Šta je novo?

AMD R9 280X zvanicna tema!

Koje su neke da kazem normalne temperature za Sapphire R9 280X Vapor-X prilikom gaminga, u pitanju je ova graficka:

http://www.sapphiretech.com/presentation/product/product_index.aspx?pid=2024&lid=1

Idle mi je oko 39-40c ali kad igram ide do 82-83c. Probao samo Tomb Raider, Sniper Elite 3 i Spec Ops: The Line.
Graficka dosta brzo ode na 80-81-82c. Kod prve dve igre ali igrao sam ih bez Vsync.

Spec Ops: The Line ide do 80c bez Vsync (FPS preko 120) ali kad stavim Vsync na ON ne prelazi 70c.

Mnogo je to. Obicna DualX meni nije prelazila 65C. Ako je protok vazduha dobar, ne bi smelo toliko da bude. Vidi napravi i mesta oko kucista, da li ce da pomogne.

Moze li neko da mi kaze koji bios na mojoj safirki da koristim. Legacy ili UEFI bios, i recite mi u cemu je tu razlika?

Samo ti ubodi i koristi, i ne beri brigu ;)

Koje su neke da kazem normalne temperature za Sapphire R9 280X Vapor-X prilikom gaminga, u pitanju je ova graficka:

http://www.sapphiretech.com/presentation/product/product_index.aspx?pid=2024&lid=1

Idle mi je oko 39-40c ali kad igram ide do 82-83c. Probao samo Tomb Raider, Sniper Elite 3 i Spec Ops: The Line.
Graficka dosta brzo ode na 80-81-82c. Kod prve dve igre ali igrao sam ih bez Vsync.

Spec Ops: The Line ide do 80c bez Vsync (FPS preko 120) ali kad stavim Vsync na ON ne prelazi 70c.

Kod mene karta kada stavim u trixxu napon 1.2v (GPU-Z pokazuje 1.175) posle sat vremena BF3 max temperatura 72c. Kuciste nije bas provetreno a i slab je protok jer stoju u stolu. Verujem da bi temperature bile nize kada bi kuciste stavio na sto.

Da li imas istu graficku? I da li si dirao fan speed ili je na auto?

samo da se pohvalim da sam zbudzio powercolor turboduo 280x CF i da pere,ali naravno da levom nogom napisani drajveri su mi ubili win (doduse ionako je bio ubiven,zadnja beta je u pitanju).75c je top temp kod mene i to donje grafe (zatvoreno dobro ventilirano kuciste,plus jedna 12tica koja bije direkt na grafe ali pwm kontrolisana),ali ne mari jer su stvarno neprimetne.

nisam stigao da provozam grafe kako treba jer je reinstall morao da padne,ali zasad sudeci po metro redux-u ozbiljno poboljsanje u poredjenju sa 760 sli-jem.sad ostaje bojazan da i 280x CF nece biti dovoljan da izbaci vesca trojku u HD-u kako treba,ali trenutno se nema para za skuplje varijante,i ovo sam uzeo jer me je bas bas bagatelno ispalo.

Stavi 3dmark11, prvi test sa podmornicom u loop u 1920x1080 i javi temperature. Test drzi konstantnih 99% na oba GPU-a ;)
P.S. Podesi da sve vreme vidis na ekranu Afterburnerom temperature da ne bi bilo 80C+ Ako ti ej fan speed na auto, ubrzace samo tako da ohladi gornju graficku koja ce biti toplija. Jedini recept za CF AMD 280 ili slicno je skidanje napona koliko god moze. Samo tako mozes imati lepe temperature i nisku buku, tj. relativnu tisinu :D

sad pikao malo tj sat i kusur metroLL, ostavio gpuz, zanimljivo obe su u stepen dva a pik je 76c opet donje grafe,a nisam ih cuo.skinucu sutra i 3d mark,ako bude vremena jer moram malo da dotegnem ovaj novi win u smislu propratnog softvera (zadnji imidz koji sam pravio je toliko bajat da se ne isplati) pa javljam rezultate,mada stvarno sudeci po metro-u nema tu packe gde je bitno,a stvarno mi seva da prostite paja ako CF ne sljaka u indi naslovima gde je fps ionako nebitan.a ako vesca izbace preko 30fps-a na ultra pa i bez AA cu da pevam.

