Šta je novo?

AMD Piledriver a.k.a. Vishera, official thread

Ne kapiram što se toliko palite na to. x86 je pokazao šta je imao. Sve ovo sad je samo "šminka na svinji".

Glavni štos dolazećih modela neće više biti per-thread performance nega agregatni efekat svih coreova a _naročito_ on-die GPU jedinice.

Da mi crkne maššina danas, bez mnogo razmišljanja bih odvalio čak i stari FX8150 ili još bolje novi Trinity sa boardom.

Za 8350-ticu se odavno zna da je samo malo ispoliran BD-1.

Tek Steamroller će biti solidniji korak napred ali za "pogodak u crno" treba sačekati Excavator. Ali ponajmanje zbog povećanja performansi CPU-a.

Glavni šlager će kod Excavatora biti:

- daleko veća ekonomija
- više CPU modula
- DDR4 memorija ( verovatno bar 4 kanala )
- silicijev interposer sa cache RAM-om
- verovatno odvojeni CPU i GPU dieovi.
- GPU shaderi 2 generacije napred

Svaki je deo ključan u toj značajnoj celini. Do tada mi je i postojeći Phenom II 955 x4 više nego dosta.

Samo da vas podsetim da nema potrebe da se zamlacujete sa velikim nadanjima za cist desktop CPU.
Jer je AMDu sada prioritet APU koji ce od trenutka ubacivanja GCN arhitekture u GPU deo i pravilnog
povezivanja istog i iskoriscavanja sa softverom doci do ogromnih ubrzanja. Jer GCN arhitektura moze
da izvrsava klasican C/C++ kod i da imitira procesor, sto ce te se sloziti je daleko bitnije od toga da li
procesor ima ili nema L3 ;)

To što je AMD-u sada prioritet APU i HSA ne mora da znači da CPU deo ne treba da bude brz i konkurentan intelu, koji takođe ugrađuje GPU u meinstream procesore.

Zanimljivo poređenje:

Intel-s-CPU-Prices-Stagnate-at-High-Levels-3.jpg
Intel-s-CPU-Prices-Stagnate-at-High-Levels-4.jpg

Da imamo jači AMD nego što je sad verovatno se Intel ne bi ovako bahato ponašao. Ako AMD propadne, eto nama Celerona od 200 evra pa naviše.

kao prvo pozdrav svima pa i ja da se ubacim u ovu raspravu. Brat je kupio racunar bas pre neki dan sa procesorom amd 5800k. Sa grafikom koja je integrisana u procesor on igra npr league of legends na 60fpsa i call of duty na tipa 40 50 a vise mu kako on kaze ni ne treba. Da napomenem da ga je sama konfiguracija izasla neku smesnu paru i da je poredjenja radi neku pristojnu (mozda nesto jacu intel konfiguraciju) morao da plati bar 40% vise.

Ako ste primetili recimo u testovima 5800k u kombinaciji sa radeonom 6670 najcesce daje poboljsanje od svega 2-8% medjutim u dirt-u daje poboljsanje do skoro 70%. Ako bi amd nastavio putem koji je krenuo s tim da uradi bolju optimizaciju za druge igre odnosno da kupite racunar za budzasto a da na toj platformi dobijete to neko poboljsanje da kazem od 50% u svakoj igri debelo bi se isplatilo kako i korisniku tako i AMD-u.

Ja razumem da ovde ima ljudi koji koriste racunar za druge stvari osim za igranje, sto bi rekli intel je intel i ona prica kolko para tolko i muzike je uvek bila deviza intela, medjutim kod amd-a je cela fora ta da za znatno manje para dobijete neocekivano vise (pricam o velikoj uspesnosti otkljucavanja jezgra kod ranijih procesora, pa sada i o veoma dobrim grafikama integrisanim u procesor). Ja imam 2 racunara i intela i amd-a, i kada se setim samo da sam nov procesor x3 435 platio tricavih 5600 dinara a onda da sam taj isti procesor otkljucao u b35 i klokovao na 3.4ghz prosto mi je smesno. Cinjenica je da je i3 2120 bolji od mog procesora ali isto tako je cinjenica da sam ja za tih 12000 koliko kosta jedan i3 pazario i procesor i plocu i memoriju, a kao sto kazem za ono sto je meni potrebno racunar mi radi podjednako dobro kao i intel platforma sa 2120 koju imam.

Ja se iskreno nadam da ce AMD uciniti korak napred upravo u smanjenju potrosnje, poboljsanju graficke jedinice procesora, i boljoj optimizaciji crossfire sistema (mene je vise razocarala 7670 serija grafickih od koje sam ocekivao mnogo vise a ne prelepljenu slicicu preko 6670)

Pa to i ja verujem da se polako desktop potrebe pomeraju ka tome da ce da se ide na integrisana resenja grafike... procesecan korisnik ce zeleti da ima malu kutiju bez ventilatora koja elegantno izgleda koja je jeftina ne trosi mnogo i nije bucna... ovako klasican dekstop na koji smo navikli nece biti vise standard za 99% desktopova.
Mislim ceo sistem je totalno ****** , vecina mojih poznanika koriste racunare da sufruju po netu a imaju mid ili full tower kutijetine na stolovima koje im uopste ne trebaju a oni toga nisu ni svesni. Jedan kolega je recimo uzeo zver od kompa fulltower case da bi pustao filmove na TVu i surfovao netom a ne igra igre :)
*** ljudi ne znaju , ali mislim da se to polako sada menja

Ono sto ja govorim upravo. ja sam grafickom od 100 evra limitiran i na x3 435 i na i3 2120 na 50 frejma u battlefield 3. Iako na papiru svaki intel i3+u igrama razbija amd-a pitanje je sta korisnik podrazumeva pod tim razbija. Zasto mi je bitno da imam 200fpsa kada to necu moci nikako da registrujem, za mene je sve sto nikad ne pada ispod 45fpsa neka smernica. E sada druga prica je vec za ljude koji kupuju cpu za renderovanje i slicno, tu je dosta bitno da li ce te nesto renderovati 2 dana ili 2 sata. Ja kazem za prosecnog korisnika amd je sasvim super i mislim da ce amd nastaviti u tom pravcu, niska cena niska potrosnja i ukljucivanje boljih grafickih jedinica u procesor.

Ne može AMD još dugo nastaviti u "tom pravcu", niska cena, niske performanse, visoka potrošnja, veoma loše FP performanse, loše single thread performanse, i brz IGP. Bankrotiraće, pogotovo sada, kada nVidia (uslovno rečeno) vlada u GPU biznisu.

Treba istaći i loš memorijiski kontroler (skoro duplo sporiji od intelovog) koji značajno usporava IGP.

To sto si ti napisao nema veze sa realnoscu. "Lose" = "nije brzi od Intela a jeftiniji"? U sustini si nasao sve negativne osobine svih AMD proizvoda i nabacao u jednu recenicu, sa vise nego pausalnim zakljuckom.

cekaj ja sam sa x4 b35 @ 3.4ghz imao 55fpsa na battlefield 3 i iso toliko na istoj grafickoj sa intel i3 2120. tako da mi objasni pojam losijeg. i3 2120=12000 x3 435=6000 cista matematika

pa da je igrao i neki RTS sa puno jedinica na b53 bi imao 18 fps, a na i3 24 fps. Opet ne vredi te razlike u ceni.

Poslednja izmena:
Probaj Borderlands 2 i Guild Wars 2 zaista CPU zahtevne igre, Battlefield 3 radi odlično i sa G530/G550.

Ako haswell i3 bude mogao da se overklokuje na jeftinijim pločama AMD može slobodno da se povuče sa desktop tržišta.

@milanbb

"nema veze sa realnošću"

Sa čim da ga poredim nego današnjim procesorima, Bulldozer i (probably) badly improved Piledriver će stajati još lošije kad se pojavi Haswell. AMD je loš (u svim navedenim kategorijama: overall performance, single thread performance, FP performance (1 FPU na 2 jezgra), potrošnja). AMD sucks i u odnosu na Sun (Oracle) Sparc i IBM risc procesore i ARM u perf/watt for that matter.

Nadam se da će Excavator da popravi situaciju :)

http://vr-zone.com/articles/amd-pus...ullish-about-performance-increases/17088.html

Poslednja izmena:
Koju makinu ti rolas?

guild wars 2 npr sam imao 50-60 fpsa sa athlonom isto sa i3. jedino poboljsanje je bilo u WvWvW na i3 ali ne drasticno tipa mozda 6-7 vise fpsa. U svakom slucaju svi oni koji govore da je amd los ili sux ili sta god su ili okoreli intel fanboyevi kojima je tata kupio jbni i7 ili su retardirani. Sve ima svoje ZASTO. Ja znam za sta cu kupiti intela i znam zasta cu kupiti amd-a. Bio sam bez kompa 2 nedelje imao sam neki shtek za male pare sam sklopio komp boli glava sve sto sam igrao na njemu ne govorim samo na battlefield vec i na borderlands 2 guild wars 2 mafia 2 je radilo na maxu s tim sto je kolko tolko framerate bio limitiran grafikom (6790) ali uglavnom se vrteo izmedju 50 i 60. I dalje govorim da zivimo u Srbiji i nema svako jbn 15 20 30k da da za sam procesor.

Buldozer serija jeste nesto losija i to je cinjenica po mom misljenju amd je trebao nastaviti trend phenoma sa nekim eventualnim phenom 3 itd. Ali isto tako po mom misljenju su tardi oni koji su se zaleteli u taj buldozer jer imam druga koji je prodao phenom 965 da bi uzeo buldozer koji mu nije doneo nikakvo poboljsanje (iako sam ga ja upozorio na to). I sada vecina takvih tipusa koji su nepromisljeno uleteli u kupovinu buldozera ili prodali neki svoj raniji phenom zbog toga najcesce truje netom. Mada iskreno ni taj buldozer ne bi bio los da mu je cena niza , jer je apsurd da platite novog nekog phenoma 10 000 ia losijeg buldozera vise. Nova serija koju je amd izbacio licno meni deluje super, vec sam naveo da mi je buraz uzeo pre neki dan 5800k i koliko sam ja mogao da testiram neke stvari na njemu radi i vise nego odlican posao za svoju cenu. Jedino su fm2 ploce trenutno nesto skuplje tako da kada im malo padne cena u svakom slucaju planiram uzeti sebi jednu fm2 konfiguraciju.

Poslednja izmena:
Probaj Borderlands 2 i Guild Wars 2 zaista CPU zahtevne igre, Battlefield 3 radi odlično i sa G530/G550.

Ako haswell i3 bude mogao da se overklokuje na jeftinijim pločama AMD može slobodno da se povuče sa desktop tržišta.

@milanbb

"nema veze sa realnošću"

Sa čim da ga poredim nego današnjim procesorima, Bulldozer i (probably) badly improved Piledriver će stajati još lošije kad se pojavi Haswell. AMD je loš (u svim navedenim kategorijama: overall performance, single thread performance, FP performance (1 FPU na 2 jezgra), potrošnja). AMD sucks i u odnosu na Sun (Oracle) Sparc i IBM risc procesore i ARM u perf/watt for that matter.

Nadam se da će Excavator da popravi situaciju :)

http://vr-zone.com/articles/amd-pus...ullish-about-performance-increases/17088.html

Pre ce biti ako bude mogao da se klokuje ocekuj cene 150 evra za i3 jer oni nece spustiti cene dokle god ne moraju da ih spuste... pogledaj cene sendija sve ce ti biti jasno :)

@Kazanova

Ha :D ti imaš Bulldozer. Nisam mislio da napljujem ničiju mašinu, govorio sam o relativnim performansama u poređenju sa današnjim najbržim procesorima. A potrošnja nije problem ako imaš dobro napajanje i efikasan cooler :).

@Clint

Znam :(.

Poslednja izmena:
Opa bato, koliko postova za kratko vreme. baš ste me prijatno iznenadili ovom LEPOM diskusijom. Kamo sreće da je i na ostalim temama ovako, ali dobro šta je tu je.

Nego, da i ja kažem da sam i više nego nezadovoljan memorijskim kontrolerom na AMD platformi, do sada su mogli 100 puta da ga poboljšaju ali ne znam gde leži problem, da li do nedostatka volje da se on drastično optimizuje i dovede u red ili do nedostatka stručnih timova iz R&D odeljenja...

Nego, sviđa mi se ovaj deo iz teksta sa Vr-Zone linka malo iznad:
However, projects such as Steamroller (also known as the 3rd Gen Bulldozer, or K13) and Excavator core (4th Gen Bulldozer or K14) are well underway, and the new engineering leadership with people such as Jim Keller (our sources from AMD/Intel/NVIDIA claim he's arguably the best CPU architect of all times) and John Gustafson (author of Gustafson's Law on parallel computing) started to make changes within the first day of the employment.

There seems to be a new buzz in the company, which can be described as fightback or rather, getting "back on track". Given that AMD hasn't had a winning CPU architecture since 2006 and did not maximize their GPU performance leadership when they had one. According to our sources, things are thoroughly changing within the company, even though there's plenty of work ahead, especially in the Investor Relations, PR and marketing departments.
Po meni, ako je ovo tačno, AMD bi polako ali sigurno trebao da se vrati na puteve stare slave, ali za to će trebati sigurno još oko 3 godine(moja procena).

Nije mi jasno zasto se uvek pojavi neki pametnjakovic i poredi procesore koji nisu ni blizu u istoj cenovnoj klasi? Znaci poredite u istoj cenovnoj klasi o onda ce se znati koji je u stvari najbolji procesor za odredjene pare. Mene briga i da amd izbaci procesor sa 10 jezgara ako on kosta isto kao i3 kod intela i intel ga sije. Valjda je svakome najbitnije da kupi sto bolje za iste pare... Takodje ne razumem kad neko kaze da se npr. amd procesor dobro klokuje pa onda nadjaca neki intelov. Ali to znaci da u startu trebate malo jace napajanje, bolji kuler, a to kosta i onda je pitanje koliko je jeftiniji taj amd?! Ovako se samo muti voda... Ne znam kako iskusniji ne stanu na rep vec takvim lupetanjima...
Svakako navijam za anderdoga Amd da se izvuce i parira intelu i nadam se sto manjim cenama. Takodje mislim da tu nema sentimentalnosti i da bi i amd derao kao i intel da moze...

Postavim nekoliko ownest postova o AMD-u i pre svega Bulldozeru (kao Ex AMD fan, pre Agene, pre svega Tech fan)i bivam indirektno prozivan pametnjaković, tatin sin, retardiran. C c c.

Globalno gledano (ne govorim ni o kojem particular chipu, modelu procesora) Bulldozer je veća katastrofa od Agene i Netbursta zajedno. A tu AMD nije izneverio samo sopstvene korisnike, nego celo x86 tržište, sada smo žrtva Intelovog monopola i natezanja cena svakom novom generacijom procesora (ivy je skuplji od odgovajućeg sandyja, Haswell startuje od $185 za najjeftiniji i5), onemogućavanja overklokovanja na čipovima jeftinijim od 200 i pločama jeftinijim od 100 evra, podmetanja kvarne termalne paste na Ivy bridge procesore...

_V_ nisam mislio na tebe kad sam rekao pametnjakovic vec na one koji porede procesor od 5000 i one od preko 15000... Meni je neverovatno da amd napravi procesor tj. generaciju koja je po mnogim stvarima sporija od prethodne:( Ja sam u fazi nabavke novog racunara i bio sam se zagrejao za FX 4100 i onda citam da je phenom 955 bolji od njega, a izasao je na trziste aprila 2009 godine? Takodje FX je u manjoj litografiji 32nm naspram 45, a i novija je arhitektura, i opet slabiji. Za to stvarno treba biti majstor. To je kao da je ivi bridge slabiji od Lynnfield-a! Posebno me nervira sto je amd mnoge doveo u zabludu da je nova generacija bolja. Mislim da intel skoro uvek izadje sa generacijom koja je odredjeni broj procenata bolja nego prethodna. I tako malo po malo stalno napreduje i sve je bolji... Na cene se zgrazavam i stvarno su bezobrazni...

Koliko je Ph955 kostao kada se pojavio a koliko fx4100?

...bespotrebno se ovde cmizdri nad 'losim' AMD-om i skupim intelom. Znamo sta nude, koje su im cene i koje su nase potrebe, i po tome bi trebalo donositii odluku pre kupovine.
IMO, za igranje, internet, filmove i ostalu laku zabavu, do neke 7870, AMD trenutno nudi vise za ulozeno. Prednjaci X4 PII koji danas moze da se kupi za 80e.

Poslednja izmena:
@sweredom,
moram da se nadovezem na zakljucke:
Prvo, na Ph II 955 u BF3 , bez 3.8 ghz postoji bottlenecking pri FULLHD i utramax detaljima tako da na x3 435 pa i otkljucan b35 sa 3.4ghz nemere da gura BF3 bez bottle-a.
Drugo, upravo sam zavrsio Borderland 2 sa ovim rig-om i fps u proseku ide 40-60+ ali u mnogim situacijama gde ima dosta jedinica na otvorenom prostoru igra postane bukvalno ne igriva jer FPS padne na 8-9 fps-a a kad iskljucim 5-to jezgro i ostavim isti klok padne na 5-8 fps sto me je dovelo u vise navrata do toga da skoro batalim jako dobru igru.
Sto se tice same ocene Ph II ili FX-a subjektivni osecaj je jako bitan, jel po mom misljenju ako budzis komp i zelis tecno igranje na FULL HDTV u sa max detaljima, openworld igra sa puno jedinica ,tu na zalost AMD nema sta da trazi, dok ako si sklon kompromisu ili ti sve ovo napisano nije toliko bitno vec igras da bi nesto igrao "pa i u kockicama" onda je AMD sasvim dovoljan.
Ovo pisem kao AMD fan boy jel mislim da ako sa PhII 1600T x5 na 4.1ghz NBom na 2960mhz i mem na 1822 cl 8, IBT(max setings) 67gflopa ,nemogu da igram potpuno tecno(a na kraju i uopste uspem da odigram) novije naslove tesko da ce mi jos tri zambezi jezgra na visocijem taktu pogurati Borderlands 2 ili slicnu CPU zahtevnu igru, u 2-3 ogromne misije(openworld) sa cementiranih(PhII) max 9 fps na vise od 18fps(sa duplo brzim FX-om ,mada tesko) ,sto je i dalje neprihvatljivo (za mene do duse koji ne prihvatam kompromise u gameingu i zelim da uzivam u zvuku i grafici), dok moram reci da takvih problema vlasnici ranijuh AMD generacija procesora "iz tadasnjeg High End AMD segmenta" u glavnom nisu imali......... :-(

