Šta je novo?

AMD R9 280X zvanicna tema!

Okej.. ma citao sam vec da sve radeonke pocev od HD 7000 tako rade. Nego mi je sad najbitnije, kako da je overklokujem. Prvo strah me je kolike su VRM Temperature jer nema senzore za ocitavanje istih. Reci mi da li nije opasno da probam da preko Trixa dignem napon na recimo max 1.3V i onda podizem gpu clock sve dok ne bude max stabilno? Da li to nije opasno, moj bios je 015.041, i reci mi da li da koristim onaj Legacy bios ili UEFI bios, posto imam ono switch dugme. Hvala unapred

Sve preko 1,25V je opasno. Zasto? Pa zato sto je 1,17V bio default napon za 7970, a to sto su neki proizvodjaci izbacili kartice sa 1,25V naponima bez da su ista menjali oko napajanja kartica je samo dodatna zalja za profitom, Boost edition-ima itd. Ono sto ne uspes sa GPU-om na 1,2V tesko da je vredno truda sa 1,25V ili cak 1,3V. Prvo sto ces primetiti je povecanje zagravanja ionako vec enormno pregrejanih Tahiti cipova zarad 3-5% boljih performansi. Pamet u gavu.

Pa tek sad sam odvrteo par testova, i vidim da na 1100 mhz uopste ne moze stabilno da mi radi grafa. Inace joj je default napon 1.212v, a opet sa tim naponom ne mogu da izguram ni stabilnih 1100mhz. Ovo je zalosno, vidim ovde ladno Asus dizu na 1250mhz, stv. ne kapiram, meni je ASIC 60.3%. Sve sam se nadao da kad mi stigne zapasce mi odlican OC potencijal a na kraju nista

Malo je 60.3, i to nema veze sa Asus ili Safir, vec samim cipom. Ali, retke su karte koje idu preko 1200 za GPU, sta god bilo gde procitao. Prosek je 1150. Inace, racunaj da ti je vrm topliji 6-10C od GPU,prosek 8 (bar ja to tako radim)

E pa ASUS modeli imaju desetofaznu naponsku, dok Sapphire Dual-X ima referentni dizajn, jos je moj ASUS R9 280X DCu II TOP imao ASIC 68% ili 72% na Dual-X, pa opet nije moglo do 1100MHz bez dizanja napona.

Moze preko VBE7 editora .

Moze,ali ne mozes nista da postignes sto ne mozes OC-om. Bar mi ne pada na pamet sta. Undervolt?

Moze,ali ne mozes nista da postignes sto ne mozes OC-om. Bar mi ne pada na pamet sta. Undervolt?

Trenutno su mi u oba biosa naponi u rasponu od 0.875v do 1.1v. Meni je potrebno da namestim da u biosu bude od 0.875v do 1.2v jer pri naponu 1.1v kada pustim bilo koju igru puca drajver i igra mrzne. A mrzi me da rucno iz trixxa stalno menjam napon za graficku kada nesto igram i kada mi treba za rad u 2d.

Kartica je Sapphire dual-x 280x OC. Fabricki klokovi su 1020/1500

MSI 280X za 1100Mhz trazi +40mV u odnosu na default, a default prijavljuje 1,14V u sto sumnjam da je uopste tacno, ali hajde, recimo da jeste. Za 1150Mhz trebace recimo +80 ako ne i +100mV, sto je neka gornja granica razumnog podizanja napona. Ja moje 280x drzim na 1000/1500 uz -40mV napona, dok je dafault kartica 1050/1500 0mV.

Sve zavisi od primerka, MSI karte uglavnom najbolje idu tj. imaju cipove sa visim asic-om od drugih. Ja moju Asus 280x drzim na 1200 core i 1780 mem.

Na mojoj kartici VDDC je max 1.1v. Ubacio sam bios ali su parametri i dalje isti. DA li neko zna kako da promenim VDDC na 1.225v?
Izvini, a zasto zelis to da radis, da bi ti se karta vise grejala? Karti ni ne odgovara napon preko 1.2v nesto. Zasto muciti karte za dzabe.

Trenutno kada pustim bilo koju igru sve se zamrzne posle par minuta, furmark puca posle nekoliko sekundi. Karta je fabricki OC 1020/1500mhz, a koliko sam nasao po netu stock vddc je 1.225v
U trixxu kada podignem napon na 1.2v sve radi normalno, ali me stvarno mrzi da svaki put rucno menjam napon.

Mnogo je i 1.2 probaj 1175mv za pocetak a preko VBE7 programa mozes podesiti napon koji zelis i ufleshujes taj bios na svoju kartu a upustva imas pun internet ;)

Trenutno kada pustim bilo koju igru sve se zamrzne posle par minuta, furmark puca posle nekoliko sekundi. Karta je fabricki OC 1020/1500mhz, a koliko sam nasao po netu stock vddc je 1.225v
U trixxu kada podignem napon na 1.2v sve radi normalno, ali me stvarno mrzi da svaki put rucno menjam napon.

To je povod za reklamaciju

Jesi li ti tu karticu kupio kao novu ili polovnu. Rudari su uglavnom skidali napona na 270-kama.

Evo ti original "flicker free" (prvim kartama iz 270 serije je znala da "poskoci" slika u 2D) BIOS od Sapphire 270X DualX

Prilozi

• 271X0400.zip
    40.7 KB · Pregleda: 22
Poslednja izmena:
Koje su neke da kazem normalne temperature za Sapphire R9 280X Vapor-X prilikom gaminga, u pitanju je ova graficka:

http://www.sapphiretech.com/presentation/product/product_index.aspx?pid=2024&lid=1

Idle mi je oko 39-40c ali kad igram ide do 82-83c. Probao samo Tomb Raider, Sniper Elite 3 i Spec Ops: The Line.
Graficka dosta brzo ode na 80-81-82c. Kod prve dve igre ali igrao sam ih bez Vsync.

Spec Ops: The Line ide do 80c bez Vsync (FPS preko 120) ali kad stavim Vsync na ON ne prelazi 70c.

Moze li neko da mi kaze koji bios na mojoj safirki da koristim. Legacy ili UEFI bios, i recite mi u cemu je tu razlika?

Nazad
Vrh Dno