Update:

Pomerio kuciste, tj. sklonio desnu stranu od daske od stola i iza je takodje topao vazduh koji izlazi isao pravo u dasku. Tako da sam povukao kuciste malo napred.
Nakon pola sata Watch_Dogs na Ultra/High ne prelazi 75c.

i ja apdejt za ovaj futuremark:

skuca donju na 80c,krene da dize ventove do 40 posto i vrati na 76c i tako pola sata,dalje nisam isao a i mislim da se ne bi nista promenilo.jedino zaboravih da dignem gpu-z posto mi on jedini ocitava vrm temperature da i to iskontrolisem.mada realno nema potrebe jer sve radi kao sat (oba redux metroa,zadnja dva betmena,deus ex,tomb raider,AC4,vestac 2,fifa 14).u igrama je pik 76c na donjoj,gornja ne ide preko 73c.jos treba kuciste da menjam,jer donja bas nema lufta od napajanja i sad nemam pojma jer tako kod svih mid tower-a tj dal cu morati da ganjam full tower ili ima nekih koji tu imaju bar 5 cm lufta?

apdejt 2:

opet futuremark,test u lupu,nakon pola sata skuca vrm-ove na 87,kod gornje ne prebaca 82.po meni je i ovako ok,ali sad imam razlog vise da menjam kuciste,a i red je da uzmem neko sa pleksijem da ovaj hardver bude na displeju,kad sam se cimao da toniram i uklapam. :)

E da sad samo jedan detalj, sve vreme verovatno imas "logicku gresku" u ocitavanju, tj. "okrece" ti 1 i 2 kartu, desava se to ponekad. Mora ti uvek gornja karta biti toplija, a tih 87 vs 82 je otprilike i ocekivano. 3DMark 11 loop je bas nezgodan i nije merilo maximalnog zagrevanja. Reimo da je Unigine Valley benchmark u 1920x1080 na max setovanjima kada odradi 4-5 prolaza testa nesto najblize nekom maximumu koji ces ikada videti u igrama. Unigine Heaven benchmark je nizi za 3-4C.

ma pusti me da se tripujem da mi treba novo kuciste. :)

salu na stranu,izhakano je do maksimuma,fale fioke za hardove,tesno je inace za tvikovanje a stalno nesto cackam itd.a sto se tice gpu-ova,mislio sam da je toplija donja grafa jer je blokira napajanje,nisam obracao paznju koja je koja,pre ce biti do mene nego do gpu z-a i afterburnera.

Nego... kako radi Crysis 3 sa 2x 280x :D
Posle 2 karte nema povratka na jednu ako se ja pitam.

rado bih ti ispunio zelju ali imam bar jedno 5 naslova koje zelim da skinem pre krajzisa,jer mi se igra bas ne svidja i nabacicu je vise kao bench.a slazem se,ja sam cak mislio da se zaletim na 290 CF ali nekako imam vere da ce 280x CF biti dovoljan za vesca u 1080p,naravno ako nvidia ne ubije amd u optimizaciji.

malo pre sam prvi put stavio asus 280x... i cim sam ukljucio napajanje, zelene led lampice iznad konektora na grafi pocele da sijaju iako je iskljucen komp. jel normalno to ili? :D

malo pre sam prvi put stavio asus 280x... i cim sam ukljucio napajanje, zelene led lampice iznad konektora na grafi pocele da sijaju iako je iskljucen komp. jel normalno to ili? :D
To znaci da si dobro ubacio konektore od napajanja, sve ok.

Navijao sam na jeftinije grafe, pa ovo prvi put vidim :-D
hvala :)

imam jos jedno pitanje...
jel se desava jos nekome neki flicker ili tako nesto dok ste u hromu recimo... u igrama sve normalno,ali izvalio sam da kada je 2d u pitanju,nekad kao da poskoci slika....

Poznata mana kod 280x modela (i kod 7970), rešava se apdejtom Biosa, ako ga je proizvođač napravio dostupnim.

To se dogadja zato sto takt skoci na 3d vrednost. Bilo je ranije na forumu, pa probaj ovo:

Problem sa treperenjem ekrana

Ko ima problema sa treperenjem ekrana sa novim ili starim drajverima a koristi AfterBurner, neka uradi sledece.
C:\Program Files (x86)\MSI Afterburner\MSIAfterburner.cfg (standardna lokacija fajla, moze da varira od korisnika do korisnika)

UnofficialOverclockingEULA = I
UnofficialOverclockingMode = 2 da se promeni umesto 1 u 2
AccessibilityCheckingPeriod = 0
UnifiedMemoryUsageMonitoring = 1

1 ili 2 menja ULPS podesavanja.
Ukoliko se postavi UnofficialOverclockingMode na 1, tada je "Power Play" ukljucen i dozvoljava da GPU klok padne kada se graficka malo koristi, i to upravo stvara prloblem sa treperenjem ekrana.
Ukoliko se postavi UnofficialOverclockingMode na 2, tada AF radi premoscavanje i gasi Power play ( ili ti ULPS-Ultra Low Power State) , i tada GPU klok ne pada , vec radi na zadatim podesavanjima sve vreme, cak i kada je u stanju mirovanja (IDLE)

Ovo mora da se uradi nezavisno od podesavanja za ULPS u registru

Hvala na odgovorima. Apdejtovao sam bios, bio je vise od godinu dana mator. Ako to ne resi problem (ja se nadam da hoce), probacu ovo drugo :)
Hvala jos jednom, javljam sta je bilo :)

au kad moram da pisem 3 poruke za redom...

ovo radilo lepo ceo dan i sad pocelo opet,da l' je moguce.... ne korisim afterburner, da li da ga instaliram i probam ovo sto je Goran predlozio,ili je to samo za one koji vec koriste,pa ako imaju flicker da ga srede.

Probaj, kosta te 10 minuta vremena da namestis, ne vise.
P.S. pogadjam da ti se to desava zbog flasha, koju verziju imas, da li ti Youtube pusta sa HTML 5 ili Flash-om??

Poslednja izmena:
evo instalirao sam afterburner,nisam menjao nista,samo sam restartovao komp,odradio gorepomenuto.... i cini mi se da se desilo jednom to,ali nisam siguran...pratim i dalje... jel treba jos nesto oko afterburnera ili je to to?
flashom pustam na youtube (zbog 5.1 zvucnika), ali mi se desava i van njega, cak na benchu najvise...

evo desilo se opet,na fejsu... :mad:

Poslednja izmena:
hmmm... ne znam sta da ti akzem. Koje verzija flash-a?

najnovija...

cek,cek,jel meni afterburner mora da bude otvoren stalno da bi ono imalo efekta?

Poslednja izmena:
Pokusaj jos ovo, promeni takt GPU i memorije za makar 5MHz u Afterburneru. Stavi "Power limit +20%".

Ako koristis HDMI za vezu grafika, monitor, probaj sa DVI, ako nemas DVI na monitoru, nabavi adapter DVI to HDMI za grafiku, kosta 400-500 dinara, pa pokusaj i to. Problem je sto se promeni takt GPU-a na 3D vrednost i ponekad ti poskoci slika, zato sto... eto ASUS je nesto zeznuo ili su "gremlini", a to cesce hoce na HDMI, tako bar kazu...

Postoji i solomonsko resenje, a to je forsiranje 2D taktova na 3D taktove, napona, svega, a to se radi BIOS editorom ili kazu moze u registry, ali nisam to probao. Onda grafa stalno radi na maximalnom taktu. Nece joj tako nista faliti, jer ce GPU load biti 1-2-3% i bice hladan GPU, ali opet nije isto kado po defaultu, nesto ce se malkice vise grejati.

Poslednja izmena:
Vidi ovo:

Same problem with my gigabyte 280x. It only happens in 2d mode, when the memory clocks change. I have to force my minimum memory clocks to 550mhz via overdrive profile editing for this to go away. Everything works perfect when i'm playing 3d games, because the memory clocks stay constant there. I hope you guys at amd will look into this.

I have a 60hz monitor btw.

http://forums.amd.com/game/messageview.cfm?catid=440&threadid=168806

reci mi samo za afterburner? evo sad ga drzim otvorenog,tj radi u pozadini,verovatno zato ono nije imalo efetka,jer sam ga zatvarao (*****)...

Vrh Dno