Šta je novo?

AMD R9 280X zvanicna tema!

Vec sam dao :D pre nekih mesec dana. Za njega nisam bas 100% siguran kao za limunadicu zvanu DAO 3, ali ajde da kazem 90% sam siguran da ce 280X da gura to na max, 99% high-max. Ej bre, pricamo o kartama od 250+ evra. Kad zadnji put neka igra nije radila na max na tako skupoj karti (ne racunajuci uzasno optimizovan engine igre koji su patchevi sredili)? 2007. Crysis, druge se ne secam.

Poslednja izmena:
developeri kazu da je 780ti na 30-60 fps,plus je nvidia igra.nije me strah n'o se bojim. :) da se razumemo,mene zanima maks otpanj,eventualno bez AA,uber sam odmah otpisao.

Bez ubersamplinga bi bilo 60+ sigurno. Uostalom, sta ti imas s tim, dve 280X su jace od 780Ti. Malo je to podataka, 30-60fps...ako je sa uberom i 8X AA, onda opusteno. Bez ubera i 2X AA ce sigurno biti 30% manje zahtevno, mozda i vise. Morate malo da citate izmedju redova...ako su rekli da im je frejmrejt isao do 30 u zahtevnim scenama, ne nize, to znaci da je prosecan FR bio 45-50 frejmova na 780Ti. Pa krenite od toga i poredite. Ja licno sam optimista, jer sam se naslusao tih hajp prica o zahtevnosti mnogo puta.

mislim da je full bez ubera,dakle 8 ili 16 AA.a frkica me hvatase jer je nvidia igra.a ako bude kao sto kazes (a sto mu dodje realno i da ove moje skaliranjem dodju bar do 780ti ) ja mrtav srecan,od ove platforme dosta.

Bar do 780Ti?? 2x280X su 20+% brze od 780Ti u igrama u kojima radi CF.

znam (pa imam ih),pricam o worst case scenariju,vidis da su se zeleni gremlini nalozili da satru muceni amd. :)

Razmišljam da prodam 280x crossfire jer se veoma mnogo greju, znojim se pored kompa kada se igram iako je oktobar. Da li bi bilo mudro zameniti ih za jednu gtx 970? Kako hladite vaše 280x?

Ja sam imao dvije XFX 280X i drzao sam ih tako sto sam skinuo bocnu stranicu i vezicama pricvrstio CM 200mm vent. A posle sam skontao da bolje rade posao dvije 120mm Noctue vezane jedna ispod druge koje su ciljale VRM. Donekle je pomoglo u hladjenju VRM-a. I prodao sam ih obje, upravo iz razloga sto se zena zalila da izgori od vrucine i buke :)

Poslednja izmena:
ja sam promenio kuciste jer donja nije imala prostora u CM 690 od napajanja (fakticki je bila na par mm od napajanja),sad u ovom anidees AI-6 ima mesta plus sam skinuo hdd kejdzeve,generalno sam nabudzio ventove (dva odnapred,jedan na podu i jedan na bocnoj stranici su intake,jedan na poledjini i dva na vrhu su outake) i nemam probleme sa temperaturama a kuciste mi je tik pored nogu i osetio bih.gore sam detaljno testirao temperature pa koga ne mrzi neka izlista temu.da ih ne ureknem,ja sam prezadovoljan i ne nameravam da menjam platformu dok ne bude neka prevelika potreba.

whiplasher jesi li uzeo neku kartu da ih zamenis i koju? umart, ti si izgleda resio svoj problem, mada meni se cela soba ugreje pa nisam u istoj poziciji. Mislim da bih za moje kartice mogao dobiti 42k koliko je jedna gtx 970 ali ne znam koliko gubim snage % za igre.. Neki predlog?

whiplasher jesi li uzeo neku kartu da ih zamenis i koju? umart, ti si izgleda resio svoj problem, mada meni se cela soba ugreje pa nisam u istoj poziciji. Mislim da bih za moje kartice mogao dobiti 42k koliko je jedna gtx 970 ali ne znam koliko gubim snage % za igre.. Neki predlog?

Nisam ih zamjenio, nego sam 2x XFX 280x prodao jer sam dobio dobru cijenu prije pola godine, 600e dobio (u jeku Mininga). A prodao jer nisam imao vremena za gaming. Sad sam nasao malo vremena, pa sam uzeo 280x Vapor za 200e :) I isto se grije, ista toplota, buka itd.
Dvije karte, bez obzira koje su, griju se mnogo vise nego jedna. IMao sam i GTX660 SLI. JEdna kad je, hladna i tiha. U SLI-u, termo pec i buka poput turbina. TO ti je tako za SLI i CF. Konkretno, za 280x vodi racuna da GPU ne ide preko 80C i VRM preko 85C i neces imati problema.
280x CF u nekim naslovima je i do 30% brza (crysis 3), u nekim tu negdje (Metro LL). Zavisi od naslova do naslova. Ali gledano u globalu, osjetno je brzi CF 280x od GTX970 (barem moje misljenje). Stim da trosi 3x vise, grije 4x vise i stvara 3x vise buke.

