Šta je novo?

AMD Piledriver a.k.a. Vishera, official thread

I izašao je famozni 6300 koji je naravno skuplji nego što se očekivalo, najniže što sam našao je 14k. Kapiram da smo živimo u Srbiji, ali ovo je napad na nas sa slabim budžetom :)

nisam znao da ljudi sa slabijim budzetom sastavljaju masine sa sestojezgarnim procesorima.

Ma najjaca je fora sto pise da se gubi garancija ako se koristi neki drugi sistem hladjenja :smash:

nisam znao da ljudi sa slabijim budzetom sastavljaju masine sa sestojezgarnim procesorima.

Haha ova ti je bila dobra :)
Loše sam se izrazio no nebitno.

RP je zvanično za 6300 trebao da bude 125USD ~ 11000 din, kolko košta kod nas 6100, kako je AMD najavio koštaće kao buldožeri, što se nažalost nije desilo.

125e s obzirom na performanse procesora nikako nije mnogo, čak je i cena solidno niska, ali kad sam pisao prethodni post imao sam u vidu gore navedene cene i najave, pa sam zbog toga malo razočaran, ništa više.

RP je zvanično za 6300 trebao da bude 125USD ~ 11000 din, kolko košta kod nas 6100, kako je AMD najavio koštaće kao buldožeri, što se nažalost nije desilo.

125e s obzirom na performanse procesora nikako nije mnogo, čak je i cena solidno niska, ali kad sam pisao prethodni post imao sam u vidu gore navedene cene i najave, pa sam zbog toga malo razočaran, ništa više.

Mani to sta je trebalo da bude - cena na divljem zapadu je $139.99 :type:

A to ce utvrditi kako... :)

Po tragovima koje su heatpipes ostavili na procesoru ;)

Gde ga ima u maloprodaji?Ja sam se pre dva dana cuo sa jednim nasim uvoznikom i covek mi rece da ga ima na stanju u veleprodaji i da je 138e.Kad ne ispusti telefon!

Ima u našem poznatom šopu čija je reklama na sred foruma :D

Jel moze neko od vas Piledriverista da izvrti jedan CPU Queen u ovoj temi .
Moze i na kloku na kom se vozite svaki dan a moze i na max mogucem kloku koji mozete da iscupate.
Eto,bio bih bas zahvalan jer me interesuje..

Stigao novi 8350, sutra krece cesija. :guitar:

Jel moze neko od vas Piledriverista da izvrti jedan CPU Queen u ovoj temi .
Moze i na kloku na kom se vozite svaki dan a moze i na max mogucem kloku koji mozete da iscupate.
Eto,bio bih bas zahvalan jer me interesuje..

Stavio sam ti moj skor sa Aidom64 v2.7.2208.

@Stilgar
Cestitke na prinovi i nadam se da ce ovaj novi bolje da podnosi overklokovanje memorije preko podizanja busa. :) (ako ne ispadne na kraju da je problem do ploce)
Nadam se da ce i magny-cours da se pojavi sa svojim primerkom jer zamrla je tema malo, nista novi shotovi sve neke pisanije.

^ kakav je bre to bench program? Imam poslednju aidu64 i samo sam odradio refresh u cpu queen i posle par desetinki mi izletelo negde oko 29k, bem ti takav program :d

Nisam izdrzao morao sam da ga bocnem :D , najpre, sto se tice memorije, Geilj Ultra(od njega sam poceo) i dalje pravi probleme, nisam mu dizao bus ali kao i ranije nista preko 1600mhz nece da radi prostim podizanjem takta, cim se podigne win odmah frezz, kapiram da ni sam dizenjem busa nece ici dalje(izgleda da FX-u ove memorije ne prijaju) odmah sam je izvadio i bocno prvo excelram i probao podesavanja koja su radila na starom proc, prvo ss sa starim Capture2133.jpg a sad i novi :) Capture.jpg , prva opservacija je da je novi malo hladniji i vuce malo manje struje, sto su dobre naznake, najpre cu pokusati da vidim naj stabilniji max bus na excelu a onda prelazim na Geil EVO Corsa 1866/2133 do koje sam dosao zahvljujuci @demios-u kome jos jednom zelim da se zahvalim :Klanjanje

Poslednja izmena:
Izgleda da je Cooler Master poceo proizvodi hladnjake za AMD FX 23112012334.jpg

Mali off.. :d
Znali se,hoce li bar steamroller biti u 22nm??

To zavisi od TSMC/Global Foundries ili ko im vec proizvodi procesore. Mogu oni rollera da projektuju u 22nm ali moraju da cekaju zreo proces a to ne zavisi od njih. Mozda nece ni biti steamrollera...

Kako stvari sada stoje, fabrika za proizvodnju cipova je malo (ovih sto rade po narudzbini) a klijenata puno. Pri tom veliki klijenti ne prodaju PC komponente vec mobilne uredjaje (Apple i kompanija). Oni imaju prednost pa tek onda AMD/nVidia.

