako nisu trebali toliko jakog da ga naprave, hehe...
Kao sto rekoh, ne mislim uopste da je fail i da ga treba porediti sa 2900. Ono sto mislim, a to je da je Ati izgubio prednost protiv nVidia-e koju je imao sa 5x00 serijom.

Poslednja izmena:
Zanimljiv nacin tvog pisanja da kroz igru reci izvuces drugaciji smisao celokupne situacije da bi se teza prebacila na drugu stranu i zanemarile cinjnice sta uopste predstavlja serija 6900!

A sta po tebi uopste predstavlja serija 6900? Lepo ti kazem da je to test poligon (bolje receno prvi korak) za neka resenja koja ce AMD-u biti veoma vazna u buducnosti kada je dizajn GPU-a u pitanju. Cak sam i napisao sta je u pitanju, ali ako ti ne shvatas potencijalni znacaj toga, tu ti nista ne mogu pomoci.

Sto se performansi tice, prema opstem misljenju Cayman jeste podbacio (napisao sam vec da sam i sam ocekivao nesto vise), ali daleko od toga da su karte spore ili da imaju los odnos cene i performansi.

Ako je tako i ako racunamo 40nm jedino realno poredjenje bi bilo Cypress vs Fermi (GF110) jer su uspeli da usavrse 40nm i izbace full chip!I opet koja je razlika izmedju chipova?

Pa ne mozes da poredis Cypres vs Cayman i GT200 vs GF110 i napises da je Cayman podbacio jer unapredjenje nije ~100% kao u drugom slucaju.

Prvo takav chip je nemoguce napraviti fizicki...

Postoji nekoliko nacina da povecas performanse... jedan je da povecas klokove, drugi je da ubacis vise izvrsnih jedinica. Da Cayman ima vise SP (recimo 1920 kao sto se pricalo), morao bi da radi na 700MHz da bude tu negde po snazi sa ovakvim kakav je na kraju predstavljen. Cak je moguce da bi takav cip trosio manje ukoliko nemaju problema sa proizvodnim procesom i cipovi izlaze potpuno ispravni, pa ne moraju da dizu napon da sve nateraju da radi kako treba (to je bio problem sa GF100, npr). Mana... bio bi skuplji u proizvodnji, jer bi povrsina bila veca, a to je AMD-u uzasno vazno jer gotovo da nema profi segment gde taj cip moze da zavalja u karti od 1500-2000 dolara. Jednostavno, drugaciji je biznis model koji imaju NV i AMD.

I naravno da uopste ne moras da se slozis sa mnom u bilo cemu, koja je poenta ako bi svi mislili identicno. ;) Jednostavno, mislim da nisi u prilici da sagledas kompletnu situaciju jer vecinu informacija dobijas sa neta i raznih foruma, za razliku od mene.

Meni je Cayman dobar chip. Vidim da se dosta Ati-jevaca razocaralo, problem je sto su im ocekivanja bila prevelika. Ja sam odavno rekao da performance-wise, na Caymana treba gledati kao na refresh Cypress-a, sve je ukazivalo na to, ali neki su i dalje slepo verovali da ce Cayman biti next big thing since sliced bread. Secam se nekih komentara kako ce Cayman biti prejak, mnogo jaci od 5970, kako nisu trebali toliko jakog da ga naprave, hehe...
Kao sto rekoh, ne mislim uopste da je fail i da ga treba porediti sa 2900. Ono sto mislim, a to je da je Ati izgubio prednost protiv nVidia-e koju je imao sa 5x00 serijom.

Pa ako su napravili Barts malte ne kao Cypress normalno je bilo da se ocekuje mnogo vise, ali eto ispalo je da je Cayman 20-30% jaci od Barts-a samo... Ali zato sto se tice geometrije tu je radjeno dosta pa mnogo bolje izdrzava ekstremnu teselaciju isto kao Fermi performanse su slicne a zna se kolik oje Cypress (i Barts) tu podbacivao.

Ono sto su rekli to je i ispunjeno:

slide02.jpg

Ne kapiram sto sad svi pricaju obecne su ne znam kakve performanse kad nisu, eto ovo je jedini slajd gde su rekli neke ciljeve i sta treba ocekivati a tu nigde ne vidim da pise najbrzi GPU !