Poslednja izmena:
stari ako ti se cela soba ugreje nemam pojma sta da ti kazem,onda nije do kucista i provetrenosti,ja bih licno to izvadio sve iz kucista,testirao,ako i dalje imas problem sa temperaturama onda su za reklamaciju.sto se tice buke,ovi powercolori su sasvm okej i do 80 posto ventova,a nikad ne dodju do toliko,tu su do 60tak vecinu vremena i to racunam TR,SE3,u ostalim ni da pridje.

edit:

sad probah mantle u zadnjem Thief-u,58fps minimum,maks otpanj,temperature smesne a vent ne preko 50%...nemam pojma zasto sam mislio da je mantle mambo dzambo,25+fps razlike.

Poslednja izmena:
Da, nemoguce da toliko greje, ali CF bez vode nije CF. :D

voleo bih i ja,ali videh najjeftinije dva bloka (doduse medju najboljima) 150e,plus ti ostaje i radijator,i cevi,i puNpa...skup je to sport cisto da bi slusao macke i dernjavu klosara dok vrtis neki bench.jeftinije je mnogo da se ulozi u korektno kuciste i par krstenih ventova i tesko da ce da bude problema.

kad sam vec kod toga,moja preporuka ako se ide na CF/SLI je da se ne gleda nista sem full tower kucista,mislim ima i mid towera gde moze ali realno to je do srece i uvek na granici.

2x 280x da se tako izrazim "brise patos" sa 290/290x, a takodje i sa GTX 780 i 970, a primetno je brze od GTX 780Ti i GTX 980. Racunaj to ovako, recimo 2x 280x MSI ima 2x2048 SP=4096, sa 2x 384bit=768bit mem. magistralom i sa ukupno 3 GB memorije. To moze da se sabira, tj. sader procesori jer 1. GPU renderuje frejmove 1,3,5,7 itd, a 2. GPU 2,4,6,8 itd., dakle par-nepar. Sta to u praksi znaci. Recimo Crysis 3, zahtevne scene, tamo gde 1x 280x ima 31-32 fps, 2 komada ima 54-55 fps, zatim Tomb Raider, gde jedna karta drzi cca. 23-25fps (da ima takvih scena da se ne lazemo), 2x 280x drzi 42-43fps. Razlike su velike. recimo da ima mesto u Crysis 3 gde 1x 280x ima 25-6fps, a 2x 280x 42-43fps to se nemoze opisati recima koliko bolje radi. Sta radi vidno bolje od 2x 280x.... pa recimo verujem 2x GTX 970 ili 2x 290/290x, ali za koje pare??? 2x 280x kosta cca 300eur, puni su oglasi karata, ko se snadje dobije ih i za manje od toga, a 290/GTx 970 kostaju 340eur i nisu toliko brzi. Eno test na nasem cenjenom benchu, recimo Valey 1.0 benchmark, izvukl su pri 1920x1080 4x AA i 16x AF, sve u "full-u", dakle extreme detalji:

GTX 980 ... 81.5fps
GTX 970 ... 67.4fps
290 ......... 64.4fps
780GTX .... 70.2fps
780Ti........ 84.3fps

a pazi sada, 2x MSI 280x ima 104fps !!! (to je na default taktu 1050/1500) ;)

Toliko o tome, to mu dodje cca 50-60% brze od ATI 290, a to nikako nije spora karta. Sta se sa SLI i CF dobija, pa uvek se dobijalo 70-80% skaliranja. AKo sus generacijski skokovi u preformansama 30-40%, a to je tako poslednjih 3-4-5 godina, onda znaci da sa 2x 280x dobijamo performanse neke R9 390 generacije ili NVidia GTX 1070 karte, da tako kazemo.

ako predjem na 4K monitor, onda cu uzeti jos jednu 280X, posto imam jednu samo je Sapphire.... kad pordam GTX780 opet ce mi ostati neka kinta. Kod nas je taj sapphire 31.000din nov!
sve dok si na 1080p sve jedno je, ali ako budem presao na 4K onda ce mi ta druga karta dobro doci....

Poslednja izmena:
u Ryse mi se pojavio u jednoj misiji artefakt, kvardat u donjem delu slike,malo udesno. I menja boje, roze-ljubicastu najvise... vidi se kroz njega i cak baca senku kao da je objekat. Kartica hladna, 73 max! , sve provereno u furmarkovom gpuz... i tako to nestaje na sekundu-dve,pa se pojavi.... do kraja misije... kad je krenula nova,nestao i artefakt...

u Ryse mi se pojavio u jednoj misiji artefakt, kvardat u donjem delu slike,malo udesno. I menja boje, roze-ljubicastu najvise... vidi se kroz njega i cak baca senku kao da je objekat. Kartica hladna, 73 max! , sve provereno u furmarkovom gpuz... i tako to nestaje na sekundu-dve,pa se pojavi.... do kraja misije... kad je krenula nova,nestao i artefakt...

Nista novo, svaka Asus 280x DCII cesto hoce da baca artefakte. Ako ti se to desi samo izadji i opet udji u igru, nestace.

