Šta je novo?

AMD R9 280X zvanicna tema!

sto se tice performansi svakako 280x CF,ali ostaje taj upitnik potrosnje tj cene struje,a i da posle sa padom cena mozes jeftino da dodjes do 290 CF-a koji je opet sledeca lestvica u performansama.ono sto mogu ja da ti kazem kao vlasnik 280x CF-a da trenutno ne postoji igra koju ne jede na apsolutnom maksu u HD-u,a ako je suditi po par ovih zadnjih igara u naredne dve godine ako si spreman da se odreknes AA 95 posto da ce moci sve da izbaci.

i ja sam na trzistu za nov monitor,ali ne zurim,cekam nesto lepo da iskrsne. :)

Gledao sam neka poredjenja na netu, verovatno nisu ni overklokovane karte, ali sudeci po rezultatima ne isplati se. Komp trosi 200W vise za ne tako puno vise FPS-a. Ostajem ja na 290 i stekam pare za monitor. Dace bog da se skrpim do zime :D Inace mis mi je pokisao kada je procureo krovni prozor, a jasta ce kada pada monsun u Prijepolju :D

kako gde,u igrama gde stvarno znaci nije to nimalo zanemarljivo,ali stoji to sto si rekao o potrosnji,sto nije biggie po ovim cenama,ali ako se sta promeni posle nove godine,svi mi cemo da gledamo 970 ili amd-ov pandan.

Ako izleti nesto novo od AMD-a i opadne cena 290, ja cu sebi uzeti drugu 290 ako bude zafalilo performansi i onda sam miran jos koju godinu :D

Ako izleti nesto novo od AMD-a i opadne cena 290, ja cu sebi uzeti drugu 290 ako bude zafalilo performansi i onda sam miran jos koju godinu :D

Uzmi monitor prvo, s tim monitorom i tom 290 (jednom) bices miran dugooo ako ostanes na tom krsu od monitora. :)

Pa naravno da cu biti miran dugoooo, kada je max rez 1280x1024, nabavicu ovaj Asus VX238H, deluje mi kao dobar bang for the buck, a ovaj od 19" neka svira kao sekundarni, ili ako moze negde da se proda, samo ko je lud da kupi 19" monitor sada :D Sry za off.

Pa naravno da cu biti miran dugoooo, kada je max rez 1280x1024, nabavicu ovaj Asus VX238H, deluje mi kao dobar bang for the buck, a ovaj od 19" neka svira kao sekundarni, ili ako moze negde da se proda, samo ko je lud da kupi 19" monitor sada :D Sry za off.

Kada uzmes Asus, ne prodavaj vec uzmi jos jedan od 19'' i imaces triple monitor setup. :D

Pitam konkretno za futureproofing. Monitor tek zimus ili na leto neki od oko 170e da uzmem. Za nesto vise nemam, otisle mi pare na skolarinu i jos neke potrepstine za faks. Gledah ASUS VG248QE, ali je on preskup za mene trenutno, pa se pitam da li bi ASUS VX238H zavrsio posao za gaming ? Mislim 23" je, ima 1ms GtG response time, ima HDMI konektor, ogroman kontrast, sta znam da li bi to bilo adekvatno za naredne 2-3 godine ?

I vec pisah ne spominjite mi monitor :D A sad nazad na temu, isplati li se uzimanje 2x 280X na duze staze ili nategnuta 290 na 1160/1500 ?

2x 280x da se tako izrazim "brise patos" sa 290/290x, a takodje i sa GTX 780 i 970, a primetno je brze od GTX 780Ti i GTX 980. Racunaj to ovako, recimo 2x 280x MSI ima 2x2048 SP=4096, sa 2x 384bit=768bit mem. magistralom i sa ukupno 3 GB memorije. To moze da se sabira, tj. sader procesori jer 1. GPU renderuje frejmove 1,3,5,7 itd, a 2. GPU 2,4,6,8 itd., dakle par-nepar. Sta to u praksi znaci. Recimo Crysis 3, zahtevne scene, tamo gde 1x 280x ima 31-32 fps, 2 komada ima 54-55 fps, zatim Tomb Raider, gde jedna karta drzi cca. 23-25fps (da ima takvih scena da se ne lazemo), 2x 280x drzi 42-43fps. Razlike su velike. recimo da ima mesto u Crysis 3 gde 1x 280x ima 25-6fps, a 2x 280x 42-43fps to se nemoze opisati recima koliko bolje radi. Sta radi vidno bolje od 2x 280x.... pa recimo verujem 2x GTX 970 ili 2x 290/290x, ali za koje pare??? 2x 280x kosta cca 300eur, puni su oglasi karata, ko se snadje dobije ih i za manje od toga, a 290/GTx 970 kostaju 340eur i nisu toliko brzi. Eno test na nasem cenjenom benchu, recimo Valey 1.0 benchmark, izvukl su pri 1920x1080 4x AA i 16x AF, sve u "full-u", dakle extreme detalji:

GTX 980 ... 81.5fps
GTX 970 ... 67.4fps
290 ......... 64.4fps
780GTX .... 70.2fps
780Ti........ 84.3fps

a pazi sada, 2x MSI 280x ima 104fps !!! (to je na default taktu 1050/1500) ;)

Toliko o tome, to mu dodje cca 50-60% brze od ATI 290, a to nikako nije spora karta. Sta se sa SLI i CF dobija, pa uvek se dobijalo 70-80% skaliranja. AKo sus generacijski skokovi u preformansama 30-40%, a to je tako poslednjih 3-4-5 godina, onda znaci da sa 2x 280x dobijamo performanse neke R9 390 generacije ili NVidia GTX 1070 karte, da tako kazemo.

Poslednja izmena:
Ne uzimaj monitor sa vecom rezolucijom od 1080p i sigurno ces biti miran 2-3 godine sa tom jednom R9 290.
Mani se gluposti, proracunavanja i zezanja sa CF. Idi sa devojkom na putovanje ili tako nesto...

Samo prijateljski racionalni savet. ;)

Poslednja izmena:
moze li neko da mi kaze da li se kod ASUS 280x TOP cuje pistanje zavojnca (coil whine)? Cuo sam da su ove karte skroz lisene toga a u mogucnosti sam da u desktop komp za igrice ubacim jednu tu, posto me pistanje zavojnica izludjuje

imam i ja 10 komada al ne igra mi jel pise dok kopaju x11 i scrypt nego u igrama :D sad cu jednu da uzmem pa da probam..Ova 270 dual-X nekad pisti nekad ne, strasno...Tj ona ima onaj "trrrr" zvuk a ne pistanje :D

Asus 280X vristi kada se recimo igra neka starija igra koja bec vsynca siba preko 1000fps, u menijima i tokom igranja. To radi i sapphire. Vrlo prumetno pistanje ispoljava kada se pokrene igra STALKER: Shadow of Chernobyl, u igri je fps preko 2500, bar tako Fraps i riva tuner govore. Sada ona kada se overklokuje.i kada se pusta zahtevna igra koju ona ne moze da potera na suludan fps, onda su zavojnice necujne.

Natrag na moju sudbinu, ja moju 290 ne bih sad da menjam i ne znam koliko bi dobio za nju. Za 1080p ce biti dovoljna jos dosta dugo sudecu po tim testovima, mozda bi 280x u cf potrajala duze, ali nemam zivaca da se bakcem sa tim. Ako zafali za koju godinu, bice i 290ki jeftinih na KP :) Hvala na detaljnoj analizi.

ja ne igram nista bez v-synca, konkretno sada igram malo modovan fallout 3 na 60fps i tu mi pisti... Pre fallouta sam isto igrao samo stare igre (tipa 2008 god) i nije pistalo, tako da v-sync meni ne pomaze jer mi je uvek ukljucen.. sutra cu da probam asus 270x top i asus 280x top, pa ako se 270x ne cuje nju cu da uzmem

goranM:

apropo TR i 280x CF-a,kod mene je minimum na 1150/1750 56,a na stocku tj. 1030/1500 48fps,maksimalan otpanj (i SSA i AA).inace igram je sa vsync-om i mozda dvaput je palo ispod,ostalo je kao med i mleko (na 35 posto igre) ali okej,ovo je flegsip amd igra,dakle najbolji scenario po pitanju multithread-a i skaliranja.

Nisi ukljucio Tress FX. Ima scena kada je kamera blizu njene glave u toku igre, pa je i kosa 30-40% povrsine ekrana, tu se i 7950 i 7970 i 280xzestoko muce da se "odlepe" od 25-26-7 fps.

jesam,kazem maksimalni otpanj.moguce da je tu ova minimum o kojem pricam,i dodje mu da je toliko na dve 280x.