Tako da ove price sad da su iz AMD-a obecali brzi GPU od GTX570 i 580, prevarili kupce itd. nisu tacne.

Sta ce biti kad uskoro izadje Dual GPU Antilles ? nVidia nije najavila Dual GPU kartu, ne vidim kako je ATI izgubio prednost, nVidija ima samo najbrzi Single GPU, u segmentu 150-200 evra Barts je brzi od GF104, ispod 150 evra Juniper brzi od GF106, o ispod 100 evra da ne pricamo tu do skora nVidia nije imala nista dobro da ponudi...

Poslednja izmena:
Pa ako su napravili Barts malte ne kao Cypress normalno je bilo da se ocekuje mnogo vise, ali eto ispalo je da je Cayman 20-30% jaci od Barts-a samo... Ali zato sto se tice geometrije tu je radjeno dosta pa mnogo bolje izdrzava ekstremnu teselaciju isto kao Fermi performanse su slicne a zna se kolik oje Cypress (i Barts) tu podbacivao.

Problem je sto su svi na Bartsa gledali kao naslednika Junipera, pa su shodno tome od Caymana kao naslednika Cypressa ocekivali slican boost, koji se nije dogodio. Ja sam i ranije pisao, mozete da nadjete postove, da Barts nije naslednik Junipera nego 'medju-chip', koji im je falio. A da Juniper zadrzavaju do daljnjeg, i da je konacno Cayman samo refresh Cypress-a.

Ne kapiram sto sad svi pricaju obecne su ne znam kakve performanse kad nisu, eto ovo je jedini slajd gde su rekli neke ciljeve i sta treba ocekivati a tu nigde ne vidim da pise najbrzi GPU !

Tako da ove price sad da su iz AMD-a obecali brzi GPU od GTX570 i 580, prevarili kupce itd. nisu tacne.

Niko nista nije obecavao, o tome ja i pricam. Nerealna ocekivanja i nista vise. Pa i ovaj slajd koji si okacio se pojavio pred sam launch kartica. Ja se secam sta je izjavio jedan od celnika Ati-ja pocetkom 2010 - da ce vecim delom godine imati najbrzu kartu, i da ce u drugoj polovini godine izbaciti REFRESH 5000 serije. Pa ako i pored te izjave neki ocekuju ko zna kakav GPU, i pritom se zna kakva je politika Ati-ja po pitanju velicine chipa, onda ne znam sta vise da pricam.

@DAS

Sta ce biti kad uskoro izadje Dual GPU Antilles ? nVidia nije najavila Dual GPU kartu, ne vidim kako je ATI izgubio prednost, nVidija ima samo najbrzi Single GPU, u segmentu 150-200 evra Barts je brzi od GF104, ispod 150 evra Juniper brzi od GF106, o ispod 100 evra da ne pricamo tu do skora nVidia nije imala nista dobro da ponudi...

Za nVidia-inu dual-GPU kartu nisam siguran da ce izaci, ali to i nije toliko bitno. Izgubio je prednost koju je imao u doba 5x00 serije kad nVidia nije imala DX11 karte, kao i posle problematicnog launcha GTX 470/480. Sada izbacuju odlicne karte sa celim chipovima, a treba jos da izbace naslednike GF104 i GF108. I mislim da ce bas GF114 tj. GTX 560 kako ce se verovatno zvati dosta uciniti za nVidia-u i biti jako dobro prodavana karta.
I jedni i drugi ce imati popunjene segmente od 100$ pa navise i zato kazem da je Ati izgubio prednost koju je imao. Nisam rekao da sada nVidia ima prednost, ali situacija ce biti u najmanju ruku izjednacena. Pa ko sta voli.

A sta po tebi uopste predstavlja serija 6900? Lepo ti kazem da je to test poligon (bolje receno prvi korak) za neka resenja koja ce AMD-u biti veoma vazna u buducnosti kada je dizajn GPU-a u pitanju. Cak sam i napisao sta je u pitanju, ali ako ti ne shvatas potencijalni znacaj toga, tu ti nista ne mogu pomoci.

