Šta je novo?

AMD R9 280X zvanicna tema!

Nemoj ga zatvarati, takodje stavi da je "load at start-up i start minimizaed and "apply OC at start-up". Pronaci ces vec sam gde je sta. Promeni taktove makar za 5MHz, gore ili dole, kako ti je volja. Takodje stavi Catalyst 14.4 WHQL

Podesio sam to,valjda ce sada biti ok...ako ne bude,onda cu da menjam taktove... pisem sta se desilo!

Imas li u Chrome mogucnost, kao u Mozilli da ugasis akceleraciju. U Mozilli je to u Tools/Options/Advanced setings i onda deselektujes polje "use hardware acceleration when available"

P.S. promeni odma takt za 5MHz, nece nista da jos skodi.

Takodje neki se kunu da sa betom 14.8 nema problema sa flickeringom. Skini odavde pa probaj.

http://support.amd.com/en-us/kb-articles/Pages/desktop-apu-catalyst-software.aspx

Poslednja izmena:
isprobacu sve redom,sad afterburner da eliminisem: radi/ne radi...
hvala ti puno sto mi pomazes,poludeo bih da moram da se zezam oko garancije...

pitanje za brata kasu:

tebra,koje mu dodju maksimalne temperature za vrm na 280x?hteo sam malo da se opet poigram sa klokom i da prebacim ovu 12ticu koja mi siba direkt na grafe na drugo mesto,a bez njih vrm ide do 90c posle 2 sata zadnjeg tomb raider-a.znam da je verovatno paranoja,jel' sve radi kao sat,ali ko pita ne skita.

evo eliminisao sam afterburner,ukljucen je bio i pomereni core clock i mem clock za po 5mhz.... i opet se desava...
reci mi,jel su sigurni ovi drajveri sto si ostavio link,pise da su za APU.... ja nalazim samo 14.7 beta kada izaberem moju grafu tamo...

ps. flicker se najvise desava kada kuckam,bilo na forumu,bilo na fejsu...

Flicker izaziva promena takta memorije. Zasto dolazi do flickera zna samo ATI i ocigledno proizvodjaci kartica. Sapphire je izbacio BIOS koji to resava, izgleda da ASUS nije. Poztoji jos jedno resenje, a to je postaviti takt za memoriju u 2D na 3D taktove BIOS editorom, onda 100% nece biti flickera. Drajveri sto sam okacio su tu vec nekih 2 nedelje, znam da pise samo APU, ali rade i na 280x. Mislim da ti drajver nece resiti problem.

Drajver 13.12 obavezno i probaj da smanjis klok memorije.

pitanje za brata kasu:

tebra,koje mu dodju maksimalne temperature za vrm na 280x?hteo sam malo da se opet poigram sa klokom i da prebacim ovu 12ticu koja mi siba direkt na grafe na drugo mesto,a bez njih vrm ide do 90c posle 2 sata zadnjeg tomb raider-a.znam da je verovatno paranoja,jel' sve radi kao sat,ali ko pita ne skita.
Do 90 nije problem, samo ne valja vise da ide, cak ni tada joj nece nista faliti, ali preko 110C je no no, ovo govorim vise za 24/7 upotrebu. Najbolji efekat ima ako bi ta dvanaestica ubacivala vazduh od napred, ispod nivoa karte. Vrm moze da ide do 125C, samo sto je to po meni mnogo. 90-100 je dokle bih ja isao, tako bar drzim moju 290-ku. I naravno sto se vise greje manja joj je efikasnost, pa trosi vise nego sto treba.

listao sam malo onu temu na stranom forumu,okacio je neko klip kako je menjao cfg u catalistu,pa sam odradio to (samo sto je on roknuo na 500; 1500; i onda temp predje 40 stepeni, meni bilo mnogo pa sam stavio na 500;500; sada je temp na 37-8,nista strasno), napravio profil, ukljucio Graphics overdrive.... i cini mi se da se flicker ne desava vise... Pre ukljucivanja igre samo ugasim overdrive (mada ne znam da li je potrebno da to radim,on valjda samo ne da da pada ispod 500; 500; ). Hvala svima na pomoci, sada pratim pomno, ako opet pocne da skakuce, poludecu... A ako bude bilo ok,spustacu polako klokove u tom CFG ispod 500;500; ,da bude sto nize,a bez flickera,pa da nadjem zlatnu sredinu :)

Inace,nevezano za moj problem,sad sam testirao crysis 3 jedno 2-3 sata, temp ne prelazi 75 stepeni,sto je valjda super :) Fhd,sve odvrnuto na max osim AA,koji sam stavio na off.