Pa da 2x 26= 52fps, na tim "teskim" mestima skalira 2x, ali ima, bas bude jako nezgodnih mesta, pa sa jednom kartom znalo je i 21-22fps da bude (jako jako retko), tako da, 42-3fps sa 280x crossfore je extra (to je neki apsolutni minimum koji se moze videti u celoj igri dok se ne predje cela) i to je ono o cemu govorim, da je igranje sa 2 karte neuporedivo bolje iskustvo od igranja na jednoj karti i netrebaju nikakvi benchmarci da bi se to osetilo. ;)

Naprosto 280x CF danas pruza ono sto cmo tamo negde 2015-te dobijati od najjacih single GPU karti, a s obzirom da sad ima za 150 eur da se bira karata, ja ne vidim kako bolje potrositi 300eur :D

Poslednja izmena:
ili 200 :)

ma ja sa CF/SLI imam samo lepa iskustva i kao sto je neko rekao,kad sam jednom stavio dve u racunar nije blo nazad.ne planiram ni 2015te da diram sem ako ne budu mogle vesca da izbace kako treba na fullu,pa i bez AA. :)

Ajde da se umjesam i ja :)
Imao sam GTX660 SLI i XFX 280x CF i takodje, samo pozitivna iskustva.
Sad imam 1x VaporX 280x i cekam Dragon Age 3. Ako ne bude bila dovoljna jedna 280x, definitivno idem na jos jednu u CF.
JEdino je buka problem, toplota manje vise. Ali su bucne 280x na 50%, narocito dvije.

koje si imao?ovi powercolori su neprimetni do 60 posto,a ni TR ih ne tera toliko,samo par benchmarka.sa druge strane jos imam traume od referentnog 7970 blower-a.

Ajde da se umjesam i ja :)
Imao sam GTX660 SLI i XFX 280x CF i takodje, samo pozitivna iskustva.
Sad imam 1x VaporX 280x i cekam Dragon Age 3. Ako ne bude bila dovoljna jedna 280x, definitivno idem na jos jednu u CF.
JEdino je buka problem, toplota manje vise. Ali su bucne 280x na 50%, narocito dvije.

Ako ih razmaknes u 1. i 3. slot, ne bi trebalo da budu bucne.

Imao sam TF GTX660 i bucne su bile a XFX 280x DB i bucne su u pm. Temp manje vise, bile su ispod kriticnog. U 3 slot sam tad probao da stavim, ali nije lim mogao da prodje, zanci moglo bi, ali da iskrivim onaj lim gdje je DVI i hdmi. Tako da sam drzao u 1-om i drugom. ALi je ploca saberooth z77 i poprilicno su odmaknuti 1 i 2 slot. Al opet donja grije gornju i sveukupno su tople obje bile. Ali zato performanse razvaljuju.

Poslednja izmena:
Ma iskrivi, lako se to posle ispravi. Ako ne treba mnogo, nije to problem.

Bilo pa proslo, sam sam na 1x 280x i to odskora. Do skoro sam bio na hd3000 :) ALi ako dragon age 3 ne bude mogla da vrti 280x u sve full-u, idem vjerovatno na CF 280x opet :)

Heh. Zar mislis da karta od 250 evra nece moci da gura potezni RPG solidne (ali nista posebno) grafike? Mislis da ce DA3 kao takav biti zahtevniji od Crysis 3???? Nema sanse.

Poslednja izmena:
Heh. Zar mislis da karta od 250 evra nece moci da gura potezni RPG solidne (ali nista posebno) grafike? Mislis da ce DA3 kao takav biti zahtevniji od Crysis 3???? Nema sanse.

NAdam se da ce moci. Samo me ne bi cudilo ni da dignu hw zahtjevnost. Crysis 3 mi na very high 2xmsaa ne pada ispod 34fps nigdje. Prosjek 40-60 kako gdje. Ipak je 280x zvjer od karte. Ali vec sad GTX970 je ostavlja mnogo iza sebe. 2015 ce vjerovatno svi dici hw zahtjevnost novih naslova.

Primam opklade ko misli da DAO3 nece moci na 280X na max, od bar 40+FPS na fullHD. Mada licno mislim da ce ici oko 60FPS.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno