Šta je novo?

AMD Preparing Radeon HD 4890, Slated for April

4890 uopšte nije nabudženi rv770 (mislim na OC nabudživanje) nego totalno novi čip.
gtx260 će biti iza sa performansama a 285 će biti malo bolji. još ako bude 200-250e evo novog best buy-a.

limes od performansi kad vreme tezi maju-junu jednak je performansama GTX 280... mislite o tome...

Poslednja izmena:
Po onom sto sam procitao na linkovima stranih foruma koje ste postavili a i na ostalim ino diskusijama, Nvidija je u velikom problemu jer iako ima malo brze kartice NEMA cenovni rang koji odgovara kupcima u vreme ekonomske krize, evo 85% ljudi koji diskutuju uvek stavljaju cenu ispred brzine, kao onaj tip koji je rekao da mu je najlogicnije da za upola cene ima 80% performansi od najbrze kartice, time je sve receno.

Cemu toliki pesimizam? ;)

Bit ce pojeftinjenja, samo je pitanje koliko...

MP cene za kartice su samo prošle nedelje otišle dole za 5-35% u Evropi.
Gore prikazane cene su već sada veoma blizu onih koje sam naveo da su projetovane za sledeći mesec.

Ne znam kakav ce biti sluchaj sa ATI karticama (mislim da ce cene pasti dobrano), ali ako se gleda cena GTS250 1 Gb ovde u Rusiji, ona sada koshta oko 10% manje nego stari 9800GTX+ 512 Mb, tako da su cene vec krenule dole!

Ai red je da cene padnu,nema skoro nikakve promene vec osam meseci.

Nvidia plans GeForce GTX 275 against Radeon HD 4890

VR-Zone learned about a suprise counterattack from Nvidia against the Radeon HD 4890 RV790 card where both camps' offerings are slated for launch on April 6th. Nvidia has briefed their partners only very recently and details have been pretty vague so far. However, it seems Nvidia is confident that this card will be able to compete, if not, wins its competitor's offering.

CJ told us that GeForce GTX 275 is gunning for US$229-$279 price range which competes directly against the Radeon HD 4890 card at similar price point. One possible configuration of the card could be 216 SPs, 512-bit memory interface and higher clocks than GTX 260. Another less possible config could be 240 SPs with 448-bit memory interface.

source

RV790 juče prošao PCI-e 2.0 sertifikaciju:

http://www.pcisig.com/developers/compliance_program/integrators_list/pcie_2.0

rv790_01.gif

Šuška se i o dodeli HD4900 imena.

.

Poslednja izmena:
Pojavljuju se u pre-orderu Sapphire i PowerColor modeli po cenama 237 - 259 eura.
Pored dignutih taktova (850/3900) nikakvih vidljivih razlika u odnosu na HD4870 1GB. Čak je i kuler isti. X850XT anyone?

8436.jpg

.

Poslednja izmena:
To sto deluje isto ne znaci da jeste ;)
ja se nadam da je napravljena optimizacija kao sto je bio slucaj sa 2900xt->3870 (ako izuzmemo shrink jezgra)

Ovo sigurno nece moci mnogo da se klokuje,i nije nov cip samo je dodatno nasvirana.A taj "nov" cip ce biti mozda neki 4900,ako se uopste i planira.Izgleda da ati i nvidia pocinju da ratuju imenima a ne performansama.:mad:

Valjda je do sada svakome jasno da će Rade 4890 biti samo ubrzani 4870 nešto kao "nVidijine Ultre". AMD cilja da 4890 bude brži od GTX260 core 216 i to bi trebalo da postigne.
Ako se pojavi GTX275 će biti brži, ali će verovatno ubiti prodaju starije braće GTX280/285.

Valjda je do sada svakome jasno da će Rade 4890 biti samo ubrzani 4870 nešto kao "nVidijine Ultre". AMD cilja da 4890 bude brži od GTX260 core 216 i to bi trebalo da postigne.
Ako se pojavi GTX275 će biti brži, ali će verovatno ubiti prodaju starije braće GTX280/285.

Pa upravo tako. Bice kao sto je 8800 ultra bila u odnosu na 8800 gtx, ili gtx 285 u odnosu na gtx 280. Ista stvar je i sa ovom karticom.

Jedva cekam da izadje i da vidim benchmarke. Ne bi trebalo da bude previse skupa, sobzirom da je AMD snizio 4870tice za oko 50$, verujem da ce 4890 biti jeftiniji od gtx 260 c216.

Chim skupim pare kupujem je. To je trebalo da bude u maju, ali otisle pare za AC DC, te ce biti verovatno u julu.

Nazad
Vrh Dno