Šta je novo?

AMD poslovao sa gubicima i u Q2

F.L.C.X.

Čuven
Učlanjen(a)
03.11.2003
Poena
630
Moja oprema  
CPU & Cooler
AMD Ryzen 7 5800X3D
Matična ploča
Gigabyte Aurus Pro X570
RAM
Kingston HyperX Fury DDR4 4000 4x8GB
GPU
Gigabyte Aurus Elite RX 7900XTX
Storage
Samsung 970 EVO 1TB + Samsung 1TB HDD + Samsung 750GB HDD
Zvuk
FiiO DAC + Altec Lansing 621 / SteelSeries Arctis Pro Wireless
PSU
Corseir HX850
Kućište
Thermaltake Core V71
Monitor
LG ULTRAGEAR 27" QHD FreeSync
Miš & tastatura
SteelSeries Rival 650 Wireless
Laptop
ROG Zephyrus G14 2023 AMD 7940HS + RTX 4060
Tablet
AYANEO 2S
Mobilni telefon
Samsung Galaxy S22
Pristup internetu
  1. Optički internet
AMD je objavio rezultate svog poslovanja za Q2:
http://www.amd.com/us-en/Corporate/VirtualPressRoom/0,,51_104_543~127059,00.html

A evo i prvih vesti na ovu temu:
http://www.firingsquad.com/news/newsarticle.asp?searchid=20685
http://www.tgdaily.com/content/view/38457/118/

Kako se na osnovu ovih vesti meni čini, AMD se sprema da ugasi ili proda ATI-jevo Handheld/DTV odeljenje.

S druge strane, valjda će uz pomoć RV770 i R700, kao i novih 45nm Phenoma uspeti da se vrate u plus u Q3 ili eventualno Q4. Iz kvartala u kvartal CPU i GPU odeljenje beleže sve manje i manje gubitke. S tim da sada, konačno GPU odeljenje ima i više nego konkurentan proizvod, a valjda će uskoro slična situacija biti i sa CPU odeljenjem. :)

pa koliki profit im donosi 48xx serija... 140 evra kartica, koliko kosta pcb, memorija, hladjenje, pa da zarade distributeri..

Sto se mene tice mogu da propadnu i ATI/AMD i nVidia, pa lepo ostane samo Intel i barem ne razmisljam o tome koji CPU/GPU da uzmem. Udjem u radnji kazem dajte mi jedan intel :D
Za poneti !

Poslednja izmena:
Nek propadne i intel i ibm pa onda Srbi da krenu u akciju.... Novi Ei Nis CPU 1 na 10 MHz.. podrzava do 1MB rama, posto radnici ne mogu toliko precizno da crtaju veze po chipu... ali uvezbace se oni

Poslednja izmena:
šta to znači u prevodu?

i da li su gubici manji u odnosu na q1?

ne mogu da verujem da neko može da kaže baš me briga neka propadnu :S da nije atija recimo sad bi vozali 8800 kartice od 500eur :S

ne mogu da verujem da neko može da kaže baš me briga neka propadnu :S da nije atija recimo sad bi vozali 8800 kartice od 500eur :S

pa jel' znas ko je to rekao? samo oni koji imaju koristi od toga...ali ce se to dogoditi NIKAD :p
genuine-a nema, a da nesto ne kaze na stetu ATI-ja :S:...Trebali su da te nauce u Americi sta znaci respect (prema protivniku, tj. konkurenciji)!

Poslednja izmena:
šta to znači u prevodu?

i da li su gubici manji u odnosu na q1?

Tacnije, vozili bi 6800GT za 500 eura.

Moja izjava gore je bila sarkazam. Uprkoos smajliju na kraju neko je pomislio da sam ozbiljan...

Poslednja izmena:
evo i mene da se javim... Northwood moram da te razocaram ali su me izgleda vec naucili... Meni je jako krivo sto AMD-u ide lose sa procesorima i sto su napravili uopste onu fabriku u Nemackoj koja ima verovatno vise troskova neko profita ali svaka firma pravi lose poteze ponekad koje ne moraju da je kostaju glave ali je dovode u nezgodnu situaciju. Dokle god ima konkurencije bice dobro, jer ovako bi nvidiji trebalo 3 inzinjera da odrzavaj web stranicu ili amd-u ili intelu.. nebitno....
a posto inzinjerima treba posao kao i drugim zivotinjama onda bolje sto je ovako...malo gore , malo dole ,ali razvoj nauke i tehnologije uvek ide na gore

Poslednja izmena:
Ocekivano ljudi najvise paznje obracaju na smenu na vrhu i ogromnu cifru prijavljenu kao gubitak, ne ulazeci zapravo sta se nalazi ispod te cifre.

AMD je na putu oporavka o cemu najbolje govore sledeci podaci: Operativni gubitak u Q1 je bio $214 miliona, a u Q2 $143 miliona. Primera radi samo godinu dana ranije - Q2 2007 operativni gubitak je bio $396 miliona!

Takodje, podignuta je margina, koja je prosle godine u Q2 bila $34, a u Q2 ove godine $52...

no dobro, sve je to biznis, ukljucujuci i medijsku famu.

Mozda se i oporave za 2-3 godine, ako sve ide ko podmazano a obicno ne ide, i konacno pocnu da posluju u +

Mozda se i oporave za 2-3 godine, ako sve ide ko podmazano a obicno ne ide, i konacno pocnu da posluju u +

Za 2-3 godine da pocnu da posluju u +?? Pa oni planiraju vec krajem godine da posluju pozitivno.A da li ce poslovati tako ili ne,ostaje da se vidi.Za 2-3 godine ih ne bi ni bilo ako bi planirali oporavak toliko dugo.

Ocekivano ljudi najvise paznje obracaju na smenu na vrhu i ogromnu cifru prijavljenu kao gubitak, ne ulazeci zapravo sta se nalazi ispod te cifre.

AMD je na putu oporavka o cemu najbolje govore sledeci podaci: Operativni gubitak u Q1 je bio $214 miliona, a u Q2 $143 miliona. Primera radi samo godinu dana ranije - Q2 2007 operativni gubitak je bio $396 miliona!

Takodje, podignuta je margina, koja je prosle godine u Q2 bila $34, a u Q2 ove godine $52...

no dobro, sve je to biznis, ukljucujuci i medijsku famu.

Problem i jeste u tome sto operativni prihodi nisu dovoljni da servisiraju ogroman dug koji je nastao kupovinom ATI-ja. Opet sa druge strane, kompanija nije konkurentna na trzistu, jer ima inferioran proizvod ciji su troskovi proizvodnje visoki, jer se izradjuje u 65nm, a koliko smo videli ni Yield nije spektakularan - uglavnom troskovi su visi nego Intel-ovi i to dosta. A Intel je glavni kokurent.

Sa druge strane, inferioran proizvod ne moze na trzistu da se prodaje uz premium price, pa je, kao sto si i napisao, ASP kriminalno nizak i, ispod crte, nije izvodljivo povecati revenue u dovoljnoj meri da bi kompanija pocela da generise profit (da iz prihoda servisira dug, pokrije troskove, investira i bude u plusu)

Sa druge strane najava famoznog asset light poslovanja upravo podrazumeva prodaju fabrike u Drezdenu sto je najava da i u buducnosti kompanija nece biti u stanju da bude konkurentna i nastavice da kasni po pitanju implementacije novih proizvodnih procesa. To znaci ili da ce morati da dodje do znacajnijeg zaokreta u poslovanju kompanije (napustanje odredjenih trzisnih segmenata, polja delatnosti itd..) ili ce da se rasproda sve sto vredi, a ostatak da se likvidira, ako nastavi da posluje sa gubitcima, a da se poverioci u odredjenoj meri namire iz likvidacione mase (know how, licence, patenti itd...).