To opet znaci da iako bude zrelog procesa i AMD zavrsi CPU na vreme (malo verovatno) opet ce ponuda tih procesora biti nikakva jer nema dovoljno slobodnih kapaciteta za njihovu proizvodnju. Na ruku im ruku sto se traznja za tim komponentama smanjuje ali to znaci i da ce cena stagnirati (ili padati pod pritiskom Intela ali od tog scenarija nema nista) ili mozda cak i rasti.

Ratovi cenama izmedju proizvodjaca PC komponenti su proslost kao i utrkivanje ko ce imati sto bolji proizvod u sto kracem roku. Intel zahvaljuci svojim fabrikama i parama moze da priusti tempo izbacivanja nove generacije kao i do sada ali mislim da AMD vise ne moze.

Nece skoro taj Steamroller ako ga uopste bude bilo.

Edit: Da ne bude samo moje razmisljanje (pisanije, sto bi neki rekli) evo zanimljivog teksta na tu temu:

http://www.extremetech.com/computin...y-with-tsmc-claims-22nm-essentially-worthless

Isecak iz teksta koji se odnosi na AMD, gde je novi glavonja Rory citiran:

At AMD’s Financial Analyst Day, CEO Rory Read made a point of saying that the company no longer intends to aggressively transition to new process nodes given the diminishing marginal returns from doing so.

Toliko o tome.

Intel ce verovatno nastaviti da razvija sitniji proces ali njima to treba prvenstveno da bi napravili sto efikasniji mobilni cip da mogu da se takmice sa Qualcommom i ekipom. Da je samo zbog desktopa cisto sumnjam da bi usitnjavali proces svake dve godine.

Naravno, ovo 'worthless' je u kontekstu smanjenja njihovih troskova a ne odnosi se na potencijalno povecanje performansi.

Poslednja izmena:
To zavisi od TSMC/Global Foundries ili ko im vec proizvodi procesore. Mogu oni rollera da projektuju u 22nm ali moraju da cekaju zreo proces a to ne zavisi od njih. Mozda nece ni biti steamrollera...

Kako stvari sada stoje, fabrika za proizvodnju cipova je malo (ovih sto rade po narudzbini) a klijenata puno. Pri tom veliki klijenti ne prodaju PC komponente vec mobilne uredjaje (Apple i kompanija). Oni imaju prednost pa tek onda AMD/nVidia.

To opet znaci da iako bude zrelog procesa i AMD zavrsi CPU na vreme (malo verovatno) opet ce ponuda tih procesora biti nikakva jer nema dovoljno slobodnih kapaciteta za njihovu proizvodnju. Na ruku im ruku sto se traznja za tim komponentama smanjuje ali to znaci i da ce cena stagnirati (ili padati pod pritiskom Intela ali od tog scenarija nema nista) ili mozda cak i rasti.

Ratovi cenama izmedju proizvodjaca PC komponenti su proslost kao i utrkivanje ko ce imati sto bolji proizvod u sto kracem roku. Intel zahvaljuci svojim fabrikama i parama moze da priusti tempo izbacivanja nove generacije kao i do sada ali mislim da AMD vise ne moze.

Nece skoro taj Steamroller ako ga uopste bude bilo.

Edit: Da ne bude samo moje razmisljanje (pisanije, sto bi neki rekli) evo zanimljivog teksta na tu temu:

http://www.extremetech.com/computin...y-with-tsmc-claims-22nm-essentially-worthless

Isecak iz teksta koji se odnosi na AMD, gde je novi glavonja Rory citiran:

Toliko o tome.

Intel ce verovatno nastaviti da razvija sitniji proces ali njima to treba prvenstveno da bi napravili sto efikasniji mobilni cip da mogu da se takmice sa Qualcommom i ekipom. Da je samo zbog desktopa cisto sumnjam da bi usitnjavali proces svake dve godine.

Naravno, ovo 'worthless' je u kontekstu smanjenja njihovih troskova a ne odnosi se na potencijalno povecanje performansi.
http://www.extremetech.com/computin...ign=Feed:+ziffdavis/extremetech+(Extremetech)

O tome je Charlie pisao, ovi samo prenose.

Kako god, nema nista novo kada su procesori u pitanju od AMDa u 2013. godini.

Kada kazem da mozda nece biti Steamrollera, ne mislim na tu izjavu AMDa nego ako ne daj boze AMD bankrotira sledece godine. Tada nece biti Steamrollera ma sta AMD PR masinerija govorila.

Nadam se da ce da povacaju broj jezgara sa steamrolerom + 2 modula na svaki chip

28nm mogu samo da budu APU jer oni najvise benefituju od tako necega, a obrazuju oko 70% AMD prodaje.

Pitao covek za 22/20 nm.

28nm mogu samo da budu APU jer oni najvise benefituju od tako necega, a obrazuju oko 70% AMD prodaje.
A zasto FX-evi da nemaju benefita od sitnije izrade..da su buldozeri od starta bili u 22nm,nestala bi polovina problema sa ovim proc. A na prvom mestu potrosnja i zagrevanje...

Vrh Dno