Šta je novo?

AMD Piledriver a.k.a. Vishera, official thread

Kad bi se AMD ovoga docepao... :d

http://www.extremetech.com/extreme/24854-23760-revision
Graphene transistors are thinner than their silicon cousins, more heat resistant, and are capable of operating at hundreds of gigahertz. IBM has built a transistor capable of 100GHz, and UCLA has managed 300GHz — and both research groups are confident than the terahertz range is possible.

***, tek sad skontah da u emmiju ima da se kupi(naruche) vishere jako povoljno, za samo 150-175e....to u kombinaciji sa nekom plochicom od 55-80e moze biti odlichna kupovina.

Ma i sa skupljom plocom, asus m5a97 pro/2.0 ili m5a99x evo/evo 2.0, fx8320, kuler ranga brocken-a, oc 4,8Ghz i eto odlicne masine za smesan kes, prema svim testovima taj procesor na tim klokovima je brz kao i7 3770k default a negde i primetno brzi, za ustedu od 150e moze da se uzme ssd, 7850 1Gb, dell ips monitor.. ja bih sigurno to uradio jer nemam realnu potrebu za jacom masinom kao ni velika vecina korisnika.

Poslednja izmena:
Gresis intel vec aktivno radi na 7nm i kazu da su vecinu problema resili...

Ko zna da li su rešili, ili je to samo čisti marketing. Do 7 nm procesa ima još dobranih 5 do 7 godina, tako da ko zna šta će se sve izumeti do tada. Mislim da nema više smisla nastavljati sa silicijumskim tranzistorima ispod 10 nm, već treba što pre gledati da se u potpunosti usavrše tranzistori od grafita/grafena, u nekoj bliskoj budućnosti.

A što se tiče AMD-ovih planova za 2013. godinu vlada totalna konfuzija, svakim danom se pojavljuju sve više glasina, a često su one sasvim u suprotnosti sa prethodnima...tako da ja ne bih previše skakao u vatru. Barem ne do sajma CES 2013, nekako očekujem da do tada AMD objavi i zvanično svoje planove za 2013. godinu.

Što se tiče tih navodnih tweakovanih Vishera FX-eva za 2013. godinu to smatram za dosta realnim, jer teško da AMD može baš tako brzo da usavrši svoj potpuno novi 28 nm proces proizvodnje, ako smo realni. Tu i tamo možemo očekivati jedan do dva nova FX modela 2013. godine, a možda ne bi bila loša ideja da AMD izbaci 10-to ili 12-jezgrani FX, koji bi se npr zvao AMD FX 8550 ili tako nešto.

Što se mene tiče svi već verovatno znate da sam odustao od AMD-a, a kada budem kupovao novu mašinu kupiću Haswell i 32 ili 64 GB memorije. Ali priznajem da se nadam da će se AMD oporaviti u neko dogledno vreme, samo sada ću se više voditi razumom nego emocijama prema AMD-u.

Što se mene tiče svi već verovatno znate da sam odustao od AMD-a, a kada budem kupovao novu mašinu kupiću Haswell i 32 ili 64 GB memorije.

ne budi vuna kosta, uzmi makar 128GB memorije a i taj Haswell ce biti ziv djoka, bolje cekaj naslednika.

Chinaski ne zezaj...nije korektno od tebe uopšte da se kao moderator tako ponašaš. A znaš da kažnjavaš i daješ opomene...

I, posto su stigle Vishere,ko prvi kupuje?! :D

Ja ih okrenuo da pitam ,uzese mi broj sa objasnjenjem da ce mi se javiti sa detaljnim informacijama, mislim da je 17000 din za fx-8320 skroz prihvatljivo.

Nisu $$ ,domaca valuta... :smoke:

fx8320, kuler ranga brocken-a, oc 4,8Ghz i eto odlicne masine za smesan kes, prema svim testovima taj procesor na tim klokovima je brz kao i7 3770k default a negde i primetno brzi

Brži i u single thread aplikacijama?

demios, čekamo testove? :d

Ne znam, verovatno ne ali je svejedno i u tome primetno brzi od BD, citao sam sinoc test al zaboravih podatke a i brate sta svi polemisu o tim single thread aplikacijama kao da procesori odavno na tom polju nisu dovoljno brzi :d

moram prvo da udomim ovo sad shto imam, otanjio sam opet sa lovom :D...a opet voleo bih imati neshto za poredjenje.....
deluje zaista primamljivo. ono shto sma i rekao tokom pochetka hejtovanja vishere, ako bude 10-15% bolja, ako spuste potroshnju i ako cena bude 150e biti ce zanimljivo, pa eto, to se i desilo....

Ja ih okrenuo da pitam ,uzese mi broj sa objasnjenjem da ce mi se javiti sa detaljnim informacijama, mislim da je 17000 din za fx-8320 skroz prihvatljivo.