Naravno, postoji i mogucnost da zarad svih tih patenata i licenci koje AMD eventualno poseduje, neki igrac (investicioni fond, neka IT kompanija itd...) na trzistu proceni da sve to vredi duga koji AMD ima i odluci da kupi kompaniju, ali u tom slucaju sumnjam da bi AMD uopste nastavio da posluje na X86 trzistu na nacin na koji posluje danas - jer takav nacin, ocigledno ne daje rezultate.

Pitanje je koja su odelenja profitabilna i kako stoji CPU odeljenje. Uglavnom Ruizova politka "marketshare po svaku cenu" ocigleno nije urodila plodom.

Delimir na visini Intel PR zadatka kao i obicno :)

Sve sto si napisao je u sustini toliko tacno, da moze da se primeni na bilo koju IT kompaniju. Asset light odlicno funkcionise za nV, Apple, zasto bi AMD-u to bio problem. Cinjenica je da trenutno AMD ima vise kapaciteta nego sto mu je potrebno, ali onda ima smisla ta kritikovana Ruizova politka osvajanja trzista radi uposljavanja kapaciteta.

Ovo "inferioran proizvod" je toliko ispotencirano, da prelazi granice ukusa, cak i za PR. Phenom je toliko inferioran da ce Intel imati to isto godinu dana kasnije (native QC), a na IMC cekamo i malo duze...

Poslednja izmena:
Nek propadne i intel i ibm pa onda Srbi da krenu u akciju.... Novi Ei Nis CPU 1 na 10 MHz.. podrzava do 1MB rama, posto radnici ne mogu toliko precizno da crtaju veze po chipu... ali uvezbace se oni

Sta bre veze na cipu, pa ti radnici nisu u stanju da prema shemi naprave funkcionalno industrijsko kuciste za PC (rack) jer ne izbuse rupe za montazu dovoljno precizno, cipovi su za njih daleka buducnost :D

@milanbb:

Delimir je u pravu kad kaze da AMD trenutno ima inferioran proizvod (misleci pritom na procesore). Phenom se jedva takmici i sa Core 2 arhitekturom, sta ce biti tek kad izadje Nehalem?

Hajde nek' mi neko odgovori realno sta to AMD ima u ponudi za desktop i mobile segment a da je konkurentno (posto je Phenom namenjen za serversko trziste).

Sta je trenutno takmac Intelovom Core 2 Duo E8500 u desktop segmentu? Da nije neki K8? AMD64 x2 8000+? Ko ce danas da kupuje tehnologiju iz 2003?!?

Sta je sa mobilnom platformom? Sta je AMD-ov odgovor na Core 2 Duo T9300? Turion Ultra i Sempr0n? 45nm tek u najavi za 2009? Sta ce biti AMD-ov odgovor ako Intel zaista izbaci mobile quad-core u H2 2008 kao sto je najavljivano?

Ne budite smesni bre, Delimirov post mozda zvuci kao PR, ali u njemu na zalost ima dosta istine.

Gde je Intelov odgovor na 780G? Da nije mozda 'inferiorni' G35? A na HD48x0 ? Larabee ?

Mozemo tako do sutra, cinjenica je da je Intel u prednosti sto se tice postizanja frekvencija, ali ako je to osnovno merilo za 'inferiornost' onda nemam reci... Kada jedna kompanija kao sto je AMD treba da bude pionir procesorskog dizajna, dok mocni Intel kaska godinu dana za tako necim - ko je tu "inferioran"....

Pa sta je sprecilo Intel da ranije izbaci lepljeni mobile quad? Da nije mozda sto bi se upalio? Sa 45nm tek imaju sanse da guraju neke 45W Penryne u laptope...

Poslednja izmena:
Delimir je u pravu kad kaze da AMD trenutno ima inferioran proizvod (misleci pritom na procesore). Phenom se jedva takmici i sa Core 2 arhitekturom, sta ce biti tek kad izadje Nehalem?
Delimir je u pravu iz svoje perspektive. naravno to sto on prica je generalizovanje koje zastupa njegova kompanija i marketinska prica koja im ocigledno ide dobro.