Poslednja izmena:
imam i jednu koja ubaca od napred (ali je daleko i slaba je) i ima direkt sa poda AC pwm koja ubaca,ali sam primetio da ta bocna bas pravi razliku kod vrm-a u 6-7c.nije 90 konstatno,to je peak,vecinu vremena je izmedju 83 do 87c.

e da,i to je na 1150/1750 sa stock naponom i +20 pt,klokovane normalno obe.na stocku su par stepeni slabije temperature a vrm ne ide preko 83 ni u peak-u.OC mi ne treba normalno za svaki dan,nego cisto paranoja da igranjem sa klokom ne preprzim karte.inace kapiram da cu kad konacno zamenim kuciste resiti sve probleme,jer je stvarno sad postalo skuceno na 7 pci slotova.inace nikakvih drugih problema nemam,ventovi neprimetni,nemam flickera i drugih anomalija,zadnja beta i sve radi kao sat,da ne ureknem. :)

90C peak temp je super, a i solidan je oc. Ako bi dizao napon moze ona jos da ide, ali naravno VRM ce znatno vise da se greje i dok god temp ne ide preko 100C, samo przi :)

hah,sad na istom kloku na witcheru 2 74c je peak,ali i pala je temperatura sobe bar 7-8 stepeni.na kraju ispadose ovi powercolori super (samo da ih ne ureknem). :)

e,da,negde na netu sam procitao da za stock amd je preterao sa naponom,tj da stock klokovi rade i na 1,1v sto potvrdjujem (tj u mom slucaju 1030/1500),ali to ne utice ni najmanje na temperature koliko primetih,a nemam killawat ili sl sokocalo da premerim potrosnju.

Poslednja izmena:
Malo off-topic ali da li mislite da ce cene 280x da idu na dole sada kada je NV lansirale ove rakete (prvenstveno GTX970)? Ja bih uzeo 280x ali sve nesto mislim da ce uskoro cena da ide na dole zbog konkurencije.

Hoće.
Treba da se vidi i šta će AMD da izbaci. U svakom slučaju ima pristupačnih na KP iz rudnika.
Ali to nemoj da te brine, samo uzmi sa garancijom.

Poslednja izmena:
apsolutno,cene su presmesne ovih dana a i dalje ima svezih kartica,moje su npr 3 meseca stare,pa sve da su sva 3 meseca 24/7 kopale na 100% brzine venta opet se isplate.

da su 3 meseca kopale na 100% vent. svi bi "prolupali". Uglavnom uzmes kvalitetniju karticu, ASUS, MSI, Gigabyte i nema brige.

iskreno,ja nijednu r9 asus kartu ne bih uzimao,a u gigabajt sam odavno izgubio poverenje.safike su me uvek ispostovale,a powercolor ako ne cvile ovojnice ispadne super karta (pre ovih 280x sam imao 6870x2 tj prvu sam vratio jer je pistala,druga je bila odlicna i radila je kod mene besprekorno 7 meseci).

Dao si dve MSI 760 Gaming za te dve PowerColor i 100e...neka cvile ako treba! :d

Poslednja izmena:
jok,ostalo mi 100e,tj toliko sam bio dobar posle celog posla (prodao dve 760 po 150e,platio dve 280x 200e). :d

verujem da ce ih biti sad kao pljeve,mozda ne bas za 100e komad (i ovo je bilo 140e komad,ali je momku bilo hitno) ali kapiram da ce safiri i powercolori iz rudnika u kompletu moci da se uzmu za 250-300e opusteno.

Znaci da prodajem 290 dok mogu i da kupim dve 280X ? Hocu li sta dobiti sa tim poslom po pitanju performansi, mislim necu ici preko 1080p kada ga uzmem to jest :D

Jeste, koj' će ti ***** dve 280x na 19"?

Pitam konkretno za futureproofing. Monitor tek zimus ili na leto neki od oko 170e da uzmem. Za nesto vise nemam, otisle mi pare na skolarinu i jos neke potrepstine za faks. Gledah ASUS VG248QE, ali je on preskup za mene trenutno, pa se pitam da li bi ASUS VX238H zavrsio posao za gaming ? Mislim 23" je, ima 1ms GtG response time, ima HDMI konektor, ogroman kontrast, sta znam da li bi to bilo adekvatno za naredne 2-3 godine ?

I vec pisah ne spominjite mi monitor :D A sad nazad na temu, isplati li se uzimanje 2x 280X na duze staze ili nategnuta 290 na 1160/1500 ?

Nazad
Vrh Dno