Da, vise ali vise nego ok cena, voleo bih da neko ponudi bolju alternativu za tu kintu, posebno ko je vec na AM3+, mada cak i ko sklapa novu platformu ovo je vrhunska ponuda.
Jedva cekam da se docepam FX-8350, valjda ce me zapasti solidan primerak, pa u mesarenje :type:

Pa nema tu sta je kome dovoljno brzo.. jednostavno su odavno procesori dostigli munjevitu brzinu u single thread aplikacijama i sada se razlika svodi na sinteticke greske :d, ili sam ja pogresno razumeo fedju :D

Pa nema tu sta je kome dovoljno brzo.. jednostavno su odavno procesori dostigli munjevitu brzinu u single thread aplikacijama i sada se razlika svodi na sinteticke greske :d, ili sam ja pogresno razumeo fedju :D

Pa ne sluzi komp samo za posecivanje Benchmark foruma - kod audio i video obrade npr. jos uvek ima situacija gde je samo jedno jezgro aktivno, a tu mnogo znaci da li neka radnja traje 45 ili 30 minuta :trust:

Pa ko o tome prica? Pa bas u tim najzahtevnijim obradama ovi novi amd kidaju za tu cenu, a ti programi gde je jedno hebeno jezgro samo aktivno.. pa ako zaradjujes od rada na kompu znacice ti mozda mala usteda u vremenu, sve ostalo je nebulozno, pa i ona ovom forumu imas ljude koji za razliku od intel fanboj sintetika dece :d zaradjuju a imaju cpu koji je sporiji od fx 8350 default.

Da se ovi novi amd procesori greju kao ludi i trose kao BD i da su brzi samo par % uz cene od 250/200e bili bi najveci fail ikada, Intel bi ih oduvao, ovako za 150/170e uz primetno manju potrosnju pri oc-u, manje zagrevanje donose i 15% ubrzanja za bas nisku cenu, zato i jesu dobra kupovina ;) Naravno AMD opet nema sta da ponudi u klasama preko 200e i tu Intel odavno dominira ali je stvarno ozbiljno bitanje kome realno sve treba cpu od 300+e ;)

Poslednja izmena:
Dobili FX-8320 i 8350 na stanju ;)

Cijena maloprodajna za 8320 - 16999 kao što je najavljeno.

Poslednja izmena:
imaju u cenovniku, nema na lageru u radnji, mora vrvatno order da padne prvo.

ja imam neku m5a97, bash me zanima koliko bi ishao na njoj. bio bih zadovoljan sa 4300-4400 :)

Aj da nagadjam al mislim da bi mogao 4,5Ghz :) A i to je sasvim dovoljno, 212+ bi se zezao sa tim oc-om :D

pa teshko, 4+2 non digi+ vrm faze bez onih fensi podeshavanja....jako teshko....kuler je lapovan 612s

imaju u cenovniku, nema na lageru u radnji, mora vrvatno order da padne prvo.

ja imam neku m5a97, bash me zanima koliko bi ishao na njoj. bio bih zadovoljan sa 4300-4400 :)

aj pa javi sta si uradio ;)

Ja sam bio ubedjen da ploca ne da x4 955 cak ni 3,8Ghz stabilno,medjutim ni na novoj ploci nece da makne,izgleda procesor nije neki primerak ;)

videcu, ako neshto iskontruishem sa lovom, uzecu ga. mada josh samo 3 komada su ostala 8320 i dva 8350...to ce da ode koliko do sutra vrvatno.

Pa ko o tome prica? Pa bas u tim najzahtevnijim obradama ovi novi amd kidaju za tu cenu, a ti programi gde je jedno hebeno jezgro samo aktivno.. pa ako zaradjujes od rada na kompu znacice ti mozda mala usteda u vremenu, sve ostalo je nebulozno

Slicno sam i ja razmisljao, dok na svojoj kozi nisam osetio sta znaci mali IPC ;)

Otislo, uzeo poslednji.... :)

Valjda nece sad da se osile u udare vecu cenu :S:

Ijaooo Stilgar, znaci ti si taj koji mi je ugrabio ispred nosa zadnji primerak:mad::mad::S:

Nista, ganjam dalje, taman ga ti provuci kroz vodu i iscedi dok ja ne dobavim ;)

Zivo me zanima koliko je primeraka sveukupno doslo s obzirom da su za nepunih 8 sati rada prodali sve..... "izgleda da se AMD-u dobro pise u Srbiji".
Ako sve bude kako treba sutra krece O.C. cesija :smoke:

magny, kapiram da ce na formulicu V extra da ti legne, bas me zanima, koliko ces visociji klok da izvuces od mene..... ;) mada mi se cini da ce faktor srece(sto se tice zapadanja samog primerka) biti presudan.

Poslednja izmena:
Vrh Dno