Nista novo, svaka Asus 280x DCII cesto hoce da baca artefakte. Ako ti se to desi samo izadji i opet udji u igru, nestace.

Znaci nema poente da reklamiram,nije pokvarena,tj svaka je takva? Sta mi znaci da mi uvale novu a ono isti djavo... Rekao sam sebi da necu amd/ati nikad vise i opet sam se zaebo... A cudio sam se sto je toliko jeftiniji od zelenih... Prvo flicker, sad ovo... sta li je sledece...

Znaci nema poente da reklamiram,nije pokvarena,tj svaka je takva? Sta mi znaci da mi uvale novu a ono isti djavo... Rekao sam sebi da necu amd/ati nikad vise i opet sam se zaebo... A cudio sam se sto je toliko jeftiniji od zelenih... Prvo flicker, sad ovo... sta li je sledece...
Black screen :d

Ajde da ne otvaram novu temu. Moze li da se uradi upgrade sa 6950 na R9280 na kompu iz potpisa. Prvenstveno pitam zato sto je 6950 PCI expr 2.0 a R9 3.0, a moja ploca je izgleda do 2.0. Ima li uopste to neki znacaj?

Nema prevelikog znacaja sto je 2.0, ali svakako mislim da nije to neki veliki apgrejd, tj ne znam da li je isplativ...

Neces osetiti razliku izmedju 2.0 i 3.0 jer se meri sa 1-2fps, a upgrade sa 6950 na R9 280 je znacajan i isplativ, to je razlika izmedju ne igrivog iskustva i uzivanja u 1080p rezoluciji na ultra :D

Pa koliko sam ja mogao da vidim po forumima dobitak je u proseku 35-40%, sasvim dovoljno. Ma istripovao sam da karta nece uopste moci da radi ako je ploca PCI-E 2.0 :D.

ganjaj 7970ghz/280x,vrede ti dodatni sejderi mlogo.ima ih polovnih sa garancijom na oglasima koliko te volja.

Stigao mi danas PowerColor 280x TurboDuo u zamenu za moj PowerColor 7870 Myst (Tahiti LE) na kojoj je crko fan, uz malu doplatu naravno.

Sama karta ima odlican build quality, za razliku od Mysta skroz profi izgleda, backplate najvise cenim posto mi se Myst posle godinu dana u kucistu iskrivio lol
Nazalost ima high pitched coil whine kada se optereti, ali su zato ventilatori necujni, a temperature odlicne. Na Myst-u sam imao jace cviljenje, ali nije bilo toliko visoke frekvencije kao ovde, tise je, ali lepo zna da bode usi xD Al dobro navici cu se bitno je da se fan-ovi ne cuju, na Myst-u je onaj jedan znao da urla ko turbina cak i u gaming-u....

Odmah sam se bacio na mali OC, nisam neki HC lik da mora max da izvuce, al volim malo da podignem frekvencije.

Core sam dogurao do 1150 Mhz i u Heaven/Gaming-u temperatura ne prelazi 71c za core, VRM-ovi idu do 90c za 1 i 80c za 2 (tako GPUZ kaze).
Memoriju sam digao na 1650 Mhz, nisam hteo dalje posto nema poente.
Napon nisam dirao samo sam dao onih 20% vise struje da moze povuci.

U Furmark-u, posle nekih 4 min dodje temp do 80c/105c/90c(core/vrm1/vrm2) fan na 45%, tu pocne da throttle-uje GPU, al dobro iskreno nema sanse da se toliko opeteri karta sa igrama xD

Sve u svemu sam zadovoljan, brza i tiha karta uz taj smaracki coil whine, al dobro nista u zivotu nije savrseno xD Za ovo koliko me je kostala ja happy.

baci furmark,sto se tice toplote TR bench jedno 6-7 krugova je realan worst case scenarij.ja iz moje obadve (dakle nije iskljuceno da bi jedna trebala i jace da ide) izvlacim opusteno 1176/1739mhz na 1208mV i maks power limit ultrastabilno.realno tu neke razlike nema,sweetspot je bas 1150mhz na koru koje i moje izlace na def. naponu.ja ocigledno imam bas srece,od 4 powercolora koje sam ili jos imam samo jednom su se cule ovojnice (6870x2) na ostale tri ni najmanje.

pitaj reda radi imaju li jos koji komad,i uvazavaju li reklamaciju za coil whine,vise da bi drugi ljudi po forumu znali.

Nisam siguran od cega je TR skraceno ? xD

Probao sam sada i par igara sto imam na kompu nista zahtevno za sada (NFS Rivals najzahtevnija, sve na max podesavanjima i za onih 30fps na koliko je zakljucana igra je potrebno nekih 35% gpu-a xD). Temperature u gamingu ~65c max.

Sto se coil whine-a tice pitacu, mada to nije dovoljan razlog za zamenu posto ne utice na funkcionisanje/trajnost graficke. Jedino sto znam da mogu u zvanicnom servisu da ti mazu zavojnice sa lepkom i da ti vrate tako :D A zamena jedino ako su bas raspolozeni :)

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno