Šta je novo?

AMD Piledriver a.k.a. Vishera, official thread

Molim za malo manje offtopica sa starim procesorima i ostalim sto nema veze sa temom.

u svakom slucaju ja se izvinjavam sto sam odlutao sa teme, poenta cele diskusije jeste da verujem da amd nije u beznadeznoj situaciji jer je izbacio jednu losu seriju procesora (koja opet ne bi bila losa da su cene bar 30% nize) ja iskreno verujem i nadam se da ce se dosta stvari popraviti do excavatora. Mene interesuju 2 stvari. prva je zasto su svi benchevi za a10 5800k vezani za komplet cpu+gpu i zasto je tesko naci uporedni bench samog cpu sa dedicated grafikom kako bi se uporedio raw power samog cpu-a bez grafike. druga stvar koja me interesuje je gde ima da se kupe jeftino cvarci i kavurma.

OBR objavio nekakav prosek rezultata za FX-8350, otprilike cifre koje su vec pominjane, nekih 11.2% ubrzanja u odnosu na FX-8150, gledano ukupno single i multithread:

http://www.obr-hardware.com/2012/10/amd-fx-8350-retail-performance.html

Pa nije loše, moram da priznam da je AMD najzad počeo nešto da radi, za promenu.Najverovatnije prelazim u Intel tabor iduće godine kada skupim pare (i kada se pojavi Haswell),ali mi je drago što se ispostavilo da je napredak barem tih 11.2 % ako ništa drugo. E sad, ako bih se vraćao nekad na AMD to neće biti pre pojave Exavator-a.

Videćemo kakvi će biti rezultati drugih sajtova kada se odobre zvanični testovi.

sweredom, ako te dobro razumem ti misliš da integrisana grafika usporava CPU u testovima? Inače, po CPU snazi A10-5800K je veoma blizu FX-4170, negde je malo brži, a negde malo sporiji.

sweredom, ako te dobro razumem ti misliš da integrisana grafika usporava CPU u testovima? Inače, po CPU snazi A10-5800K je veoma blizu FX-4170, negde je malo brži, a negde malo sporiji.

ne mislim da usporava vec 90% testova na netu su combined testovi cpu+gpu

inace nadjoh ovo sinoc Congratulations to MSI for setting a new FM2 record! MSI broke the record with 7.38GHz on an FM2-A85XA-G65 using an A-Series A10-5800K APU http://bit.ly/TC8hsv

Poslednja izmena:
OBR objavio nekakav prosek rezultata za FX-8350, otprilike cifre koje su vec pominjane, nekih 11.2% ubrzanja u odnosu na FX-8150, gledano ukupno single i multithread:

http://www.obr-hardware.com/2012/10/amd-fx-8350-retail-performance.html

Cim dotichni ne koristi svoj uobicajeni vokabular vezan za AMD proizvode i cim je ovoliko zakukuljio tabelu jasno je da mu nesto nije po volji. U dvadesetak aplikacija koje je toboze testirao nalaze se i POV Ray, Blender, 7-zip, Truecrypt, WinRAR, x264 Benchmark i jos par (dokazano i u nasoj Bulldozer temi ovde) prilicno AMD-u sklonih programa, a po tabeli ispada da je krnjavi i5-2300 maltene bolji po svemu. (Po njemu ispada da je FX-8350 u multi-threaded aplikacijama svega 14% brzi od i5-2300??? Smehotres.)

Poslednja izmena:
Kada stize FX-8350?

Poslednja izmena:
Koji novi chipsetovi izlaze zajedno sa Piledriver, bese?

Nažalost ne postoji nijedna novi čipset, uslediće osvežavanje 990FX ploča novim mogućnostima. Bilo je glasina za 1090FX čipset ali je on otkazan tj. odložen za sredinu 2013. godine, izgleda.

FX-8350 Benchmarks and review
http://www.overclock.net/t/1315678/h-fx-8350-benchmarks-and-review

Taking into account that both processors run at 4.2Ghz at half-load turbo for single-threaded purposes, we can already gouge a 9.3% (ahead of the said 7%) single-thread IPC increase! The combination with an instructions per second increase (Resonant clock mesh should enable even higher clocks than BD) with power efficiency rise is going to be a big plus for PD! 9.3% does not put the 8350 ahead of the Phenom II in IPC on a clock-for-clock basis, but this is made up for with a far higher stock clock and far higher overclocking ability.

Multithreaded performance results: 13.4% total increase with 5.1% clock speed increase, considering full-load turbo speeds of 3.9Ghz (8150) and 4.1Ghz (8350). On par with an i7 2600k and with room up above.

Great release! With the idle power improvements and intention to replace 24/7 media server PC with single 24/7 Hexagonal setup, looks like I'll be jumping an 8350 upon release.

For reference, the release of Trinity APU, in particular the 65W TDP AMD A10-5700k (FX-4100 + HD 6670 crammed into less than 1/2 the TDP of both) we already know that AMD managed to slice a huge amount of their CPU power consumption. Vishera's RCM will be even more aggressive than Trinity's, so I think we can anticipate serious savings.

Poslednja izmena:
Da li je bar FX-6300 u rangu Thubana? Nisam nesto pratio testove...

Kakav god da je, biće bolji nego FX gen1.

Odma ima da čučne jedan 4300 ili 6300 ako budem imao "vremena" :d (za 6300).

U stvariii, sačekaću sharpshootera ;).

Poslednja izmena:
Skrecem temu na sec samo, da ne zna neko sta znaci ova poruka, malo pre mi je izletela prvi put a google ne kaze nista o tome?

Dopuna:

Sad vidim da je to Core Temp, nije Win ali svejedno zna li neko nesto o tome?

Prilozi

• proba.jpg
    proba.jpg
    27.2 KB · Pregleda: 120
Poslednja izmena:
Napisah pre par dana jedan lep post, ali posto je forum lose radio neko vreme isti je nestao pri pucanju stranice...elem.

Sto se tice cele desktop price kod AMDa, ona ce tu biti jos par generacija i sve ce polako preci u APU i to iz sledeceg razloga.

Da podsetim sve ucesnike teme u cemu se razlikuju CPU i GPU. CPU je odlican u serijskoj obradi podataka i u INT proracunima
dok je GPU sjajan u paralelnoj obradi i FPU proracunima.
Dakle zakljucak se sam namece ;) AMD gura ovu arhitekturu sa nabudzenom INT pricom kako bi vec od sledece godine poceli
sa simbiozom GPU i CPU dela u pravom smislu te reci. Zato su i razvili GCN arhitekturu, koja ako ste zaboravili bez problema
moze da radi sa C/C++ kodom i da maltene imitira procesor. E sad ako se Trinity sa OpenCL podrskom u odredjenim aplikacijama
poprilicno priblizi Intelovom procesoru, zamislite kako ce izgledati kad cela prica legne na svoje mestu u bliskoj buducnosti.

Samo zbog lose pozicija AMDa cela prica ce ici poprilicno sporo u odnosu na ono sto oni stvarno mogu da izguraju. Ipak nemaju
luksuz da menjaju chipset svako malo kao Intel kako bi ispratili arhitekturu, jer bi ih ljudi pljuvali. A triple/quad chanel mem
kontroler bi Trinity APU procesoru doneo poprilicno ubrzanje...

Tako da, buducnost je svetla, samo treba stici do nje. *** kad se AMD vozi na mopedu do iste :D

Chipset i nije toliko značajan. Kod AMD-a se radi o hrpi 3rd party IP-a stavljenog u jedan, danas uglavnom I/O čip. SATA, USB, audio, video izlaz, PCI-E hub i sl. Recimo SATA 6G komponenta je navodno neki Promise-ov kontroler. Ništa "pametno" tu nema.

Inače, Vishera i Trinity dolaze sa IOMMU v2.0, a GCN gen 2 bi sa svoje strane takođe trebao imati nešto slično. To će konačno omogućiti da GPU direktno "operira" u x86_64 adresnom prostoru. Sa Kaverijem bi to već ušlo u jedan te isti čip.

Čovek mlati gluposti i uopšte ne navodi izvore, tako da mu ja apsolutno ništa ne verujem. AMD je na dobrom putu da najkasnije do sredine 2013. izbaci Kaveri APU baziran na Steamroller-u a sam Steamroller negde na jesen 2013.

Logicno je da odloze ako su u finansijskoj krizi ..Ako im bude ovako islo i dalje najverovatnije ce ici na dobos sto je mozda i dobro jer ce ih iscupati koorporacija
koja ih bude kupila.Ulozice se u nove pogone,ubrzace se razvoj ,doci ce do reogranizacije citave postave i sigurno da ce biti napretka.
Ovo do sad kako izgleda svodi se na mucni pa prospi,vrte se u krug a zapravo stoje prakticno u mestu uz nazovimo neke sitne pomake..

AMD **nema** pogona.
A OBR lupa ko Maksim. U ovom trenutku je tape-out ičeg novog već trebao biti gotov. Uostalom, kako mogu raditi Trinity v2.0 a ne mogu novi čip koji je inkrementalno poboljšanje postojećeg + GCN?
Steamroller optimizacije su već ušle u GCC.

Poslednja izmena:
Steamroller optimizacije su već ušle u GCC.

Tačno, ali je to stidljivo urađeno a ne na sav glas. U pitanju su allfa verzije optimizacionih kodova, to je daleko još od onog što će ući u finalni proizvod. AMD trenutno žestoko radi na implementaciji.

I da, AMD više nema proizvodne pogone. Već preko godinu dana AMD je fabless proizvođač čipova.

Može li mi neko "konkretno" reći kada se očekuje izbacivanje na tržište novih Buldozera???

Za neki dan, 23. oktobra bi trebalo da bude zvanična objava.

Vrh Dno