Sto se performansi tice, prema opstem misljenju Cayman jeste podbacio (napisao sam vec da sam i sam ocekivao nesto vise), ali daleko od toga da su karte spore ili da imaju los odnos cene i performansi.

Da ali vidis sta zapravo ti potenciras..Tvoja prica se vrti non stop oko toga da je to uvertira za nesto drugo i samim tim dajes do znanja da je to opravdanje za ono sto se desilo na trzistu..

A desilo se sledece..Najavljivali su sami "Kule i gradove" ,licno sam u vise clanaka procitao da je AMD tvrdio da ce Cayman biti najmanje 50% brzi od Cypressa (mrzi me da trazim niti mi pada na pamet ali cu izneti cinjnicu) .
Palili su masu ,lozili fanboyeve,tekla je prica u smeru i velicalo se nesto dizajuci u oblake kao da ce se pojaviti ne znam sta..
I ako sam u to vreme bio izuzetno smiren i posmatrao situaciju cak sam i ja cenio da ce taj Cayman biti jedan korak male evolucije na polju GPU-a da ce ispraviti sve one nedostatke pa sam cak i iznosio neke logicne teorije vezano za rad ..
Da ne pominjem odlaganje,ajde to manje vise,nVidia je kasnila ekstremno,do duse oni su imali problem sa proizvodnim procesom,da ne pominjem debatu oko smirglanja konektora i same aljkavosti te firme kao i samih karakteristika chipa,koji navodno manje trosi ali se zato ekstremnije greje i krajnje performanse koje su sve samo nisu ono sto je naglaseno da ce biti..
Poslovanje ove firme u najmanju ruku je jako neozbiljno a meni sistem rada izuzetno poznat..Krene galama i halabuka a onda "Tresla se gora ,rodio se mis" ..Gde ima vatre ima i dima i ceo sistem ocekivanja nije krenuo sam od sebe proizvoljno od usera do usera vec je nametnut!I ako nisam fan ATI razocarao se jesam jer sam ocekivao mnogo ozbiljnije poteze..
Ako krenes sa tako jakim marketingom a izneses pred javnost nesto sasvim levo normalno je da sleduju razocarenja..
Karte nisu spore ali nisu ni tako sjajne ni bajne..A best buy segment tek nisu pogodili.Kao i ovde na zapadu je 6970 skuplji od GTX570 koji je definitivno bolja kupovina dok recimo nek bude da je 6950 prica za sebe i ako su kod nas cene dosta jake..Karakteristike chipa?Da li cemo to da zanemarimo?Setimo se koliko se pricalo o "prvom" Fermiju,koliko flejma,koliko mrznje,koliko sprdnje..Tad je svaki detalj bio izuzetno bitan..Zasto bi sad bio izuzetak?Budimo realni..GTX5xx je bolja i kompletnija serija od Cayman produkta i ovaj put je ATI definitivno podbacio i ovde nisu presudna ocekivanja vec ono sto takav chip nudi uodnosu na konkurenciju..

Pa ne mozes da poredis Cypres vs Cayman i GT200 vs GF110 i napises da je Cayman podbacio jer unapredjenje nije ~100% kao u drugom slucaju.

Cini mi se da smo ovaj deo razjasnili..Izuzeli smo razliku u proizvodnom procesu i mogucnost napretka na polju performansi..
Cypress poredi sa GF110 (Fermi) koji je finalni produkt onakav kakav je trebao da bude od samog starta..Jedini realan odgovor i poredjenje..I opet ti kazem.Cayman je onda po tome prica za sebe jer nVidia na to nema odgovor a najveca da kazem sramota opet sto sa novim chipom nisu uspeli da sustignu starog Fermija..
20 % unapredjenja u odnosu na Cypress je definitivno malo!

Postoji nekoliko nacina da povecas performanse... jedan je da povecas klokove, drugi je da ubacis vise izvrsnih jedinica. Da Cayman ima vise SP (recimo 1920 kao sto se pricalo), morao bi da radi na 700MHz da bude tu negde po snazi sa ovakvim kakav je na kraju predstavljen. Cak je moguce da bi takav cip trosio manje ukoliko nemaju problema sa proizvodnim procesom i cipovi izlaze potpuno ispravni, pa ne moraju da dizu napon da sve nateraju da radi kako treba (to je bio problem sa GF100, npr). Mana... bio bi skuplji u proizvodnji, jer bi povrsina bila veca, a to je AMD-u uzasno vazno jer gotovo da nema profi segment gde taj cip moze da zavalja u karti od 1500-2000 dolara. Jednostavno, drugaciji je biznis model koji imaju NV i AMD.

I naravno da uopste ne moras da se slozis sa mnom u bilo cemu, koja je poenta ako bi svi mislili identicno. ;) Jednostavno, mislim da nisi u prilici da sagledas kompletnu situaciju jer vecinu informacija dobijas sa neta i raznih foruma, za razliku od mene.

Znam ja Dule da ti uvek forsiras pricu i zelis da budes precizan iznoseci sve detalje ali tu skolu sam davno prosao..Sve sto si sad rekao zapravo potvrdjuje ono sto sam vec izneo..A recenicama koje pocinju sa "cak bi" i naglasavaju neku mogucnost koja nije precizno odredjena ni potvrdjena necemo uzeti uopste ozbiljno..
Zapravo sve se svodi na to da je ovo vrhunac sto su mogli da ponude jer drugu mogucnost nisu imali sto opet povlaci sve ono sto sam ja rekao kao i ovo sto si sam dopunio..Fizicke mogucnosti,ekonomsku isplatljivost i sl..

Poslednja izmena:
@PcBeast: Pricas o smirglanju konektora za napajanje, sto nije neka sramota... A zaboravljas trenutak kada je glavesina nVidije drzao sper plocu u rukama i vikao kako je to FERMI... Aj malo ozbijnosti molicu :)
I stvarno en znam gde si video ta obecanja od 50% ubrzanja :) ja se jedino secam da su to bila predvidjanja od samih korisnika, i od raznih sajtova koji su pricali o 1960shader konfiguraciji ;)
A i sada kada pogledam neke testove, u nekim igrama imas ok 40-45% ubrzanja (AVP, METRO, HAWX2, FC2) i to kada se poredi 6970 sa ASUSovom 5870 V2 ;)

Poslednja izmena:
@Gorth
"Drveni Fermi" ..Ne sporim ni najmanje..Obmanjivanje naroda sto najvise mrzim u poslovanju..Na neki nacin pokusali su da daju nadu i opravdaju kasnjenje ali opravdanja za postupak za mene nema!
Ali vidis..nVidia nikad nija nagovestila nesto sto nije ispunila..Zamisli ovo ,najavili su GTX580 i ako su se svi sprdali da ta karta nece nikad ugledati svetlost dana kao i 20% bolje perrformanse u odnosu na GTX480.I gle cuda,sto je receno to je i ucinjeno..
Kao sto rekoh gde ima vatre ima i dima a prica nije potekla od usera vec su neke stvari nabacene da bi o tome moglo da se diskutuje pa su otud i potekle moguce performanse Cayman-a a da ne bude i tih 50% opet su svakako najavili najrzu single GPU kartu itd..Dugo pratim poslovanje i sam marketing vezano za ovu firmu i uvek ista prica..Mnogo se ulaze u reklamu,dize se buka,priprema se teren,navlace se kupci a na kraju realnost bude sasvim druge prirode..

Tvoja prica se vrti non stop oko toga da je to uvertira za nesto drugo i samim tim dajes do znanja da je to opravdanje za ono sto se desilo na trzistu..

Pa Cayman jeste uvertira za nesto drugo, i cak sam ti napisao za sta ;) Na trzistu se jos nije desilo nista, karte su u prodaji manje od mesec dana. Ne sumnjam da se i GTX5xx i 69xx lepo prodaju.

Najavljivali su sami "Kule i gradove" ,licno sam u vise clanaka procitao da je AMD tvrdio da ce Cayman biti najmanje 50% brzi od Cypressa (mrzi me da trazim niti mi pada na pamet ali cu izneti cinjnicu) .

Ne secam se da je iko od vodecih ljudi AMD-a ista slicno izjavio... Meyer jeste rekao da ocekuje da ce tokom veceg dela 2010. godine imati najbrzu kartu na trzistu.

GTX5xx je bolja i kompletnija serija od Cayman produkta i ovaj put je ATI definitivno podbacio i ovde nisu presudna ocekivanja vec ono sto takav chip nudi uodnosu na konkurenciju..

Hm... perf/$, perf/watt, perf/mm2... po cemu je Cayman toliko mnogo losiji u odnosu na konkurenciju, tj GTX5xx seriju? Losiji je u odnosu na Cypress u skoro svemu od ovoga, to stoji, ali u odnosu na GF110 bas i ne...

20 % unapredjenja u odnosu na Cypress je definitivno malo!

U proseku, negde je drasticno vece ubrzanje, uz manji broj SP. Mislim, problem je sto gledas na Caymana kao na nesto sto on u stvari nije. Smanjili su broj SP, a dobili ubrzanje od ~20% u proseku uz identicnu potrosnju. Da li je to nesto sto je vecina ocekivala... ne, ali to smo dobili.

Zapravo sve se svodi na to da je ovo vrhunac sto su mogli da ponude jer drugu mogucnost nisu imali sto opet povlaci sve ono sto sam ja rekao kao i ovo sto si sam dopunio..Fizicke mogucnosti,ekonomsku isplatljivost i sl..

OK, kompromis... to jeste maksimum, da ne ulazimo da li su razlozi ekonomija ili tehnologija ;)

@PcBeast: Ja sam prvi bio skeptik da ce tako komplikovan chip upeti da srede da radi punom snagom, i to sam i rekao u temi o fermiju :) i stvarno me je nVidija prijatno iznenadila ;)

Evo pitao sam Maxu da li ce raditi test 6900 serije kad izadju novi drajveri, za koje se ocekuje da ce biti napisani da bolje iskoriste 4-way arhitekturu. I rekao je da ce to obavezno odraditi, tako da mislim da cemo tad steci realnu predstavu o mogucnostima ove kartice ;)

Poslednja izmena:
A i sada kada pogledam neke testove, u nekim igrama imas ok 40-45% ubrzanja (AVP, METRO, HAWX2, FC2) i to kada se poredi 6970 sa ASUSovom 5870 V2 ;)
To je bio i smisao "nove" arhitekture da se bolje implemntiraju funkcije kao teslacija i sl. koje u dx11 naslovima kako sada tako i buducnosti vece performanse donosi.
Dakle, sa dolazecim naslovima ce se novi radeoni kako zbog razvoja drajvera tako i zbog dxx 11 funkcija, se sve vise udaljavati (citaj imati polje performanse) od npr 58x0 generacije
i drugih.

Btw, po evropi su cene nize za 6970 od gtx 570.

Najjeftiniji iz jednog i drugog tabora trenutno ispod:

HD 6970

GTX 570

Mnogo se ulaze u reklamu,dize se buka,priprema se teren,navlace se kupci a na kraju realnost bude sasvim druge prirode..

Pa da, marketing je vazna stavka svih velikih (i malih)firmi danas. Pogledaj IPhone - telefon koji kosta 170 eur u proizvodnji su na pocetku
prodavali za 1000e sada je dosao na 650e, i ubedili su ljude da imaju super proizvod.

Pa Cayman jeste uvertira za nesto drugo, i cak sam ti napisao za sta ;) Na trzistu se jos nije desilo nista, karte su u prodaji manje od mesec dana. Ne sumnjam da se i GTX5xx i 69xx lepo prodaju.

Ok uvertira i jeste i vidim da je tebi od svega to najbitnije tj tome se najvise radujes.Ja aludiram na sasvim nesto drugo.Uopste nije bitno sta on predstavlja za buducnost vec kako se pokazao u sadasnjosti!
Objasni mi realan prelazak sa 5870 na 6970 ?Kolika je tu uopste isplatljivost u odnosu na dobijene performanse?Ovo se tice samog kupca..

Ne secam se da je iko od vodecih ljudi AMD-a ista slicno izjavio... Meyer jeste rekao da ocekuje da ce tokom veceg dela 2010. godine imati najbrzu kartu na trzistu.

Pa informacije su potekle kao i svake druge i prosirile se netom.Razlika je u tome sto se trazi opravdanje za nesto ne ispunjeno u tome da to nije zvanicno vec su autori raznih sajtova pisali proizvoljno..Zanimljiva stvar je da isti izvor informacija dobijaju i za Nv pa se opet izneseno obistini;)

Hm... perf/$, perf/watt, perf/mm2... po cemu je Cayman toliko mnogo losiji u odnosu na konkurenciju, tj GTX5xx seriju? Losiji je u odnosu na Cypress u skoro svemu od ovoga, to stoji, ali u odnosu na GF110 bas i ne...

Jel mi pricamo o trzistu tj ekonomskoj isplatljivosti tj profitabilnosti samih firmi ili predjenje krajnjeg produkta i uticaj na samog krajnjeg kupca?
GTX5xx ima u svakom pogledu bolje karakteristike..Brze kartice,bolji render,manje se greje,manji nivo buke.Za nijansu mozda vise trose itd..Cena u odnosu na ukupne karakteristike je realna.Za 300 Eur kod nas ne mozes kupiti bolju kartu od GTX570 sa svim svojim karakteristikama..

U proseku, negde je drasticno vece ubrzanje, uz manji broj SP. Mislim, problem je sto gledas na Caymana kao na nesto sto on u stvari nije. Smanjili su broj SP, a dobili ubrzanje od ~20% u proseku uz identicnu potrosnju. Da li je to nesto sto je vecina ocekivala... ne, ali to smo dobili.

Molim te objasni ti meni kako to da ga gledam?Pored svega sto se izdesavalo treba to da posmatram kao nesto sasvim neopazeno i normalno.Pa taj sklad koji su napravili je bio jedini moguci da bi mogli iole da plasiraju chip na trziste uz prihvatljive karakteristike jer bi im se u protivnom upravo desila situacija kao sa serijom 2900 a to za sigurno nisu zeleli jer veverice nisu;)
Takvo tweakovanje chipa je bilo neminovno a sta smo dobili,dobili smo a to se opet nadovezuje na pricu koju smo malo cas gore pomenuli u prethodnim postovima..

OK, kompromis... to jeste maksimum, da ne ulazimo da li su razlozi ekonomija ili tehnologija ;)

Slazem se..
--------------
Svakako poenta je polemisati i izneti misljenje kroz slobodu govora i zapazati detalje,podvrgnuti se nekim cinjnicama..Imati zdravu polemiku je poucno i korisno.
Oni koji to shvataju licno definitivno imaju problem sa sobom:S:

Svakako poenta je polemisati i izneti misljenje kroz slobodu govora i zapazati detalje,podvrgnuti se nekim cinjnicama..Imati zdravu polemiku je poucno i korisno.
Oni koji to shvataju licno definitivno imaju problem sa sobom:S:

E ova ti je kao u Njegusa :D

Samo da se nadovezem na onu pricu o profi segmentu u kome je nVidija znatno naprednija. AMD je prosle godine izbacio drajvere za FirePro kartice bazirane na Cypress cipu, koji su doneli ogromna ubrzanja u svim aplikacijama :) Ali je onda nVidija izbacila Fermi koji je realno kralj GPGPU segmenta i upropastila trenutak :) Ali je realnost da AMD radi punom parom na Open CL podrsci i razvoju podrske za isti, kao sto je nVidija to odavno zapocela sa CUDA programom :)
Tako da nije sve tako lose ;)

I opet, po ko zna koji put, u temi u AMD/ATI grafickim kartama se u svakom drugom postu prica o nvidiji. Kada pogledam gtx 570 temu, nema ni blizu pominjanja suparnickog tabora. Ali zato ovde je to sasvim normalno. Niko ne reaguje, niti nekome smeta sto se u temi o ATI grafickim kartama nV karte spominju i komentarisu u 50% postova. Cak naprotiv, svi su skoro raspolozeni za prepucavanje. Stekao sam utisak kao da su ljubitelji zelene firme privilegovani da bez iakakvih problema, a pri tome nicim prozvani ili izazvani, blate karte koje ni u ludilu ne bi stavili u svoje kompjutere. To je za vas proizvod nizeg ranga, vi ste mnogo pametni i iskusni i... uzivajte u svom parcetu hardvera. Mozda su svi "crveni" blesavi sto kupuju nesto takvo nakardno i nazando, ali sta se to vas tice?! I jos zamisli ti bezubrazluka, neki od njih poseduju (ili su se drznuli da poseduju) zelene karte a favorizuju crvene???!! Svetogrdje, sad ce te "vi" njih da prevaspitate i da im otvorite oci, i to u njihovoj temi. Ma ko ce bre da dozvoli da oni komentarisu koliko bi mogao da bude cayman brzi od fermija???!!! A onda, posle izlaska caymana hahhahaahahaha "Tresla se gora rodio se mis!"