Realnost je naravno (logicno, moja perspektiva) takva da u rangu do 200€ AMD apsolutno ima konkurentan proizvod.
Hajde nek' mi neko odgovori realno sta to AMD ima u ponudi za desktop i mobile segment a da je konkurentno (posto je Phenom namenjen za serversko trziste).
Phenom nije namenjen za serversko trziste. Na desktopu AMD apsolutno moze da parira kompletnom Intelovom "value" i Essential" segmentu Celerona, Pentiuma i C2D-ova iz serije 4000 i 7000.
Sta je trenutno takmac Intelovom Core 2 Duo E8500 u desktop segmentu? Da nije neki K8? AMD64 x2 8000+? Ko ce danas da kupuje tehnologiju iz 2003?!?
U odredjenim primenama X3 je sasvim konkurentan C2D E8000 seriji...
Sta je sa mobilnom platformom? Sta je AMD-ov odgovor na Core 2 Duo T9300? Turion Ultra i Sempr0n? 45nm tek u najavi za 2009? Sta ce biti AMD-ov odgovor ako Intel zaista izbaci mobile quad-core u H2 2008 kao sto je najavljivano?
odgovor na to pitanje najbolje znaju svi oni koji su predstavili svoje Puma modele notebookova (95 razlicitih modela)
Ne budite smesni bre, Delimirov post mozda zvuci kao PR, ali u njemu na zalost ima dosta istine.

Ja ne delim misljenje da je Delimirov post zvuci kao PR u opste, jer realno nista on nije velicao ponudu svoje kompanije. Sta vise uzimajuci u obzir cinjenicu da Delimir ima ogranicene informacije o AMD-ovom poslovanju, njegov post je na mestu. medjutim, u realnosti stvari zaista nisu onakve kakvim ih je Deki prikazao (mislim pri tome na predvidjanej AMD-ovog kraja/kraha). ;)

A Intel je glavni kokurent.

pa da, ali imaju konkurenta i u nV!? DAMMIT se bori na dva fronta (jedan sa Intelom i drugi sa nVidia-om) i to je ono sto ga upravo "koci"...Njima sigurno nije lako, ali me bas zanima kako bi se drugi snasli u toj situaciji...

Poslednja izmena:
Gde je Intelov odgovor na 780G? Da nije mozda 'inferiorni' G35? A na HD48x0 ? Larabee ?

Koliko ja znam Intelov primarni biznis su procesori, a ne cipset i grafika. AMD-u su takodje primarni biznis procesori. Ako ti insinuiras da AMD vise nije prvenstveno proizvodjac procesora i da to sto nema konkurentne procesore nije uopste bitno jer ima HD48xx i 780G onda stvarno ne vredi dalje diskutovati.

Mozemo tako do sutra, cinjenica je da je Intel u prednosti sto se tice postizanja frekvencija, ali ako je to osnovno merilo za 'inferiornost' onda nemam reci...

Pa ko je uopste pominjao frekvencije kao merilo inferiornosti?!?

Inferiornost je sto uopste nemaju kompetitivne proizvode u desktop i mobile segmentu, a i u server/HPC se jedva drze!

@Nedjo:

Prvo, koliko sam ja video Phenom se prema nekim testovima mnogo bolje snalazi sa serverskim workload-om, nego sa desktop aplikacijama.

Drugo, Phenom je suvise veliki i skup cip za desktop segment.

Trece, X3 je konkurentan kako? Cenovno? Po potrosnji? Po yieldu? A kako izlazi na kraj sa Q9450 koji kosta 250e kod nas?

Sto se tice Pume, nema tu niko nista da prica -- Turion X2 Ultra i Sempr0n su K8 tehnologija iz 2003.

Kad kupujes novo (laptop) hoces i da dobijes novo (tehnologiju). Svi znamo da 90% ljudi to ne ume ni da iskoristi ali je to potrosacka logika i ne vredi ici protiv nje jer zahteva ulaganje u edukaciju potrosaca koji ne zele da se edukuju, a ako i pozele da se i edukuju postoji rizik da se edukuju previse pa da izaberu nesto od konkurencije.