Poslednja izmena:
Drugo, upravo sam zavrsio Borderland 2 sa ovim rig-om i fps u proseku ide 40-60+ ali u mnogim situacijama gde ima dosta jedinica na otvorenom prostoru igra postane bukvalno ne igriva jer FPS padne na 8-9 fps-a a kad iskljucim 5-to jezgro i ostavim isti klok padne na 5-8 fps sto me je dovelo u vise navrata do toga da skoro batalim jako dobru igru.

a sta mislis koji bi fps bio na tim mestima i na 120e skupljem intel procesoru? verujem da bi i tu bilo neigrivih 15fpsa max.

Ne znam, kapiram da bi bio vislji od 15ak, gde je po meni granica igrivosti(i vidljivosti), na 8-9 bukvalno nema kontrole jer imas lag od 0.3sec od trenutka mrdanja misa do desavanja na ekranu i igra se pretvori u sprdnju.

PH 955 Introduction date: Apr 23, 2009- Price at introduction $245 ,a AMD FX-Series FX-4100 Introduction date: October 12, 2011- Price at introduction $115. Sada im je cena skoro ista i to je ono sto je meni bitno posto sad planiram da kupim komp ili da jos malo sacekam da izadje desktop piledriver pa cu onda.
Inace, svidja mi se forum i ima mnogo znalaca koji nesebicno dele informacije i svoje znanje... Sorry za oftopic posebno u prvim postovima.
pozdrav iz Subotice od Raleta

oni koji neveruju mogu slobodno da dodju do mene u NS, uslov je da donesu vopi i nesto za grickanje :D. to sto tebi na phenomu secka je neki problem, mozda nisi trebao otkljucavati to jedno jezgro. ja ti tvrdim da meni fps NIKADA nije pao ispod 40 u borderlandsu i nikada nije pao ispod 40 u Guild Wars 2 (osim u WvWvW), a treca stvar po cemu se moj phenom b35 na 3.4ghz i 6mb kesha razlikuje od tvog phenoma. uostalom da ne bude da bulaznim evo linka http://www.youtube.com/watch?v=yja0hPTmyHs tu je moj channel pa pogledajte. samo sto sad imam bolju graficku jer je ipak 5770 slabija dosta od 6790 za bf3 (a i to je am2+ podnozje sada koristim am3 podnozje sa ddr3).

AKO TREBA ZA SVE NEVERNIKE NAPRAVICU I BORDERLANDS 2 video sa show fps opcijom ako ne padne ispod 40 placas pivo :D

Poslednja izmena:
Moj Ph II je potpuno ispravan pogotovo ako se uzmu u obzir rezultati i stabilnost koju sam postigao sa njim(i otkljucanim i zakljucanim), inace ovo je Thuban sa 6mh L3 cache i ako ce na necemu da radi brze nego na b35 o.c na 3.4 onda je to 1600t x5 o.c na 4.1g i NB2960mhz i mem 1822mhz cl 8 , gde fps pada cak na 8-9fps na nekim mapama, konkretno mapa (sanctuary posle uzletanja kad se pojavi 30 jedinica od jednom, nivo kad trazis Zed-ov sef), na cemu ti guras borderlands 2 i na kom setupu ne znam, kod mene je rez 1920*1080p(HDTV) sa svim detaljima nam High(max)(moram da ponovim da ni meni fps ne pada ispod 40fps dok ne zapadnes u nivo sa puno opposit-a na otvorenom prostoru, tj kad krene pucacina i sveopste ludilo). A koliko sam uspeo da izguglam, nisam jedini sa low fps problemom(na pojedimi mapama) u svakom slucaju ovo nije vise razgovor za ovu temu.

Poslednja izmena:
@_V_

Pitah iz radoznalosti, ne povredjenih osecanja :)

Vrh Dno