Do kad i zbog cega prijatelji? A najbitnije je zbog cega? Da li ceo ovaj forum treba da kupuje hardver koji vi toliko i na sav glas velicate? Odakle vam ta upornost i ne umornost da insistirate na svojim stavovima?

Pustite "crvene" AMD/ATI korisnike da malo komentarisu jedni medju drugima. Prosto ne mogu da verujem da odredjeni medju vama imaju neki posao ili zivot. Stalno, ali stalno, ste tu da trujete i trolujete, kao da vam je to 24/7 posao. Ako je to tako onda svaka cast. Ja vise nemam sta da kazem.

I opet, po ko zna koji put, u temi u AMD/ATI grafickim kartama se u svakom drugom postu prica o nvidiji. Kada pogledam gtx 570 temu, nema ni blizu pominjanja suparnickog tabora. Ali zato ovde je to sasvim normalno. Niko ne reaguje, niti nekome smeta sto se u temi o ATI grafickim kartama nV karte spominju i komentarisu u 50% postova. Cak naprotiv, svi su skoro raspolozeni za prepucavanje. Stekao sam utisak kao da su ljubitelji zelene firme privilegovani da bez iakakvih problema, a pri tome nicim prozvani ili izazvani, blate karte koje ni u ludilu ne bi stavili u svoje kompjutere. To je za vas proizvod nizeg ranga, vi ste mnogo pametni i iskusni i... uzivajte u svom parcetu hardvera. Mozda su svi "crveni" blesavi sto kupuju nesto takvo nakardno i nazando, ali sta se to vas tice?! I jos zamisli ti bezubrazluka, neki od njih poseduju (ili su se drznuli da poseduju) zelene karte a favorizuju crvene???!! Svetogrdje, sad ce te "vi" njih da prevaspitate i da im otvorite oci, i to u njihovoj temi. Ma ko ce bre da dozvoli da oni komentarisu koliko bi mogao da bude cayman brzi od fermija???!!! A onda, posle izlaska caymana hahhahaahahaha "Tresla se gora rodio se mis!"

Do kad i zbog cega prijatelji? A najbitnije je zbog cega? Da li ceo ovaj forum treba da kupuje hardver koji vi toliko i na sav glas velicate? Odakle vam ta upornost i ne umornost da insistirate na svojim stavovima?

Pustite "crvene" AMD/ATI korisnike da malo komentarisu jedni medju drugima. Prosto ne mogu da verujem da odredjeni medju vama imaju neki posao ili zivot. Stalno, ali stalno, ste tu da trujete i trolujete, kao da vam je to 24/7 posao. Ako je to tako onda svaka cast. Ja vise nemam sta da kazem.

Problem je u tome sto je vecina moderatora zagrizena za nVidiju :D *** mi mu dodjemo opozicija :D :D

Problem je u tome sto je vecina moderatora zagrizena za nVidiju :D *** mi mu dodjemo opozicija :D :D

Ja nisam stekao takav utisak. Mislim da su moderatori sasvim ok. Nisu moderatori problem, u sustini ovde i treba da se cuje svacije misljenje, iz oba tabora. Ali prosto ne mogu da verujem koliko neki od nas imaju energije da smaraju. Na pamet mi ne bi palo da ubedjujem ljude da su blesavi i nenormalni zato sto imaju nesto sto ja nikad ne bih kupio. Sto ljudi sto cudi, sto zena... Ajde malo razumevanja i trpeljivosti. Odakle tolika negativna energija? Pa valjda ljudi prate ovaj forum da bi delili misljenja i iskustva sa istomisljenicima? Stekao sam utisak da jednostavno moramo da mrzimo nekoga, jednostavno ne istomioljenici, koji su u manjini, su osudjeni na "lomacu", prozivanje i podj****anje.

Vrh Dno