Delimir na visini Intel PR zadatka kao i obicno :)

Sve sto si napisao je u sustini toliko tacno, da moze da se primeni na bilo koju IT kompaniju. Asset light odlicno funkcionise za nV, Apple, zasto bi AMD-u to bio problem. Cinjenica je da trenutno AMD ima vise kapaciteta nego sto mu je potrebno, ali onda ima smisla ta kritikovana Ruizova politka osvajanja trzista radi uposljavanja kapaciteta.

Ovo "inferioran proizvod" je toliko ispotencirano, da prelazi granice ukusa, cak i za PR. Phenom je toliko inferioran da ce Intel imati to isto godinu dana kasnije (native QC), a na IMC cekamo i malo duze...

Kao i obicno si neinformisan i preportentan, nazalost bez razloga i realnog utemeljenja. Moja pozicija u Intel-u nema ama bas nikakve veze sa PR-om.

Koliko si neinformisan i pristrasan pokazuje i izjava: "Cinjenica je da trenutno AMD ima vise kapaciteta nego sto mu je potrebno" aha - vazi. Zato u kanalu nije bilo procesora kada su potpisali ugovor sa Dell-om i kada je isti u pocetku povlacio vise procesora. Sada kada je Dell iskulirao sa ponudom AMD-a, procesora opet ima za kanal. Mozda zato sto su kapaciteti i vise nego dovoljni AMD je angazovao Chartered da pored Drezdena proizvodi procesore ili je planirao, eto tako, da otvori jos jedan Fab u USA.

Mislim, AMD vec godinama ima problem sa supply-jem i sada odjednom milanbb otkriva da su proizvodni kapaciteti cak i veci od potrebnih - ko zna, mozda proizvode u Drezdenu Dusanove "mashinice za shishanje" pa su time zauzeli kapacitete. Ne znam, sada prica o pocinje da zvuci logicno...

Mene sve ovo podseca na Commodore - gubitci iz kvartala u kvartal i na kraju ih neko kupi (vise se i ne secam ko, Tulip?) zarad brenda.

Poslednja izmena:
ali ako je to osnovno merilo za 'inferiornost' onda nemam reci... .

Pa ne bas (uvek) frekvenca, ali npr. rezultat u Sysmarku - da. Ako npr. Intel-ov procesor koji kosta par desetina dolara manje ima veci rezultat u Sysmarku od AMD-ovog, a veliki kupci se drze Sysmark-a "kao pijani plota" onda je jasno zasto AMD ne moze imati jedne te iste proizvode godinama i samo im menjati slovnu oznaku.

Krajnji kupci ce ionako kupiti ono sto im se kaze da je bolje - a Intel sa marketingom ne stoji tako lose, a zamisli jos kada imas kombinaciju boljeg proizvoda plus milione za marketing.

Eto zasto, neko ko nema profit na duge staze ne moze da opstane - mislim, dolazimo u situaciju da objasnjavamo koliko su 1+1, a nista se u matematickim axiomima jos uvek nije promenilo...

Poslednja izmena:
Poslednja izmena:
Ja sam prepotentan a ti citiras ono sta sam ja napisao (...trenutno AMD...) i onda u nastavku navodis ugovor sa Dellom koji je koliko star? Danas AMD ima osetno manji trzisni udeo nego pre samo par meseci, tako da TRENUTNO AMD ima vise kapaciteta nego sto moze da proda.

Ako neko ima problem sa snabdevanjem, zasto bi prodavao nesto (fab) sto mu je od znacaja da tu potrebu podmiri? A ti si ovo sugerisao kao jedno od resenja...

Ne znam kakva je tvoja pozicija u Intelu, ali na osnovu tvog pisanja sticem utisak da osim Intela niko drugi ne ume da napravi ni digitron...

Ako te ovo podseca na Commodore, onda se uopste ne secas sta se tada sve izdesavalo. (btw: Commodore USA je kupio ESCOM koji je otisao pod led u rekordnom roku)...

Poslednja izmena:
Vrh Dno